ciasto do pizzy - 4861 przepisów (strona:70/325)

Nie masz pomysłu na szybką przekąskę? Wypróbuj nasze przepisy! 221

trzemy na tarce na dużych oczkach. Rozsypujemy ser na połowie ciasta, posypujemy słodką czerwoną papryką. Ciasto składamy na pół i lekko dociskamy. Przy pomocy noża lub radełka do pizzy kroimy ciasto na paseczki ok. 1 cm. Każdy pasek skręcamy w spiralkę i układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Jajko roztrzepujemy  z odrobiną wody. Francuskie zawijasy z serem smarujemy

Słodkie okruszki
Przyprawy do pizzy 154

Dopiero w osiemnastym wieku pizza zaczęła wyglądać tak, jak dzisiaj ją znamy. Pierwszymi przyprawami na pizzy były bez wątpienia sól, której odrobina musi się znaleźć w każdym dobrym cieście na pizzę oraz bazylia, która pojawiła się na pizzy przygotowanej przez Rafaela Esposito dla królowej Małgorzaty Sabaudzkiej. Królową zachwyciła pizza w kolorach włoskiej flagi, na której znajdowały się pomidory, mozzarella oraz

Kuchcik gotuje
Zdrowa pizza orkiszowa z mozzarellą 147

bardzo ją polubiła, że często prosi o jej przygotowanie. Przepis na tę pizzę pochodzi z książki „Jedz i pracuj nad własnym zdrowiem” i wg autora ciasto na pizze można przygotować wieczorem i wstawić na noc do lodówki. http://www.mojadelicja.pl/wp-content/uploads/2017/05/d-1-fit-healthy-zdrowa-pizza-orkiszowa-1170x874.jpg The post Zdrowa pizza orkiszowa z mozzarellą appeared first on Moja Delicja - Przepisy kulinarne

Moja Delicja
Zakręcone ślimaczki z ciasta francuskiego 212

Znowu przegapiłam urodziny bloga, już 3 lata minęło :)). Nie mam z tej okazji żadnego ciasta, ale pizza lub ślimaczki jak kto woli też może być ;) Pyszności, kocham po prostu ciasto francuskie , może się powtarzam, ale jest rewelacyjne i tyle :)) Miłego weekendu Wam życzę :) Inspiracja: klik Składniki: 2 opakowania ciasta francuskiego 2 filety z kurczaka kukurydza kilka suszonych pomidorów papryka czerwona

kruche babeczki
Ekspresowe paluchy serowe 157

żółty 100g jajko sól gruboziarnista/mak/kminek Sposób przygotowania: Ser ścieramy na tarce o dużych oczkach. Ciasto rozwijamy, smarujemy pędzelkiem rozkłóconym jajkiem oraz posypujemy równomiernie serem. Kołem do krojenia pizzy kroimy ciasto na pół wzdłuż węższego boku a następnie w cienkie paski. Tak powstałe paluszki rozkładamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia zachowując około 1cm odstępu pomiędzy nimi. Wierzch paluchów smarujemy żółtkiem

Pyry na Gaz
Ciasto drożdżowe - Mikołaj 185

będzie to broda Mikołaja. Ciasto powinno być conajmniej tak szerokie jak dół trójkąta (warto przyłożyć ciasto żeby sprawdzić czy broda jest wystarczająco duża). Ostrym nożem lub nożem do pizzy pokroić ciasto w grube paski. Przykleić brodę na twarz mikołaja (na ok ⅖ wysokości trójkąta). Zaczynając od góry skręcać paski ciasta formując brodę Mikołaja. Czapkę mikołaja zrobić zaginając węższy koniec trójkąta. Moja

Mama Gotuje
Francuskie kopertki z kurczakiem 183

Składniki : Ciasto francuskie Szpinak mrożony (ze śmietaną) Pierś z kurczaka Cebula Przyprawa do kurczaka  Przygotowanie:Ciasto francuskie (ja kupuję w Biedronce) rozwijam, jeśli trzeba delikatnie rozwałkujęnożykiem do pizzy dzielę ciasto na kwadraty ok 7x7cm. Szpinak rozmrażam w rondlu tylko delikatnie podgrzewając. Cebulę kroję w drobną kosteczkę i podsmażam na patelni - do zeszklenia.Pierś z kurczaka kroję na kawałeczki

Mechanik w kuchni
Pizza chlebowa czyli utylizacja starego chleba 158

także wtedy kiedy dziecko woła o pizzę a nie chce mi się czekać na wyrośnięcie ciasta drożdżowego. W przypadku użycia pieczywa pszennego jest to zresztą prawie takie same ciasto jak na pizzę (rożni się jajkiem) więc zapiekanka smakuje prawie tak samo jak pizza. Składniki: - stary chleb lub bułki - opcjonalnie pokrojony plasterek sera do ciasta (nie jest konieczny jak mi zostaje

