niespodziewanych gości. Ciasto w momencie wykładania do formy jest lekko płynne - takie ma być - dzięki temu w czasie pieczenia mocno urośnie, a po upieczeniu będzie lekkie i puszyste. Najlepiej smakuje z powidłami śliwkowymi i domową bitą śmietaną. SKŁADNIKI 200 g mąki pszennej 200 g cukru 1 łyżeczka sody oczyszczonej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 100 g masła(...)łyżki kakao 250 ml mleka 3 jajka POLEWA CZEKOLADOWO-KAWOWA 200 g gorzkiej czekolady 150 ml śmietany 30% 2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej 30 ml wrzątku WYKONANIE Piekarnik rozgrzewamy do 170 st. C, bez termoobiegu. Formę keksową o wymiarach 9x27 cm (mierzoną po dnie) smarujemy masłem i wykładamy papierem do pieczenia. Masło rozpuszczamy w rondelku, na małym ogniu. Dodajemy
cool and mintyMuffinki pachnące delikatnie skórką pomarańczową z kawałkami czekolady oblane dodatkowo polewą czekoladową, bez miksera, szybciutkie w wykonaniu – zapraszam na mini pyszności Do ciasta możecie dodać dowolne bakalie, aromaty, owoce, kakao – będzie pysznie, zapewniam! SMACZNEGO:) SKŁADNIKI: 1 szklanka mąki pszennej tortowej 1/2 szklanki cukru 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej 1/2 szklanki maślanki 1/4 szklanki oleju rzepakowego 1 jajko skóra(...)przesianą mąkę z sodą. Mieszam. Dodaję kawałki czekolady i skórkę pomarańczy. Formę na muffinki wykładam papilotkami, nakładam łyżką porcje ciasta do 3/4 wysokości foremek. Postępuję tak z 12 foremkami. Piekarnik nagrzewam do temp. 180 C. Piekę muffinki ok. 20 minut bez termoobiegu na środkowej półce piekarnika. Polewa: w rondelku podgrzewam śmietankę, nie doprowadzam do wrzenia. Gorącą zdejmuję i wrzucam
Zasmakuj Kuchnisię przepis na ciasto Missisipi, zwane chocolate mud cake. Jest bardzo czekoladowe, wilgotne i mięsiste. W swoim przepisie użyłam mąki kokosowej oraz suszonych sliwek, nadając mu bardziej zimowy smak. Nie żałowałam dobrości – jest tu śmietanka, dobra czekolada, kokos, śliwka i biała czekolada. Co więcej, do upieczenia tego ciasta użyjecie minimum sprzętów kuchennych. Nie potrzeba miksera, wystarczy miska i garnek(...)całość mieszamy. Moje ciasto przed przełożeniem do keksówki było dość gęste. Ciasto przekładamy do keksówki wysmarowanej masłem. W wierzch ciasta wbijamy ciasno suszone śliwki, lekko je wciskając. Pieczemy w 180C do „suchego patyczka”. Białą czekolade stapiamy w kąpieli wodnej. Wierzch ciasta nakłuwamy w kilku miejscach widelcem. Polewamy obficie biała czekoladą przestudzony wierzch ciasta. Ciasto obsypujemy płatkami kokosowymi, obkladamy
Raj dla Podniebieniazamrażarki na co najmniej parę godzin. Pozostałą kremówkę ubić wlewając pod koniec 1/4 szklanki mleka skondensowanego. Wyłożyć na zmrożoną warstwę porzeczkową i wyrównać. Wstawić ponownie do zamrażarki. Polewę czekoladową przygotować jak tort lodowy będzie całkowicie zmrożony. Czekoladę posiekać i razem z kremówką podgrzewać nad kąpielą wodną. Mieszać, aż wszystko dokładnie się połączy. Wystudzić do temperatury pokojowej. Tort lodowy wyjąć(...)róg i polać po torcie lodowym. Na wierzchu rozłożyć świeżą porzeczkę. Można podawać zaraz po polaniu czekoladą lub włożyć ponownie do zamrażarki. Smacznego :) Kategoria: A-Z SŁODKO , Bez pieczenia , Ciasta warstwowe , Ciasta z owocami , Dania bez glutenu , Lody i desery lodowe Tagged: czekolada , kremówka , mleko skondensowane , porzeczki
