Pyszne ciasto drożdżowe z owocami mogę jeść o każdej porze. To rozpusta, wiem ale uwielbiam. Śliwki jeszcze nadal są w sklepach, więc warto jest zrobić, nie jest trudne, wystarczy trochę czasu a będziecie tak jak ja cieszyć się pysznym, drożdżowym ciachem. Źródło . Czytaj więcej
Bernika - moj kulinarny pamietnikLato i jesień to okres, w którym mamy dostępnych wiele świeżych owoców pochodzących z upraw w naszym kraju. Domowy kompot to napój, który zastąpi nam sok
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!Pyszne ciasto drożdżowe bez długiego wyrabiania i wyrastania. Ciasto mieszamy łyżką, przekładamy na blachę i od razu pieczemy. Wychodzi wysokie, miękkie i puszyste. Następnego dnia równie smaczne. Polecam :) SKŁADNIKI NA BLACHĘ O WYM. 25/30 CM: CIASTO: 60 dag mąki 5-6 łyżek cukru 1 szklanka ciepłego mleka 3 jajka opakowanie cukru waniliowego 8 łyżek oleju 9 dag drożdży
Pani na deserdługo utrzymują świeżość i nawet na drugi dzień smakują jak świeżo upieczone. Do tego są szybkie w przygotowaniu, gdyż ciasto nie musi ani leżakować, ani wyrastać jak w przypadku ciasta drożdżowego - po połączeniu składników i zagnieceniu ciasto, możemy od razu przystąpić do formowania rogalików. Po upieczeniu rogaliki lukrujemy i posypujemy suszonymi płatkami róż 🌹 Dzięki temu nie tylko smakują wyśmienicie
Kuchnia MagdaLenyłyżeczki bazylii 0,5 łyżeczki oregano Dodatki: szynka mozzarella ananas papryka pieczarki Przygotowanie: Ciasto: Wszystkie składniki ciasta umieścić w misie miksera i zmiksować za pomocą końcówki do ciast drożdżowych. Miksować około 15 minut aż ciasto będzie jednolite. Lekko oprószyć mąką przykryć ściereczką i odłożyć w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około 1-1/5 godziny. Ciasto przełożyć na lekko
Ala piecze i gotujebardzo miękkie i elastyczne, ale nie powinno się kleić ani do miski, ani do ręki. Ja ciasto od początku do końca robię w misie Kitchen Aida, używając haka do ciast drożdżowych. Jeśli czujecie przy wyrabianiu że ciasto jest za luźne i za rzadkie, po 7 minutach nie chce się uformować w jednolitą kulę i ciągnie się jak guma
Karo in the KitchenMięciutkie i sprężyste bułeczki dyniowe ugotowane na parze. Idealne na śniadanie lub kolację. Najsmaczniejsze od razu po przygotowaniu z dodatkiem śmietany, cukru pudru lub miodu. Można
Pieguskowa Kuchniakruszonką. Bardzo przyjemny przepis, nie wymagający posiadania wagi. Wszystkie składniki odmierzamy używając opakowania po małym jogurcie naturalnym. Ciasto jogurtowe jest bardzo puszyste i lekkie, bardzo dobrze udaje ciasto drożdżowe;) przynajmniej z wyglądu:) Robię to ciasto z różnymi owocami, czasem są to mrożone jagody, czasem truskawki, maliny, świetnie smakuje również w świeżymi morelami. Do kruszonki dodaje różne aromaty
Rusty ForkCiasto, z którym świetnie się pracuje, nie powinniście mieć z nim żadnego problemu :) Po upieczeniu jest wilgotne, delikatne i pachnące a krem czekoladowy tylko dodaje mu
