ciasto cytrynowe - 7620 przepisów (strona:361/508)

Dlaczego warto spożywać miód faceliowy? 99

skład ma miód faceliowy? Miód pochodzący z facelii błękitnej aż w 70% składa się z węglowodanów. Zawiera również: śladowe ilości białka; enzymy; olejki eteryczne; kwasy organiczne (między innymi kwas cytrynowy, kwas jabłkowy, kwas mlekowy); witaminę C; witaminy z grupy B; żelazo; potas; kobalt; sód; wapń; mangan; miedź; fosfor. Jak stosować miód faceliowy? Faceliowy miód może być stosowany jako zamiennik cukru(...)temperaturze poniżej 40 stopni Celsjusza. Dodawany do gorących napojów traci swoje właściwości. Może być nakładany na kanapki (na pieczywo tradycyjne lub chrupkie). Z powodzeniem można go dodawać do ciast, naleśników i deserów. Mieszany z chłodną wodą może stanowić zamiennik dla popularnych produktów dodających energii. W domowej pielęgnacji urody może być wykorzystywany do maseczek na twarz, masek nakładanych na włosy

Ugotowane pozamiatane
Sałatka z pieczarek, kukurydzy, szynki i sera 243

pęczka szczypiorku 200 g szynki konserwowej 1 średnia cebula 5 pieczarek szczypta kwasku cytrynowego sól, pieprz do smaku majonez Wykonanie Zagotowujemy wodę z solą i odrobiną kwasku cytrynowego, wrzucamy na wrzątek pieczarki i gotujemy ok 5 min. Kukurydzę i groszek odcedzamy, ogórki kroimy w kostkę i też odcedzamy. Pieczarki, ser żółty, szynkę i cebulę kroimy w kostkę. Składniki wrzucamy(...)oraz ziołami prowansalskimi lub oregano. Dodajemy 2-3 łyżki majonezu w zależności od upodobania. Artykuł Sałatka z pieczarek, kukurydzy, szynki i sera pochodzi z serwisu Przepisy na dania obiadowe, ciasta, zupy, desery, nalewki, przetwory

Mieszam w Garnku
Babka cytrynowa z kisielem 239

Składniki jajka, 5 szt mąka pszenna, 1 i 3/4 szkl kisiel cytrynowy, 1 opak sok z 1 cytryny skórka otarta z 1 cytryny margaryna, 200g proszek do pieczenia, 1 łyżeczka cukier, 1 szkl Przygotowanie Margarynę roztapiamy w garnuszku i studzimy. Jajka ubijamy z cukrem na puszystą masę. Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia i kisielem. Nadal miksując dodajemy porcjami mąkę(...)Następnie dodajemy sok i skórkę z cytryny. Ostrożnie wlewamy wystudzoną margarynę. Miksujemy, aż całość dokładnie się połączy. Formę wysmarowaną margaryną i wysypaną grysikiem napełniamy ciastem. Pieczemy około 40-50 minut w temperaturze 180st

Gotowanie moimi oczami
Placuszki orkiszowe, serkiem wiejskim, pieczarkami i pomidorem 208

średnie pieczarki 15 g parmezanu garść rukoli sok z cytryny W misce mieszamy mąkę z proszkiem, ubijamy z jajkiem i serkiem. Drobno kroimy pieczarki i pomidora i dorzucamy do ciasta. Solimy i pieprzymy. Na patelni z nieprzywierająca powłoką, na średnim ogniu, smażymy 6 placuszków (nakładamy 6 czubatych łyżek masy). Gdy placuszki się zrumienią przewracamy je na drugą stronę i rozpłaszczamy(...)gorącą patelnie wsypujemy parmezan. Gdy się rozpuści wkładamy placki. Gdy parmezan do nich przylgnie i się lekko zrumieni zdejmujemy placki z patelni. Podajemy ciepłe z rukolą skropioną cytrynowym sokiem

