nabić je na patyczki i podać w wersji "lizaków".Proste babeczki czekoladowe Krem maślany (wystarczy kilka łyżek w zależności od tego, jak bardzo suche jest ciasto, resztę można przechowywać w lodówce)Lukier królewski+ czekoladowe dropsy, wiórki kokosowe, czekoladowe cukiereczki, masa cukrowa na oczka (można je też zrobić z czekolady)Babeczki kruszymy na małe kawałki w rękach lub w robocie kuchennym(...)maślany i dalej wyrabiamy masę.Z gotowej masy formujemy kulki. Wkładamy je na 15 minut do zamrażarki, żeby nieco stwardniały.Kulki z ciasta zanurzamy w lukrze i obtaczamy wiórkami kokosowymi.Doczepiamy dekoracje - nosy i uszka z dropsów czekoladowych, uśmiechy z cukiereczków (można także jeśli ktoś ma na tyle pewną rękę narysować je polewą czekoladową) i oczy z masy cukrowej (lub czekoladowych
CiastkozercyTort brzoskwiniowy z musem czekoladowym jest nie tylko smaczny, ale również pięknie się prezentuje. W cieście tym każdy znajdzie coś dla siebie. Dla zwolenników ciast owocowych są brzoskwinie w galaretce, dla czekoladoholików jest biszkopt czekoladowy i gruba warstwa musu czekoladowego. SKŁADNIKI Biszkopt: 4 jajka szczypta soli 140 g cukru 100 g mąki pszennej tortowej 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia(...)kakao 2 łyżki wody Warstwa brzoskwiniowa i nasączenie: 1 duża puszka brzoskwiń 2 galaretki brzoskwiniowe 700 ml wody 2 łyżeczki żelatyny Mus czekoladowy: 250 ml mleka 3,2 % 3 łyżki kakao 6 łyżeczek żelatyny 330 g jogurtu greckiego 1 opakowanie cukru waniliowego 80 g cukru 100 g białej czekolady 500 g śmietany 36% Dekoracja: 2 kostki gorzkiej czekolady 2 kostki
Passions hobbies lifesię nie zawodna jak zawsze, moja ulubiona książka H.Lipińskiej i A Woźniakowskiego „Ciasta słodkie i wytrawne” Tym razem wybór padł na babkę kakaową w polewie czekoladowej. Wspaniałe puszyste, lekko wilgotna ciasto, dokładnie takie jak lubię. Składniki: 210 g mąki pszennej 110 g mąki ziemniaczanej 170 g cukru 4 jajka 210 g masła lub margaryny 3 łyżki kakao(...)łyżeczki cukru waniliowego Polewa czekoladowa: 100 g czekolady gorzkiej 30 g margaryny Sposób wykonania: Margarynę utrzeć z cukrem. Pod koniec ucierania dodać stopniowo po jednym jajku, mąkę pszenną i ziemniaczaną, mleko, kakao, proszek do pieczenia, olejek cytrynowy, cukier waniliowy i wszystko bardzo dokładnie wymieszać. Tortownicę z kominem wysmarować tłuszczem i posypać bułką tartą. Przełożyć ciasto do przygotowanej formy. Całość
Na słodko lub wytrawnieMazurek z czekoladową krówką , z migdałami, na kruchym spodzie. Z podanej proporcji ciasta upieczemy dwa kruche spody o wymiarach 25x16 centymetrów. Natomiast polewa, tytułowa krówka jest na jeden blat. Drugi blat można wykorzystać do innego mazurka. Ciasto : 300 g mąki krupczatki, 3 żółtka, 200 g zimnego masła, 100 g cukru pudru, 2 łyżki kwaśnej marmolady, polewa : 50 g masła
królestwo garówWilgotne, mocno czekoladowe brownie z suszonymi śliwkami i delikatnie wyczuwalnym akcentem korzennym. Ciasto jest pyszne i szybkie w przygotowaniu. A co najważniejsze, u mnie w domu znika ekspresowo, nie zdąży się wystudzić a już zajadamy ;) Przepis dostałam od koleżanki i od razu spróbowałam, smakuje nam tak, że od tamtego czasu piekę je dość często :) Składniki na blachę
Zrób to smaczniekrótko, dosłownie do połączenia. Przyszedł czas na chłodzenie ciasta, jest to koniecznie bo ciasto jest miękkie i bez chłodzenia praca z nim jest praktycznie niemożliwa. Możesz chłodzić je przez 1-10 h w lodówce, lub przyśpieszyć ten proces i wybrać 30-40 minut w zamrażarce. Wyjmij z lodówki/zamrażarki połowę ciasta (rozłóż pieczenie na 2-3 blachy(...)ekstrakt waniliowy. Do mokrych dodaj suche składniki i za pomocą łyżki lub łopatki wszystko połącz. Połowę ciasta przełóż do drugiej miski i dodaj do niego kakao, wymieszaj. Do papierowych papilotek lub bezpośrednio do foremi wkłądaj naprzemiennie oba ciasta, raz dyniowe, raz czekoladowe. Przygotuj tak 12 muffinek. Wstaw blachę z muffinami do piekarnika i piecz je przez 17-18 minut
