ciasto drożdżowe - 15566 przepisów (strona:272/1038)

wielkanocny kołacz z pomarańczą 102

Cześć :D Polubiłam bardzo drożdżowe ciasto. Przyszło to do mnie z czasem. Jednak nie ma to jak swój wypiek. Takie najbardziej smakuje przynajmniej mi i mojej rodzinie ;) Tym razem zrobiłam nie z jabłkami a z pomarańczą kandyzowaną. Fajny, delikatny drożdżowy placek....kołacz przepraszam :D Można go jeść zwyczajnie samego albo z dodatkiem dżemu. Kubek mleka tylko podkreśli jego smak. Powinnam(...)filiżance kawy :D Jak kto lubi ;) To ciasto nie jest trudne w wykonaniu. Potrzeba tylko trochę czasu, by dać mu wyrosnąć. Oczywiście jako, że drożdżowy lubi być pieszczony kuchennym ciepłem. Do zrobienia ciasta potrzebowałam: * 50 dkg mąki * 1 szklankę mleka * 1/3 szklanki cukru * 10 dkg masła * 3 jajka * szczypta soli * 3 dkg drożdży * kandyzowana skórka z pomarańczy * 1 opakowanie cukru

Pieprzyć z Fantazją
Drożdżowe racuchy z jabłkami 91

wolnego pozwoliły nam na dłuższe przebywanie w kuchni i przygotowywanie na jedno ze śniadań drożdżowych racuchów z jabłkami . Takie słodkie i leniwe rozpoczęcie dnia jest bardzo przyjemne, zapach wyrastającego ciasta drożdżowego pobudza apetyt i wprawia domowników w dobry nastrój. Racuchy z jabłkami na drożdżach wymagają nieco cierpliwości, jak to przy tym cieście bywa, ale czyż smak racuchów nam tego(...)pokroić w kostkę, wsypać do wyrośniętego ciasta. Wymieszać, pozostawić na 5-10 minut, żeby ciasto ponownie podrosło. Na patelni rozgrzać olej, łyżką nakładać porcje ciasta, smażyć je z obu stron na złoty kolor. Po usmażeniu drożdżowe racuchy z jabłkami wykładać na papierowy ręcznik, aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu. Drożdżowe racuchy z jabłkami przed podaniem można posypać cukrem pudrem lub polać

niecodziennikpary
Leniwe Drożdżowe Ze Śliwkami 133

Przepis dla wszystkich co nie lubią zagniatania drożdżowego ciasta i w ogóle boją się drożdżowego, to się zawsze udaje, a ilość mąki jest tak dobrana aby warstwa ciasta nie była większa od warstwy nadzienia z owocami ;) Krótko mówiąc jeśli nie lubicie grubych ciach to ten przepis jest dla Was ;) Składniki na blaszkę 23 x 23 cm: 150 g przesianej, mąki

Gotowanie...to proste !
Rogaliki drożdżowe z budyniem dyniowym i żurawiną 170

Dyniowy budyń w delikatnym drożdżowym cieście zawiniętym w rogaliki to mój weekendowy wypiek, myślę,  że całkiem udany.  Rogaliki drożdżowe z budyniem dyniowym i żurawiną ciasto: około  500 g mąki pszennej 50 g masła 1 szklanka mleka 4 łyżki cukru  50 g drożdży 3 jajka  szczypta soli nadzienie: starta w łezkę niewielka dynia sok z dużej

Gotuj Sam!
Strudel makowy z kruszonką 155

przygotowany tak jak za dawnych lat, gdy piekła go moja mama, bez pospiechu, aby ciasto idealnie wyrosło, wtedy mamy pewność że będzie pulchny i mięciutki…a więc pieczemy…..:) Składniki: Ciasto drożdżowe: 40 dag mąki pszennej 1 opakowanie drożdży suszonych (7 g ) 150 ml ciepłego mleka 5 dag cukru 1 łyżka cukru z prawdziwą wanilią 2 jajka 10 dag masła Szczypta(...)lukier do polania Sposób wykonania: Mąkę przesiać do miski, wsypać cukier oraz cukier z wanilią,  szczyptę soli i suche drożdże wymieszać, wbić jajka wlać ciepłe mleko i wyrobić ciasto, dodać ostudzone rozpuszczone masło, ponownie zagnieść , przykryć ciasto ściereczką, zostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia-około 1 godziny. Masa makowa: Suchy mak zalać gorącym mlekiem ,ugotować ,odcedzić i ostudzony zmielić