https:KKuchniaMniammasła 1 żółtko 2 łyżki brązowego cukru 1 łyżka śmietany mus czekoladowy 250 g mascarpone 100 g gorzkiej czekolady ze skórką pomarańczową (lub bez) krem 250 g mascarpone 330 ml śmietanki 30 % 3-4 łyżki cukru pudru truskawki świeża mięta A jak to zrobić: Przygotować ciasto. Mąkę przesiać na stolnicę, dodać zimne masło, jajko, cukier i śmietanę. Zagnieść(...)razie potrzeby podsypywać mąką, aby nie kleiło się do rąk. Tak przygotowane ciasto schłodzić w lodówce przez około 30 minut. Formę do tarty wysmarować masłem. Ciasto wyciągnąć z lodówki i rozwałkować. Zawinąć na wałek i przenieść na formę. Wyłożyć nim dno i boki formy, całość nakłuć widelcem. Piec około 25 minut (na złoty kolor) w piekarniku nagrzanym do 180 stopni
Kuchnia w opałachwystygnie dodać do niej żółtka , dżem i przesiać mąkę z proszkiem do pieczenia. Zmiksować całość. Z białek jaj ubić sztywną pianę i połączyć ją delikatnie z ciastem. Wyłożyć masę do formy wyłożonej papierem do pieczenia i piec ok 40 min w 180'C. Ciasto odstawić do wystudzenia. W tym czasie przygotować masę . Galaretki rozpuścić w 3/4 szklanki(...)cukrem pudrem, połączyć ze śmietaną i tężejącą galaretką. Z ciasta odciąć wierzch ( ok 1 cm grubości ) i pokruszyć go . Pozostały w formie spód nasączyć nalewką , posmarować dżemem wiśniowym i wyłożyc całą masę serową. Górą posypać pokruszonym ciastem i polać odlaną wcześniej polewą czekoladową. Smacznego :) Polecam
Malinowa Kawiarenkapokrojonej w kostkę gorzkiej czekolady POLEWA CZEKOLADOWA 75 g masła 1/4 szklanki cukru pudru 2 łyżki gorzkiego kakao 1/2 łyżeczki żelatyny + 2 łyżki wrzącej wody DO PRZEŁOŻENIA: powidła śliwkowe WYKONANIE Piekarnik rozgrzewamy do 175℃ z funkcją góra/dół bez termoobiegu. Formę o wymiarach 17x24 cm wykładamy papierem do pieczenia. Marchewkę ścieramy na tarce o drobnych oczkach(...)Wprost do miski z masą jajeczną przesiewamy mąkę i proszek do pieczenia, dodajemy skórkę z pomarańczową, posiekane morele, pistacje i czekoladę. Krótko miksujemy/mieszamy, tylko do połączenia składników. Przekładamy do formy, wstawiamy do piekarnika i pieczemy około 25 minut, lub do tzw suchego patyczka. Dobrze wystudzone ciasto kroimy poziomo na 2 części. Spód smarujemy powidłami, przykrywamy drugim blatem. POLEWA
cool and mintypuszystym cieście, intensywnie czekoladowym od kakao i kawałków czekolady, a jakby tego było mało to jeszcze oblanym grubą warstwą czekolady. Dla mnie to żadna czekoladowa przesada, bo przecież jak święta to warto świętować solidnie. A co więcej, nie musicie się martwić, że Wielkanoc tylko raz w roku – taka babka będzie świetna na każdą okazję jak i bez(...)ciasto przelewamy do formy i wstawiamy do piekarnika na godzinę. Po upływie godziny, sprawdzamy patykiem czy ciasto jest upieczone – powinien być suchy. Wystawiamy ciasto do ostygnięcia. Po około 20 minutach stygnięcia, dobrze jest wyciągnąć babkę z blachy. Gdy ciasto jest ostudzone, możemy zająć się polewą – do żaroodpornej miski dajemy masło, mleko i pokrojoną na drobno czekoladę
