białe, czerwone i czarne) Mieszamy ze sobą wszystkie "mokre składniki" następnie dosypujemy suche i jeszcze raz starannie mieszamy, a następnie przekładamy do foremek napełniając je do ok 2/3. Na ciasto wysypujemy umyte porzeczki. Kruszonka: 2 łyżki cukru biszkoptowego Eko Maja 2 łyżki mąki 2 łyżki posiekanych orzechów włoskich 1 łyżka masła Składniki kruszonki łączymy starannie ze sobą, a następnie posypujemy(...)wykonania kruszonki można użyć zwykłego cukru, ale ten biszkoptowy nadał jej dodatkowego aromatu. W ofercie sklepu Eko Maja znajdziecie także cukry o smaku Cappucino, Amaretto i Cytrynowy. Są one aromatyzowane naturalnymi olejkami i bardzo dobrze wzbogacają smak deserów. Przepis powstał przy współpracy ze sklepem EKO MAJA
Cynamonowe szczęściePyszny, słodki i mocno owocowy - krem pomarańczowy. Idealny jako baza do przekładania ciast, ciasteczek i bez. Poniższy krem niesamowicie pachnie i smakuje, więc jeżeli lubicie pomarańcze to na pewno orange curd przypadnie Wam do gustu. Przepis dodaje do akcji "Pomarańcze - wszyscy tańczą i ja tańczę" . Składniki na słoik 200 ml: sok z 1 pomarańczy + miąższ odrobina soku z cytryny ½ kostki(...)masła (tj. 100 g) 3 żółtka 3-4 czubate łyżki cukru pudru W rondelku wymieszać żółtka, sok pomarańczowy + miąższ z pomarańczy, sok cytrynowy i cukier puder. Przygotowaną masę podgrzewać na małym ogniu. Gdy będzie ciepła dodać miękkie masło. Krem co jakiś czas przemieszać, aby nic się nie przypaliło. Gotować tak długo, aż uzyskamy dosyć gęstą konsystencję. Gorący krem przełożyć
Ugotowaćbardzo napowietrzać - tylko tak, aby wszystkie składniki się połączyły. Ser przelewamy na podpieczony spód i pieczemy w temperaturze 100 stopni przez 3 godziny. Studzimy przy uchyonych drzwiczkach piekarnika. Krem cytrynowy, lemon curd (kremu wyszło mi sporo, do sernika zużyłam ok. 1/3 - resztę przechowuję w szczelnym pojemniku w lodówce) Rondelek umieszczamy na większym garnku z gotującą się wodą. Do rondelka wbijamy(...)dodaniu i rozpuszczeniu całego masła - cały czas podgrzewamy mieszając - po pewnym czasie krem zacznie gęstnieć. Wtedy zdejmujemy go z ognia i studzimy. Na przestudzony sernik wykładamy wystudzony krem - inaczej ciasto może nam się rozbabrać. Krem robi się całkiem długo - ja mieszałam ponad 20 minut. Ale dla tego smaku warto poświęcić każdą minutę tego żmudnego procesu. Sernik chłodzimy przez parę godzin
Ewa Kuchennie - Kuchnia to serce domu!opisuję go w etapach przygotowania. Do nasączenia: około 2/3 szklanki ciepłej wody 5-6 łyżek soku z cytryny 4-5 łyżeczek cukru pudru *do nasączenia można też użyć kwasek cytrynowy. Uwaga! Ilości „ponczu” orientacyjne, zawsze go próbujemy, powinien być kwaskowaty, bo całość tortu jest słodka Dodatkowo: dżem z wiśni z kawałkami owoców opłatek na tort cukrowe serduszka niewielka(...)składniki, najlepiej w osobnych naczyniach. Ubijamy białka. Ciągle ubijając dodajemy przygotowane żółtka. Następnie wsypujemy cukier z cukrem wanilinowym. Na koniec wsypujemy powoli (ciągle miksując) mąkę z proszkiem do pieczenia. Ciasto wlewamy do wysmarowanej masłem lub margaryną i dokładnie obsypanej kaszą manną tortownicy o średnicy 24 cm. Biszkopt pieczemy w 180 stopniach na środkowym poziomie piekarnika (temperatura zależy od piekarnika
Słodkie okruszkiJogurtowy torcik z kolorowymi galaretkami i świeżymi, egzotycznymi owocami to świetna propozycja letniego, schłodzonego deseru, który nie tylko świetnie smakuje, ale również zjawiskowo wygląda. Z pewnością
Szalona Kuchnia EwelinySkładniki: woda gorąca 2 szklanki, żelatyna deserowa 8 łyżeczek, ciastka maślane 300 gram, twaróg Sernikowy z Mascarpone Président 1 kg wiaderko, cukier puder 1 szklanka
