niemarnowanie jedzenia jest wiele, i dziś pyszna propozycja na wykorzystanie resztek 'starego' ciasta (albo zakalca, hihiii bywa i tak), które zapewne nieraz Wam zostało- czekoladowe pralinki, zwane bajaderkami. Składników na to 'drugie życie' ciasta jest niewiele, ot kawałek 'starego' ciasta, czekolada, śmietanka + dodatki w postaci posiekanych pistacji i malin. O tak, te maliny robią tu robotę i sprawiają, że słodycz
Kraina Miodem Płynącatort czekoladowy z żelką pomarańczową przygotowałam na urodziny mężczyzny. Stąd ciemniejsze kolory, bo miały być kwiatki, ale trochę bardziej „męskie” Czy się udało? Zobaczcie. Tort ma 3 warstwy kremu. Od dołu: krem czekoladowy z żelką pomarańczową, krem czekoladowy i krem waniliowy z żelką pomarańczową. Uwaga szklanka 200 ml Składniki na dwa biszkopty o średnicy 21 cm: 8 jajek 1 szklanka(...)jednym żółtku cały czas ubijając. Mąkę tortową i ziemniaczaną mieszam i dodaję do masy, mieszam delikatnie łopatką. Dno tortownicy o średnicy 21 cm wykładam papierem do pieczenia, wlewam ciasto. Biszkopt piekę w 170 stopniach przez 30-35 minut do suchego patyczka. Drugi biszkopt piekę dokładnie w ten sam sposób (biszkopt piekę najczęściej dzień wcześniej, żeby lepiej się kroił). Każdy biszkopt
Słodki sentymentCiasto brzoskwiniowe z nutellą to pyszny deser, który doskonale sprawdzi się na każdą okazję. Ciasto składa się z puszystego biszkoptu przełożonego czekoladową warstwą, galaretką z brzoskwiniami i pysznym kremem śmietankowym. Wierzch zdobi(...)posiekana gorzka czekolada. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Przepis na ciasto brzoskwiniowe z nutellą nie jest skomplikowany i z łatwością każdy sobie z nim poradzi. Wystarczy postępować zgodnie z instrukcjami i macie pewność, że ciasto wyjdzie idealne. Dodatkowo przygotowaliśmy krótki filmik, w którym możecie zobaczyć cały proces z przygotowania tego pysznego ciasta. CIASTO BRZOSKWINIOWE Z NUTELLĄ PRZEPIS Składniki Biszkopt 5 jajek
Przepiski.plprzepisami, powinno się z niej skorzystać, dlatego też wybraliśmy z niej jeden z przepisów, który lekko zmodyfikowaliśmy Będzie to czekoladowe moelleux Standardowo zaczniemy od listy składników, która może nie jest najmniejsza ale efekt końcowy rekompensuje poniesione wydatki Ciasto: - 150g mąki samorosnącej (my zmieszaliśmy mąkę pszenną z 2 łyżeczkami proszku do pieczenia) - 175g miękkiego masła - 175g drobnego cukru trzcinowego - 25g gorzkiej(...)złożeniu ciasto ładnie wyglądało) i na jedną z nich nakładamy nasz krem, a drugą przykrywamy. Całość pokrywamy nasza polewą i dekorujemy posiekanymi orzechami Przyznamy szczerze, że ciasto jest naprawdę fantastyczne o mocnym czekoladowym smaku więc jeżeli ktoś lubi dużo czekolady do ten przepis jest dla niego
Kuchenne Wariacjeformy i tą samą czynność powtarzamy z drugą częścią ciasta, z tym, że już nie musimy schładzać. Rada: jeśli zostanie ciasto można powycinać z niego małe ciasteczka np. w formie kwiatków i upiec, ozdobimy nimi mazurek karmelowy. Mazurek czekoladowo bakaliowy: Morele kroimy w paski, daktyle po długości na połowę, a orzechy prażymy na suchej patelni i jeśli mają skórkę(...)mieszamy. Masę przelewamy na przestudzone ciasto i układamy bakalie. Odstawiamy do lodówki na min. 2 godz. Mazurek karmelowy: Masę przygotowujemy tak samo jak czekoladową z tym, że zamiast masła dodajemy krem karmelowego. Masę przelewamy na drugie ciasto, na wierzch dodajemy ciasteczka i ozdabiamy posypką cukrową. Odstawiamy do lodówki, żeby masa zastygła
