Zapraszam Kochani na ciacho lekkie jak pianka w mięciutkim biszkopcie i warstwą dżemu z wiśni. Ten wypiek o ciekawej fakturze wpadł mi
Domowe ciastaSezon letni to zdecydowanie sezon zwiększonej częstotliwości spotkań ze znajomymi, prawda? Spotkania na świeżym powietrzu, wypady nad wodę, grill czy campingi. Wszystko zazwyczaj się sprowadza do
Słodkie Przyjemnościszykują się niezapowiedziani goście. W smaku słodkie, cytrynowe, orzeźwiające i puszyste. Sprawdzą się z każdym rodzajem Waszych ulubionych owoców. Sprawdź przepis na Czekoladowe muffinki Składniki 300 g mąki pszennej 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżeczka sody oczyszczonej 130 g cukru 2 świeże jajka klasy L 250 ml gęstego jogurtu (np. greckiego) 125 ml oleju słonecznikowego albo rzepakowego(...)składniki poza cukrem pudrem (mąkę pszenną, proszek do pieczenia, sodę i cukier) mieszamy w jednej misce. W drugiej lekko roztrzepujemy jajka, bełtamy wraz z jogurtem, olejem i skórką z cytryny. Zawartość obu naczyń łączymy i lekko mieszamy. Tak przygotowane ciasto przekładamy do formy na babeczki wyłożonej 12 papilotkami. Pieczemy bez termoobiegu przez około 25 minut w temperaturze 175ºC
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!Czas Przygotowania : 3 h Gotowe w : 4 h Ciasto jakie dzisiaj chcę zaproponować to moja wariacja jesiennych smaków. Połączenie wilgotnego ciasta, powideł śliwkowych, bezy i
uDolores.pl - tylko sprawdzone przepisyDziś będzie kolorowo i smacznie;) Tort m&m's wykonałam na zamówienie dla pewnej bardzo młodej osóbki- miał być kolorowy, elegancki no
Domowe ciastapieczenia. Ciasto z nasionami chia pieczemy przez 30 minut w 180 stopniach C. Po upieczeniu, postępujemy jak z biszkoptem, czyli zrzucamy 2 razy z wysokości kolan na podłogę, oczywiście nie tak, żeby ciasto nam wypadło z blaszki! :) Galaretka: Galaretki rozpuszczamy łącznie w 800 ml wrzątku i odstawiamy do lekkiego stężenia. Poncz: Wodę mieszamy z sokiem z cytryny. Składanie ciasta(...)budyniowego. Na krem budyniowy wylewamy tężejącą galaretkę. Ciasto wkładamy do lodówki, aby galaretka całkiem stężała. Na sztywną galaretkę wykładamy drugą część kremu budyniowego i przykrywamy ją górną częścią ciasta. Górne ciasto również nasączamy ponczem. Ciasto doskonale smakuje bez polewy, ale jeżeli macie ochotę, można do niego wykonać polewę czekoladową. Wioleta Gargula
MamaOskarkadodatkiem czekolady bez białego cukru Torras , na makowo-kokosowym spodzie. Precelki posłużą jako rogi (możecie użyć zwykłych, my mamy bezglutenowe) a cukierki jako noski. Oczęta natomiast możecie zastąpić czekoladowymi groszkami 🎄 Składniki (śr: 21 cm) Makowy spód -30g maku mielonego -50g mąki kokosowej -50g mąki ryżowej -1 jajko -mleko/woda Czekoladowy sernik -400g serka homogenizowanego(...)cukierki MAKOWY SPÓD 1. Suche składniki wymieszać, dodać rozmieszane jajko z ok 1/2 szkl. wody lub mleka. Całość zagnieść, można dodać więcej wody/mleka aby ciasto nie było suche. 2. Ciastem wyłożyć spód tortownicy i wyrównać. Piec w 170’C ok 15-20 minut do zarumienienia, wystudzić. CZEKOLADOWY SERNIK 3. Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej. 4. Ser, twaróg, rozpuszczoną czekoladę
Candy PandasOponki pieczone w piekarniku to nieco inna wersja tych tradycyjnie smażonych. Nie myślcie jednak, że to wersja fit, gdyż zawierają one sporo masła i cukru. W
