ciasto czekoladowe najlepsze - 11000 przepisów (strona:587/734)

Ciasteczka fasolowe kokosowo-waniliowe. Wegańskie, bezglutenowe (opcjonalnie) 212

się nie chciał za nią zabrać, ja po 3 nieudanych próbach stworzenia nowego przepisu zwątpiłam.. i tak została samotna wśród pomidorów na spaghetti bolognese.  Dobra. Kolejna próba czekoladowego brownie. Nie mam kakao. Brawo Iza, brawo.  Przyszalałaś, brownie bez kakao, czekolady. Na pewno się uda, mhm.  Banan wrzucony do miski, fasola przepłukana. Cóż zrobić? Na głupotę(...)bezglutenowego) 2 łyżeczki naturalnego olejku waniliowego + woda  Przygotowanie:  Fasolę płuczemy w zimnej wodzie. Banana obieramy i dzielimy na kwałki. Wszystko zblenderować z dodatkiem wody. Proste, no nie? :) Ciasto ma być gęste, wilgotne.  Blachę wykładamy papierem do pieczenia.  Formujemy łyżką okrągłe kształty. Pieczemy ok. 30 min w 180 stopniach aż lekko stwardnieją

Czarnawisienka
Kwiaty z masy cukrowej ( lukru plastycznego / pasty cukrowej / sugarpaste) - krok po kroku 129

zwał tak zwał  masę, z której można wyczarować naprawdę wiele. Wystarczy trochę wyobraźni i najzwyklejsze ciasto przemienia się w ujmujący torcik. Zbliża się chrzest mojego synka, więc zakasałam rękawy i zabrałam się za przygotowania. Wymyśliłam sobie aranżację -wcale nie niebieską ( chłopaki nie są wcale skazani na kolor blue) a pistacjowo-zieloną. Białą masę cukrową można z powodzeniem kolorować barwnikami(...)gąbeczka. Tyle tak naprawdę wystarczy. Koniecznie spróbujcie! Potrzebujecie: - lukier plastyczny ( u mnie w kolorze pistacjowej zieleni - zafarbowałam barwnikami spożywczymi - w proporcji 2:1 żółtego do zielonego barwnika, kremowej i czekoladowej) - drewniana kulka - szpikulec lub gruba igła - krążek do wycinania kółek ( płatków) - filiżanka - dodatkowo - pędzelek, odrobina kakao W związku z tym, ze było sporo zdjęć umieściłam je w formie krótkiego pokazu

kawawszklance
Jak zrobić małe pączki na tłusty czwartek 206

rąk ale nie dosypujemy więcej mąki bo tak ma być.  Pod ciasto podsypujemy trochę mąki, nakrywamy ściereczką i zostawiamy w cieple do podrośnięcia co najmniej godzinę. Z ciasta odrywamy po kawałeczku i formujemy małe kulki, ok.50 sztuk o średnicy 2 cm. Kulki układamy na posypanej mąką stolnicy, znów nakrywamy ściereczką do podrośnięcia ok. 20 minut. Smażenie: w głębokim garnku(...)drobnym cukrem z prawdziwą wanilią lub cukrem wanilinowym. Jeśli wolisz wypróbować inny sposób na zrobienie pączków to wybierz pączki pieczone i sprawdź mój przepis na  pączki w polewie czekoladowej

prawdziwe jedzenie
Dla wyjątkowej dziewczynki- zwariowany tort urodzinowy 222

tortownicy. Formę wcześniej wyłóżcie papierem do pieczenia (samo dno), boków nie smarujcie- po wystudzeniu delikatnie odetnijcie nożykiem.  Piec w temperaturze 170 stopni około 45 minut (sprawdzajcie patyczkiem). Upieczone ciasto po wyjęciu z piekarnika upuśćcie na podłogę z wysokości 40 cm- dzięki temu biszkopt nie opadnie.Wystudzić. Przekroić cztery  części. Pianka truskawkowa 1 galaretka truskawkowa  100 g wody(...)łyżce  do trzech miseczek. Do każdej miseczki dodać inny barwnik (oprócz lazurowego) i rozmieszać dokładnie. Do pozostałego kremu dodać lazurowy i wymieszać do uzyskania pożądanego koloru. Polewa czekoladowa 75 g cukru 25 ml wody 50 ml śmietany kremówki 25 g kakao 4 gramy żelatyny  Polewę wykonajcie jak tort będzie się chłodził( już złożony i posmarowany z wierzchu

Piekarz-Kucharz-Garkotłuk
Sernik potrójnie czekoladowy 380

Od dawna nosiłam się z zamiarem zrobienia sernika. Wybór padł na ten, gdyż w składzie był także ser mascarpone, który chciałam wykorzystać. To był strzał w

Mania Wypiekania
Kolorowe muffiny 160

się do życia ...  W moim sercu i duszy kolorowo i pogodnie, zatem i w kuchni nie może być inaczej!  Wielu z Was prosiło mnie o przepis na czekoladowe muffiny, które zrobiłam na Wielkanoc - wtedy z cudownym kremem kajmakowym, który zdobyłam na Frymarku Bydgoskim.   Niestety nie zdążyłam ich sfotografować, bo nadmiar kuchennych obowiązków skutecznie mi to utrudnił(...)stopni, program góra/dół, bez termoobiegu.  Formę do muffin wyłożyć papilotkami. Wymieszać suche i mokre składniki, na sam koniec dodać do całości sodę, wymieszać i natychmiast nakładać ciasto do papilotek.  Wstawić do piekarnika i piec przez 20 minut.  Bon appetit!  Dodatki: Jakie tylko podpowiada Wam wyobraźnia, np. czekolada lub krem, jak u mnie.  Czekolada

