okazji, wraz z moim facetem chcieliśmy znów poczuć się jak dzieci, poszliśmy na ogromną pizzę, na lody.. Mało dietetycznie, mało zdrowo.. Raz na rok można pozwolić sobie na CHEAT DAY :) Chociaż przyznam szczerze, że mam niemałe wyrzuty sumienia przez ilość pochłoniętego jedzenia, ale czego się nie robi dla frajdy swojego mężczyzny! Dziś proponuję na obiadek czy przekąskę - placuszki(...)czosnku Cukinie trzemy na tarce o dużych oczkach. Jeżeli nie mamy tartego parmezanu, również trzemy na tarce ale o małych oczkach. Cebule kroimy na małe kawałki. Wszystkie składniki na ciasto mieszamy w misce do całkowitego ich połączenia. Smażymy na patelni z małą ilością oliwy z oliwek, pamiętając o zasadzie 1 łyżka = 1 placek . W tym czasie przygotowujemy sos. Do jogurtu
Be Fit Be Stronginni... Koło fast-food'ów. Doskonale wiemy jak bardzo niezdrowe dla nas jest to jedzenie, ale czasem chcemy się po prostu oderwać od codziennych posiłków. Dla mnie jednak, największym grzechem jest zabieranie dzieci do McDonalda i przyzwyczajanie ich od najmłodszych lat do tak niezdrowego jedzenia, które i tak już wystarczająco mocno kusi kolorowymi opakowaniami i zabawkami dołączanymi do zestawu. Zamiast(...)pieprzem i odstawiamy do lodówki na co najmniej 20 minut. Płatki kukurydziane rozdrabniamy w blenderze. Można zamiast tego rozsypać płatki na desce i przejechać po nich wałkiem do ciasta. Każdy kawałek panierujemy najpierw w mące, potem w jajku i na koniec w płatkach kukurydzianych. Smażymy na rozgrzanym oleju na złoty kolor. Idealnym dodatkiem będzie Kremowy sos curry
Piąty grzech głównyŚwięta zawsze kojarzą się man ze słodkimi domowymi wypiekami. Ciasteczkami wykrawanymi z babcią,mamą, później z dziećmi...może kiedyś z wnukami ;) Ciasteczka te są naprawdę pyszne
Malinowe Pocałunkiżłobku Asi na tablicy z jadłospisem jest kącik ciekawych przepisów, czyli karteczki ze sprawdzonymi daniami dla najmłodszych smakoszy. Świetna sprawa, bo to właśnie w żłobku nasze dziecko spędza najwięcej czasu i Panie wiedzą, co dzieciom smakuje a co nie koniecznie;) Zawsze kiedy pojawiają się nowe przepisy przynoszę je do domu. Tak też na naszym stole na stałe zagościły placuszki(...)naleśniki. Jeśli unikacie proszku do pieczenia, możecie oddzielić żółtko od białka. Żółtko dodać do masy od razu, a ubite na sztywno białko na sam koniec delikatnie wmieszać w ciasto. Dzięki niemu placuszki urosną podobnie jak na proszku do pieczenia. Smażymy placuszki na złoto niewielkiej ilości oleju roślinnego - ja czasem dodaję do niego odrobinę masła, wówczas smak placków jest jeszcze bardziej
Kulinarne Inspiracjeweekend zamiast ciasta był deser. Po części zdrowy, bo zawierający jagody i banana, z drugiej strony kaloryczny dzięki bitej śmietanie, ale tak to już z deserami bywa ;-) Jeżeli macie zamrożone jagody, to polecam. W innym wypadku pozostaje ich zakup lub.... czekanie na sezon :-) Składniki na 4 desery w dużych pucharkach: Mus czekoladowy: 20 sztuk biszkoptów 150 ml mleka 1 kopiasta(...)wlać mleko, wsypać kakao, łyżeczkę cukru i dobrze wymieszać. Zagotować dodając biszkopty. Mieszać do momentu połączenia wszystkich składników i zostawić do ochłodnięcia. Dodać kieliszek czerwonego likieru (jeżeli deser robimy dla dzieci, to pominąć) i obrany banan. Wszystko razem zblendować do momentu powstania delikatnego musu. W misce ubić śmietanę kremówkę stopniowo dodając cukier i cukier waniliowy. Do ubitej masy dodać serek
Passions hobbies lifesię przez komin by zostawić prezenty w skarpetach, u nas zostawia je najczęściej pod poduszką. Jedyne co łączy obie postaci, to to, że prezenty otrzymują tylko grzeczne dzieci. Byliście grzeczni? ;) My dla Mikołaja przygotowaliśmy ciasteczka wg przepisu z nowej książki, którą sprawiliśmy sobie na mikołajkowy prezent: “The Hummingbird Bakery: Home Sweet Home”. To moja druga ulubiona książka(...)dodajemy mleko i jajko, chwilę miksujemy do połączenia się składników. 4. Mieszamy razem mąkę, sodę i sól. Dodajemy małymi porcjami do masy orzechowej cały czas miksując. Ma powstać miękkie ciasto. 5. Na blacie rozkładamy papier do pieczenia, wykładamy na niego kulę ciasta, lekko ugniatamy dłońmi, przykrywamy kolejną warstwą papieru do pieczenia. Wałkujemy na placek grubości