Smakołyki Berenikibez powodu: delikatne, mięciutkie, rozpływa się w ustach. Do następnego dnia ostały się jakieś marne trzy kawałki - dziecki zaatakowały kuchnię już w porze śniadania, pytajac, czy moga pozostałości dojeść. A czemu nie? Ciasto z rana raz się zdarza na jakiś czas. To Khodor od razu chwycił największy kawałek... I jeszcze dobra rada: dobrze jest upiec ciasto tak, by wyjać(...)wywieszonymi językami czeka przed kuchenka... :) Przepis z bloga Raspberries and Cream . Składniki: (blaszka kwadratowa 20cm; gotowe ciasto daje się spokojnie pokroić na 16 porcji) 150g masła lub margaryny do pieczenia 200g ciemnej czekolady (50 %), posiekanej, lub groszków czekoladowych do pieczenia 2 duże jajka, plus 1 duże żółtko 200g jasno-brazowego, miałkiego cukru 2 łyżeczki ekstraktu
Lejdi of the housegorzkiej czekolady, 2 łyżki nutelli, 45 g wafli orzechowych , 2 łyżki likieru czekoladowego Dodatkowo: rozdrobnione orzechy do dekoracji, czekolada do dekoracji, czekoladowe kuleczki ¼ szkl. wódki + ¼ szkl. wody, tłuszcz w sprayu WYKONANIE Ciasto : z papieru do pieczenia wycinamy kółko wielkości tortownicy, boki pryskamy tłuszczem w sprayu, posypujemy bułką tartą. Białka oddzielamy od żółtek. Białka ubijamy na sztywną(...)pieczemy ok. 25 minut. Po wyjęciu z piekarnika studzimy na kratce. Wystudzony biszkopt przekrawamy na 2 krążki, nasączamy wódką wymieszaną z wodą. Krem: Czekoladę rozpuszczamy nad kąpielą wodną, studzimy. Masło ucieramy, dodajemy czekoladę, nutellę oraz likier. Masę dzielimy na 2 części. Do 1 dodajemy pokruszone wafelki. Biszkopt przekładamy kremem z pokruszonym wafelkiem, wierzch i boki smarujemy masą bez
słodki bratekprowadząc rozmowy z moją mamą stworzyłam swój własny przepis na smaczne świąteczne ciasto. Nie ukrywam, że byłam bardzo dumna z siebie jak po wyjęciu z piekarnika okazało się, że makowiec jest naprawdę bardzo dobry. Składniki: - puszka gotowej masy makowej (około 850g) - 5 jajek - 2 budynie czekoladowe - 100g cukru brązowego - 3 łyżki mąki ziemniaczanej - 60 ml mleka - 1/2 szklanki wiórek(...)kokosowych - 3 łyżki skórki pomarańczowej - 100g rodzynek - 3 łyżki płatków migdałowych - tabliczka gorzkiej czekolady - puszka masy kajmakowej - łyżeczka bezglutenowego proszku do pieczenia - 3 łyżki masła Sposób przygotowania: Rodzynki zalewamy wrzątkiem i odstawiamy na 10 minut. Po tym czasie wylewamy wodę i studzimy. Wiórki kokosowe smażymy chwilę na maśle. Żółtka oddzielamy od białek i ucieramy je na gładką masę
Pan i Pani Smith w kuchniczekoladową, ale bez problemu można użyć np. jedynie cukru pudru. (Tortownica o średnicy 21 cm) Spód: 250g mąki pszennej 120g masła/margaryny 50g cukru 3-4 łyżki mleka Masa serowa: 750g twarogu (użyłam wiaderkowego z Wielunia ) 75 ml śmietany (najlepiej rzadkiej) 2 jajka 90g cukru 30g mąki kukurydzianej Dodatkowo: 100g czekolady 3 łyżki śmietanki Przygotować ciasto(...)dokładnie zmiksować. (Do połączenia się składników. Nie należy napowietrzać sernika i lepiej tu pominąć ubijanie białek. Dzięki temu sernik nie opadnie i będzie idealnie gładki.) Formę (wyłożoną papierem do pieczenia) wylepić (spód i boki) schłodzonym ciastem. Na ciasto przelać masę serową. Sernik wstawić do rozgrzanego piekarnika i piec około 50-60 minut w 190 stopniach. (Sprawdzić wykałaczką, czy jest
