ciasto drożdżowe - 16067 przepisów (strona:271/1072)

CHACZAPURUI ZE SZPINAKIEM 223

Mięciutkie placuszki drożdżowe ze szpinakiem i fetą (lub zwykłym twarogiem). Smażone beztłuszczowo na zwykłej patelni. Są leciutkie i puszyste, z pełnym smaku nadzieniem w środku.  Świetnie sprawdzają się jako dodatek do mięs i ryb z grilla. Pysznie smakują z sałatką lub jako samodzielne danie.  SKŁADNIKI / 6 sztuk 450 g mąki 20 g świeżych drożdży lub 7 g suchych(...)większej miski przesiewamy pozostałą mąkę, dodajemy sól, mieszamy.  Dodajemy wyrośnięty rozczyn z drożdży oraz oliwę i pozostałą wodę. Mieszamy przez około 10 minut, przy użyciu końcówki do ciast drożdżowych, tzw. haka, aż ciasto zacznie odstawać od ścianek miski, będzie gładkie i elastyczne (nadal będzie lekko kleiste). Oprószamy 1 łyżką mąki i zagarniając pod spód formujemy kulę. Natłuszczamy oliwą, przykrywamy

cool and minty
Sodziaki na maślance 192

sodziaki? Przepis Maślankę wlewamy do miski, dodajemy sodę i dokładnie mieszamy. Następnie wsypujemy cukier, mąkę i wyrabiamy ciasto. Jeżeli maślanka jest gęsta, ilość podanej będzie wystarczająca. W przeciwnym razie należy dodać 2 – 3 łyżki mąki więcej. Ciasto powinno konsystencją przypominać ciasto drożdżowe. Blat posypujemy mąką, wykładamy ciasto i jego wierzch również oprószamy mąką i rozklepujemy dowolny kształt na grubość(...)środku możemy sprawdzić wykałaczką lub patyczkiem. Jeśli po przebiciu racuszka jest on suchy i nie ma na nim śladu surowego ciasta, to znak, że sodziaki możemy podawać Zachęcamy do sprawdzenia innych naszych przepisów na pyszne racuchy. Polecamy: racuchy drożdżowe z jabłkami , racuchy drożdżowe ze śliwkami oraz racuchy z żurawiną . Życzymy smacznego! Artykuł Sodziaki na maślance pochodzi z serwisu Kuchnia

Kuchnia Na Wypasie
Drożdżowy warkocz z bakaliami 238

orzechów włoskich 20 g miodu 1 łyżeczka cynamonu 1/2 łyżeczki kardamonu ziarenka z pół laski wanilii 1 szklanka soku pomarańczowego dodatkowo: cukier puder Drożdżowy warkocz z bakaliami. Thermomix przepisy. Wykonanie: Przed wykonaniem ciasta morele i figi zalewamy ciepłym sokiem pomarańczowym i zostawiamy najlepiej na kilka godzin. Owoce wtedy ładnie zmiękną i nasiąkną sokiem. Do naczynia Thermomix wlewamy mleko, dodajemy cukier(...)zwijamy pojedyńcze paski ciasta tak jak na zdjęciu powyżej. Warkocz pozostawiamy do wyrośnięcia na 30 min. W tym czasie rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni. Przed wsadzeniem do pieca warkoch smarujemy jajkiem. Warkocz pieczemy ok 30 minut do zezłocenia się skórki. Posypujemy cukrem pudrem. Inna opcja podania to przed pieczeniem warkocz posypujemy płatkami migdałowymi.   The post Drożdżowy warkocz z bakaliami

Themo przepisy
Paszteciki z mięsem 208

ciepło jak i na zimno :) Takie paszteciki są też smakowitym dodatkiem do czerwonego barszczu ( choć jeśli chodzi o mnie, to taki barszczyk tylko z uszkami ;) ). Wykonałam je z ciasta krucho - drożdżowego;  wg mnie takie ciasto sprawdza się w pasztecikach najlepiej, no i dłużej utrzymuje świeżość. Choć jest dość tłuste, to nie redukowałabym ilości masła; dzięki takim proporcjom składników(...)około 30 pasztecików, to zaledwie jedna płaska piekarnikowa blacha, dlatego proponuję zrobić je z podwójnej porcji ;) Część na pewno rozejdzie się od razu :) a resztę można zamrozić. Polecam :) Ciasto krucho - drożdżowe: 350 g mąki pszennej 25 g drożdży 100 g masła pół szklanki kwaśnej śmietany 12% lub 18 % 1 jajko 1 żółtko 3/4 łyżeczki soli  3/4 łyżeczki cukru Farsz

