Dzisiaj świętowanie umilać nam będzie pyszna tarta (o której napiszę wkrótce). A ostatnio zajadaliśmy się pizzą z kurczakiem i ananasem. Mięso przygotowałam według przepisu Maćka . Spód rozwałkowałam w taki sposób, aby brzegi pozostały nieco grubsze. Dzięki temu po upieczeniu były nadal miękkie. Składniki: Ciasto: 3 i 1/2 szkl. mąki pszennej 1 i 1/2 szkl. letniej wody(...)Mięso pokroić w miarę równą kostkę, wymieszać z marynatą i odstawić na godzinę. Po tym czasie mięso podsmażyć na patelni na oliwie. Ananasa pokroić na mniejsze kawałki. Przygotowanie pizzy: Wyrośnięte ciasto podzielić na trzy części i uformować z nich spody. Każdy posmarować sosem, a następnie wyłożyć podsmażonego kurczaka i ananasa. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 230°C i piec
zadanie-gotowanierozdrabniacz, formy metalowe, formy silikonowe, metalowe i szklane naczynia do zapiekania, małe foremki rozmaitej maści, koloru, kształtu i wykonane z rożnych materiałów; do ciasteczek, do bułeczek, do chleba, na pizzę, wykrawacze i papilotki, nożyki, noże, wałki, wałeczki, cosie do dekorowania, pojemniki, pojemniczki, pędzelki, szpatułki i stempelki... co roku coś mi przybywa z takich właśnie gadżecików. Przedmiotów, bez których moja babcia(...)się już nieco i odpadła mu rączka. Postanowiłam więc wypróbować plastikowy mini wałek marki Tescoma . Okazało się, że mimo tego, iż jest on leciutki bardzo dobrze wałkuje i ciasto na pizzę, i na ciasteczka, i na rogaliki. Ponieważ jest z tworzywa sztucznego łatwo się go czyści. Bardzo polubiły go też moje dzieci, które często pomagają mi w weekendowym gotowaniu
Dzieje kuchennej WiewióryDzień Kobiet były muffinki, na Dzień Mężczyzn będzie pizza. Składniki na ciasto: 450-500g mąki pszennej 1 szklanka ciepłej wody 1/2 kostki drożdży (50g) 1 łyżeczka soli 1 łyżeczka cukru 2 łyżki oliwy Przyprawy do ciasta: szczypta bazylii, oregano lub ziół prowansalskich Z powyższych składników otrzymamy dwie pizze o średnicy około 40 cm, lub jedną na całą dużą blachę(...)wymiarach zbliżonych do blachy i przy pomocy dłoni dokładnie rozprowadzić po całej jego powierzchni łyżkę oliwy. Na rozłożone ciasto w kolejności układamy: sos pomidorowy/ketchup, pieczarki z cebulą i szynką, ser. Nagrzaną blachę ostrożnie wyciągnąć i zsunąć papier z pizzą na blachę. Pizzę piec w piekarniku rozgrzanym do 240st C (z termoobiegiem) około 8-10 minut lub bez termoobiegu w temp
Kocham CzekoladęRAFFAELLO ) dedykowaliśmy porannym łasuchom, zaś dziś mamy danie specjalnie dla amatorów konkretnego jedzonka. Pizza, którą każdy zna, wszyscy lubią! Szczególnie polecamy ciasto, możecie być pewni- wyjdzie KAŻDEMU! PIZZA NA WYPASIE Składniki na ciasto*: 3 szklanki mąki 1 łyżeczka cukru szczypta soli 1 paczka drożdży 1 szklanka letniej wody *porcja na dużą blachę z piekarnika Drożdże rozrabiamy z cukrem i odrobiną(...)miski wsypaliśmy mąkę, sól, ciepłą wodę, drożdże i całość energicznie Janina i Monika wyrabiały do momentu odejścia ciasta od ręki. Odstawiliśmy do ponownego wyrośnięcia. Następnie dużą blachę z piekarnika delikatnie natłuściliśmy olejem i równomiernie ułożyliśmy spód do naszej pizzy. Składniki na pizzę: polędwica sopocka salami pieczarki papryka cebula kukurydza sos boloński żółty ser mozzarella Pieczarki umyliśmy, skroiliśmy
