Wiosną i latem chętniej sięgamy po ciasta bez pieczenia, zwłaszcza w ciepłe dni, kiedy nie chce nam się stać przy piekarniku. Rafaello to dość popularne ciasto, próbowałam go już w kilku wersjach ale tym razem doszłam już chyba do ideału. Jest nie za słodkie, lekkie, z delikatną nutka alkoholu. To na herbatnikach bardziej mi smakowało niż na krakersach(...)odrobinie wrzątku. Na herbatniki wyłożyć jedną czwartą masy i przykryć kolejnymi ciastkami. Przekładać aż będą po cztery warstwy ciastek i cztery warstwy masy. Ostatnią warstwę kremu kokosowego posypać wiórkami czekoladowymi i pozostałym kokosem. Odstawić do schłodzenia, kroić najlepiej na drugi dzień po upieczeniu
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnianasączyć (np. słodką herbatą z cytryną). 5. Z odciętych kawałków biszkoptu ułożyć pasek o szerokości ok. 1 cm wzdłuż brzegów całego tortu, (ma to zapobiec wylaniu się galaretki, gdyby ciasto nie chciało się trzymać można pomóc sobie wykałaczkami), w środek wyłożyć galaretkę z dżemem. Odstawić do lodówki to stężenia. 6. Czekając aż galaretka zastygnie, robimy masę. Śmietankę ubić lekko, dodać(...)masą. Wyłożyć ostatni blat biszkoptu. 8. Z białej masy odłożyć 2-3 łyżki dodając odrobinę soku malinowego (powstanie różowa masa na kokardkę). Masy przekładać do szprycy robiąc kolejno: czekoladową masą oczy, nos, wąsy i brzeg kokardki, następnie białą masą buzię kota i różową wypełnić kokardkę. Pozostałą masę (białą lub czekoladową) rozsmarować na brzegach tortu
Kto ugości moich gości?trochę zadbać o mojego bloga. Postaram się w miarę możliwości dodawać jak najczęściej jakieś nowości, także zapraszam do regularnego odwiedzania mojej strony :)Dzisiaj podam Wam przepis na ciasto Dziury. Przepis znaleziony na stronie Wielkie Żarcie ;) Zaczynamy ! Biszkopty :8 jajek 1,5 szkl. mąki2/4 szkl. mąki ziemniaczanej2 łyżeczki proszku do pieczeniakakao4 jajka ubijamy z cukrem na puszystą(...)ciemnym biszkopcie wycinamy dziury ok. 0,5 - 1 cm cm od siebie (ja to robię literatką). Biały biszkopt nasączamy (np. herbatą, czy wodą z cukrem) i smarujemy kremem czekoladowym, nakładamy na to ciemny biszkopt i nasączamy.W otwory wlewamy masę ajerkoniakową. Polewamy rozpuszczoną czekoladą.Smacznego
charlotte gotujeMuffinki w ostatnich latach zrobily w polskiej kuchni oszalamiajaca kariere.Nic dziwnego,ich receptury sa wyjatkowe nieskomplikowane,sprowadzaja sie wlasciwie do wymieszania skladnikow i to bez uzycia
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!Składniki na około 10-12 pralinek:150 g mlecznej czekolady75 g białej czekolady6 łyżeczek likieru jajecznego5 łyżeczek śmietanki 30%Ostatnio wybrałam się do jednego z moich
Świat Ciastasię Mikołajki, znacie jakiś sposób, żeby Mikołaj przyszedł wcześniej? ;) Mam jeden pomysł! Upieczcie ciasteczka, skusi się na pewno :) Od razu lepiej upieczcie więcej, bo znikają w zawrotnym tempie. Intensywnie czekoladowe, ciemne, malutkie i urocze. Nie sposób przejść obok nich obojętnie i nie sposób poprzestać tylko na jednym. Mają chrupiący wierzch i mięciutki środek. Od niedawna mój ulubiony i sprawdzony przepis(...)koniec przesiewamy mąkę. Masę mieszamy łyżką, aż będzie jednolita. Wstawiamy do lodówki na minimum 12 godzin. Po tym czasie wyciągamy z lodówki i za pomocą łyżeczki porcjujemy ciasto, formujemy kuleczki wielkości orzecha włoskiego, obtaczamy w cukrze pudrze i układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Kuleczki układamy w odległości 2-3cm od siebie. Pieczemy w 160 stopniach
Czerwona Porzeczkadzień bez gotowania to dzień stracony. Jako, że inicjatywy obiadowe przejęła dzisiaj mama, mi pozostaje deser. Mam ochotę na czekoladę, dużo czekolady. Co powiecie na czekoladowe ciastka? No to jedziemy z tym. Będzie nam potrzebne trochę rzeczy, mianowicie; 2-3 tabliczki czekolady (ja miałem 2 orzechowe i 1 deserową) garść migdałów (całe bądź płatki) laska wanilii 1 szklanka cukru(...)wystarczy je pokroić na kawałki, ja to zrobiłem. Dla waszego zdrowia, bezpieczeństwa i komfortu polecam jednak zaopatrzyć się w płatki. Migdały mogą wylądować w misce razem z czekoladą. Teraz ciasto, właściwe tak więc bez większych ceregieli, zabawy w roztapianie czy ogrzewanie masła, przesiewanie mąki i innych dziwnych praktyk rodem z Salem. Do miski wsypujemy: mąkę, cukier dodajemy żółtka