Dzieje kuchennej Wiewióry
Grande Grill - Steak house w Krakowie 270

przekonani do spróbowania nowego deseru - z nowej karty, nowego wiosennego menu! Czekoladowe brownie - mocno czekoladowe, kremowe, wilgotne, rozpływające się w ustach! Pyszne! Dowiedzieliśmy się nawet, że przepis na to ciasto jest od mamy jednego z menagerów restauracji! I powiemy całkiem poważnie, że wrócilibyśmy spróbować inne pozycje z nowego menu - wiele pozycji brzmi bardzo zachęcająco - np. grillowane krewetki z młodym szpinakiem(...)ogórkiem, kolendrą i orientalnym sosem słodko kwaśnym czy chociażby ich nowy tajski vege burger! O deserach chyba nawet nie powinniśmy wspominać - sernik amerykański z jagodami i kruszonką, tarta cytrynowa z bezą czy ich własne lody waniliowe podawane z owocami!  Wszystko brzmi świeżo, smacznie i zdecydowanie pobudza ślinianki ;) Będąc następnym razem w Krakowie z chęcią spróbujemy co nowego będzie można

Plate of Joy
Tarta jagodowo-serowa 240

stolnicy ale niestety ja w moim wynajmowanym mieszkanku nie posiadam. Opcja z miską jest całkiem ok. Formę do tarty należy wysmarować margaryną .Spód i boki wylepiamy cienką warstwą ciasta. Następnie należy nakłuć widelcem i piec ok. 30 min w temperaturze 200 st. C. masa 350 g sera mascarpone 200 ml śmietany kremówki skórka starta z cytryny 350 g jagód(...)cukrem pudrem ( wsypujemy stopniowo). Gdy śmietana będzie sztywna dodajemy serek mascarpone, ubijamy na średnich obrotach aż składniki się połączą na gładki puszysty krem. Na koniec dokładamy drobno startą skórkę cytrynową. Kremem wypełniamy ostudzoną tartę, na wierzchu kładziemy umyte i osuszone jagódki. Uwaga !!! Przy ubijaniu śmietany bardzo ważna jest jej temperatura – musi być naprawdę zimna, opcjonalnie można włożyć

pieprzny smaczek
na markizach sernik z mandarynkami w galaretce... 199

sernik wiaderko, 1 sztuka budyń śmietankowy, 1 sztuka budyń waniliowy, 1/2 szklanki olej rzepakowy, 1 tabliczka czekolada gorzka, 5 sztuk mandarynki, 1 sztuka galaretka agrestowa, 1 sztuka galaretka cytrynowa, - ile potrzeba posypka czekoladowa tortownica 24cm - dno wyłożyć papierem do pieczenia na dnie blaszki poukładać markizy holenderskie czekoladą do góry tabliczkę gorzkiej czekolady posiekać nożem na drobne kawałki pianę(...)utrzeć mikserem na kogel-mogel do masy jajecznej dodać twaróg na sernik, budynie, olej i dobrze mikserem utrzeć dodać ubitą pianę i posiekaną czekoladę, delikatnie wymieszać łyżką ciasto wlać do blaszki na markizy i piec w 200C około 40 minut 2 galaretki razem rozpuścić w 800ml gorącej wody na wystudzony sernik poukładać cząstki mandarynek i zalać tężejącą galaretką od razu

W Mojej Kuchni Lubię
Lebkuchen, czyli mięciutkie pierniczki pachnące cytrusami 241

przyprawy do piernika 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 200 ml płynnego miodu 85g masła 1/3 szklanki kandyzowanej skórki pomarańczowej skórka otarta z jednej cytryny 1 łyżeczka domowego ekstraktu cytrynowego lukier 3/4 szklanki cukru pudru 3-4 łyżeczki soku z cytrusów ( może być z samej cytryny) SPOSÓB PRZYGOTOWANIA W misce wymieszać wszystkie sypkie składniki : mąkę, przyprawę do piernika oraz proszek(...)otartą z cytryny oraz łyżeczkę ekstraktu. Masa lekko się klei. Należy odstawić ją do całkowitego wystudzenia. Blaszkę do pieczenia wyłożyć papierem do pieczenia i lekko zwilżoznymi dłońmi formować z ciasta kuleczki wielkośći orzecha włoskiego. Układać na blaszce w kilku centymetrowych odstępach ponieważ pierniczki urosną. Na koniec kuleczki należy delikatnie spłaszczyć. Wstawiamy do pierkanika nagrzanego do 170-180 stopni i pieczemy

