dzisiejszą propozycją są profiteroles- małe ptysiowe ciasteczka nadziane musem czekoladowym. Takie ptysie jada się widelczykiem, po uprzednim polaniu mocno czekoladowym sosem. Całość nie jest zbyt słodka, bo ciasto nie zawiera cukru, mus czekoladowy co prawda jest słodki ale za to już sos jest na bazie gorzkiej czekolady, tak więc wszystko współgra idealnie. Jeśli macie ochotę na coś słodkiego ale niekoniecznie(...)będą doskonałym rozwiązaniem. A jeszcze więcej przepisów na smakołyki z ciasta ptysiowego znajdziecie tutaj: (KLIK) Składniki na około 25 sztuk: na ciasto: 4 jajka 100 g masła 1 szklanka mąki 1 szklanka wody na mus czekoladowy: 500 ml śmietanki kremówki 200 g czekolady mlecznej na sos czekoladowy: 300 ml śmietanki kremówki 30% (nie gęstej!) 150 g czekolady deserowej
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchniawyobrażam sobie, by w czasie świąt bożonarodzeniowych zabrakło tego ciasta. Zobaczcie jak powstaje blok czekoladowy. Blok czekoladowy to jedno z tych ciast, które powstaje bez gotowania. Od zawsze kojarzy się mi z grudniowymi świętami. Pozycja obowiązkowa do kawy lub herbaty w pierwszy bądź drugi dzień świąt bożonarodzeniowych. Ten osobliwy deser jest bardzo kaloryczny, ale kto nie lubi trochę grzeszyć(...)Celsjusza przed kolejnym etapem. Dalej dodajemy żurawinę, orzechy i pokruszone pierniki. Masę przenosimy do keksówki. Tak przygotowane ciasto odstawiamy na 12 godzin. Po tym czasie zajadamy się pysznym smakiem bloku. Koszt: 27 zł Przygotowanie: 30 minut Blok czekoladowy Blok czekoladowy Blok czekoladowy Artykuł Blok czekoladowy 😍 pochodzi z serwisu KuchennyViral.pl
Kuchennyviral.plbyły w lodówce, więc trzeba było je jakoś zutylizować. W związku z tym wylądowały w cieście. W zasadzie w dwóch ciastach, ale dziś pierwsze z nich: babka czekoladowo-pomarańczowa. Składniki: Ciasto: 1 kostka miękkiego masła + 1 łyżka masła 100 g białego cukru 100 g ciemnego cukru muscovado 4 jajka 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 tabliczka gorzkiej czekolady
Ewa Kuchennie - Kuchnia to serce domu!upał nie nastraja na włączanie piekarnika, ale chęć na ciasto pozostaje, najlepszym rozwiązaniem jest szybkie ciasto bez pieczenia :-) Kruchy mocno czekoladowy spód można zrobić z czekoladowych ciasteczek, do tego wyśmienity(...)klasyczny krem waniliowy P â tissi è re i całe mnóstwo letnich owoców. Potem tylko wstawić tartę do lodówki i gotowe. Pysznie i naprawdę ekspresowo. Polecam! Składniki: Ciasto: 300 g kruchych czekoladowych ciasteczek typu Oreo (najlepiej z czekoladowym nadzieniem) 100 g gorzkiej czekolady 50 g masła w temperaturze pokojowej Czekoladę połamać na małe kawałeczki. Ciastka wrzucić do blendera, dodać połamaną
maniapieczeniasię gotową masę na te ciasteczka wyjeść łyżeczką prosto z garnka, zanim masa na ciasteczka zdąży zastygnąć, bo to taki domowy czekoladowy krem krówkowy. Ta masa czekoladowa nadaje się też to przekładania ciasta polecam dodać wtedy odrobinę masła. PYCHA! A tutaj znajdziecie przepis na domowy kajmak i cukierki karmelki. Jak przygotować domowe ciasteczka czekoladowe z płatkami kukurydzianymi? Składniki: 1 szklanka
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięcukrem pudrem, pod koniec ubijania dodać letnią żelatynę, cały czas przy tym miksując. Śmietanę rozprowadzić na powierzchni upieczonego i dobrze wystudzonego ciasta. Gdy śmietana zastygnie, wierzch ciasta polać polewą czekoladową. Uwagi: 1. Zamiast żelatyny, do śmietany można dodać galaretkę cytrynową: galaretkę rozpuścić w jednej niepełnej szklance gorącej wody, przestudzić i letnią dodać do śmietany pod koniec jej ubijania(...)Wierzch ciasta można posypać startą na tarce czekoladą (zamiast polewy czekoladowej
In my kitchenJesteśmy ogromnymi fanami musu czekoladowego, dlatego kiedy na stole pojawiło się to ciasto to już wiedziałam, że zniknie w momencie. Ostatnio częściej goszczą u nas ciasta bez pieczenia i jak się okazuje nie są wcale gorsze. Skoro można ułatwić sobie pracę, to dlaczego nie:) *foremka 25*34 cm Składniki: 2 duże paczki herbatników maślanych 4 łyżki powideł śliwkowych(...)połamanej czekolady. Wlać 2-3 łyżki kremówki i mieszać aż czekolada się rozpuści. Ubić na sztywno pozostałą kremówkę i zmiksować ją z rozpuszczoną czekoladą. Połowę tak powstałego musu czekoladowego wyłożyć na ciasto, przykryć ostatnią częścią herbatników i wyłożyć resztę musu. Na wierzch zetrzeć pozostałe 20 g czekolady. Wstawić do lodówki na kilka godzin aby dobrze zastygło