Smaczna Stronabardzo dużo fajnych gadżetów do dekorowania, dzięki którym Wasze wypieki będą wyglądały jakby wyszły spod ręki mistrza cukiernika :). Składniki: Ciasto czekoladowe bez mąki 6 jaj "L" 80 g cukru 200 g czekolady deserowej 50 g masła Ganasz czekoladowy 200 g śmietanki 30% 200 g czekolady deserowej 2 łyżki miodu 2 łyżki miękkiego masła(...)piany dodajemy żółtka, dokładnie mieszamy oraz stopniowo wlewamy rozpuszczoną czekoladę z masłem. Całość bardzo delikatnie mieszamy. Na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia równomiernie rozsmarowujemy masę. Pieczemy w temperaturze 180°C przez 10-12 minut, następnie ciasto odstawiamy do wystygnięcia. Ciasto wyjmujemy z blachy i kładziemy na desce. Śmietankę zagotowujemy z miodem. Do śmietanki wrzucamy pokruszoną czekoladę
SzczyptaSmaQkrem różany na bazie serka mascarpone świetnie łączy się z wilgotnym i sprężysty ciastem batatowym z korzennym akcentem. Jeśli nie macie jakiegoś składnika nie przejmujcie się, w przepisie znajdziecie też ogólnodostępne zamienniki, które równie dobrze łączą się z batatami.Czas przygotowania:50 minut+ 50 minut pieczenie batatówSkładniki:CIASTO600-700 g batatów,3 szklanki mąki,6 jaj,3/4 szklanka cukru(...)czarnej porzeczki lub z czarnego bzu),50 ml domowego Cassisa (można zastąpić innym likierem porzeczkowym lub wiśniowym, w wersji bezalkoholowej zrezygnować z likieru). PRZYBRANIE - czekoladowe wiórki50 g czekolady gorzkiej,100 g czekolady mlecznej,100 g czekolady białej.Przygotowanie:Bataty umyć, osuszyć papierowym ręcznikiem, natrzeć olejem, położyć na blachę do pieczenia. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni
SzczyptaSmaQprosty w przygotowaniu, że nawet osoba początkująca poradzi sobie z nim bez problemu. Sprężysty biszkopt pięknie wyrasta, a krem czekoladowy wprost rozpływa się w ustach. Do tego ganache czekoladowy... Pycha! (Tortownica o średnicy 20 cm) Biszkopt genueński: 4 jajka 120g mąki pszennej 120g cukru Mus czekoladowy: 400 ml śmietanki 36% 100g czekolady (dowolnej; u mnie gorzka) Nasączenie(...)będzie ostudzona, lekko sztywna i wyraźnie zwiększy swoją objętość. (Może to potrwać nawet kilkanaście minut.) Dodać przesianą mąkę i delikatnie wymieszać. Ciasto przełożyć do formy wysmarowanej (w kierunku jego wyrastania) masłem i wstawić do rozgrzanego piekarnika. Piec (do tzw. "suchego patyczka") 25-30 minut w 180 stopniach. (Biszkopt powinien mieć złoty kolor.) Po ostudzeniu przekroić na 3 części. (Biszkopt
Di gotujebez, jeśli inna jej odmiana). Dla pogłębienia smaku czekolady muffiny udekorowałam polewą czekoladową. Z podanego przepisu przygotować można 12 sztuk . Czekoladowe muffiny dyniowe Składniki: CIASTO 160g mąki pszennej 250g gęstego purée z dyni (skorzystaj z przepisu na purée z dyni ) 150g gorzkiej czekolady 80g cukru 75g oleju kokosowego 2 jajka 1 łyżeczka sody oczyszczonej 1/2 łyżeczka proszku do pieczenia