W Mojej Kuchni LubięNowy Rok trzeba zacząć od czegoś pysznego, słodkiego, ale lekkiego, dlatego dla tych, którzy jeszcze nie maja dosyć słodkości po świętach proponuję ciasto według przepisu Kasi Guzik na gruszkowe cappuccino. Przepis trochę zmodyfikowałam o cukier w warstwie kawowej i gruszkowej, którego zabrakło mi oryginalnym przepisie oraz o mleko skondensowane, z którego powstaje lekka pianka. KOSTKA KAWOWA Z MUSEM GRUSZKOWYM(...)cappuccino (proszek) 2 łyżki żelatyny rozpuszczone w 1/2 szkl gorącej wody mus gruszkowy: 4 duże gruszki 1 łyżeczka soku z cytryny 1 łyżka cukru 3/4 szkl wody 1 galaretka cytrynowa 1 łyżeczka żelatyny wierzch: 300 ml śmietana 36% 1 śmietan fix 1 łyżka cukru pudru dodatkowo: 1 opakowanie biszkoptów okrągłych 200 ml kawy Przygotowanie: biszkopt: Białka ubijamy
Bon appetit mon amietańsze od ziemniaków, to takie moje spostrzeżenie po ostatniej wizycie na ryneczku. Oczywiście niska cena skłoniła mnie do nabycia słusznej ilości i zrobienia z nich czegoś pysznego. Bo ciasta z jabłkami w naszej rodzinie są lubiane bardzo. Tym razem postanowiłam klasyczny jabłecznik na biszkopcie połączyć z masą o smaku kawy cappuccino. Przygotowałam prostą kawowo śmietanową masę, która podbiła podniebienia wszystkich(...)widać na zdjęciach. Jeśli chcecie, można zmniejszyć proporcje i zrobić np z 4 jaj lub przekroić go na pół. Mus jabłkowy: 1,5 kg jabłek 2 galaretki pomarańczowe lub cytrynowe Jabłka obieramy kroimy w kawałki (jak to ja mówię na "grubszy tryb") wrzucamy do garnka dolewamy kilka łyżek wody i dusimy aż zrobią się miękkie. Zdejmujemy z ognia, wsypujemy galaretki
Cynamonowe szczęścieuwielbiacie szybkie ciasta z kilku składników. A jeszcze jak są to ciasta bez pieczenia, to już mam gwarancję, że na bank wśród Was zrobią furorę! Tak będzie i tym razem …. i tym razem znów jest to przepis przygotowany przez moją Mamę ( jak wiecie to ostatnio Ona króluje w kuchni! ). Śmietankowy torcik, tak jak pisałam powyżej, to ciasto bez pieczenia(...)furorę! Zapraszam! SKŁADNIKI: ( 20×30 ) * herbatniki kakaowe – 250 g * herbatniki maślane – 250 g * śmietanka 30 % – 660 ml + 3 łyżki * cukier puder – 2 łyżki * galaretka cytrynowa – 70 g * czekolada mleczna – 100-120 g SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: Galaretkę rozpuszczamy w 200 ml wrzątku, studzimy. Na blasze z papierem układamy herbatniki kakaowe, jeden obok drugiego. Do wysokiego
Ostra na Słodkociastem przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Po około 1,5 godziny powinno podwoić swoja objętość. Po tym czasie ciasto rozwałkuj na oprószonej mąką stolnicy na kwadrat ok. 40 x 40 cm. Pozostaw, by chwile odpoczęło i w tym czasie rozpuść resztę masła. Za pomocą pędzelka posmaruj ciasto z wierzchu, równomiernie posyp cukrem i cynamonem. Ciasto zawiń(...)piecz około 20 minut. Po tym czasie odstaw by wystygły. Obrane jabłka pokrój w kosteczkę. Cukier rozpuść na patelni (możesz go skropić odrobiną soku cytrynowego). Kiedy cukier stanie się ciemniejszy, dodaj do niego jabłka i cynamon. Smaż przez mniej więcej 5 minut. Delikatnie mieszaj, by cukier się nie spalił. Z soku cytryny i cukru pudru przygotuj lukier. Na koniec polej
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!drobna kostkę. Czosnek przeciskamy przez praskę, z papryczki chili pozbywamy się pestek i drobniutko ja kroimy. Mięso marynujemy w oleju wymieszanym z czosnkiem, chili, sokiem z cytryny i cytrynową skórką Odstawiamy na ok.10 min. Cebulę drobno siekamy i lekko podsmażamy. Następnie dodajemy do cebuli kurczaka i smażymy aż będzie miękki. Jogurt mieszamy z pozostałymi przyprawami i wlewamy do mięsa. Gotujemy(...)oraz cukru robimy zaczyn, zostawiamy w ciepłym miejscu aż zacznie pracować Mąkę przesiewamy, dodajemy do niej proszek do pieczenia, jogurt, 2 łyżki oleju, sól oraz rozczyn. Wyrabiamy miękkie delikatne ciasto. Odstawiamy na godzinę do wyrośnięcia. Kiedy ciasto podwoi objętość dzielimy je na 10 części, wałkujemy i formujemy 10-12 placuszków w kształcie łezki. Posypujemy sezamem lub czarnuszką. Pieczemy