Moniki SmakołykiSernik na zimno na jogurtach greckich z musem truskawkowym i chrupiącym czekoladowym spodem Delikatny jak chmurka, puszysty i niebiańsko pyszny letni deser. Ciasto jest łatwe w wykonaniu, nie wymaga pieczenia ani wielkich umiejętności kulinarnych. Do tego wygląda efektownie i smakuje rewelacyjnie. Polecam! Do wykonania ciasta użyłam foremki o wymiarach 28×28 cm Składniki na spód: 250g sucharków(...)delikatnie łączymy ze śmietaną i jogurtem. Całość wykładamy na czekoladowy spód i wkładamy do lodówki *** *** Przygotowujemy masę serową. żelatynę rozpuszczamy w gorącej wodzie i studzimy. Serek miksujemy z jogurtem oraz cukrem pudrem, dodajemy wystudzoną żelatynę, mieszamy. Całość wykładamy na warstwę jogurtowo-truskawkową *** *** Z odłożonego musu truskawkowego wykonujemy wzorek na cieście. Najpierw za pomocą łyżeczki rysujemy linie a następnie przeciągamy
Blog z Apetytembardziej apetycznego niż wilgotne, pyszne ciasta bez konieczności używania piekarnika. W dzisiejszym artykule pokażemy Ci, jak stworzyć smakowite ciasta bez pieczenia z bananami, które dosłownie rozpłyną się w Twoich ustach. Przygotuj się na kulinarne doświadczenie! Przepis na ciasto krówkowe Pierwszym przepisem, który chcielibyśmy Ci przedstawić, jest ciasto krówkowe. To połączenie słodkiego karmelu i bananów, które z pewnością zachwyci Twoje podniebienie(...)plasterki bananów. Ubij śmietanę kremówkę na sztywno i wyłóż nią resztę ciasta. Całość posyp kawałkami karmelu i kawałkami banana. Wstaw ciasto do lodówki na kilka godzin, aż stężeje. Gotowe! Teraz możesz cieszyć się pysznym ciastem krówkowym bez pieczenia. Faqs Jak długo trwa przygotowanie ciast bez pieczenia? Czas przygotowania ciast bez pieczenia z bananami zależy od konkretnego przepisu, ale zazwyczaj
Ania i Marcin gotująuzyskamy delikatny, piernikowy posmak, dodając posiekane orzechy, będzie nam coś fajnie chrupać, a odrobina aromatu arakowego fajnie podkręci nam smak ciasta. Tak więc propozycji na małą modyfikację murzynka jest sporo 😎 Dziś podaję Wam moją ulubioną wersję tego pysznego ciasta. Składniki: 2.5 szkl mąki pszennej 250 g tłuszczu (masła lub margaryny do pieczenia) 1 i 1/2 szkl cukru 1 cukier waniliowy(...)Dodajemy do ciasta, delikatnie mieszając łyżką. Na koniec dorzucamy bakalie obsypane delikatnie mąką. Spód tortownicy wykładamy papierem do pieczenia, a boki smarujemy masłem i posypujemy mąką. Wylewamy ciasto. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 50 minut (do suchego patyczka, co jest najlepszą metodą sprawdzania stopnia upieczenia ciasta). Po upieczeniu studzimy i polewamy polewą czekoladową. Składniki
Walijskie PichcenieCiasto Milky Way to pyszne połączenie czekoladowego biszkoptu z mleczną, kremową masą. Istny raj dla łasuchów i wielbicieli czekolady. Proste ciasto na każdą okazje które bardzo szybko znika z patery :). (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki na biszkopt: 5 jajek 3/4 szklanki mąki pszennej 2 łyżki mąki ziemniaczanej 1 szklanka cukru 2 łyżki oleju 3 duże łyżki kakao 1 czubata łyżeczka proszku
