food to tylko ten domowy ;) Polecam Wam wegetariańska pizzę na spodzie z mąki chlebowej i orkiszowej. Dietetyczne to może nie jest, ale smacznie na pewno! Składniki na 2 pizze o średnicy ok. 30 cm: 300 g mąki pszennej chlebowej typ 750 100 g mąki orkiszowej 1 szklanka ciepłej wody 40 g świeżych drożdży 1 łyżeczka cukru płaska łyżeczka(...)Odłożyć na 15 minut w ciepłe miejsce, żeby drożdże zaczęły pracować. 2. Do dużej miski (lub misy robota) przesypać oba rodzaje mąk. Dodać resztę wody oraz zaczyn drożdżowy. Wyrobić ciasto ręcznie lub robotem około 5 minut, aż będzie jednolite. 3. Odstawić na 1h do wyrośnięcia. 4. Sos pomidorowy: Z puszki pomidorów odlać wodę i zostawić same pomidory. Zmiksować z koncentratem
Moja Galeria Smakutosty. Taki serek możesz wykorzystać także we wszystkich przepisach, zamiast kupnego kremowego serka czy ricotty. Np. posmarować kromki bagietki i przybrać warzywami (np. zrobić takie bruschetty ), zrobić tarty z ciasta francuskiego z groszkiem i szparagami , czy słodki twarożek z dodatkiem miodu i suszonych owoców. Labneh może być także bazą dla różnych sosów i dipów, np. sosu tzatziki . Z labneh(...)ziemniaków, grillowanych czy pieczonych warzyw lub w bardziej orientalnej wersji - posmarować nim płaski chlebek typu flatbread i posypać za'atarem lub ułożyć na nim grillowane warzywa, otrzymując rodzaj oryginalnej pizzy. Co zrobić z oliwą pozostałą po marynowaniu labneh ? Gdy wyjesz już cały labneh , w słoiczku pozostanie oliwa z przyprawami. Pod żadnym pozorem jej nie wylewaj! To Twoja darmowa oliwa aromatyzowana
Chilli Czosnek i OliwaPrzepyszna "pizza" w wersji fit - spód z kalafiora bardzo fajnie się sprawdził - danie wyszło super lekkie, super smaczne i dietetyczne oczywiście :) Dodatki możecie modyfikować - ja wrzuciłam szparagi - bo sezon już trwa! - moją ukochaną cukinię i pomidorki. Mega smak - spróbujcie koniecznie! SKŁADNIKI (dla 1-2 osób - całość - 295 kcal) 400 g ugotowanego kalafiora (może być też surowy :) ) 1 średnie jajko(...)łyżki tartej mozzarelli zioła prowansalskie PRZYGOTOWANIE Kalafiora miksujemy z jajkiem i otrębami. Doprawiamy solą i pieprzem. Blaszkę (u mnie 16x 29 cm) wykładamy papierem do pieczenia i rozkładamy równomiernie ciasto. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 15 minut. Szparagi (po odłamaniu zdrewniałych końców) zalewamy wrzątkiem i blanszujemy kilka minut. Cukinię kroimy w plasterki, pomidorki na połówki
Moje Kuchenne RewelacjeWszystkich Miłośników pizzy, mam jej wersję mini czyli pizzerkowe bułeczki. Lubię je ze względu na możliwość ciągłej modyfikacji składników a tym samym i smaków. Fajnie sprawdzają się zarówno na ciepło jak i na zimno. Składniki: - 270 g mąki tortowej - 120 g mąki krupczatki - 2 jajka - 30 g świeżych drożdży - 1 łyżka cukru kryształu - 1/2 łyżeczki soli - 1 łyżka suszonej bazylii(...)mieszamy, aż się rozpuszczą. Maślankę łączymy z jajkami i olejem. Mąkę tortową przesiewamy i mieszamy z krupczatką, solą i bazylią. Dodajemy mokre składniki oraz drożdże. Wyrabiamy na gładkie ciasto i odstawiamy do wyrośnięcia. Ciasto rozwałkowujemy na duży prostokąt. Układamy na nim plastry wędliny, pokrojoną w kosteczkę paprykę oraz ser i polewamy keczupem. Zwijamy jak roladę, delikatnie zlepiamy i kroimy