Opowieści z piekarnika
Ślimaczki pikantne 180

Cześć Słodziaki! Dziś nie mam dla Was słodkości a pomysł na bardzo pikantne i sycące przekąski w formie ślimaczków z ciasta drożdżowego.  Jak ktoś lubi pizzę- będzie zadowolony. Tego typu przekąski idealnie sprawdzą się na imprezach, lub będą fajnym dodatkiem do kubka czerwonego barszczyku.  Dla odważnych proponuję pikantny sos sriracha a dla tych o łagodnieszym podniebieniu- ajwar. Składniki

Domowe ciasta
Rogaliki Drożdżowe z Budyniem 134

adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Rogaliki drożdżowe to idealny pomysł na smaczną przekąskę dla wszystkich miłośników drożdżowych wypieków. Najczęściej przygotowywane są oczywiście rogaliki z marmoladą. Tym razem jednak wybrałam budyń. Przygotowałam domowe rogaliki z budyniem , które smakują rewelacyjnie. Rogaliki drożdżowe polecam każdemu, nawet osobom, które nie mają ręki do pieczenia. Wystarczy postępować zgodnie z instrukcją i będziecie mieć pewność, że Wasze rogaliki(...)Zapraszam serdecznie do wypróbowania przepisu na pyszne rogaliki drożdżowe . Idealne na śniadanie, słodką przekąskę, a także posiłek do pracy. Domowe rogaliki możemy także zaserwować w formie deseru, kiedy spodziewamy się gości. Na pewno będą zachwyceni. A tymczasem zostawiam Was z przepisem. PRZEPIS NA ROGALIKI DROŻDŻOWE Z BUDYNIEM (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki CIASTO DROŻDŻOWE 2 jajka 550 g mąki pszennej

Przepiski.pl
Drożdżowe ślimaczki serowo-czekoladowe 206

drożdżówek: ZACZYN: 50g masła – stopionego 180ml mleka [3/4 szkl.] – ciepłego 25g świeżych drożdży 1 łyżeczka mąki 1 łyżeczka cukru CIASTO: 400g mąki pszennej - użyłam luksusowej typ 550, polecanej do ciast drożdżowych 100g cukru 1 jajko + 1 żółtko - 1 białko zostawić do posmarowania bułeczek przed pieczeniem szczypta soli NADZIENIE: 270g twarogu – u mnie półtłusty 1 łyżka jogurtu naturalnego 2 garście groszków(...)pilnować, gdyż drożdże mają tendencję do kipienia ;) Do miski przesiać mąkę - aby ją napowietrzyć, wtedy ciasto lepiej wyrasta podczas pieczenia - dodać sól, jajo+żółtko, oraz rozczyn drożdżowy. Wszystko wymieszać i wyrobić na gładkie ciasto - leniwiec kuchenny może z powodzeniem użyć miksera, bo ciasto nie jest mocno zwarte, tylko z końcówkami w postaci mieszadeł hakowych, NIE trzepaków.   Miskę, w której

Grunt to przepis!
Wielkanocny wieniec drożdżowy z białą czekoladą i malinami 210

Wielkanocny wieniec drożdżowy z białą czekoladą, malinami (mrożonymi o tej porze) z nutą cytrynową i płatkami migdałów. Idealny dla tych, którzy mają ochotę na coś innego

Moja Delicja
Zawijane bułeczki drożdżowe z pomidorami i fetą 205

zawijane bułeczki drożdżowe to właściwie połączenie pizzy z muffinkami. Drożdżowe ciasto posmarowane koncentratem, posypane fetą, oliwkami i suszonymi pomidorami oraz oregano, zawinięte w rulon, pocięte na kawałki i upieczone w formie na muffinki. Oczywiście można by było z tych proporcji zrobić jedną dużą pizzę ale takie bułeczki- muffinki lepiej się transportują i przechwytują więc są idealne do wzięcia gdzieś(...)nadzieję, że Wam posmakuje. Uwaga- w przepisie jest czas przygotowania 30 minut ale to jest czynny czas. Jak chcecie oszacować całość to trzeba doliczyć czas wyrastania ciasta – czyli 1.5 h. Zawijane bułeczki drożdżowe z pomidorami i fetą   Drukuj Prep time 30 min Cook time 20 min Total time 50 min   Zawijane bułeczki drożdżowe z fetą i pomidorami