Smakołyki BerenikiNagrzejcie piekarnik do 190 st bez termoobiegu. Blachę wyłóżcie papierem do pieczenia. Posiekajcie wafelki. Do rondelka włóżcie masło i gorzką czekoladę, roztopcie i delikatnie przestudźcie. Mąki wymieszajcie z proszkiem do pieczenia. Jajo zmiksujcie z cukrem, dodajcie ekstrakt z wanilii, do tego przestudzoną masę czekoladową i mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Dokładnie wymieszajcie. Dosypcie posiekaną czekoladę(...)wafelki, wymieszajcie jeszcze raz. Na przygotowana blachę nakładajcie łyżką porcje ciasta, pamiętajcie o zachowaniu sporych odstępów. Pieczcie około 8-10 minut. Studźcie na kratce
OliveandThymeCZEKOLADOWY: 1 1/2 szklanki śmietanki 30% 100 g czekolady białej 1 łyżeczka żelatyny 2 łyżki wody Zimne masło posiekać z mąką, cukrem i proszkiem do pieczenia. Można również zmiksować w malakserze. Dodać jajko i wodę. Szybko zagnieść ciasto w kulkę. Spłaszczyć i schłodzić w lodówce. Po ok 30 min rozwałkować i nałożyć na tartę o średnicy 25 cm, bez
https:KKuchniaMniamsera wiaderkowego 200 g cukru 1 cukier waniliowy 2 jajka + 1 białko 200 g śmietany 18 % 100 g czekolady mlecznej 1 budyń waniliowy bez cukru 1 łyżka mąki ziemniaczanej polewa czekoladowa-expresowa płatki migdałów HELIO(...)Przygotowanie : Wszystkie składniki na ciasto dokładnie łączymy, aż powstanie jednolite ciasto. wyłożyć nim tortownicę 24 cm. Jajka ucieramy z cukrem, następnie dalej ucierając dodajemy cały ser, białki, śmietanę i mąkę z budyniem. Na koniec wsypujemy startą na tarce czekoladę. Masę serową wylewamy na spod ciasta i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 170*C, przez około 1 godzinę. Sernik
Kulinarne Fantazje Marioliczekoladowe: 3 jajka 1/2 szklanki cukru 1/3 szklanki mąki tortowej 2 łyżki kakao 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia Ciasto makowe: 3 białka pół szklanki cukru 2 łyżki mąki tortowej łyżeczka soku z cytryny 2,5 łyżki maku Bita śmietana: 400ml śmietany kremówki 4 łyżki cukru pudru 2 łyżeczki żelatyny 1/4 szklanki gorącej wody Galaretka arbuzowa: 500g miąższu arbuza bez
Czerwona Porzeczkadziesiątkę. Mocno czekoladowe ciasto, lekko wilgotne z dodatkiem czereśni, idealne. :-) Składniki na dużą blachę ciasta: 1,5 szklanki mąki pszennej 1 szklanka mąki owsianej 250 g masła lub margaryny 5 jajek 1 szklanka mleka 1 i ¼ szklanki cukru 1 opakowanie cukru waniliowego 180 g czekolady gorzkiej 3 łyżki kakao 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia Dodatkowo : 500 g czereśni(...)wiśni bez pestek cukier puder do posypania. Sposób wykonania: Margarynę utrzeć z cukrami. Podczas ucierania dodawać stopniowo po jednym jajku. Czekoladę rozpuścić i jeszcze ciepłą dodawać stopniowo do utartej masy cały czas miksując. Cały czas miksując dodać po kolei zmieszane suche składniki i na koniec mleko. Do ciasta dodać czereśnie lub wiśnie i delikatnie wymieszać łyżką. Blachę
Na słodko lub wytrawnie