Zainspirowana w kuchniPizza calzone jest przygotowywana na kształt dużego pieroga, dzięki czemu farsz jest zamknięty w środku. Można przygotować je z różnym nadzieniem, pieczarkowym, szynkowym lub serowym, u mnie dzisiaj wersja z farszem mieszanym. Polecam(...)PRZYGOTOWANIE : Do dużej miski wlewamy rozpuszczone drożdże w mleku, dodajemy jajko, olej i resztę składników. Wyrabiamy bardzo dokładnie elastyczne ciasto. Przykrywamy ściereczką i pozostawiamy na 30 minut do wyrośnięcia. Kiedy podwoi swoją objętość, wykładamy je na posypany blat mąką i zagniatamy. Ciasto dzielimy na 8 części. Każdą rozwałkowujemy na okrągły, cienki placek. Placki smarujemy ketchupem i na każdym
Kulinarne Fantazje Mariolimąka, sól i woda (lub mleko, czy jogurt). Ich cechą charakterystyczną jest również to, że są cienko rozwałkowane przed pieczeniem. Do flatbread’ów zaliczamy między innymi chlebki naan , pity , pizzy czy nasz rodzinny podpłomyk. Przepis na te chlebki znalazłam u Jamiego Olivera. Zainteresowały mnie właśnie ze względu na dodatek jogurtu. Wzbogaciłam je tylko o świeżą natkę pietruszki i wyszły fenomenalne(...)jogurcie Składniki: 1 szklanka jogurtu greckiego (lub innego gęstego) 2 szklanki mąki pszennej 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia pęczek drobno posiekanej natki pietruszki sól Dodatkowo: mąka do posypania ciasta przy wałkowaniu Mąkę przesiewamy do miski, dodajemy jogurt, proszek do pieczenia, natkę i sól. Zagniatamy gładkie, elastyczne i lekko klejące się ciasto. Miskę przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 40 minut
PatiGotujePyszne domowe ciabatty. Chrupiące z zewnątrz i delikatne w środku. Nadają się do zapieczenia i zrobienia panini. Dobrze smakują również świeże, wyjęte prosto z piekarnika. Porcja
BullioPyszne domowe ciabatty. Chrupiące z zewnątrz i delikatne w środku. Nadają się do zapieczenia i zrobienia panini. Dobrze smakują również świeże, wyjęte prosto z piekarnika. Porcja
BullioPyszne domowe ciabatty. Chrupiące z zewnątrz i delikatne w środku. Nadają się do zapieczenia i zrobienia panini. Dobrze smakują również świeże, wyjęte prosto z piekarnika. Porcja
Bulliowyciętych krążków układać farsz (zostawić wolne brzegi) – w środku zrobić wgłębienie, w które należy ostrożnie przelać oddzielone od białka żółtko (zdjęcie poniżej). Teraz ostrożnie przykrywamy pieroga drugim krążkiem ciasta i zagniatamy brzegi. Pierogi piemonckie gotuje się w lekko osolonym wrzątku przez 2 do 2,5 minuty (nie dłużej, bo żółtko się zetnie). Masło pokrojone na kawałki wrzucamy na patelnię(...)Rozmaryn można zastąpić szałwią. Poniżej oprócz zdjęć przedstawiam Wam króciutki film, jak pięknie wylewa się żółtko z prawidłowo ugotowanego pieroga piemonckiego. document.createElement('video'); http://pociagdokuchni.pl/wp-content/uploads/2015/07/20150726_182816.mp4 Podobne przepisy Pizza prosciutto – pizza z szynką parmeńską... Ośmiorniczki baby w czerwonym winie Crostini z pate z watróbki z karmelizowaną gruszką... Stek z polędwicy z masłem czosnkowym z dodatkiem g... .yuzo_related_post