Cooking for Emily
Drożdżowa gwiazda z makiem 164

Dodatkowo: 1 jajko Lukier: 0,5 szklanki cukru pudru sok z cytryny Instrukcje CIASTO: Drożdże mieszamy z łyżką cukru i łyżką mąki, odstawiamy na 10 minut. Do miski wsypujemy resztę mąki, sól dodajemy masło, resztę mleka, cukru i żółtka. Wyrabiamy gładkie, elastyczne ciasto. Miskę z ciastem przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na 30 minut do wyrośnięcia. Mak płuczemy(...)się rozpada. Ciasto smarujemy rozbełtanym jajkiem i wstawiamy do zimnego piekarnika. Piekarnik włączamy na 180 C i pieczemy około 30-40 minut. Należy pamiętać, że każdy piekarnik piecze inaczej dlatego czas pieczenia należy dostosować indywidualnie. Gotowe ciasto polewamy lukrem cytrynowym. LUKIER: Sok z cytryny dodajemy stopniowo do cukru, mieszamy i w miarę potrzeby dodajemy sok. Artykuł Drożdżowa gwiazda z makiem

To co lubię - gotuję i polecam
CIASTO DROŻDŻOWE Z ŻURAWINĄ I KOKOSOWĄ KRUSZONKĄ 199

Żurawiny teraz pod dostatkiem na straganach, dlatego podrzucam Wam przepis na przepyszne ciasto drożdżowe z tymi rubinowymi kuleczkami w roli głównej oraz kokosową kruszonką. Jest to przepis , który już jest na blogu w wersji z jabłkami  i według mnie jest to receptura doskonała! Ciasto przepięknie rośnie, jest idealnie puszyste, a przy tym lekko wilgotne

Słodko-Słony Świat Ilony
Wieniec drożdżowy 56

Ciasto drożdżowe to dobry dodatek do niedzielnej kawy po obiedzie. Ale równie dobrze jak na co dzień sprawdzi się także od święta. Np. na Boże Narodzenie w formie wieńca. Wieniec drożdżowy - przepis Do przygotowania ciasta będą Ci potrzebne: 500g mąki pszennej, 3 żółtka, jajko, 40g drożdży, 2 łyżki cukru, 25g masła, 250ml mleka. Do przygotowania nadzienia będą Ci potrzebne

Z notatnika dietetyka
Świąteczne przeboje kulinarne! Najlepsze przepisy! 107

podać na przykład jako przekąskę.     CIASTA: Seromak Seromakwiec, seromak albo sernik z makiem… czyli połączenie dwóch (moich ulubionych) ciast! Jest przepyszny, wilgotny, idealnie słodki, po prostu wspaniały. Co prawda wymaga trochę pracy, ale wykonanie idzie dość szybko i sprawnie.   Ciasto Dakłas Przepis tutaj (KLIK) Dawno nie jadłam tak smacznego ciasta. Delikatny biszkopt kakaowy, rozpływający się w ustach(...)mięciutkie i pulchniutkie od razu po upieczeniu, z pewnością zakochacie się w nich, tak jak ja, już od pierwszego spróbowania.   Makowa gwiazda świąteczna Przepis tutaj (KLIK) Pyszne połączenie ciasta drożdżowego i masy makowej. Ciasto jest proste w wykonaniu i bardzo efektowne, a w smaku…rewelacyjne!   Reniferki brownie Przepis tutaj (KLIK) Pyszne i efektowne przekąski, nie tylko dla dzieci