W kuchni Katieprzepiękny kolorowy tort zachwyca wyglądem, prawda? Idealny dla dzieci na wszelkiego rodzaju przyjęcia. Bardzo delikatny i zbilansowany w smaku. Wbrew pozorom niezbyt trudny do wykonania. Pieczemy kilka kolorowych biszkoptów, wycinamy okręgi, składamy i przekładamy bitą śmietaną. Jedyny problem to posiadanie barwników. Jeśli mamy je w swojej kuchni to połowa trudności już za nami :) Czas przygotowania: 90 minut Ilość porcji(...)żółtek i ubijamy mikserem na sztywno. Następnie powoli dodajemy cukier cały czas ubijając. Do powstałej piany dodajemy kolejno mąkę, żółtka, olej i cukier waniliowy. Całość delikatnie mieszamy szpatułką. Ciasto dzielimy na 6 porcji (każda będzie miała około 120-125 g). Wybieramy swoje ulubione kolory i każdą część ciasta zabarwiamy w innej tonacji*. Kawałki ciasta pieczemy osobno w foremkach o średnicy
Kolizje SmakówZielone kluski szpinakowe robiłam już jakiś czas temu, ale chciałam powtórzyć i zrobić nowe zdjęcia, ale jakoś tak nie wyszło. Na szczęście znalazłam stare. Jedliśmy kluski
Anioszek w kuchniCzęsto jest tak,że zjadłabym coś słodkiego a brakuje mi czasu.Metodą prób i błędów powstał przepis na pyszne babeczki jogurtowe z chałwą. Składniki: 150g cukru
Wielki apetytMiała dziś ochotę na coś zupełnie innego.Pieczywo w piekarniach to już nie to samo co wtedy ,gdy byłam dzieckiem.Zatęskniłam za cudownym zapachem drożdży i cynamonu
Wielki apetytdzieci też na pewno docenią orzeźwiający smak lemoniady, szczególnie w upalny dzień. Lemoniadę serwujemy schłodzoną lub z kostkami lodu. Jeśli lubicie bardzo słodkie napoje, lub macie bardzo kwaśne cytryny, ilość cukru można delikatnie zwiększyć, ale radzę ją kontrolować, żeby nie przedobrzyć. W końcu lemoniada musi być kwaskowa. Wiem, że niektórzy zamiast lemoniada mówią cytrynada, więc ten przepis jest także dla(...)informacje Jeśli zamiast cukru chcecie dodać miód, dodajcie 1,5-2 łyżki. 4.4.2.1 http://mieszamwgarnku.pl/do-picia/lemoniada-cytryniada/ BosowKuchni Artykuł Domowa lemoniada, cytrynada pochodzi z serwisu Przepisy na dania obiadowe, ciasta, zupy, desery, nalewki, przetwory
Mieszam w Garnkuskładniki: 50 g korzenia imbiru 50 g korzenia chrzanu 2 średnie cebule 3 ząbki czosnku 2 cytryny 150 g miodu (najlepiej spadziowy lub lipowy) dodatkowo: 10
Domowy Smak JedzeniaDzieci uwielbiają Nutellę:) Dlatego aby umilić im czas Świąt przygotowuję takie ciasteczka- babeczki nadziewane kremem czekoladowym. Oczywiście, aby była większa frajda dzieci same je dekorują:) Babeczki
Z miłości do słodkościDługo szukałyśmy prostego przepisu na pyszne, lekkie mini pączki dla dzieci. W końcu udało nam się go odnaleźć i przetestować od a do z. Efektem są wyśmienite, delikatne mini pączki, którymi zajadają się zarówno dzieci, jak i dorośli. Mało, ze są pyszne w smaku to jeszcze banalnie proste w przygotowaniu. Każdy laik pączkowy sobie z nimi poradzi. Gwarantujemy :) Czas(...)jajka, całość mieszamy trzepaczką. Dodajemy przesianą mąkę oraz proszek do pieczenia i odrobinę soli. Całość mieszamy widelcem. W garnku rozgrzewamy olej rzepakowy. Odczekujemy chwilę i łyżką nakładamy porcje ciasta. Kiedy ciasto zacznie się ładnie smażyć i rumienić, wówczas temperatura jest odpowiednia i możemy smażyć wszystkie pączki. Musimy jednak uważać by temperatura nie była zbyt wysoka, bo pączki będą smażyć
Kolizje Smakówlecznicze ma dynia. http://www.poradnikzdrowie.pl/zywienie/co-jesz/dynia-wartosci-odzywcze-i-wlasciwosci-lecznicze-dyni_40037.html ynia jest niskokaloryczna (10 dag to 28 kcal), bogata w B-karoten (426 μg witaminy A w 100 g - dzienna norma dla dzieci i połowa zapotrzebowania dorosłych), ma sporo potasu (340 mg/100 g), wapnia (21 mg), fosforu (44 mg) i witamin z grupy B, zwłaszcza witaminy B2 (0,11 mg - ok. 10% dziennego(...)nadciśnienia. Działa odkwaszająco na organizm, wzmacnia układ odpornościowy. I co ważne, nawet po ugotowaniu nie traci cennych właściwości. Indeks glikemiczny dynia ma wysoki (IG=75), dlatego nie jest wskazana dla diabetyków. Najlepiej jeść dynię dojrzałą i pięknie wybarwioną - im bardziej pomarańczowy miąższ, tym więcej zawiera witamin B1, PP i karotenu. http://www.poradnikzdrowie.pl/zywienie/co-jesz/dynia-wartosci-odzywcze-i-wlasciwosci-lecznicze-dyni_40037.html o warzywo bogate w witaminy i minerały
Naturalna Kuchnia