Pociąg Do Kuchnipizzy zabierałam się już dobrych kilka miesięcy. Ciągle zapominałam i jak już chciałam zrobić okazało się, że nie mam odpowiedniej patelni z pokrywką. Wszystkie miałam bez ;-) Mąż zażyczył sobie pizzę wiejską, więc była. Wyszła bardzo smaczna i puszysta :-) Jeśli chcecie wypróbować to polecam i to bardzo :-) Miłego dnia :-) Składniki: 30 g drożdży (świeżych) 2,5 szklanki mąki pszennej 1 łyżeczka(...)drożdże się rozpuściły. Tak przygotowany zaczyn odstawiamy w ciepłe miejsce na około 15 minut. 2. Do większej miski dajemy mąkę, olej lub oliwę, sól, zaczyn oraz wodę. Ręcznie wyrabiamy ciasto. Jak będzie gładkie, nakrywamy ściereczką i odstawiamy na 30 minut. 3. W międzyczasie przygotowujemy sos i dodatki. Kiełbasę, paprykę, oliwki i ogórki kroimy. Pomidorki koktajlowe kroimy na połówki. Kulki
kruche babeczkiTamten tydzień obfitował u mnie w pieczone potrawy. Była tarta, pizza, zapiekanki i były pizzerinki. Właśnie te, które możecie niżej obejrzeć. Nie mogło na nich zabraknąć kurek, bo uwielbiam je ogromnie, a jak kiedyś spróbowałam ich połączenia z jajkiem sadzonym, to w ogóle byłam w siódmym niebie... I choć samych grzybów pod dostatkiem, to u nas akurat kurek jest bardzo(...)reszty nie pasowały. Co wyszło mi- już widzicie, a teraz sami spróbujcie takiego połączenia i dajcie znać w komentarzu jak smakowało! Składniki na 6 sztuk Ciasto: 250ml ciepłej wody 25g świeżych drożdży 1 łyżeczka cukru ½ łyżeczki soli Ok 400g mąki + do podsypywania 3 łyżki oliwy z oliwek Farsz: 1 duża cebula 200g kurek 6 jajek 6 łyżek sosu jasnego
Kuchnia w czekoladzieFocaccia to popularne we Włoszech płaskie pieczywo mające najczęściej kształt prostokąta. Wierzch focacci polewa się oliwą, posypuje ziołami, można też dodać inne składniki. Jest ona podobna do pizzy i może również stanowić bazę do jej zrobienia. Najczęściej spotykaną wersją jest foccacia z rozmarynem (Focaccia al rosmarino), która jest podawana jako przystawka, przekąska lub pieczywo. Składniki na 1 focaccię(...)zimnej wody. Mieszać do czasu, aż nie będzie śladów suchej mąki. Zostawić przykrytą na 30 minut (autoliza). Dodać drożdże rozpuszczone w 10 g wody, wmieszać w ciasto i zostawić na następne 30 minut. Po tym czasie dobrze wyrobić ciasto, aż będzie gładkie i elastyczne. Następnie dodać sól, oraz pozostałą wodę (60 g, małymi porcjami, czekając dopóki każda porcja
Przepisy na domowy ser i chlebdokładnie smarujemy oliwą z oliwek – używając papierowego ręcznika lub szczeciniastego pędzla. Rozkładamy między nie porcje ciasta i formujemy równe, okrągłe placki, cały czas starając się jednocześnie zbytnio nie odgazowywać ciasta, żeby zostało jak najbardziej puszyste. Zostawiamy placki do podrośnięcia/napuszenia na 40 minut. Rozgrzewamy piekarnik do 210⁰C, grzanie góra-dół, bez termoobiegu. Oba placki smarujemy mocno oliwą(...)minut do zrumienienia i zezłocenia. Przed podaniem lekko studzimy na kratce. FOCACCIA – dwie sztuki 21-23cm średnicy 630g mąki pszennej typu 550, 650 lub włoskiej mąki na pizzę 1 opakowanie drożdży instant /7-8g/ 460ml mleka 1 łyżka brązowego cukru 1 łyżeczka soli 2 łyżki oliwy 2 pełne łyżeczki posiekanego rozmarynu 2 pełne łyżeczki posiekanego tymianku 2 pełne łyżeczki skórki
Karo in the Kitchen