Blog z Apetytem
Niby pizza na cieście francuskim 93

Taką błyskawiczną pizzę można wykonać bez konieczności przygotowania ciasta drożdżowego, wystarczy tylko gotowe ciasto francuskie i dodatki. W natłoku obowiązków przedświątecznych jest to pomysł na bardzo szybką i smaczną kolację. Tak naprawdę to też pomysł na czyszczenie lodówki z zalegających resztek. Składniki: ? 1 płat ciasta francuskiego ? 2 łyżki keczupu ? 1 kulka mozzarelli 100 g ? 3 plastry szynki konserwowej lub innej

To co kocham
Chleb bezglutenowy 3 ziarna 98

łyżek oleju ? 1 łyżecka cukru ? 1 łyżeczka soli ? 500 ml ciepłej wody Wykonanie: ? Wymieszać wszystkie suche składniki razem w misce miksera. ? Dodać składniki mokre i wymieszać hakiem do ciasta drożdżowego na wolnych obrotach. ? Ciasto przełożyć do dwóch małych keksówek i odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na 40 minut. Ja wstawiam do lekko nagrzanego, otwartego piekarnika. ? Piekarnik nastawić

To co kocham
Chleb bezglutenowy 7 ziaren 84

łyżeczka cukru ? 8 g drożdży suszonych ? 1/3 szklanki oleju ? 500 ml ciepłej wody Wykonanie: ? Wymieszać wszystkie suche składniki razem w misce miksera. ? Dodać składniki mokre i wymieszać hakiem do ciasta drożdżowego na wolnych obrotach. ? Ciasto przełożyć do dwóch małych keksówek i odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na 30 minut. Ja wstawiam do lekko nagrzanego, otwartego piekarnika. ? Piekarnik nastawić

To co kocham
Racuszki z bananami 120

Będzie pyszny deser do kawy, herbaty czy czystka jak tylko nastawicie ciasto drożdżowe a potem usmażycie te cudowne racuchy. Ja już miałam przyjemność się nimi delektować, teraz pora na Was moi drodzy. Przepis dostałam od mojej koleżanki Ani z Jaśminowej kuchni. Polecam i Wam. Racuchy z bananami. CZYTAJ DALEJ

Moje Małe Czarowanie
Wełniany chleb bułkowy z ricottą i malinami 136

Lipcowa Piekarnia Amber powitała mnie zaproszeniem na wełniany chleb bułkowy. Przepis pochodzi z bloga Marca Bake to the roots . Oryginalny chleb, inspiracja Marca wypiekany jest z

Moje Małe Czarowanie
Paszteciki z ciasta francuskiego z kapustą 199

Paszteciki to małe przekąski przygotowane z ciasta drożdżowego, kruchego lub francuskiego. Ciasto wypełnione jest nadzieniem z mięsa bądź warzyw. Mięsny farsz zrobić można z kurczaka, wołowiny lub wieprzowiny. Wegetariańska wersja to farsz z kapusty, grzybów czy chociażby szpinaku. Na blogu znajdziecie już przepis na paszteciki z kremowym nadzieniem z kurczaka. Poniżej natomiast chcę się z Wami podzielić bardzo prostym przepisem

MeCooks
CIASTA NA ŚWIĘTA 693

Ciasto drożdżowe z makiem   Pomarańczowe ciasto piernikowe Piernik LAST MINUTE Ciasto piernikowe z żurawiną w czekoladzie Piernik Staropolski   Sernik z rodzynkami i skórką pomarańczową     Sernik z rodzynkami   Sernik gotowany z pierniczkami Sernik ze śliwką Sernik gotowany na biszkoptach Sernik z musem brzoskwiniowym Sernik z rosą na czekoladowym spodzie Sernik pomarańczowy na cynamonowym spodzie Sernik

Lena Gotuje
Przepisy na Boże Narodzenie 138

wykorzystania na Boże Narodzenie. Sprawdzone przepisy na pyszne ciasta świąteczne np. : serniki, makowce, ciasta z kremem. Znajdziecie również przepis na pyszne pierniczki, a także inne ciasteczka. Ponad 10 przepisów na śledzie, pasztety oraz wędliny domowe. Sprawdzony przepis na przyprawę do piernika, pomarańczową skórkę. Znajdziecie również przepis na idealne ciasto na pierogi. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Seromakowiec Sernik wiedeński. Pralinki kokosowe. Sernik(...)przyprawę do piernika. Sernik gotowany z polewą czekoladową. Sernik z brzoskwiniami na kruchym spodzie. Sernik z brzoskwiniami i kakao Ciasto makowe z brzoskwiniami. Drożdżowa gwiazda z makiem Tort miodowy – miodownik Sernik królewski Makowiec na krucho-drożdżowym cieście Sernik z rosą Sernik krakowski Wuzetka WZ Sernik na kruchym spodzie z powidłami śliwkowymi Metrowiec. Sernik z dodatkiem mleka skondensowanego Sernik z rodzynkami