Di gotujeszklanka cukru 4 żółtka 2 łyżki kakao 2 budynie czekoladowe 1 cukier waniliowy 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżka śmietany Masa śmietanowo - kokosowa: 4 białka 1 szklanka cukru 2 budynie śmietankowe 500 ml kwaśnej śmietany 18% 100 g wiórków kokosowych 2 szklanki czerwonych porzeczek Ciasto: Wszystkie składniki zagnieść dokładnie ze sobą. Podzielić je na 2 części(...)folię spożywczą. Mniejszą porcję ciasta włożyć do zamrażarki, a większą do lodówki. Pozostawić ciasto na około 2 godziny. Po upływie tego czasu wyjąć większą część ciasta z lodówki i wyłożyć nim równomiernie blaszkę do pieczenia. Piekarnik nagrzać do 200 stopni i podpiec ciasto przez około 20 minut. Masa śmietankowo - kokosowa: Gdy ciasto będzie w piekarniku przygotować nadzienie. Białka ubić
My simple kitchenBez cukru, jaj, mąki pszennej i zbędnych tłuszczy. To , co lubię najbardziej……… Składniki: 2 dojrzałe banany /średniej wielkości/ 1 łyżka soku z cytryny 2 łyżki siemienia lnianego 4 łyżki otrębów owsianych/lub pszennych / 4 łyżki mąki kokosowej / drobne wiórka/ 2 łyżki mąki ryżowej 2 łyżki płynnego oleju kokosowego ½ łyżeczki sody oczyszczonej 1 łyżka czekoladowych kropelek/można(...)ryżową zmieszaną z sodą i olej. -Składniki starannie wymieszać łyżką, dodać kropelki czekoladowe, ponownie wymieszać. -Blachę wyłożyć papierem do pieczenia, piekarnik nagrzać do temp.180st.C. -Łyżką do lodów /lub zwykłą / nakładać na blachę / w odstępach / niewielkie kupki ciasta , lekko je spłaszczać nadając ciasteczkom odpowiedni kształt. -Blachę wstawić do nagrzanego piekarnika . -Piec
Zakamarki mojej kuchniKto nie lubi rogalików? Są z marmoladą, z czekoladą, polane polewą czekoladową, lukrem czy posypane cukrem pudrem. Składniki: Ciasto: 50 g drożdży 1/2 kostki margaryny 2
W kuchni bez szafeksłodko, na ostro, owocowe, czekoladowe, z nadzieniem, bez... przepisów na muffiny pewnie jest tyle ile osób które je przyrządzają... Ciężko stwierdzić, które są najlepsze, dlatego też nawet nie próbuje tego stwierdzać. Chcę się podzielić z Tobą moim number one wśród muffinek :) ! Składniki na 12 muffin: 250 gram mąki 2 łyżeczki proszku do pieczenia 2 jajka 250 gram(...)muffin to bardzo prosta sprawa. 1. Łączymy składniki suche: mąkę, proszek do pieczenia. 2. Łączymy składniki mokre: jaja z cukrem, jogurt, olej. 3. Do składników mokrych dodajemy mąkę z proszkiem i mieszamy łyżką. Następnie dodajemy 2 łyżki kakao i mieszamy. Dorzucamy dodatki i mamy gotowe ciasto. Ciasto przekładamy do foremek na muffiny. Ja używam silikonowych. Pieczemy w temp
Mój Smak na Życiesklepowe łakocie. Nie ważne czy małe, czy duże, owsiane, czekoladowe czy nadziewane. Domowe wypieki mają w sobie to coś, czego nigdy nie znalazłam w kolorowych paczkach od wielkich koncernów. Dziecięce wspomnienia mamy zagniatającej pierniki, a może magiczne ciasto na babcine rogaliki, które utopione w wodzie w końcu wypływa na powierzchnię? Bez względu na rodzaj kojarzone z miłości i ciepłem(...)domowych ciast i ciasteczek również się z tym wiąże? Może chce w ten sposób przenieść do swojego domu cząstkę tego ciepła, którym tak hojnie raczono mnie w dzieciństwie? Może... Mam nadzieję, że się uda! Ciasteczka cytrynowe 2 i 3/4 szklanki mąki 1 szklanka cukru 1 jajo 15 dag masła 1 łyżeczka sody oczyszczonej 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
Zapiski Młodej Żony