Lubczyk i Wanilia
Pizza z gruszką i szynką parmeńską 148

parmeńska to składniki, które idealnie pasują do Prosecco a każdy kto czyta mojego bloga wie, że to moje ulubione wino. Z tą pizzą komponuje się bezbłędnie! Składniki (na 1 pizze): 3/4 szklanki semoliny 3/4 szklanki mąki pszennej typ 00  3-4 łyżki oliwy z oliwek  szczypta bazylii suszonej  1 łyżka cukru  szczypta soli  5 gram(...)żółty ścieram. Plastry szynki parmeńskiej kroję wzdłuż na pół i owijam wokół niektórych gruszek.  Piekarnik nagrzewam do 250 stopni razem z blaszką, na której planuję piec pizze. Wyrośnięte ciasto rozciągam w dłoniach, ciasto musi być stosunkowo cienkie. Rozciągnięte ciasto umieszczam na papierze do pieczenia, smaruję jogurtem greckim, posypuję żółtym serem. Na wierzchu układam gruszki. Całość posypuję pokruszoną fetą oraz

Mango Papaja
Pizza 161

Składniki na dwie pizze o średnicy 30 cm: 8 dkg drożdży + 2 łyżki mąki + 4 łyżki ciepłej wody + 1 łyżeczka cukru 3 szklanki mąki 7 łyżek

czarrna od kuchni
Kalabria – przewodnik kulinarny 172

Kalabrii jest mnóstwo dobrych wędlin i kiełbas na czele ze słynną sorpressatą, ale nie da się wyjechać z Kalabrii bez spróbowania ‘ndui, bo jest to częsty dodatek do pizzy, bruschetty i do smarowania kanapek. W sklepie z pamiątkami znajdziemy też podgrzewacze do tej kiełbasy, które przypominają ceramiczne kominki do aromaterapii. Byłam pewna, że to ściema, dopóki nie spróbowałam ‘ndui(...)adres to Pizzeria Fondacaro w miasteczku Palmi. Z zewnątrz wygląda jak zwykły osiedlowy lokalik, ale kiedy usiądziemy w środku będziemy mogli obejrzeć jak z aptekarską dokładnością robi się ciasto na pizzę i jakie niesamowite kształty można z niej wyczarować. Adres: ul. Tommaso Campanella 10 Mają stronę na FB i dowożą pizzę na terenie Palmi. Przystawki Jest taka scena w którymś

Ugotowane pozamiatane
Kanelbullar – idealne drożdżówki z cukrową posypką 185

pomocą szpatułki rozsmarowujemy całe nadzienie. Podnosimy krótszy bok ciasta i jednym ruchem składamy całe ciasto na pół. Wałkujemy, aby uzyskać prostokąt. Za pomocą radełka, noża, lub nożyka do pizzy dzielimy ciasto na ok. 2 cm paski. Każdy pasek łapiemy za brzegi i jedną ręką kilkukrotnie obracamy – tworząc spiralę. Następnie układamy w kształt ślimaka – zaczynając od środka. Gotowe ślimaczki

Poezja smaku
pizza z otrębami 155

chciało, ale postanowiłam się rozpieścić i zrobić sobie pizzę Oczywiście mogłam poszaleć ze składnikami ciasta, dlatego wybrałam wersję z otrębami. Smacznie i zdrowiej! Może nie jest to typowa pizza, bo w cieście wyraźnie czuć otręby, ale mi to nie przeszkadzało, wręcz przeciwnie. SKŁADNIKI Ciasto 3/4 szkl. mąki 1/4 szkl. otrębów owsianych 1/4 szkl. otrębów żytnich 10 g świeżych drożdży

zabawa smakiem
Proziaki z dżemem malinowym 195

sodę i mieszamy. Następnie wlewamy maślankę cały czas wyrabiamy do powstania jednolitego ciasta. Jeśli ciasto będzie zbyt gęste należy dodać nieco maślanki. Konsystencja ciasta powinna być podobna do ciasta na pizzę Następnie wałkujemy je na stolnicy. Placek ma mieć grubość około 1 cm. Z ciasta kroimy np. prostokąty. Placki pieczemy na suchej patelni z każdej strony

Moniki Smakołyki
Domowe krakersy serowe 189

zimnego masła; 1 szklanka mąki pszennej; 1/2 łyżeczki soli ziołowej; 1/4 łyżeczki soli; 3 łyżki bardzo zimnej wody; Szczypta pieprzu cayenne. Dodatkowo: Malakser/wielofunkcyjny robot kuchenny; Nóż do pizzy; Patyczek (u mnie do szaszłyków); Papier do pieczenia. Szklanka = 1 cup = 240 ml.   Sposób przygotowania: Cheddar zetrzeć na tarce o dużych oczkach (na tzw. grube wiórki). Zimne masło pokroić w kostkę(...)spożywczą i umieścić w lodówce na 1 godzinę. Po tym czasie, ciasto rozwałkować na delikatnie oprószonej mąką stolnicy, na placek o grubości około 5 mm. Następnie, nożem do pizzy pokroić ciasto w poziome i pionowe paski, tworząc tym samym kwadraty (1x1 cm) lub/i prostokąty (1x1,5 cm). W każdym kwadracie/prostokącie zrobić patyczkiem (u mnie do szaszłyków) dziurkę. Tak przygotowane

Gospodyni Miejska

Proponowane wyszukiwania