To co lubię - gotuję i polecam
Drożdżowe rogale expresowe 141

powoli, za to z nową świeżością, energią i przepisami.  Pierwszy wpis dedykuję rogalikom, w moim przepadku a'la marcińskie gdyż z masą z białego maku, z tym że ciasto drożdżowe, a nie półfrancuskie. Ciasto jest świetne, szybkie w przygotowaniu i extra się z nim pracuje. Testowałam dla was 3 razy z różnymi zawartościami bułeczek, były zawijańce z serem, rogale

Życie zaczyna się w kuchni
Ciasto jogurtowe ze śliwkami – bez użycia miksera 156

Ciasto jogurtowe to ekspresowe ciasto, które możecie przygotować bez użycia miksera. Długo utrzymuje świeżość, jest bardzo łatwe, smaczne i szybkie do zrobienia. Możecie użyć do niego dowolnych owoców sezonowych, ja zrobiłam je ze śliwkami. Zapraszam po przepis. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Drukuj Ciasto jogurtowe ze śliwkami – bez użycia miksera Składniki Składniki suche: 4 szklanki mąki (szklanka 200 ml) ¾ szklanki cukru(...)pieczemy około godzinę. Do tzw. suchego patyczka. Czas pieczenia może być różny dla każdego piekarnika. Uwagi Inne przepisy na ciasta ze śliwkami: Puszyste ciasto ze śliwkami. Ciasto ze śliwkami Ciasto ze śliwkami II Kruche ciasto ze śliwkami Ciasto drożdżowe ze śliwkami Artykuł Ciasto jogurtowe ze śliwkami – bez użycia miksera pochodzi z serwisu To co lubię gotuję

To co lubię - gotuję i polecam
Sycylijski chleb Pane Siciliano 137

sezam biały Do miski przesiać mąki, dodać sól i drożdże. Wymieszać suche składniki, następnie wlać wodę, oliwę i miód. Wyrabaic całośc kilka minut ręcznie lub mikserem z hakiem do ciast drożdżowych, aż powstanie gładkie ciasto.  Uformować je w kule i włożyć do naoliwionej miski. Przykryć i odstawić do podwojenia objętości na około godzinę.  Po tym czasie wyłożyć ciasto

wyzwania kuchenne
Bułki z czosnkiem niedźwiedzim 142

cukrem, na wierzch pokruszyć drożdże, dodać olej i wodę a następnie wyrobić ciasto. Ciasto wyrabiamy do momentu aż będzie samo odchodzić od rąk i miski. Czym dłużej wyrabiamy ciasto drożdżowe tym lepiej wychodzi. Ciasto przykryć ścierką i zostawić do wyrośnięcia na około godzinę. Ciasto powinno podwoić swoją objętość. Czosnek niedźwiedzi drobno posiekać, Gdy ciasto wyrośnie dodać czosnek i jeszcze

Mama Gotuje
Bułki kajzerki – domowe wypieki 168

gorąca, bo drożdże się zaparzą i również nie urosną. Całość lekko wymieszaj do jednolitej konsystencji. Dodaj masło, wodę, jajko, sól i mąkę. Całość wymieszaj mikserem za pomocą końcówek do ciasta drożdżowego na jednolitą masę, ciasto powinno mieć konsystencje zwartej i jednolitej kuli. Miskę przykryj ściereczką, by ciasto nie wyschło z góry i odstaw w ciepłe miejsce na około 40 minut