Domowa cukiernia Ewypuszystą masę. Do misy z ubitymi jajami przesiać pozostałą mąkę, wlać zaczyn, resztę mleka, olej i alkohol i wyrobić elastyczne ciasto (ja wyrabiam mikserem, przy pomocy haka do ciasta drożdżowego, przez około 10 minut). Wyrobione ciasto umieścić w misce (ja pozostawiam w misie od miksera), przykryć czystą ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na około 1 - 1,5 godziny
Gospodyni Miejskaciasto: 150 g mąki orkiszowej pełnoziarnistej Młynomag 350 g mąki pszennej luksusowej Młynomag 1 szkl mleka 30 g drożdży 50 g oleju 1 łyżka cukru szczypta
Gotowanie jest łatwecukiernictwie, ponieważ słodkie wypieki cukiernicze zwykle zawierają znaczne ilości cukrów i tłuszczy, które hamują rozwój drożdży. Do wypieku określonego rodzaju ciasta zwykle używa się następujących środków spulchniających: • drożdże – do ciast drożdżowych, półfrancuskich, krucho-drożdżowych, obgotowywanych, • proszek do pieczenia – do ciast biszkoptowo-tłuszczowych, półkruchych, piernikowych, • soda oczyszczona (kwaśny węglan sodu) – do ciast piernikowych, półkruchych, • kwaśny węglan amonu (amoniak) – do pieczywa cukierniczego
Trzeci talerzJesteście miłośnikami pierogów ruskich, a nie lubicie ich lepić... Tak... to ten przepis jest stworzony dla was. Zamiast ciasta francuskiego można użyć ciasto drożdżowe, jednak co tu ukrywać z ciastem francuskim jest szybciej i mniej roboty. Decyzja należy do was:-) Smacznego życzę moi drodzy czytelnicy. Składniki: 1/2 kg twarogu ok. 4 dużych ziemniaków 1 cebula 3 krótkie laski kiełbasy
IMPRESJA SMAKUnajbardziej pasuje na drugie śniadanie? Oczywiście, że pożywna buła z parówką ! Temat buły smakowicie nadziewanej mam już niemalże opatentowany - tak często je robię! Żongluję tu tylko sposobem przygotowania ciasta drożdżowego oraz różnorodnością nadzienia. Do tej pory były już: Pieczone hot dogi pełnoziarniste Czosnkowe bułki z parówką i ketchupem Bułki faszerowane pieczarkami i suszonymi pomidorami Drożdżówki z parówką, serem i cebulką(...)pszenną - w ten sposób się ją napowietrza i ciasto lepiej wyrasta przy pieczeniu . Dodać mąkę żytnią, cukier, szczyptę soli oraz zaczyn maślano-mleczno-drożdżowy. Wszystko razem wymieszać i wyrobić na gładkie, elastyczne, ale dość zwarte ciasto. Leniwiec kuchenny, może przy wyrabianiu pomóc sobie mikserem - ale z mieszadłami hakowymi, NIE trzepakami . W końcowej fazie zagniatania lepiej posłużyć się ręką, bo ciasto
Grunt to przepis!zrobiłam też wersję z żółtym serem i szynką. Można dodać salami, suszone pomidory, oliwki, paprykę. Albo camembert i żurawinę. Takie to by mi smakowały! Muszę na chwilę zawiesić wypiekanie ciast drożdżowych, bo za mocno poluzowałam i coś waga drgnęła nie w tę stronę co trzeba. Ale wieczorne rozgrywki w remika ze znajomymi, przy stosie pistacji, popcornu, słonecznika i czekolady(...)były tego warte :) Wracam więc do lżejszego jedzenia, a na blogu zostawiam przepis na wytrawne drożdżowe zawijańce ze szpinakiem :) Składniki na ciasto: na ok. 16 szt. 200 ml mleka 40 g świeżych drożdży ½ łyżeczki cukru 450 g mąki pszennej 80 g miękkiego masła 1 jajko 1 żółtko 1 łyżeczka suszonego oregano szczypta soli Przygotowanie: Drożdże rozpuszczamy w letnim mleku, mieszamy