Krylowa Kuchniakropli olejku migdałowego 130ml mleka 100 g kandyzowanej skórki pomarańczowej 100 g kandyzowanej skórki cytrynowej 120 g rodzynek opłatki Lukier: cukier puder rum Przygotowanie: Rodzynki, skórkę pomarańczową i cytrynową zalać mlekiem i odstawić w chłodne miejsce na kilka godzin a najlepiej na całą noc. Przed pieczeniem lekko rozdrobnić w blenderze tak by zostały kawałki. Orzechy i migdały również lekko rozdrobnić(...)wolnych obrotach dodać miód, przyprawę do piernika, kakao i olejek. Dodać rozdrobnione rodzynki ze skórką, orzechy i migdały. Na samym końcu wsypać mąkę. Miksować do połączenia się składników. Ciasto będzie trochę klejące ale takie ma być i nie dosypujemy mąki. Na opłatki nakładamy łyżeczką masę z lekką górką. układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Wkładamy do nagrzanego piekarnika
Ala piecze i gotujesię, jak pod wpływem wysokiej temperatury blednie ich intensywny róż. W smaku są również delikatniejsze od surowych. Niezwykle apetycznym elementem tego przepisu jest także serek zmiksowany z fetą, skórką cytrynową i odrobiną mleka. Możecie go wykorzystać jako pasta na kanapki albo dip do warzyw. Tarta, choć składa się z kilku elementów, jest do zrobienia w 40 minut i bardzo polecam(...)wrażenia! :) ➤ Sprawdź także: Tarty z serkiem, szparagami, groszkiem i miętą Wiosenna tarta z młodą marchewką, rzodkiewką, serkiem i salsą z naci Składniki / na 1 tartę, 8 porcji: 1 opakowanie ciasta francuskiego w kształcie prostokąta 1 żółtko (do posmarowania ciasta) 16 małych młodych marchewek z nacią (jeśli są większe, to wystarczy 8-10) pęczek rzodkiewki z ładną nacią oliwa extra virgin
Chilli Czosnek i Oliwarozpuszczone i przestudzone masło lub margarynę i miksujemy do dokładnego połączenia się składników. 3. Formę na babkę smarujemy masłem lub margaryną i oprószamy bułką tartą. Następnie przelewamy do niej ciasto. 4. Pieczemy w temperaturze 180 stopni przez około 40 - 45 minut do zrumienienia. Sprawdzamy suchym patyczkiem czy jest upieczona. Upieczoną babkę ostrożnie wyjmujemy z formy. 5. Lukier: Cukier puder wsypujemy(...)minut, aż będzie miał odpowiednią konsystencję. Lukier nie może być zbyt rzadki ponieważ spłynie nam z babki. 6. Gotowym lukrem polewamy babkę. Dekorujemy ją skórką pomarańczową i listkami melisy cytrynowej. Odstawiamy do zastygnięcia lukru. 7. Po tym czasie babka jest gotowa do podania. 8. Życzę smacznego. Rady: Szklanka do odmierzania składników o pojemności 250 ml. Użyłam takiej większej formy
Izabelawkuchniświęta.... w końcu spędzamy je sami w domu,słodkości dużo nie będzie. No dobra,będą małe cudne i pyszne babeczki - do święconki idealne. Uwielbiam je bo są wilgotne i cytrynowe - polecam a z pewnością też je pokochacie jak ja. Składniki: 125 g jogurtu naturalnego 75 g roztopionego masła 2 jajka skórka starta z cytryny 150 g mąki(...)przestudzone masło,jogurt,jajka i skórkę z cytryny. Całość dokładnie rozkłócić. W drugiej miseczce wymieszać cukier,szczyptę soli,sodę oczyszczoną oraz przesianą mąkę - wymieszać dokładnie z mokrymi składnikami. Ciastem napełniać foremki na minibabki - jeśli nie macie takich mogą być na muffinki. Piec ok 20-25 min w 180 st.C.. lekko przestudzić,wyjąć z foremek i położyć górą do dołu
Niespełnione zdolności kulinarne