Garniec Magalie
Brownie z jabłkami, migdałami i płatkami kokosa! 151

Żeby nie było podzielone po równo ;-D heheheh.... SKŁADNIKI: - 1 margaryna - 1/2 szklanki mleka -1,3 szkl cukru - 4 czubate łyżki kakao - 100 g czekolady mlecznej

SMYKWKUCHNI
Pączuszki super bomba 166

rąk ale nie dosypujemy więcej mąki bo tak ma być.  Pod ciasto podsypujemy trochę mąki, nakrywamy ściereczką i zostawiamy w cieple do podrośnięcia co najmniej godzinę. Z ciasta odrywamy po kawałeczku i formujemy małe kulki, ok.50 sztuk o średnicy 2 cm. Kulki układamy na posypanej mąką stolnicy, znów nakrywamy ściereczką do podrośnięcia ok. 20 minut. Smażenie: w głębokim garnku(...)dodatkowo drobnym cukrem z prawdziwą wanilią lub cukrem wanilinowym.Jeśli wolisz wypróbować inny sposób na zrobienie pączków to wybierz pączki pieczone i sprawdź mój przepis na pączki w polewie czekoladowej

prawdziwe jedzenie
Pocieszajka. 189

  Szliśmy razem, z głową pochyloną, z dłońmi schowanymi w kieszeni, ze wzrokiem wbitym w chodnik.W ciszy, atmosfera napięta niczym gitarowa struna. Nie tak było do

W kuchni Karmel-itki
Szybki tort orzechowo - kajmakowy 190

Miałam niewiele czasu, a musiałam zrobić urodzinowy tort. Gotowe składniki odpadają na taką okazję, więc szybka burza w głowie i... postanowione: orzechowo - kajmakowy. Zakupy brakujących składników

Codzienna kuchnia niecodzienna
Makaron czekoladowo- cynamonowy z wytrawnym sosem truskawkowym plus sposób jak zrobić ten makaron 235

Uwielbiam tworzyć makarony, nadawać im nowy smak, wygląd. Tym razem postawiłam na smak czekoladowy a kto śledzi bloga wie, że kochamy cynamon, wiec i nie obyło się bez niego. Czekoladowo-cynamonowy smak aż prosił się o truskawkę. To będzie moja kolejna propozycja na "walentynki" Sos na taką okazję zrobiłam w sposób wytrawny.SKŁADNIKI:Makaron- 400 g semoliny- 4 jajka(...)godziny, aby odpoczęło i uwolnił się gluten- gdy mamy maszynkę odkrawamy kawałki i rozwałkujemy w maszynce zaczynając od zera ja tym razem skończyłam na 4- kolejno przewałkujemy podsypując sobie ciasto mąką, aby się nie posklejało przy końcowej fazie- wałkujemy na początek 3-4 razy na pozycji 0 oraz 1 potem już doprowadzamy do uzyskania odpowiedniej formy ciasta i tak kolejno

Basia w kuchni
Czym zastąpić masło, jajka, ser? Roślinne (wegańskie) zamienniki znanych potraw i produktów 188

kokosowy (w lodówce zmienia konsystencję na stałą) pozostałe oleje rafinowane w niektórych ciastach dojrzałe awokado   JAJKA DO JAJECZNICY – tofu + czarna sól imitująca smak jajek (powstaje tofucznica) DO CIAST, PLACKÓW, NALEŚNIKÓW -to co widać na poniższej tabeli źródło: truetastehunters.com MLEKO Tu oczywiście w zamian wprowadzamy mleko roślinne. Takie mleko  możecie przygotować w domu (jeśli macie blender) lub kupić(...)tego macie do wyboru inne rodzaje wegańskiego majonezu: Majonez z aquafaby (woda po cieciorce) – nie zrażajcie się, to tylko brzmi strasznie! Robiłam już bezy z aquafaby i mus czekoladowy – w smaku świetne i szczerze polecam (przepisy poniżej) Majonez z mleka sojowego Majonez z tofu SER PŁATKI DROŻDŻOWE – smakiem przypominają ser, można nimi posypywać potrawy lub dodawać

Powiedz dietom nie
Sernik migdałowy z wiśniami i polewą czekoladową 86

Dopiero kiedy choróbsko położyło mnie do łóżka, znalazłam więcej czasu, żeby pogrzebać w archiwalnych przepisach, i zdziwiło mnie, że mam ich aż tyle. Nie wszystkie zdjęcia

Kuchenne zapiski Edyty
Popękane ciasteczka piernikowe 399

Obłędnie pyszne, o miękkim i wilgotnym środku, a do tego mega, mega efektowne- popękane ciasteczka czekoladowe wzbogacone o aromatyczny smak piernika (w końcu Święta tuż, tuż 🎄). Ich atutem- oprócz wyglądu i smaku- jest to, że zachowują bardzo długo świeżość*, po 2 tygodniach są tak samo miękkie jak po upieczeniu, serio! Dlatego też można upiec je 5-7 dni przed Świętami(...)wolnych obrotach), wlewać partiami roztopioną czekoladę z masłem. Na koniec przesiać uprzednio wymieszane w misce suche składniki – mąkę, przyprawę do piernika oraz sól i ponownie wymieszać.  Miskę z ciastem przykryć folią i włożyć do lodówki na około 3 godziny.  Z chłodnego ciasta formować kulki o wielkości orzecha włoskiego**, obficie obtoczyć w cukrze pudrze i ponownie włożyć

Kraina Miodem Płynąca