przytrafiały mi się częściej :) Składniki: ciasto, które zostało po wypieku kopca kreta lub pokruszone czarne markizy, np. oreo kilka łyżek nalewki wiśniowej do nasączenia ciasta (można pominąć) kilka łodyżek świeżej mięty (do dekoracji) Masa czekoladowa : 250 g serka mascarpone 1 łyżka cukru pudru 70 g gorzkiej czekolady 2 łyżki śmietany lub mleka Masa truskawkowa: 250 g serka mascarpone(...)rękawa cukierniczego. Przygotować kilka słoiczków lub pucharków (wyszło mi 6 słoiczków) . Na dnie każdego wysypać ok. 2 łyżki pokruszonego ciasta i skropić je delikatnie nalewką. Na ciasto wycisnąć warstwę masy czekoladowej, a na nią warstwę masy truskawkowej. Czynność powtórzyć aż do zapełnienia słoiczków, starając się wykończyć deser warstwą ciasta - aby można było wbić łodyżki mięty. W końcu to deser ogrodnika
Domowa Cookierenka Agimasłem orzechowym. Nie będę oszukiwać, że słodki i kaloryczny nie jest, bo jest… Ale wyobrażacie sobie mocno czekoladowe, wilgotne biszkopty, ala brownie, krem maślany na bazie masła orzechowego, czekoladowo-gorzkie ganache, całość ozdobiona orzeszkami, czekoladki z masłem orzechowym… Uwierzcie mi dajcie się skusić, dla takich słodkości warto zgrzeszyć Składniki na biszkopt: 350 g mąki pszennej(...)minuty, następnie mieszamy do całkowitego rozpuszczenia. Odstawiamy do ostygnięcia i lekkiego zgęstnienia. Wykonanie: Na pierwszy blat ciasta wykładamy 1/3 kremu. Przykrywamy drugim blatem. Ponownie wykładamy 1/3 kremu. Przykrywamy ostatnim blatem. Wykładamy pozostały krem na wierzch i boki. Polewamy czekoladowym ganache. Wkładamy do lodówki do schłodzenia. Dekorujemy wedle uznania. The post Czekoladowy Tort z Masłem Orzechowym appeared first on Made
Made By Mom And SonKochani dzisiaj prezentuję przepis na tarte, który dojrzewał mi w głowie już od jakiegoś czasu. Tarta mocno czekoladowa z dodatkiem chałwy i jeżyn. Idealna kompozycja smakowa. Szczerze polecam, jeżeli będziecie chcieli zaskoczyć gości. ;-) składniki: CIASTO NA TARTE: 25dag mąki pszennej 130g zimnego masła 1 całe jajko 1 żółtko 2 łyżki cukru szczypta soli(...)chałwę, mieszamy do rozpuszczenia, zdejmujemy z ognia.(masa czekoladowa z chałwą nr 2) Jak masa (nr 2) wystygnie wylewamy na upieczone ciasto, następnie układamy świeże jeżyny i polewamy masą czekoladową nr 1. Całość wstawiamy do lodówki na około 4-5 godzin masa w tym czasie
SMYKWKUCHNIszklanka mleka (u mnie 2%) 1/3 szklanki oleju 1 jajko 4 czubate łyżeczki masy krówkowej o smaku czekoladowym Helio 1 opakowanie polewy i dekoracji mlecznej Helio płatki migdałowe Helio Przygotowanie: Przygotowujemy 4 małe foremki na babeczki (, jeśli takich nie posiadacie możecie przygotować ciasto w papilotkach na muffinki). Każdą formę wysmarowujemy tłuszczem i obsypujemy kaszą manną. W jednej misce mieszamy łyżką(...)składniki. Całość mieszamy łyżką do połączenia i uzyskania jednolitej kakaowej masy. Masę wykładamy do foremek. U mnie czubata łyżka ciasta, następnie czubata łyżeczka masy krówkowej o smaku czekoladowym i znów czubata łyżka ciasta (tak postępuję z każdą mini babką). Ciasta pieczemy na środkowym poziomi piekarnika nagrzanego do 180 stopni do tzw. suchego patyczka (wbitego w ciasto). Czas pieczenia będzie różny
Słodkie okruszkiszklanką mleka! :) Jeśli nie przepadacie za gorzką czekoladą, to możecie podmienić proporcje i dać 100g mlecznej czekolady, a gorzkiej tylko 50g. Inspirację zaczerpnęłam z książki pt. „Ciasta i desery czekoladowe”. Ciasteczka czekoladowe z orzechami – Składniki: 170g mąki pszennej tortowej 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia 4 płaskie łyżki kakao 1 opak. cukru wanilinowego 150g brązowego cukru(...)miksując. Czekoladę i orzechy posiekać na mniejsze kawałki. Wszystko dorzucić do masy i wymieszać łyżką lub wyrobić ciasto ręcznie, ponieważ jest bardzo zwarte. Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia. Z masy uformować 15 kulek na ciasteczka, spłaszczyć je i wyłożyć na blaszce. Ciasteczka czekoladowe z orzechami piec w temp. 180C przez ok. 12-15 minut. The post Ciasteczka czekoladowe z orzechami