Wanilia i Kardamon
Ciasto drożdżowe z dużą ilością owoców i kruszonki! 197

dużą ilością owoców! Z bardzo dużą ilością kruszonki! Puszyste, uwodzące aromatem i smakiem. Właśnie takie jest najlepsze,  waniliowe drożdżowe z truskawkami, morelami i czereśniami. A wszystko pod grubą warstwą kruszonki, którą chcesz odrywać jeszcze z gorącego ciasta! Ach! To jest(...)pyszne!  To ciasto warto przygotować aby chociaż na chwilę zamknąć oczy i przenieść się w czasy dzieciństwa, poczuć ten błogostan! Koniecznie do zrobienia. Przepis na ekspresowe i puchate ciasto drożdżowe z dużą ilością owoców i kruszonki! SKŁADNIKI: - 500 g mąki pszennej typ 500 - 4 jajka wiejskie - 1/2 szklanki cukru - 125 g margaryny Palma - ziarenka z laski wanilii lub cukier

SMYKWKUCHNI
Drożdżowy warkocz z dżemem pomarańczowym i czekoladą 157

Blueberry Corner by "jagodzianka" Drożdżowy warkocz z dżemem pomarańczowym i czekoladą to pachnące, rozpływające się w ustach ciasto. Pomarańczowy dżem i gorzka czekolada łączą … Przeczytaj cały artykuł Post Drożdżowy warkocz z dżemem pomarańczowym i czekoladą pojawił się poraz pierwszy w My Blueberry Corner

My Blueberry Corner
We are the... champignons 195

Ciasto drożdżowe doskonale sprawdza się także w wersji wytrawnej. To oczywiście żadna nowość, bo każda pizza jest tego doskonałym przykładem. Dzisiejsza moja propozycja to takie mini- pizzerinki z farszem typu "co w lodówce miałam" ;)  Drożdżówki z pieczarkami Rozczyn drożdżowy: 2 łyżki letniego mleka,  20 g drożdży, 1 łyżeczka cukru (z w/w składników zrobić rozczyn, pozostawić(...)wyrośnięcia w ciepłym miejscu) Ciasto: 1,5 szklanki mąki,  1 szklanka letniej wody,  1 łyżka roztopionego masła,  1 łyżeczka soli,  rozczyn drożdżowy Ze składników wyrobiłam miękkie i elastyczne ciasto, które odstawiłam do wyrośnięcia na 1h.  Farsz: pomidory w oliwie, pieczarki, kukurydza, pieprz, sól, bazylia Pieczarki pokroiłam na drobno i podsmażyłam na oliwie z pomidorów. Doprawiłam

bastalena
Rustykalne bagietki pszenne 149

już do końca życia będzie jego amatorem. Nie ma nic trudnego w zagniataniu ciasta, niektórzy lubią to robić ręcznie, ja wolę wysługiwać się moim robotem z hakiem. Wyrabia ciasto drożdżowe doskonale. Wystarczy potem uformować ciasto i wstawić do piekarnika. A różnica w pieczywie kupnym i domowym jest przeogromna. Ostatnio piekłam bagietki z tego przepisu, ale z mąki pszenno-żytniej. Przepis(...)też chlebek drożdżowy sypany (pszenno-żytni) , albo inne przepisy na pieczywo na blogu, w tym szybkie mini bułeczki. Uwielbiam aromat pieczywa roznoszący się po kuchni podczas jego pieczenia. A wystarczy poświęcić godzinę pracy i mamy pyszne rustykalne bagietki pszenne. Bagietki mają być rustykalne, czyli nie wymagające zbytniej staranności w wykonaniu, mają wyglądać jakbyśmy je zrobili od niechcenia, Ciasto wyrasta ekspresowo

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Rogaliki maślane 203

Dzisiaj znowu przepis z wspólnego pieczenia "Wypiekanie na śniadanie" organizowanego przez Małgosię z Smaki Alzacji . W ten weekend piekłyśmy rogaliki maślane z blogu Ciasto z dziurką . Rogalik są po prostu przepyszne. Małgosiu gratuluję wyboru przepisów. Co jeden wypiek to jest pyszniejszy. Te rogaliki musicie upiec jeśli lubicie słodkie wypieki. Składniki: 0,5 kg mąki pszennej 2 łyżki miodu 5 łyżek(...)łyżki mąki, pokruszyć drożdże, wymieszać i pozostawić do wyrośnięcia. Do zaczynu drożdżowego  dodać mąkę, cukier, miód, jajko, rozpuszczone letnie masło i letnie mleko. Za pomocą końcówki do ciasta drożdżowego wyrobić robotem elastyczne, niezbyt zwarte ciasto. Przykryć folią spożywczą i odstawić w ciepłe miejsce do podwojenia objętości (około 1 godziny). Ciasto podzielić na dwie części. Blat oprószyć mąką i rozwałkować