bistro mamaCiasto drożdżowe można zrobić w wersji słodkiej i wytrawnej. W wersji wytrawnej z boczkiem i cebulą świetnie sprawdzi się jako dodatek do jajek w koszulce na śniadanie albo z masełkiem ziołowym, czosnkowym czy chrzanowym. Warkocze są bardzo mięciutkie i smaczne. WARKOCZ DROŻDŻOWY z CEBULKĄ i BOCZKIEM Składniki: (na 2 duże warkocze) 750 g mąki 400 ml mleka 20 g drożdży(...)drożdże, dodajemy 1 łyżeczkę cukru i mąki, odstawiamy do wyrośnięcia w ciepłe miejsce. Mąkę łączymy z resztą mleka, cukru, kminkiem, rozpuszczonym masłem i żółtkami. Dodajemy zaczyn drożdżowy, zeszkloną cebulę i boczek, wyrabiamy ciasto. Ciasto dzielimy na 2 kawałki, a te na 3 równe części, robimy z nich wałeczki, które zaplatamy w warkocze. Warkocze przekładamy na blaszkę, smarujemy po wierzchu
Bon appetit mon amiedawna chciało mi się pasztecików pieczarkowych. Ale nie przepadam za robieniem ciasta drożdżowego stad pomysł na paszteciki w cieście francuskim. Wychodzą pyszne i szybko znikają. Czytaj więcej
PychotkaaaCiasto 500 g mąki 1 szkl mleka 20 g drożdży 1 łyżka cukru szczypta soli 50 g masła nadzienie 1 karp ok 1,5 kg sól
Gotowanie jest łatwezagniatamy około 8 minut, żeby utworzyły się mocne wiązania glutenu. Ciasto podczas ugniatania robi się mniej lepkie i bardziej plastyczne. Ja wszystko zrobiłam w misie KitchenAida, hakiem do ciast drożdżowych i na koniec jeszcze zagniotłam ciasto ręcznie, podsypując je odrobiną mąki. Odstawiamy ciasto do pierwszego wyrastania, do podwojenia objętości. W przypadku tego chleba moje ciasto wyrastało przykryte wilgotną ściereczką lnianą
Karo in the Kitchenciasto: 500 g mąki 1 szkl mleka 30 g drożdży 50 g oleju 1 łyżka cukru szczypta soli nadzienie 1 kg kapusty kiszonej 1 duża cebula
Gotowanie jest łatweCiasto: 1 szklanka cieplego mleka 1 lyzka suchych drozdzy 1 jajko 1/2 lyzeczki ekstraktu z wanilii 3 1/2 szklanki maki 3 lyzki cukru szczypta soli 225g
w mojej kuchniwprost przepyszny. Polecam również z rabarbarem: ciasteczka serowe z rabarbarem indyk z sosem rabarbarowym ciasto z rabarbarem i truskawkami i maślanką ciasto z rabarbarem czerwona porzeczką i maślanką ciasto drożdżowe z rabarbarem A także kruche ciasto jak w dzisiejszym wpisie ale ze śliwkami Dzisiejsze wariacje są również z tym kwaskowatym warzywem. Składniki: 6-8 łodyg rabarbaru 250g
potrawyregionalneciasto 800 g mąki 125 g margaryny 3 łyżki cukru 40 g drożdży 2 jajka pół łyżeczki soli 360 ml mleka 300-400 g jagód 3
Gotowanie jest łatweciasto podstawowe 0,5 kg mąki pół łyżeczki soli łyżka cukru 25 gr oleju szklanka letniej wody 10 gr drożdży wykonanie; Drożdże rozpuścić w wodzie z
Gotowanie jest łatweciasto: 500 g mąki 1 szkl mleka 30 g drożdży 50 g oleju 1 łyżka cukru szczypta soli nadzienie 1 kg kapusty kiszonej 1 duża cebula