Kulinarne Przebojetort był pyszny. A że czasu miałam sporo, to pobawiłam się też w zdobienie. Jeżeli nie macie tyle czasu, to polecam zrobienie tego tortu z samą masą czekoladową. PRZEPIS: SKŁADNIKI NA CIASTO 6 jajek 160 g cukru 120 g mąki 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 60 g kakao 4 łyżki oleju słonecznikowego lub rzepakowego SKŁADNIKI NA KREM CZEKOLADOWO-KAWOWY(...)ciasto przekroić na dwa blaty. W międzyczasie przygotować dwie filiżanki, do jednej wsypać dwie łyżeczki kawy, do drugiej trzy. Tą pierwszą zaparzyć do 3/4 wysokości, do tej drugiej nalać tylko trochę wody, dzięki czemu powstanie nam mocna esencja kawowa. Nasączenie: Do ostudzonej kawy (z dwóch łyżeczek), dodać pół kieliszka wódki, wymieszać i nasączyć ostudzone i przekrojone już blaty. Krem czekoladowo
Passions hobbies lifeWitam serdecznie Propozycja na polewę czekoladową bez masła i mleka jest prosta w przygotowaniu i bardzo smaczna. Tak przygotowaną polewę czekoladową możemy wykorzystać do wykończenia ciast, ciastek, ciasteczek. Będziemy potrzebować: 100 g cukru pudru 50 ml wody 25 g kakao 2 łyżki z górką ( kakao prawdziwe-ciemne) z podanych proporcji, polewy wystarczy na pokrycie ciasta o wymiarach(...)polewa delikatnie się gotowała. Po ugotowaniu polewę odstawiam do przestudzenia od czasu do czasu mieszając aby nie powstał na górze ''grzybek, skórka''. Letnią polewą dekoruję ciasta, ciastka. Mam nadzieję że przepis na polewę czekoladową państwu się przyda i udekorują tak przygotowaną polewą wspaniałe domowe wypieki. Pozdrawiam Babcia
Uwaga Babcia GotujeSmaczne i proste ciasto budyniowe z czekoladową polewą .Biszkopt rozpływa się w ustach ,najlepszy jaki upiekłam ,nie za suchy ,jak to przy biszkoptach bywa .Polecam jeśli lubicie budyniowe kremy. Składniki na biszkopt ,blaszka o boku 20 cm : 4 jajka ,temperatura pokojowa 5 łyżek mąki 4 łyżki cukru 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia 6 łyżek wody 6 łyżek oleju Oddzielamy(...)delikatnie , łyżką mieszamy je z masą żółtkową .Masę przekładamy do foremki wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy ciasto w 180 stopniach przez około 20 minut .Studzimy ,przecinamy wzdłuż na dwa blaty i smarujemy jeden kremem budyniowym ,przykrywamy drugim blatem i dekorujemy polewą czekoladową . Krem budyniowy : 1 torebka budyniu waniliowego 2 łyżeczki cukru 1,5 szklanki mleka 50 g masła plus
Ladylaura.Pyszne są i taaaakie urocze. Śmiało wpisujcie je do świątecznego słodkiego menu, przyozdobione śnieżynkami cukrowymi staną się także dekoracją stołu. Ciasto kruche: 200 g zimnego masła 2 szklanki mąki pszennej 2/3 szklanki cukru pudru 1 jajko szczypta soli Mus czekoladowy: 150 g czekolady deserowej 250 g serka mascarpone 50 g śmietanki 30% 2-3 łyżki cukru pudru Dodatkowo(...)ciasta wykrawać krążki nieco większe od foremek na babeczki. Ciastem wykleić foremki, mocno dociskając do brzegów i nakłuć widelcem. Przed upieczeniem wstawić foremki z ciastem na 10-15 minut do lodówki. Piec w temperaturze 180 stopni C do zrumienienia. Upieczone babeczki odstawić do ostygnięcia. Ostygnięte wyjąć delikatnie z foremek. Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej. Ostudzić. Serek mascarpone utrzeć
kolorowotorcikowoZielone ciasto? Czemu nie! Skoro wszyscy już znamy marchewkowe czy czekoladowe z burakami, to dlaczego nie zrobić zielonego ciasta z dodatkiem szpinaku? Od razu uprzedzam pytanie - szpinaku w cieście nie czuć :) Za to czuć bounty. Ciasto jest bez jajek, więc dobre dla osób, na nie uczulone. Niebawem na blogu pojawi się pewnie(...)wersja z jajkiem, bo przecież trzeba wypróbować wszystkie wersje, prawda? Ciasto w smaku przypomina bounty, jest wilgotne w środku, do tego ta polewa - przekonacie się? 'zielone ciasto szpinakowe bez jajek z polewą czekoladową' Składniki: - 1 szklanka szpinaku rozdrobnionego (odmrożonego i odciśniętego) - 1 szklanka mąki pszennej - 1 szklanka wiórków kokosowych - 0,5 szklanki brązowego cukru - 0,5 szklanki mleka - 1/3 szklanki