Ala piecze i gotuje
Przepyszne mięciutkie drożdżówki truskawami i kruszonką 69

bułeczek, szklanka 250 ml) Ciasto:  500 g mąki pszennej luksusowej ( w razie konieczności podsypać więcej mąki) + łyżeczka mąki na rozczyn drożdżowy 30 g drożdży 3 żółtka 1/2 szklanki cukru + łyżka cukru na rozczyn drożdżowy 1 szklanka mleka 100 g masła Truskawkowe nadzienie: Truskawki ok. 300 g Mąka ziemniaczana 2 łyżeczki Dodatkowo: Kruszonka Mąka 50 g, cukier 25g, masło(...)konsystencji. Miskę podsypujemy odrobiną mąki wkładam ponownie do niej ciasto, przykrywam ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia w ciepłe miejsce. ( podwojenie swojej objętości ok.45 minut).  W tym czasie truskawki wypłukać pod bieżącą wodą, wysuszyć na ręczniku papierowym i przełożyć do głębokiego talerza. Posypać mąką ziemniaczaną i lekko wymieszać. Wyrośnięte ciasto drożdżowe wyciągamy na blat posypany odrobiną maki. Z ciasta uformować

Kulinarne przygody
Paszteciki z ciasta francuskiego z kapustą i grzybami 1916

Paszteciki z ciasta francuskiego z kapustą i grzybami – to alternatywa dla spóźnialskich, co nie zdążyli wcześniej przygotować ciasta drożdżowego, a kolacja wigilijna już za parę minut ;-) Wtedy na pomoc przychodzi ciasto francuskie ! Noo…niestety nie to ciasto francuskie domowej roboty , lecz to sklepowe… ale mimo to paszteciki wychodzą pyszne! Paszteciki z ciasta francuskiego zrobicie dosłownie w kilka(...)dodatek są bardzo proste, więc nie ma szans, by się komuś nie udały. Wigilijne kapuśniaczki najlepiej podawać z czerwonym barszczem :) Zobacz również przepis na: drożdżowe paszteciki z kapustą i grzybami Paszteciki z ciasta francuskiego – Składniki: Ciasto francuskie – 275g Kapusta kiszona – 500g Suszone grzyby – 40g Cebula – 1 duża sztuka Wrzątek – do zalania grzybów + do duszenia kapusty

Kulinarne Przeboje
Dyniowe ślimaczki drożdżowe 132

lubię , upiekłam je z małymi modyfikacjami: dałam więcej przecieru z dyni, dodałam kardamon, a bułeczki zrobiłam malutkie, więc wyszło mi ich całe mnóstwo ! Do tej pory nie robiłam ciasta drożdżowego z dynią i jestem tym przepisem zachwycona ! Serdecznie Wam polecam ! Na pewno wkrótce będzie powtórka, może by jeszcze dodać do nich rodzynek... ? Dyniowe ślimaczki drożdżowe Składniki na około 28 sztuk

Kulinarne przygody Gatity
Chleb żytni na drożdżach 46

otrzymam jednolitą masę. Ciasto z mąki żytniej nie potrzebuje wyrabiania. Keksówkę o wymiarach 11 x 20 cm wyścielam papierem do pieczenia i przekładam powstałe ciasto. Ciasto na mące żytniej wyjdzie nam lekko kleiste i takie ma być. Żeby łatwo odchodziło z łyżki, używam drugiej łyżki. Wierzch wyrównuję łyżką, a na końcu zwilżoną dłonią. Keksówkę z ciastem drożdżowym przykrywam czystą ściereczką(...)kuchenną i odstawiam w ciepłe miejsce na 60 – 90 minut . W tym czasie ciasto podwoi swoją objętość. Krok 3 – piekę chleb na drożdżach Keksówkę z ciastem wkładam do zimnego piekarnika i nastawiam temperaturę na 220 stopni C. Dzięki temu chleb drożdżowy będzie jeszcze ładnie rósł. Od czasu gdy piekarnik osiągnie zadaną temperaturę liczę czas około 50 minut pieczenia

Ania gotuje