cukrem pudrem i cukrem waniliowym, dodać śmietanę i sok, delikatnie połączyć składniki. Upieczone i wystudzone ciasto cienko posmarować dżemem truskawkowym Na dżem wyłożyć masę serową. Na masie serowej ułożyć połówki truskawek. Truskawki można cieniutko polać lekko tężejącą galaretką cytrynową
In my kitchensię przytrafi ;-). Zakończenie będzie na słodko, czyli zapraszam na tradycyjne niemieckie pierniczki. Miękkie, lukrowane, z cytrynową i pomarańczową nutką. Doskonałe i proste do zrobienia. Inspiracja Moje wypieki . Pierniczki lebkuchen Proporcje na 30 ciasteczek Czas przygotowania: 240 minut Składniki Ciasto: 250 g mąki pszennej 550 85 g zmielonych migdałów 3 łyżeczki przyprawy do piernika
Kulinarne przygody Gatityczyżbyśmy wstydzili się naszych pysznych rodzimych potraw? Czyżby kluski na parze (kluchy na łachu - gw.poznańska) przegrywały z ciastem z kwiatem lawendy, fiołkami i rumem, a przepyszna zasmażana czerwona kapusta (modro kapusta - gw.Górnego Śląska) ze smażonymi mule w miętowo-cytrynowym sosie? Fajnie gdyby na każdym blogu kulinarnym była zakładka: moje regionalne potrawy. Bo cytując za Jachowiczem "Cudze
Walijskie Pichceniemąki ziemniaczanej) - 5 jajek ( osobno białka i żółtka ) - 2 białka (które pozostały od kruchego ciasta) - 175 g ksylitolu lub cukru (ja lubię dodawać do sernika ksylitol w połączeniu z cukrem trzcinowym) - 1 płaska łyżeczka drobno startej skórki pomarańczowej - 1 płaska łyżeczka drobno startej skórki cytrynowej (ja daję gotowe skórki Dr. Oetker) - 60-100g ulubionych rodzynek (u mnie jumbo gold(...)cukier). Masę z białek dodajemy do masy serowej i delikatnie mieszamy. Na samym końcu dodałam omączone rodzynki i delikatnie przemieszałam. Nie mam zbyt dużego doświadczenia z dodawaniem rodzynek do ciast, następnym razem chyba wyłożę część ciasta, rozsypię rodzynki i zaleję resztą masy serowej. Moje rodzynki bowiem mimo wymieszania z mąką opadły na dno (może to sprawiła ich wielkość... nie wiem
Smaczne Zdrowekompozycję smakową. To zdecydowanie najdelikatniejsze ciasto jakie przygotowałam do tej pory. Przepisu na torty i ciasta z owocami: – torcik jogurtowy z owocami – tort z owocami – biszkopt z owocami i bitą śmietaną – biszkopt z bitą śmietaną, pianką z galaretki, owocami i cytrynową galaretką Składniki na tortownicę 25 cm: Biszkopt: 3 jaja średniej wielkości 3 łyżki cukru(...)będzie zimny. Masa śmietanowa: Śmietankę ubijamy na sztywno, pod koniec ubijania dodajemy cukier i suchą żelatynę, miksujemy do chwili połączenia się składników. Przekładamy masę śmietankową na zimną masę budyniową. Ciasto posypujemy sezonowymi owocami i kolorową posypką, wstawiamy na 1 godzinę do lodówki by wszystkie warstwy dokładnie stężały. Ciasto polecam kroić nożem zamoczonym we wrzątku. The post Torcik
Damsko-męskie spojrzenie na kuchniękogo: dla lubiących tradycyjne wypieki dla fanów zwykłych ciast dla lubiących babki Składniki: 250g mąki pszennej 250g cukru pudru 250g miękkiego masła 10g proszku do pieczenia 4 jajka 1 łyżka cukru waniliowego, przepis na domowy cukier waniliowy tutaj sok z cytryny 1 łyżka kandyzowanej skórki cytrynowej lub pomarańczowej (opcjonalnie) Wykonanie: Przesiać mąkę i wymieszać ją z proszkiem do pieczenia. Utrzeć(...)zamiast kandyzowanej skórki dodałam trochę skórki startej z cytryny (trzeba ją wcześniej sparzyć). Wsypać mąkę i wymieszać. Ubić białka na sztywną pianę i delikatnie wymieszać z resztą składników. Ciasto przełożyć do blaszki "keksówki"/"korytka" wyłożonej papierem do pieczenia lub wysmarowanej masłem i wysypanej bułką tartą/mąką. Piec około godzinę w temperaturze 180 ºC . Przepis pochodzi