Kuba GotujePrzepis na babeczki pochodzi z bloga food2 , zmieniłam tylko zaczyn drożdżowy, i zrobiłam na wierzch jaglany krem czekoladowy. Te malutkie babeczki na ostatnim zdjęciu postanowiłam włożyć jutro do koszyczka, rozmiar tych babeczek wynika z tego, że zamawiając foremki przez internet nie przeczytałam dokładnie dołączonego opisu :) przynajmniej wyglądają uroczo :) Składniki: Na babeczki: - 1/2 szklanki mąki jaglanej - 1/2 szklanki mąki kukurydzianej(...)mleko nie było za gorące oraz nie dodawać do zaczynu soli, bo to zabije drożdże), następnie w misce wymieszać mąki,kakao, resztę cukru, dodać zaczyn drożdżowy oraz olej wyrobić ciasto, odstawić na dwie godziny, żeby wyrosło, następnie ciasto wyłożyć do foremek i piec 20 minut w temperaturze 180 stopni. Krem jaglany : Zagotować mleko dodać mąkę jaglaną, zmniejszyć
zdrowa vege kuchniaBabeczki z niespodziankąTak naprawdę dzisiejsza propozycja z babeczkami ma niewiele wspólnego - nie ma w nich ciasta i nie trzeba ich piec, z pewnością jednak spodoba się dzieciom. Bo kto nie lubi niespodzianek? :) Bezowe babeczki świetnie sprawdzą się na przyjęciach urodzinowych, ponieważ w środku można schować nie tylko słodycze, ale także nagrody urodzinowych konkursów - drobne zabawki, baloniki, gumy do żucia(...)może ukruszyć się podczas wyciągania.Foremki z czekoladą przekładamy do zamrażarki na około godzinę, przykrywamy jednorazową serwetką. Po godzinie wyciągamy z zamrażarki i delikatnie odklejamy papilotki od czekolady.Do czekoladowych miseczek wkładamy cukierki, żelki, draże i przykrywamy bezą.Smacznego!ciastkożercy
CiastkozercyBez pieczenia, szybko, prosto i oczywiście pysznie. Efektowne muffinki, które tworzą orzechowy spód, karmel daktylowy oraz polewa z gorzkiej czekolady. Całość mogłaby się wydawać bardzo słodka
Zdrowie na języku :PDomowe lody bananowe Mamy dla Was hit ostatnich dni – domowe lody bananowe. Zajadaliśmy się nimi przez cały poprzedni tydzień w różnych wariantach smakowych – znikały
Taste and CookNie bądź mądry w słowach, bądź mądry w czynach. Przysłowie żydowskie Wyszły mi, wyszły! Po raz pierwszy muffiny wyszły dokładnie takie, jak
Weganizm infantylnyJuż kiedyś robiłam brownie, wyszło cudowne, muliste! To, które teraz zrobiłam było dużo lżejsze ale wciąż o niesamowicie intensywnym smaku i brownie-konsystencji. A najlepiej
Brzuszki ŁakomczuszkiMałe co nieco chodzi za Tobą jak cień. Chodzi i kusi. Coś niewielkiego, słodkiego i pysznego. Coś czekoladowego, by wzmóc produkcję endorfiny i serotoniny, by poprawić nastrój w ten szarobury, mroźny dzień. Coś, co wywoła ciepły na twarzy uśmiech i uczucie błogostanu. Coś, co nie wymaga wiele wysiłku. Może muffinkę? MUFFINKI ZE SNICKERSEM. /własny;/ na 12 muffinek 2 szklanki(...)tylko do połączenia składników, nic dłużej. Szykuję 12 papilotek (jeśli są dość cienkie i miękki, kłaść podwójnie, a nawet potrójnie, by je usztywnić). Do każdej wkładam po łyżce ciasta, układam kawałek batonika i zakrywam pozostałym ciastem. Tak przygotowane babeczki wkładam do rozgrzanego piekarnika, piekę około 20-23 minuty w 180 stopniach, aż do wyrośnięcia i zbrązowienia. Najlepiej sprawdzić
W kuchni Karmel-itkigdyż nie są kruche i nie pozostawiają po sobie śladów słodkich grzeszków, są czymś pomiędzy muffinką, a ciasteczkiem. Pulchne i wilgotne, geste i lekko kleiste, a przede wszystkim bardzo czekoladowe. Ciastka świetnie znoszą próbę czasu, jeśli tylko dacie im na to szansę, zamknięte w puszcze będą smakować nawet 4 dni. Sekret niebywałej konsystencji ciasteczka zawdzięczają jogurtowi, a jak wiadomo(...)cukrem i wanilią do uzyskania gładkiej konsystencji 3. W osobnej misce mieszamy mąkę, kakao, sól, proszek do pieczenia, dodajemy jajko wymieszane z cukrem 4. Do masy dodajemy jogurt, jeśli ciasto jest bardzo gęste można dodać więcej jogurtu, mieszamy 5. Do masy dodajemy posiekaną czekoladę, mieszamy 6. Na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia układamy kulki z ciasta, pozostawiamy między nimi
Słodki Kompromis