CookYourselfprzyjemność moim teściom, którzy pełnią rolę testerów moich wypieków , postanowiłam zrobić bardzo czekoladową tartę z malinami w nieco gorzkim wydaniu. Czekoladowa gorycz idealnie współgra z malinami. Po upieczeniu spodu, na pierwszy rzut oka może Ci się wydawać, że ciasto nie oderwie się od formy. Nic się nie bój! Też tak myślałam, już byłam gotowa w nerwach wyrzucić spód i piec(...)Spód tarty: 300 g ciasteczek czekoladowych np: NEo z Lidla( a’la Oreo) 100 g rozpuszczonego masła Ciasteczka pokruszyć, dodać rozpuszczone masło i wymieszać. Wyłożyć ciasto na formę wysmarowaną masłem. Tarta bardzo czekoladowa z malinami 2016-11-07 14:23:46 Write a review Save Recipe Print Ciasto 250 g mąki pszennej 4 czubate łyżki cukru 3 łyżki kakao
Rusty Forkdrugi dzień po schłodzeniu w lodówce, nazajutrz jest bardziej zwarty. Ten przepis na sernik czekoladowy ma idealne proporcje dla aby zaspokoić smak na słodycze. Piotrek kocha serniki od zawsze, więc z pewnością na blogu pojawi się jeszcze niejeden przepis na to ciasto. Nie mógł się jemu oprzeć i zjadł prosto po wyjęciu z piekarnika. Sernik po upieczeniu odstawiłam na całą(...)łyżka ciemnego kakao Przygotowanie kruchego ciasta: Rozpuszczamy margarynę, dodajemy żółtko, 1/2 szkl. mąki, 2 łyżki cukru, 1/2 łyżeczkę proszku do pieczenia, 1 łyżki kakao, miksujemy i wykładamy ciastem dno blaszki. PRZYGOTOWANIE czekoladowej Masy serowej : Piekarnik nagrzewamy do 180 C. W metalowej misce mieszamy dwa gatunki sera z jajkami i budyniem, wszystko mieszamy ręcznie za pomocą trzepaczki. W rondelku rozpuszczamy masło
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięGorąco polecam i zachęcam do przygotowania tego fajnego, szybkiego i niebanalnego ciasta. Przy dekoracji troszkę mu pomogłam ;) Składniki: 3 opakowania ciasta francuskiego wiśnie drylowane, marmolada 2 opakowania kremu do karpatek 500 g masła lub margaryny mleko Czekoladowe glacage: 240 ml wody 20 g żelatyny 260 g cukru 40g glukozy 100 g gorzkiego kakao 160 ml śmietanki kremówki Wykonanie:Ciasto
Malinowe PocałunkiBiszkopt czekoladowy pieczony na samych białkach , równie mocno czekoladowy krem oraz warstwa z serka mascarpone i musu truskawkowego z dodatkiem likieru , tworzy pyszne puszyste ciasto na różne okazje. Najlepiej smakuje na drugi dzień gdy smaki się połączą. Mus to nic innego jak zmiksowane blenderem truskawki, dobry sposób na pozbycie się tych mrożonych. Składniki: Biszkopt czekoladowy: 8 białek ¾ szklanki mąki krupczatki(...)kremówkę umieścić z serem mascarpone i cukrem pudrem w misce i miksować do uzyskania gładkiego kremu, dodać mus delikatnie wmieszać razem z likierem. Złożenie ciasta: Ciemny biszkopt posmarować cienko konfiturą lub dżemem , wyłożyć czekoladowy krem przykryć jasnym biszkoptem i przykryć masą truskawkową. Udekorować dowolnie. Schłodzić w lodówce. Słodkich wypieków
Wanilia i KardamonCiasto nie należy do szybkich ciast, ale w smaku jest pyszne więc polecam. Przepis znalazłam na blogu z cukrem pudrem . Polecam. Biszkopt: 6 jajek szczypta soli 3/4 szklanki mąki tortowej 3/4 szklanki cukru 2 łyżki kakao 1 budyń czekoladowy bez cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia Poncz na spód: 3 łyżki soku z cytryny 8 łyżek zimnej przegotowanej wody(...)około godzinę do lodówki. Po tym czasie serek mascarpone miksujemy razem z kremówką na najwyższych obrotach, potem dodajemy cukier puder i krótko miksujemy. Rozprowadzamy na cieście i posypujemy czekoladową posypką. Chłodzimy w lodówce
Ewusiowe Smaki