Sprawni w smakuKiedy mam ochotę na pizzę lub mini pizzerinki często sięgam do tego przepisu. Ciasto jest pyszne, delikatne i puszyste . Smakuje wyśmienicie. Mini wersje są bardzo wygodne , można je zabrać do pracy , szkoły , na uczelnię . Dzieci je uwielbiają :) SKŁADNIKI NA 12 PORCJI: Ciasto 1.5 szklanki mąki pszennej 0.5 szklanki ciepłej wody 1 łyżka oleju 1 saszetka drożdży instant Sól(...)szykuje składniki do farszu. Blachę do pieczenia polewam olejem, posypuję kaszą manną. Wyjmuję ciasto. Z ciasta biorę porcję i formuję kulkę wielkości dwóch orzechów włoskich. Następnie lekko rozpłaszczam. Za pomocą szklanki a dokładnie dna robię w środku wgniecenie. Smaruję koncentratem, posypuję przyprawą do pizzy a następnie posypuję tartym cheedarem. Posypuję dowolnymi składnikami max 3. Piekę w 180 stopniach 20 minut
Gotowanie Patkijeść pizzy z dużą ilością składników. Składniki na pizzę dla 2 osób: spód do pizzy, np. połowa porcji z tego przepisu sos pomidorowy (lub 2 duże pomidory) 2 pomidory, np. limy 1 kulka sera mozzarella zioła prowansalskie Surowy spód do ciasta podzielić na mniejsze części, z każdej uformować kulkę, którą należy rozwałkować. Spody do ciasta posmarować sosem(...)Całość delikatnie posypać ziołami prowansalskimi. Przygotowane pizzetki zapiekać około 15 minut w 210°C (długość pieczenia będzie zależna od grubości ciasta). Podawać z ulubionym sosem, np. czosnkowym. Rady : - ciasto na pizzę nie trzeba dzielić na mniejsze kawałki; można przygotować 1 dużą pizzę, -domowy sos pomidorowy można zastąpić sosem ze świeżych pomidorów, które należy pokroić w kostkę. Na patelni rozgrzać odrobinę
UgotowaćDzisiaj jest Międzynarodowy Dzień Pizzy , więc i u mnie na blogu pizza...🍕🍕🍕🍕 Pizza z tuńczykiem i pieczarkami, na cienkim cieście, z dodatkiem ziół prowansalskich, zasmakuje każdemu. Czas oczekiwania na dostawę z pizzerii, jest podobny do czasu przygotowania własnej pizzy, a smak nieporównywalny, wiec do dzieła!!! :) Ciasto: 35 dag mąki pszennej 7 g suchych drożdży 250 ml letniej wody(...)czasie, gdy ciasto wyrasta, odsączam tuńczyka, obieram i kroję pieczarki oraz szalotki. Sos robię miksując pomidory z koncentratem, przyprawiam solą. Smaruję nim rozciągnięte na papierze do pieczenia ciasto. Obkładam dodatkami, posypuję serami. Pizzę przekładam na nagrzaną wcześniej blaszkę, piekę 25 minut
Takie tam pichceniedomu zajadali się nią ze smakiem. Krucha, ale jednocześnie delikatna i miękka. Musicie jej spróbować :) Przepis nieco zmodyfikowałam, ale myślę, że Aggie nie obrazi się ;)Składniki ciasta na dwie duże pizze:5 dkg drożdży,3 łyżki oleju lub oliwy,1 łyżka cukru,1 szklanka ciepłej wody,3 szklanki mąki tortowej,1 czubata łyżeczka soli,1 łyżka ziół prowansalskich(...)oddzielnym naczyniu. Wlać do nich płynne składniki i dokładnie zagnieść ciasto. Odstawić pod przykryciem do wyrośnięcia.Piekarnik nagrzać (wraz z blachą, na której będzie się piekła pizza) do temperatury 250 stopni. Połowę ciasta dłońmi nasmarowanymi olejem, rozłożyć na papierze do pieczenia. Olej na powierzchni ciasta nada mu chrupkości.Ciasto posmarować sosem pomidorowym i rozłożyć ulubione składniki - pamiętając