DefinicjaSmaku
Ciasto budyniowe z kremem adwokatowym i śmietankową pianką – bez pieczenia 159

mleko – 800 ml * budyń adwokatowy bez cukru ( może być inny smak ) – 80 g * mąka ziemniaczana – 30 g * masło – 150 g * delicje – 300 g * galaretka cytrynowa – 70 g * czekolada do dekoracji SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: Do garnka wlewamy 600 ml mleka. Do reszty dodajemy 2 budynie, wsypujemy 1,5 łyżki mąki ziemniaczanej , mieszamy. Do gorącego mleka wsypujemy(...)ubitej wlewamy wystudzoną, ale płynną galaretkę, cały czas miksujemy do połączenia składników. Wylewamy na delicje, rozprowadzamy. Posypujemy tartą czekoladą, odstawiamy do lodówki na kilka godzin. Smacznego! The post Ciasto budyniowe z kremem adwokatowym i śmietankową pianką – bez pieczenia first appeared on Ostra na Słodko - blog kulinarny

Ostra na Słodko
Śmietanowiec z galaretkami z kwaśnej śmietany. 115

Sprawdzony przepis na pyszny, kolorowy deser. Deser z mnóstwem różnokolorowych galaretek. Idealny na przyjęcie dla dzieci, pięknie wygląda, jeszcze lepiej smakuje. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Drukuj Śmietanowiec

To co lubię - gotuję i polecam
Brownie z dżemem borówkowym 126

  Najlepsze piernikowe brownie skradnie serce każdego fana czekolady oraz piernikowych smaków! Jest obłędnie czekoladowe, rozpływające się w ustach i fajnie przełamane dżemem. Do mojego brownie

Czarnawisienka
Jogurtowiec z Galaretkami 151

Prosty i efektowny deser na bazie jogurtu naturalnego i galaretek, cieszy oko i podniebienie. SKŁADNIKI: 1l jogurtu naturalnego 7 łyżek żelatyny 1/2 szkl zimnej wody 180ml

Dziś Ja gotuje
Najlepsze serniki 255

Lubicie serniki? Ja też, nawet bardzo 😊 Przygotowałam dzisiaj dla Was zestawienie kilku moich ulubionych serników. Może któryś z nich upieczecie na nadchodzące święta? Puszysty maślany sernik

Codzienna kuchnia niecodzienna
ciasto mrożone z finest cookies 285

Kremowa mrożona uczta ze świeżych truskawek i posypane chrupiącymi finest cookies. Łatwe do wykonania i idealne na gorące letnie dni! Składniki 2 łyżki brązowego cukru  

w mojej kuchni
Ryba z ananasem 261

Ryba z tym sosem doskonale smakuje, słodkie ananasy przełamują kwaśny smak pomidorów, wszystkie smaki łączą się i stanowią znakomitą harmonię smaków pasujących do ryby. Warto je

kgwjanczewo
Ryby na Wigilię. Co zamiast karpia? (Ricette con il pesce per la Vigilia di Natale) 177

ognuno di Voi possa trovare quello che farà al proprio caso. Pieczony łosoś ze szpinakiem w cieście francuskim (Salmone in crosta di sfoglia con spinaci) Łosoś zapiekany w cieście (Salmone al forno in crosta) Wytrawne serniczki z wędzonym łososiem (Cheesecake al salmone affumicato) Łosoś na parze z sosem imbirowym (Salmone al vapore con crema di zenzero) Łosoś z marynowaną cukinią(...)Gravlax - salmone marinato) Pasztet z tuńczyka, bez pieczenia Tuńczyk z salsą z awokado, limonki i pomarańczy (Tonno con salsa al lime, avocado e arancia) Roladki z dorsza w sosie cytrynowym (Involtini di merluzzo con crema di limone) Pieczone filety pstrąga łososiowego w panierce z cukinią i marchewką (Filetti di trota salmonata gratinati con zucchine e carote) Pieczona dorada z pomarańczą