Gotowanie jest łatweciasto: 1 kg mąki 2 szkl mleka 60 g drożdży 100 g oleju 2 łyżka cukru szczypta soli nadzienie 1 kg kapusty kiszonej 1 duża cebula
Gotowanie jest łatweBardzo pyszne drożdżówki, robię je od wielu lat. Są przepyszne. Proszek budyniowy i cukier rozmieszać w małej ilości mleka, pozostałe mleko zagotować i do gotującego się
Kuchnia Pokoleńbardzo miękkie i elastyczne, ale nie powinno się kleić ani do miski, ani do ręki. Ja ciasto od początku do końca robię w misie Kitchen Aida, używając haka do ciast drożdżowych. Jeśli czujecie przy wyrabianiu że ciasto jest za luźne i za rzadkie, po czasie 7 minut nie chce się uformować w jednolitą kulę i ciągnie się jak guma
Karo in the KitchenPyszne, puszyste ciasto z truskawkami i kruszonką. Niezwykle proste, w smaku lekko przypomina ciasto drożdżowe. Truskawki wspaniale się komponują z ciastem a dodatek kruszonki sprawia, że ciężko mu się oprzeć :) SKŁADNIKI: (forma ok 23x33 cm) 2 jajka 1 szkl cukru 1 szkl maślanki 1/2 szkl oleju 2,5 szkl mąki 3 łyżeczki proszku do pieczenia Kruszonka: 6 łyżek masła
Kto ugości moich gości?wspomnienie całkiem spontanicznie upieczonej babki. Po prostu w Boże Ciało prawie już wieczorową pora wszystkim zachciało się ciasta. Poszło w ruch moje ulubione ciasto drożdżowe i to co znalazłam w zamrażalniku czyli kawałek marcepanu i porzeczki :) robimy miejsce na kolejne, już tego roczne :) Babka drożdżowa z czarna porzeczka i marcepanem ciasto: 1,5 szkl. mąki 70 g cukru
Dzieje kuchennej WiewióryPyszne i szybkie ciasto drożdżowe z masą rabarbarową! Składniki na ciasto: 40 dag mąki pszennej, 4 dag drożdży, ¾ szklanki mleka, 6 łyżek cukru, 1 cukier waniliowy, 2 jaja, sól, tłuszcz do formy. Składniki na masę: 1 kg rabarbaru, 10 dag cukru, 1 czerwony kisiel. Wykonanie masy: Rabarbar pokroić, podlać odrobiną wody i rozgotować na jednolitą masę. Wsypać cukier, wymieszać
Tradycyjna Kuchniastół, w każdej innej formie babka całoroczna. Delikatnie aromatyzowana śliwkami w rumie, przez co odrobinę wilgotniejsza od zwykłej baby drożdżowej. Podpieczone migdały nadają dodatkowego smaczku każdemu kawałkowi babki. Smaczne ciasto drożdżowe i na drugie śniadanie jak i do popołudniowej kawy. Idealna dla niecierpliwych, bo zagniatanie ciasta w wieczór poprzedzajacy pieczenie znacznie skraca czas jej przygotowania. Składniki: 300 g mąki orkiszowej
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!Ciasto: 5 szklanek mąki (+1 do podsypania) 2/3 szklanki cukru 1 cukier waniliowy 5 dag drożdży (+1 łyżeczka cukru) 2 łyżki oliwy 1 ½ szklanki mleka 1
Smakowy RajSłodko-kwaśne ciasto drożdżowe. Zrobione na bazie przepisu na drożdżówki z jagodami . Nasze urlopowe :) Pozdrawiam więc urlopowo! Czytaj więcej
bistro mamaBardzo lubię ciasto drożdżowe z wytrawnym nadzieniem. Drożdżowe pierogi, kulebiaki, kulebiaczki. Z grzybami, kapustą, z kaszą. Tym razem z dodatkiem QUINOA, czyli komosy ryżowej. Warto próbować z nowymi składnikami. Kulebiak był pyszny! Czytaj więcej