nietylkopasta.pllimonki i polewą czekoladową. Przygotowania i stres zawładnęły moimi myślami. Gdyż w dziedzinie "kulinarne wypieki" jestem nowicjuszem. Na szczęście wszystko się udało. Zachwyciło i smakowało. Przepis zdał egzamin, więc mogę polecić Wam jego przygotowanie. Czas przygotowania: 90 min Porcja na tortownicę (foremkę silikonową) 23-25 cm Koszt przygotowania: 26,00 zł SKŁADNIKI na spód ciasta: 200 g herbatników maślanych(...)Upieczony sernik pozostawiamy w piekarniku z uchylonymi drzwiczkami na ok. 60 min. Wyjmujemy z piekarnika i odstawiamy do ostygnięcia. Sernik dekorujemy polewą czekoladową po całkowitym ostygnięciu ciasta. Najlepiej wstawić sernik do lodówki na całą noc. Czekoladę rozpuszczamy za pomocą kąpieli wodnej. Czekoladę przekładamy do szklanej miski, którą ustawiamy na garnku z gotującą się wodą. Polewę rozprowadzamy na serniku za pomocą
kulinarnyJabiałego cukru;1 szklanka mleka;2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia;Opakowanie cukru wanilinowego (waga 16 g);50 g margaryny;75 g bakalii + mąka do ich oprószenia;Szczypta soli.Polewa czekoladowa:75 g mlecznej czekolady;3 czubate łyżeczki margaryny;Ozdoby cukiernicze - opcjonalnie.Dodatkowo:Margaryna do wysmarowania formy;Bułka tarta do obsypania formy na babkę.Spoób przygotowania:Do miski przesiać mąkę, dodać proszek(...)Można użyć dowolnego rodzaju bakalii o łącznej wadze 75 g - rodzynek, żurawiny, kandyzowanego ananasa czy wiórków kokosowych itp.Babkę można, zamiast polewy czekoladowej, polać lukrem.Babka jest dość słodka w smaku, więc jeśli ktoś nie lubi słodkich ciast może zmniejszyć ilość cukru.Źródło przepisu: Wielkie Żarcie
Gospodyni Miejskajajka. Następnie dodajemy w 2-3 turach przesiane składniki i mieszamy szpatułką. Ciasto przekładamy do foremki (ok. 23x33cm, wyłożonej papierem do pieczenia samo dno a boki natłuszczone i obsypane bułką tartą). Pieczemy w ok. 170 st. C przez ok. 40 min., do tzw. suchego patyczka. Upieczone ciasto odstawiamy do wystudzenia a następnie przecinamy na dwa blaty. składniki na krem(...)cukru pudru, dodajemy letnią żelatynę, mieszamy i od razu dodajemy do serka homogenizowanego i miksujemy, opcjonalnie dodatkowo dodajemy cukier puder do smaku. dodatkowo: powidło śliwkowe polewa czekoladowa bita śmietana Gotowym kremem przekładamy ciasta. wierzch smarujemy powidłem śliwkowy, polewamy polewą czekoladową i dekorujemy bitą śmietaną. składniki na polewę czekoladową: 100 g masła 2 kopiate łyżki kakao 5 łyżek wody 3 łyżki
Domowy Smak JedzeniaPrzepis na babkę z dodatkiem prażonych orzechów laskowych oraz wanilii. Świetne ciasto dla osób, które uwielbiają posmak orzechów w wypiekach. Orzechy laskowe możemy zastąpić swoimi ulubionymi
AleTorcikPrzepis na babkę z dodatkiem prażonych orzechów laskowych oraz wanilii. Świetne ciasto dla osób, które uwielbiają posmak orzechów w wypiekach. Orzechy laskowe możemy zastąpić swoimi ulubionymi
AleTorcikbezkarnie będzie można podjadać pierniki z choinki, oraz wdychać zapach korzeni, wypełniający dom po brzegi. A propos korzeni, to jeśli nie macie jeszcze pomysłu na szybkie wigilijne ciasto, polecam tą czekoladowo-korzenną babkę z granatem. Składniki: na ok 10 porcji Czas przygotowania: 60 min Ciasto 225g masła 60 g kakao 150 ml wody 1 łyżeczka cynamonu
Słodki Kompromistarta z mascarpone i czekoladą Kruche, delikatne ciasto wypełnione puszystą masą czekoladowo serową i bitą śmietaną. To idealna propozycja deseru na te mroźne dni. składniki ciasto 125 g miękkiego masła 250 g mąki 1 jajko 1 łyżka cukru 2 łyżki kakao ponadto na wierzch tarty 250 g serka mascarpone 350 g jogurtu naturalnego 250 ml śmietany
Miód i pieprzNajprostszy tort jaki kiedykolwiek zrobiłam... Ciasto na odrobinie sody (bez proszku do pieczenia), krem twarogowy, powidła i polewa czekoladowa. Zapraszam wszystkich tych, co nie lubią tradycyjnych przesłodzonych tortów z bitą śmietaną na smaczny deser. Składniki na ciasto: karmel: 3 łyżki cukru, 2 łyżki wody, jabłuszko starte na tarce 3 jajka szklanka mąki pół szklanki cukru 1/3 łyżeczki sody łyżeczka octu(...)jabłkowego lub soku z cytryny szczypta cynamonu Pozostałe składniki: polewa czekoladowa (kakao, cukier, margaryna) 2 banany ser twarogowy (200g) powidła śliwkowe lub dżem porzeczkowy Ciasto smażę na patelni z pokrywką. Wpierw robię karmel z wody, cukru i jabłka startego na tarce. Na patelni rozgrzewamy na dużym ogniu cukier z wodą. Gdy zacznie się "przypalać" zmniejszamy ogień (z cukru
prawdziwe jedzenie