La grande e la piccola cuoca
Placuszki na kremówce z prażonymi jabłkami. 153

jabłkami: 1. Ciasto: Składniki na ciasto przekładamy do miski, następnie miksujemy kilka minut na gładkie ciasto. 2. Smażenie: Na patelni rozgrzewamy olej, kładziemy po łyżce ciasta formując okrągłe placuszki, ciasto jest dość gęste, ale takie ma być. Placuszki smażymy po kilka minut z każdej strony do zrumienienia. 3. Osączanie: Usmażone osączamy na papierowym ręczniku z nadmiaru tłuszczu. 4. Jabłka: Jabłka(...)wody i dusimy do miękkości, ale nie do całkowitego rozgotowania, odparowujemy nadmiar wody, dodajemy cukier waniliowy i cukier do smaku. 5. Podanie: Placuszki podajemy z jabłkami. Można udekorować melisą cytrynową. Podajemy na ciepło lub na zimno. Moje rady: Szklanka do odmierzania składników o pojemności 250 ml. Z przepisu wyszło mi 20 sztuk placuszków

Izabelawkuchni
Chałka cytrynowa 144

Niecodzienna chałka, lekko słodka o cytrynowym smaku i aromacie. Świetna w towarzystwie cytrynowego dżemu (choć z truskawkowym również super), zachowuje świeżość nawet kolejnego dnia, owinięta delikatnie w folię nie wysycha. Polecam :) Składniki (1 nieduża chałka) Zaczyn 20 g świeżych drożdży pół szklanki letniego mleka 3 łyżki cukru pół szklanki mąki Drożdże rozkruszyć, wrzucić do miseczki, zalać mlekiem, zasypać cukrem(...)mąką. Wymieszać drewnianą łyżką, przykryć czystą ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce, żeby zaczyn 'ruszył' (drożdże muszą zacząć pracować, będą pojawiały się pęcherzyki powietrza na powierzchni). Ciasto cały zaczyn 3 szklanki mąki pół szklanki cukru jajko szczypta soli wyciśnięty sok i skórka otarta z 1 cytryny 1/3 szklanki oleju mąka do podsypania jajko roztrzepane z mlekiem do posmarowania Do zaczynu

Słodkie inspiracje
Placki ze śledziem i chili (na ostro) 195

sztuk) 90g mąki pszennej (nie co więcej niż 1/2 szklanki o pojemności 200g) 2 jajka 3 łyżki śmietany 18% (czubate) 3 łyżki mleka  papryka słodka sól, pieprz cytrynowy Dodatkowo: 200g śledzi w oleju z papryczką chili ( Mr Śledź sweet chili - SEKO ) Ponadto: olej do smażenia Śledzie odsączyć z oleju i wraz z papryczką pokroić w drobną kostkę. Jajka ubić(...)wymieszać - uzyskując puszystą, jednolitą konsystencję i doprawić do smaku. (Należy pamiętać, aby nie przesadzić z solą oraz pieprzem, ponieważ sama ryba jest słona, a papryczka - ostra.) Na końcu do ciasta wmieszać śledzie z kawałkiem chili. Na patelni rozgrzać dość sporą ilość oleju (*) i za pomocą łyżki - wykładać niewielkie porcje ciasta. (1 solidna łyżka stołowa na 1 placuszek.) Placuszki smażyć

Di gotuje
Sernik z Lemon Curd 229

masłem, cukrem, mlekiem i budyniem do połączenia, wlać sok wyciśnięty z 1/2 cytryny, białka ubić na sztywną pianę osobno, połączyć z masą serową wymieszać na najniższych obrotach, wylać na ciasto kruche.Piec około 50 minut w temp 180*c.Studzić przy otwartych drzwiczkach piekarnika. Lemon curd: Cytryny wyszorować szczoteczką pod ciepłą wodą, przekroić na połówki, wycisnąć z nich sok a skórkę(...)podgrzewać cały czas mieszając tak aby nie było grudek-ja robiłam to trzepaczką aż do zagotowania , następnie dodać olej oraz masło mieszając gotować jeszcze około 3 minut.  Masę cytrynową rozsmarować na zimnym serniku, schłodzić. Smacznego

Wanilia i Kardamon