bistro mamakuskus, Ania przygotowała pyszną szarlottę z bezą, Joasia przepyszne cebularze - tradycyjne i z łososiem, Agnieszka tartę z koziego sera, Gabryś przyniósł ze sobą hot dogi w cieście drożdżowym, Michał babkę ziemniaczaną, Daria czekoladowe ciasto z cukinią, a Przemysław z Luizą babeczki bezglutenowe. Ja zrobiłam kruche babeczki z kremem patissiere, tartę śliwkową i krajankę
Słodkie PrzyjemnościKto nie lubi chałki zjeść na śniadanie? Z dżemem? Z mlekiem? Albo z masełkiem? A może samą? A jak dodamy mniejszą ilość cukru (i nie
Miksturownikblachę. Piec przez 8-10 minut aż będą bardzo napuszone i lekko zrumienione. Smacznego! Uwagi: Ciasto wyrabiałam w maszynie do chleba , program do wyrastania ciasta drożdżowego. Po wyjęciu z maszyny dzielimy ciasto na osiem części i dalej postępujemy jak w przepisie. Daję mniej cukru, nie smaruję chlebków przed pieczeniem olejem. Często formuję chlebki
Stare GaryOstudzić na kratce. w maszynie do chleba Składniki umieścić w maszynie do pieczenia chleba według instrukcji: najpierw płynne, potem sypkie, na końcu drożdże. Nastawić program do wyrabiania i wyrastania ciasta drożdżowego. Kiedy program się zakończy wyjąć ciasto, podzielić na 2 lub 4 części i dalej postępować zgodnie z opisem wyżej. Smacznego! Uwagi: Mimo iż moje foremki bardzo mocno obsypałam mąką
Stare Garyłyżeczki suchych drożdży przygotowanie Umieścić wszystkie składniki w maszynie do chleba zgodnie z zaleceniami producenta. Najpierw płynne, potem sypkie, na końcu drożdże. Wybrać program do wyrabiania i wyrastania ciasta drożdżowego. Kiedy cykl się zakończy, wyłożyć ciasto na posypany mąką blat. Podzielić ciasto na 10 kawałków, uformować podłużne bułeczki , spłaszczyć je dociskając ręką lub wałkiem. Ułożyć na blasze wyłożonej papierem
Stare Garymaszynie do chleba zgodnie z zaleceniami producenta. Najpierw płynne, potem sypkie, na końcu drożdże (cukier i sól w osobnych narożnikach, drożdże na środku). Wybrać program do wyrabiania i wyrastania ciasta drożdżowego. Kiedy cykl się zakończy, wyłożyć ciasto na lekko posypany mąką blat. lekko zagnieść. Podzielić ciasto na 12 kawałków, przykryć ściereczką lub naoliwioną folią . Po kolei formować podłużne bułeczki. Ułożyć
Stare Garykuchennym z nadmiaru wody. Mak mielimy dwukrotnie w maszynce do mięsa. Białka ubijamy na sztywną pianę. Do przygotowanego maku dodajemy pozostałe składniki, na samym końcu delikatnie dodając ubite białka. Ciasto drożdżowe delikatnie wałkujemy na prostokątny placek. Ciasto przesuwamy na ręcznik kuchenny lub plastikową podkładkę do ciast.Wzdłuż dłuższego boku nakładamy masę makową, zostawiając od jednego brzegu około
Kolizje SmakówJeśli upieczecie drożdżówki z tego przepisu to gwarantuję Wam, że już nigdy nie kupicie tych sklepowych!:) Prawdziwe, domowe drożdżowe ciasto, pyszny budyń i soczyste truskawki oraz najlepsza słodka kruszonka tworzą te idealne bułeczki:) Drożdżówki są przepyszne, mięciutkie, puszyste, budyń zaś i truskawki wspaniale razem smakują. Standardowo do budyniu dodaję trochę mascarpone przed pieczeniem, ale tym razem pokusiłam się