Codzienna kuchnia niecodziennaBardzo polubiłam ciasto z tego przepisu. Kiedy nie mam czasu na ciasto drożdżowe do pizzy, robię właśnie placki na takim cieście. Tym razem pyszna wersja z botwinką i fetą. Miałam same liście botwinki z łodyżkami, buraczki wcześniej zakisiłam. Myślę że jeżeli mamy też buraczki, spokojnie możemy je podpiec razem z liśćmi i dodać do farszu. składniki(...)kamieniu. Jeżeli używamy kamienia do pizzy umieścić go na środkowej półce i nagrzewać co najmniej 40 minut przed rozpoczęciem pieczenia. Razem z papierem zsunąć tartę na blachę lub kamień w gorącym piekarniku. Piec pojedynczy placek na blaszce 12 minut, na kamieniu 7 minut.Smacznego!Uwagi : Ciasto wyrabiałam w maszynie do chleba. Piekłam
Stare GaryBłyskawiczna przekąska z ciasta francuskiego. U nas dzisiaj o smaku pizzy, ale z pewnością wypróbuję jeszcze wersję z czosnkiem i drugą - z kminkiem. Do przegryzania polecam Wam również, pysznie chrupiące, włoskie paluszki chlebowe grissini . składniki: płat ciasta francuskiego 2 łyżki keczupu pikantnego przyprawa do pizzy 100 g żółtego sera jajko i 1 łyżka mleka do posmarowania oregano do posypania(...)wykonanie: Ciasto rozkładam na blacie (nie zdejmując z papieru - będzie je łatwiej złożyć) i wyznaczam środek wzdłuż krótszego boku (nie rozcinam ciasta). Całość smaruję keczupem i posypuję przyprawą do pizzy, a na jedną połowę nakładam warstwę drobno startego sera. Teraz składam na pół i z wierzchniej warstwy odklejam papier. Lekko dociskam. Kroję ciasto na cienkie (około 1 cm) paseczki
babka w formiesię pod przykryciem. Przed wałkowaniem, każdą porcję ciasta, jeszcze raz zagniatamy. Na stolnicy rozwałkowujemy jedną część ciasta o średnicy ok. 22 cm. Ciasto za pomocą nożyka do ciasta, bądź pizzy kroimy na 9 równych części. Na każdy trójkącik, przy krótszym boku nakładamy po ½ małej łyżeczki marmolady. Każdy trójkącik, zaczynając od zewnętrznej części delikatnie zwijamy w rogalik. Ciasta nie dociskamy
Moniki SmakołykiCoś na mały głód kibica Składniki Ciasto: 20 dag mąki 15 g świeżych drożdży 1 łyżeczka cukru 3/4 szklanki wody 1 łyżeczka soli 1 łyżka oliwy czosnek granulowany, zioła prowansalskie … Czytaj dalej Mini pizze
czarrna od kuchnioregano i majeranku. Sos gotować na małym ogniu przez ok.10 minut nie przykrywając przykrywką.3. Ciasto wyłożyć na blachę. Obrzeża zrobić pogrubione. Wylać sos na placek i rozsmarować łyżką.Następnie wyłożyć wszystkie pokrojone (według uznania) składniki. Posypać grubą warstwą sera.4.Gotową pizze piec w 200C przez ok. 20-25 minut ;) Smacznego ;) Michał
Gotuj Z Muzykąpodsypujemy mąką. Na koniec powinniśmy uzyskać gładkie, elastyczne, ale wciąż delikatne i mięciutkie ciasto. Przykrywamy je ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia. Ciasto nie rośnie tak bardzo, jak np. ciasto na pizzę. To nic złego! Jest ono cięższe i bardziej wilgotne. Dlatego tylko delikatnie się napuszy (moje podwoiło swoją objętość mniej więcej o połowę) i tak ma być.Gdy ciasto rośnie
Ratunku obiadDoskonałe ciasto na pizzę jak i na pierogi Składniki: 1 kg mąki pszennej 0,5 l mleka 1 łyżeczka soli 1 łyżeczka cukru 42 g świeżych drożdży 0,5 szklanki oleju 1 jajko z przepisu przyjaciółki Asi :) Sposób przygotowania: Mleko lekko należy podgrzać, dodać łyżeczkę cukru i drożdże. Wymieszać do rozpuszczenia się drożdży i odstawić na 20 minut(...)minimum 45 minut, aż wyrośnie. Wyrośnięte ciasto można: 1) podzielić na małe kawałki na tzw. pizzerki , uformować małe kulki, które wystarczy spłaszczyć w dłoni i rozwałkować na stolnicy podsypanej delikatnie mąką na placki o średnicy ok. 10 cm i grubości 1 cm; 2) podzielić na duże kawałki, na pizzę (ilość kawałków zależy jak duże chce się otrzymać
Z notatnika