To Musisz Wiedzieć
Chleb żytni z foremki od POLSKIE MŁYNY 117

prezencie od POLSKIE MŁYNY ( www.polskiemlyny.pl ) dostałam gotową mieszankę chleba żytniego wraz z foremką. Super sprawa takie produkty, bo nie musimy sami zbierać składników. Oczywiste jest, że jest to ciasto drożdżowe, dlatego po przygotowaniu ciasto musi odstać swoje, ale ten czas wynagradza nam naprawdę przepyszny bochenek chlebka. W skład wchodzi gotowa mieszanka oraz foremka, w której będziemy piekli chleb. Wystarczy

zdrowo i aktywnie
Placek drożdżowy ze śliwkami i kruszonką. 172

  Sezon owocowy nadal w pełni więc dziś coś ze śliwkami :)    co prawda śliwki niosą ze sobą jesień...ale nie mogłam się oprzeć widząc

Wypieki Rene
Użądlenie pszczoły 227

Kolejny przepis z Waszej ulubionej rubryki: najbardziej znane ciasta niemieckie. Znane i lubiane oczywiście. Zapraszam na pyszne ciasto Użądlenie Pszczoły. Ten drożdżowy placek przełożony kremem już był na blogu. Jest jednak tak smaczny, że warto go powtórzyć. To tak jak z sernikiem. Przepisów jest wiele, a każda gospodyni ma swój ulubiony. Tradycyjny przepis na Użądlenie Pszczoły jest

dolcevitainmykitchen
śliwkowa drożdżówka bez kruszonki... 165

ciasto ręką parę razy wyrobić i wyłożyć do formy, poukładać połówki śliwek piekarnik nagrzany na 180C, grzanie góra/dół, ciasto piec około 55 minut, ciasto w formie wystudzić - drożdżowe ciasto ze śliwkami jest bardzo aromatyczne, smaczne, delikatne i smakuje na każdą okazję...........SMACZNEGO

W Mojej Kuchni Lubię
Paszteciki z kaszą gryczaną i pieczarkami 168

Paszteciki z kaszą gryczaną i pieczarkami. Przepisy Thermomix Składniki na krucho-drożdżowe ciasto: 150 g mąki 70 g bardzo gęstej śmietany 18% 20 g drożdży 1 łyżka wody 1 jajko 1 żółtko 1 łyżeczka cukru 1/2 łyżeczka soli Składniki na nadzienie: 100 g kaszy gryczanej 500 g pieczarek  1 cebula 20 g oleju jajko sól, pieprz, majeranek (do smaku

Themo przepisy
Topielec 192

próbowaliście kiedyś ciasta topionego? Warto! Zarabiamy drożdżowe ciasto i wrzucamy je do wiaderka z wodą, a jak wypłynie trzeba je upiec! Składniki:Ciasto:3 szklanki mąki pszennej4 jajkaszczypta soli7 łyżek mleka1 kostka świeżych drożdży (100 g)3/4 kostki margaryny1/4 kostki smalcu3/4 szklanki cukruolejek pomarańczowyKruszonka:125 g margaryny250 g mąki pszennej125 g cukruDodatkowo

Krokusowy Dom
Ciasto ze śliwkami i karmelizowanymi migdałami / Plum and candied almond cake 239

śliwkami i karmelizowanymi migdałami doskonale komponuje się z kawunią, szczególnie w niedzielne popołudnie. Chociaż w każdy inny dzień też się sprawdzi Jeżeli lubisz śliwkowe słodkości to polecam także moje ciasto drożdżowe , obłędną tartę i ciasto bezą , wszystkie cudowne. Zapraszam po przepis. Scroll down for recipe in English Ciasto ze śliwkami i karmelizowanymi migdałami (12 porcji) Składniki: 180 g cukru

karmelowy
Chleb żytni z foremki od POLSKIE MŁYNY 196

prezencie od POLSKIE MŁYNY ( www.polskiemlyny.pl ) dostałam gotową mieszankę chleba żytniego wraz z foremką. Super sprawa takie produkty, bo nie musimy sami zbierać składników. Oczywiste jest, że jest to ciasto drożdżowe, dlatego po przygotowaniu ciasto musi odstać swoje, ale ten czas wynagradza nam naprawdę przepyszny bochenek chlebka. W skład wchodzi gotowa mieszanka oraz foremka, w której będziemy piekli chleb. Wystarczy