Słodko-Słony Świat Ilonywgłębienie, do którego wbić żółtko i wlać olej. Powoli wlewać wodę mieszając ciasto dłonią, po czym zagnieść gładkie, elastyczne ciasto (ja zagniotłam ciasto przy użyciu miksera z hakiem do ciasta drożdżowego). Na oprószonej mąką stolnicy rowałkować ciasto na placek o grubości 3 mm i pokroić w paski o szerokości około 1 cm i długości około 10 cm. Pozostawić na stolnicy
Gospodyni Miejskazieloną papryką, jajkiem na twardo, czosnkiem i anchois. Źródła: Wikipedia, A Mediterranean Feast Clifford A. Wright Informacje techniczne: Empanadas wcale nie są trudne w przygotowaniu. Poniższy przepis nie zawiera ciasta drożdżowego lecz bardzo łatwe do zrobienia ciasto z winem. Mam niewiele doświadczeń w lepieniu pierogów, więc wcześniej obejrzałam kilka filmów na YouTubie, aby nauczyć się robić ładną falbankę. I chyba
Chilli Czosnek i OliwaPyszne paszteciki z kapustą, grzybami i żurawiną , chrupiące z zewnątrz, a mięciutkie w środku. Do barszczu w sam raz! Inspiracja na ciasto drożdżowe: Moje wypieki Składniki Składniki na ciasto na paszteciki Mąka pszenna 560g Świeże drożdże 20g Mleko 350ml Jajko 2 jajka Masło 60g, miekkiego Cukier 1 łyżeczka Sól pół łyżeczki Dodatkowo Masło 50g, […] The post Paszteciki z kapustą
Kulinarne Przebojepowierzchni pojawią się bańki. Dodać mąkę, sól, wyrobić elastyczne ciasto i odłożyć do podwojenia objętości. Gdy ciasto podrośnie dodać wszystkie składniki na chleb i za pomocą końcówki do wyrabiania ciasta drożdżowego(hak) wyrobić elastyczne i gładkie ciasto. Jeśli ciasto będzie się kleić dosypywać stopniowo mąki. Ciasto przykryć folią spożywczą i odłożyć w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około 1 godzinę
Ala piecze i gotujeminut do wyrośnięcia. Do roszczynu dodaj pozostały cukier, mąkę, mleko, skórkę otartą z cytrynu i pomarańczy, sól, jajka i masło pocięte w cienkie plastry. Wszystko wyrobić na ciasto drożdżowe i odstawić pod przykryciem jeszcze na 15 minut. Rodzynki sparzyć wrzątkiem i osuszyć, dodać je razem ze skórką kandyzowaną do ciasta, ponownie wyrobić i odstawić pod przykryciem na kolejne
Niezły MłynekWege-pierogi pieczone z ciasta drożdżowego z tradycyjnym farszem kapuściano - grzybowym. Można je serwować z dowolnym ulubionym sosem, okraszone masłem i posypane ziołami. Najlepiej smakują na gorąco, popijane czystym barszczem . Pierogi pieczone z farszem z kapusty i grzybów. Ciasto Składniki (Porcji: 18 sztuk) ok. 1/2 kg mąki pszennej, przesiej przez sitko 50 g drożdży 1 łyżka cukru 1 łyżeczka soli(...)się połączyły powstały rozczyn odstaw w ciepłe miejsce, nakryj z wierzchu ściereczką i pozostaw do momentu, aż podwoi swoją objętość przesianą mąkę połącz z rozczynem drożdżowym, jajkami i solą dodaj wyrośnięty rozczyn wyrabiaj ciasto do momentu, aż przestanie się przyklejać do dłoni (w razie konieczności dodaj więcej mąki) - możesz do tego celu użyć robota kuchennego gotowe ciasto odstaw w ciepłe
Szybko Szybkowar