Blog kulinarny S9.PLdzięki temu będzie zupełnie niewyczuwalna w cieście. Przygotuj 2 keksówki (ciasto będzie niskie jak brownie) lub jedną blaszkę – wtedy będzie mu bliżej do babki czekoladowej. Wyłóż je papierem do pieczenia. Ciasto przelej do blaszek i wstaw do piekarnika na około 50 minut. Jeśli lubisz mokre brownie – możesz wyjąć ciasto już po około 40 minutach. Jeśli wolisz bardziej suchą
Eat me! Fit me!Naleśniki z masłem czekoladowym i truskawkami świetnie sprawdzą się jako podwieczorek bądź jako danie obiadowe. Polecam :) Składniki: * ciasto na naleśniki (przepis tutaj) * masło czekoladowe * truskawki * cukier puder do posypania Wykonanie: Usmażyć naleśniki.Truskawki oczyścić i umyć, przekroić na pół. Zimnego naleśnika posmarować do połowy masłem czekoladowym, na to położyć połówki truskawek. Zwinąć w trójkąt, posypać
Zrób to smaczniekremówkę, ser mascarpone, kakao i cukier puder. Trzeci wariant to ciasteczka z kawałkami czekolady – do suchej masy trzeba dodać posiekane kawałki czekolady. Ciasto na maślance uprzyjemni smak rozpływającej się w ustach czekolady. Prosty przepis na muffinki czekoladowe: margaryna lub masło 100 g mąka 250 g kakao 50 g proszek do pieczenia 1 łyżeczka brązowy cukier 150 g jajko(...)wypieków nie będziemy potrzebować tłuszczu; - najważniejszą zasadą przy pieczeniu czekoladowych babeczek jest wymieszanie osobno suchych i mokrych składników; - muffiny są bardzo proste w przygotowaniu – nie trzeba ich dokładnie mieszać, wyrosną pięknie; - dodanie wody gazowanej sprawi, że babeczki jeszcze bardziej wyrosną; - składniki najlepiej mieszać za pomocą łyżki – w innym wypadku ciasto może być zbyt rzadkie
Ciasta ciastka ciasteczka Słodka chwila zapomnieniaczekoladowe kokosanki. Często jest tak, że zostają nam białka i nie wiemy co z nimi zrobić? Ja zazwyczaj przygotowuję bezę, bo lubię albo ciasto z białek. Jednak dawno w domu nie było kokosanek... do tego czekoladowych :) Porcja ok 20 kokosanek Składniki: 200 g wiórków kokosowych 340 g cukru cukier wanilinowy 5 białek szczypta soli 50 g czekolady deserowej
Niezły Młynekczekoladowe kokosanki. Często jest tak, że zostają nam białka i nie wiemy co z nimi zrobić? Ja zazwyczaj przygotowuję bezę, bo lubię albo ciasto z białek. Jednak dawno w domu nie było kokosanek... do tego czekoladowych :) Porcja ok 20 kokosanek Składniki: 200 g wiórków kokosowych 340 g cukru cukier wanilinowy 5 białek szczypta soli 50 g czekolady deserowej
Niezły Młynekkokosowe 4 łyżki, polewa czekoladowa - w opisie do misy robota wkruszyć drożdże, wlać 1/2 szklanki letniego mleka, wsypać po 1 łyżce cukru i mąki, wymieszać, nakryć talerzem i odstawić na 30 minut do wyrośniętego zaczynu wsypać mąkę z solą, cukier, cukier wanilinowy, wbić jajka, do roztopionej margaryny wlać zimne mleko i od razu wlać do ciasta hakiem wyrabiać ciasto(...)około 50 minut, wystudzić przy uchylonych drzwiczkach 1/2 szklanki pudru cukru z 1 łyżeczką soku z cytryny i łyżkją mleka wymieszać, wlać podgrzaną w mikrofali polewę czekoladową i wymieszać polewą polać wierzch ciasta i zostawić do zastygnięcia - ciasto jest bardzo lekkie, puszyste i z owocami, kokosem i polewą smakuje wybornie.........SMACZNEGO
W Mojej Kuchni Lubię