Zdrowie i pysznie na talerzu
Pyzy drożdżowo-ziemniaczane z mięsem. 206

mąką. Teraz do całości dodajemy wyrośnięty rozczyn, jajko, ciepłe mleko oraz roztopione masło. Dokładnie mieszamy łyżką, a następnie wyrabiamy (najlepiej mikserem zaopatrzonym w końcówkę z hakiem, przystosowaną do wyrabiania ciast drożdżowych) około 8 minut. Ciasto powinno mieć konsystencję nieco luźniejszą niż na np. kopytka, ale gdyby było zbyt luźnie dodajemy około 2-4 łyżek mąki. Wyrobione ciasto oprószamy mąką, miskę

Rozpustne gotowanie
Ślimaczki z serem 199

Ostatnio mam fazę na ciasto drożdżowe, co tydzień coś innego robię. Dziś zapraszam na pyszne ślimaczki z serem, które będą smakowały dzieciom, dorosłym. Są przepyszne, idealne na śniadanie podwieczorek :) Ślimaczki z serem · 1kg mąki · 10 dag drożdży · 15 dg ma · 1/2szkl cukru · 2 szkl mleka 3,2 % · 8 żółtek · ½ łyżeczki soli

Kulinarne pyszności Molki
Łatwy chleb pszenno-żytni z ziarnami na zakwasie 244

pestek dyni 50 g słonecznika Sposób przygotowania: 1. W misce mieszamy wszystkie składniki. Najpierw mieszamy łyżką drewnianą lub ręką ok 5 minut, a potem mikserem z hakami do ciasta drożdżowego jeszcze 3 minuty. Ciasto będzie lepkie i gęste - takie właśnie powinno być. Gotowe ciasto przełożyć do keksówki (30x10cm) wyłożonej papierem do pieczenia. Ciasto zakrywamy folią spożywczą lub zwykłą reklamówką

Kuchnia domowa Ani
Pełnoziarnisty chleb orkiszowy 221

miski. Dodać drożdże i cukier, wymieszać.  Zrobić w środku wgłębienie i wlać w nie wodę oraz oliwę.  Wyrabiać kilka minut ręcznie lub robotem z hakiem do ciast drożdżowych, aż powstanie jednolite ciasto, które lekko się klei.   Przełożyć je do formy, wyrównać i przykryć. Odłożyć w ciepłe miejsce na około 1-1,5 godziny, aż ciasto wyrośnie

wyzwania kuchenne
Pieczone ruskie pierogi. Przepis na idealne pierogi z piekarnika 202

Pierogi pieczone z piekarnika nie wymagają takiej precyzji i uwagi przy lepieniu jak te tradycyjne. Na pewno pokochają je wszyscy, którzy nie znoszą lepienia zwykłych pierogów.  Praca z ciastem drożdżowym idzie sprawniej, bo ciasto jest grubsze, a i pierogi większe. Aby tak sie stało, podstawą jest dobre ciasto drozdżowe. Musi być elastyczne i łatwe do formowania. Nie powinno lepić

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Niby pizza na cieście francuskim 162

Taką błyskawiczną pizzę można wykonać bez konieczności przygotowania ciasta drożdżowego, wystarczy tylko gotowe ciasto francuskie i dodatki. W natłoku obowiązków przedświątecznych jest to pomysł na bardzo szybką i smaczną kolację. Tak naprawdę to też pomysł na czyszczenie lodówki z zalegających resztek. Składniki: • 1 płat ciasta francuskiego • 2 łyżki keczupu • 1 kulka mozzarelli

To co kocham
Chleb bezglutenowy 3 ziarna 199

łyżecka cukru • 1 łyżeczka soli • 500 ml ciepłej wody Wykonanie: • Wymieszać wszystkie suche składniki razem w misce miksera. • Dodać składniki mokre i wymieszać hakiem do ciasta drożdżowego na wolnych obrotach. • Ciasto przełożyć do dwóch małych keksówek i odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na 40 minut. Ja wstawiam do lekko

To co kocham
Chleb bezglutenowy 7 ziaren 167

drożdży suszonych • 1/3 szklanki oleju • 500 ml ciepłej wody Wykonanie: • Wymieszać wszystkie suche składniki razem w misce miksera. • Dodać składniki mokre i wymieszać hakiem do ciasta drożdżowego na wolnych obrotach. • Ciasto przełożyć do dwóch małych keksówek i odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na 30 minut. Ja wstawiam do lekko

To co kocham