Mania Wypiekaniawody 2 łyżki cukru pudru 1 cukier waniliowy wykończenie: galaretka cytrynowa 1 banan Przygotowanie: spód: Robimy poncz do skropienia biszkoptów: Wyciskamy sok z 1/2 cytryny, dodajemy ciepłą wodę oraz cukier, mieszamy do rozpuszczenia cukru. Zimnym ponczem skrapiamy delikatnie biszkopty, które następnie układamy w formie wyłożonej folią (łatwiej wyjmiemy ciasto z formy). Trzeba uważać aby biszkoptów nie nasączyć za dużo. masa(...)biszkopty mogą wypłynąć na wierzch masy) Pozostałą część masy wlewamy kiedy stężeje spód z biszkoptami. Ponownie odstawiamy do zastygnięcia (około 30 minut) W tym czasie możemy przygotować piankę cytrynową: pianka: Śmietanę miksujemy z cukrem pudrem i cukrem waniliowym, a następnie mieszamy z wcześniej rozpuszczoną, lekko tężejącą galaretką cytrynową. Piankę przekładamy na masę bananową odstawiamy do stężenia masy
Bon appetit mon amieMąkę przesiać z kakao i proszkiem do pieczenia.i delikatnie wymieszać szpatułką z masą jajeczną. Ciasto wylać na blachę o wymiarach 23x38 cm. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C około 30-40 minut. Masa jabłkowa 1,5 kg jabłek 2 galaretki (dałam cytrynowe) 1 łyżka masła Jabłka obrać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach. W rondlu roztopić(...)dodawać stopniowo zimny budyń. Polewa 250 g masła 1/2 szklanki cukru 3 łyżki wody 3 łyżki kakao Wszystkie składniki włożyć do rondelka i zagotować na wolnym ogniu. Przełożenie ciasta Biszkopt przeciąć na dwie części. Na jednej ułożyć warstwę jabłek, warstwę budyniu i drugą część ciasta. Polać polewą. Zrodło Ciasta S. Anastazji kilimandżaro
O kuchni z uczuciemkolejne ciacho zrobione przez mamę! Już niedługo sami będziecie rozpoznawać które są te moje, a które mojej mamci. Jak już Wam pisałam Ona zdecydowanie bardziej woli ciasta takie piankowe, z owocami i galaretkami, a ja wręcz przeciwnie! Dziś przygotowała dla Was znane i lubiane ciacho znane pod nazwą JAJKO SADZONE. Lekkie , delikatne, przypominające puszyste ptasie mleczko, z dodatkiem moreli. Bardzo(...)blasze układamy biszkopty, delikatnie nasączamy np. wodą z cytryną. Galaretki cytrynowe zalewamy wrzątkiem, odstawiamy do wystudzenia. Ser miksujemy z cukrem pudrem i wystudzoną galaretkę, dodajemy ubitą na sztywno śmietanę – mieszamy ( już nie mikserem a szpatułką ). Zalewamy biszkopty, odstawiamy do tężenia. Przezroczyste galaretki zalewamy wrzątkiem, studzimy. Na cieście układamy owoce, zalewam tężejącą galaretką. Chłodzimy przez
Ostra na Słodkośmietaną, przy użyciu drewnianej łyżki lub widelca. Następnie dodajemy przyprawę do piernika, olejek cytrynowy i pomarańczowy, sól, mielone migdały i orzechy (lub same migdały) i stopniowo dodajemy mąkę wymieszaną z sodą. Na koniec dodajemy skórkę pomarańczową i jeszcze raz całość dobrze mieszamy. Z gotowego ciasto formujemy kulki ręcznie lub łyżeczką i układamy je na papierze pergaminie, lekko spłaszczamy, pozostawiając pomiędzy(...)pierniczkami pewien odstęp, by podczas pieczenia się nie zlepiły. W przypadku pieczenia pierniczków na opłatkach, postępujemy podobnie. Na opłatek nakładamy uformowaną kulkę ciasta lub nakładamy je łyżeczką i spłaszczamy w kształt koła. Najlepiej od razu uformować wszystkie pierniczki, a potem dopiero przystąpić do pieczenia, by nie narażać piekarnika na daremne przebiegi :) Wiem, że nie wszyscy mają wystarczająco dużo blach