Domowa Cukierenka-Domowa KuchniaMurzynek To pyszne ciasto zawsze wychodzi. Czekoladowe i puszyste. Słodycz można przełamać -przekładając ciasto np. powidłami porzeczkowymi. Łatwe i szybkie w wykonaniu. Polecam! Składniki: kostka margaryny 2 szklanki cukru 4-5 łyżek kakao 2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej ( niekoniecznie ) szklanka wody lub mleka 4 jajka 2 szklanki mąki 3 łyżeczki proszku do pieczenia lub 1,5 łyżeczki sody oczyszczonej
potrawyregionalneplacek, jeszcze ciepły, rozkruszyć w misce, dodać kakao, rozdrobnione bakalie, rum i utrzeć ze szklanką mleka na masę. Drugi placek posmarować marmoladą, a następnie wyłożyć masę bakaliową. Górę ciasta polać polewą czekoladową lub lukrem i dowolnie udekorować. Kategoria: Ciasta
kuchcikowniaUpieczone pozostawiamy, przy uchylonych drzwiczkach w piekarniku ok. godziny. Wyjmujemy i studzimy na kratce. Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej i polewamy serniczki, w dowolny sposób.Mini serniczki cytrynowo czekoladowe, to ciasto-deser, którego przygotowanie jest również „wersją mini”. Nie wymaga wielkiego nakładu pracy, a ciasto wyrobimy najprostszym blenderem, nie angażując w przygotowanie „armii sprzętu i garów”. W zamian(...)minimalizm otrzymamy burzę smaków, zamkniętą w delikatnym cieście. Smacznego. :)Wydrukuj przepisThe post Mini serniczki cytrynowo czekoladowe appeared first on Moje Wypieki I Nie Tylko
mojewypiekiinietylkolitra mleka 1/2 szklanki cukru kryształu 2 żółtka 2 łyżki mąki pszennej 2łyżki mąki ziemniaczanej 1 kostka masła lub margaryny Polewa czekoladowa: tabliczka czekolady gorzkiej pół łyżki masła 2 - 3 łyżki wody skórka pomarańczowa lub wiórki kokosowe Ciasto Kilimandżaro Wykonanie: Białka ubić, dodać cukier i nadal ubijać. Do żółtek dodać szczyptę soli, olej i wszystko dokładnie wymieszać. Gdy piana(...)Polewa czekoladowa: rozpuścić wszystkie składniki w kąpieli wodnej -wstawiając garnek z składnikami do garnka z gotująca się wodą. Przełożenie ciasta: ciasto ciemne - masa jabłkowa - masa budyniowa - ciasto ciemne - polewa czekoladowa - wierzch posypać skórką pomarańczową lub wiórkami kokosowymi. Smacznego
Aromatyczne Podróżegóra lekko zrobi się złota. Odstawiamy do ostygnięcia. Po całkowitym wystygnięciu przekładamy do zamrażalnika. Karmelowa warstwa: Wszystkie składniki blendujemy do uzyskania jednolitego ciasta. Wylewamy na naszą ostudzoną spodnią warstwę i odkładamy z powrotem do zamrażalnika. Czekoladowa warstwa: Możemy przygotować ją na dwa sposoby: 1. Rozpuszczamy w kąpieli wodnej czekoladę i wylewamy na karmelową warstwę (wcześniej trzeba się upewnić, że jest(...)jednolite ciasto. Potem ostrożnie wylewamy je na karmelowe nadzienie tak, aby powstała równa warstwa. Ponownie ciasto z nadzieniem karmelowym wstawiamy do zamrażalki i czekamy aż ostatnia czekoladowa odpowiednio stwardnieje. Smacznego! Artykuł Ciasto z nadzieniem karmelowym (paleo, bez cukru) pochodzi z serwisu paleolife
PaleoLifeTartaletki czekoladowe wypełnione masą karmelową z dodatkiem uprażonych orzechów włoskich. Małe co nieco na poprawę nastroju, bo któż z nas nie lubi karmelu…Składniki:Kruche ciasto:1 szklanka mąki2 żółtka120 g masła3 łyżki cukru pudru2 łyżki ciemnego kakaoNadzienie:1 szklanka cukruokoło 1/2 szklanki wody1 szklanka orzechów włoskich1/3 szklanki śmietanki 30%1 serek Apetina naturalny1 łyżeczka masłaCzekoladowe listki:listki(...)kakao. Dokładnie mieszamy i dodajemy żółtka i masło, które siekamy na malutkie kawałeczki (składniki można również przełożyć do malaksera i lekko zmiksować). Delikatnie zagniatamy ciasto, ale nie za długo. Ciasto owijamy folią i wstawiamy do lodówki na około 1 godzinę. Po schłodzeniu wylepiamy foremki i nakłuwamy spód widelcem i ponownie wstawiamy do lodówki na około 15 minut. Pieczemy około
Oryginalny smakzmuszona, ale nie wyobrażałam sobie, żeby wyrzucić resztki marchewki, która powstała przy tym. A że nadal całe wiaderko czekoladowych jajek czeka na wykorzystanie, trzeba było sobie poradzić tak. Ciasto było mega czekoladowe, a przy tym zdecydowanie wilgotne :) Sucha marchewka nie zaszkodziła. Składniki: 300 g mąki 50 g kakao 1 łyżeczka mielonego cynamonu 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki
Gotowanie z pasjąMargarynę rozpuszczamy i studzimy. Dodajemy do niej jajka. W drugim naczyniu łączymy mąkę, cukier, proszek oraz pokrojone orzechy. Wszystkie składniki niedbale mieszamy łyżką. Do przygotowanych papilotek nakładamy łyżeczkę ciasta, ¾ łyżeczki kremu czekoladowo-orzechowego, łyżeczkę lub dwie ciasta w zależności od papilotek. Ciasto ma wypełniać papilotkę do ¾. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 C. Pieczemy około 30 minut. Babeczki są gotowe
Humanistka w kuchni