Smakowy Rajnaczynia, dodajemy cukier puder, ubijamy na sztywno. Pod koniec ubijania dodajemy śmietan-fixy. Wkładamy na masę cytrynowo-budyniową, wyrównujemy. Na wierch układamy herbatniki. Mleko na lukier lekko podgrzewamy, dodajemy tyle cukru pudru, aby lukier był w miarę gęsty i nie spływał z ciasta. Wylewamy przygotowany lukier na herbatniki, rozsmarowujemy. Odstawiamy na kilka godzin w chłodne miejsce
Gotowanie moimi oczamiłyżki cukru pudru 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej skórka otarta z 1 sparzonej cytryny dodatkowo: cukier puder do posypania pączków lub jak u mnie cytrynowy lukier do polania smalec do smażenia Wykonanie: Jajka miksujemy z cukrem pudrem. Dodajemy ricottę i miksujemy do połączenia się składników. W miseczce mieszamy przesianą mąkę razem z proszkiem do pieczenia(...)pomocą dwóch małych łyżeczek od herbaty formujemy kuleczki z ciasta i wrzucamy je na rozgrzany tłuszcz. Smażymy do uzyskania złotego koloru. Po usmażeniu odsączamy z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym. Ponieważ pączusie są mało słodkie, przed podaniem oprószamy je cukrem pudrem lub obtaczamy w cytrynowym lukrze (cikier puder+odrobina wody+sok z cytyny
Walijskie Pichcenieodstawić do lekkiego stężenia. Ser przecisnąć przez praskę, dodać śmietanę i cukier, zmiksować blenderem. Do zmiksowanej masy dodać bitą śmietanę, ubić na sztywno. Następnie do masy dodawać po łyżce cytrynowej galaretki z jednej szklanki, zmiksować. Odłożyć 4 łyżki masy, resztę masy podzielić na 4 części. Każdą część masy zmiksować z inną galaretką, ostatnią zmiksować z kakao, odstawić do lekkiego stężenia(...)wymiarach 27 cm, wyłożyć biszkopty, na biszkopty wyłożyć odłożoną masę i wkoło tortownicy ułożyć plastry truskawek. Następnie kolejno po łyżce w koło wylewać masy do wyczerpania składników. Odstawić ciasto do lodówki do całkowitego stężenia. (function(d, s, id) { var js, fjs = d.getElementsByTagName(s)[0]; if (d.getElementById(id)) return; js = d.createElement(s); js.id = id; js.src = "//connect.facebook.net/pl_PL/all.js#xfbml=1"; fjs.parentNode.insertBefore
Kuchnia Danusikawy no i szybko znika z talerza :) Ciasto podałam na porcelanie Bogucice z kolekcji New Hollis Gold Składniki na ciasto kakaowe(...)cukier waniliowy 2 galaretki cytrynowe 1 szklanka przegotowanej wody
Sama słodycz i szczypta chiliMagda Delikatne i puszyste ciasto idealnie spełnia się jako podstawa do letnich owoców. Do tego chrupiąca kruszonka i mamy smaki lata w najlepszym wydaniu. W tym cieście śmiatankowo- cytrusowa nuta świetnie komponuje się borówkami. Do tego jest bardzo proste do upieczenia a to bardzo zachęca do wypróbowania, trzeba się tylko wykazać cierpliwością czekając aż się upiecze i ostygnie(...)miski wbijamy jajka, dodajemy cukier i miksujemy mikserem na gęsty, jasny krem. Do jajek dodajemy skórkę cytrynową i miksując na małych obrotach wlewamy małym strumykiem kremówkę. Miksujemy do połączenia składników. Nie przestając miksować, dodajemy po trochu suche składniki i miksujemy do połączenia. Gotowe ciasto wylewamy do formy i wyrównujemy. Na wierzch ciasta wysypujemy równomiernie borówki, a na nie przygotowaną
Smaczna Strona