ciasta, ale ten przepis na ciasto drożdżowe je akurat zawiera. Po połączeniu wszystkich składników i wyrobieniu ciasta, odstawiam je do wyrośnięcia na co najmniej godzinę. Po tym czasie wyrośnięte ciasto dzielę na małe kawałki, które formuję w kulki, obtaczam w maśle i w cukrze z cynamonem. Kawałki ciasta układam w formie do pieczenia i również na tym etapie odstawiam ciasto(...)czym wyrabiać ciasto przez 8 minut. Kolejno, miskę z ciastem przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na godzinę i 20 minut, aby ciasto wyrosło. Po tym czasie ciasto wyłożyć na blat kuchenny, lekko wyrobić, po czym podzielić na 38 kawałków, którym nadać okrągły kształt. Płynne masło wlać do dużej miski, włożyć kulki z ciasta drożdżowego, dokładnie pokryć je masłem
MeCooksNa karnawał polecam babeczki z czekoladowym kremem z wiśniami :) Czytaj więcej »
Ana Mari's worldNa karnawał polecam babeczki z czekoladowym kremem z wiśniami :) Czytaj więcej »
Ana Mari's worldDziś zapraszam na bardzo klasyczne ciasto, przepis z gatunku tych, gdzie każdy w domu ma swoją wersję czyli biszkopt z galaretką i owocami . To jest przepis naszego dziadka Jurka , zawsze to ciasto piecze, i teraz ja też piekę, ponieważ mój synek uwielbia ten biszkopt. A sam biszkopt jest wyjątkowy i zawsze się udaje , nawet gdy użyte jajka są prosto(...)rzadką galaretkę wylałam na ciasto, które też niezbyt dokładnie wykleiłam kremem i trochę galaretki uciekło, ale zamierzony cel został osiągnięty, bo jej powierzchnia stała się równa i gładka :-) Następnie chowamy ciasto do lodówki na całą noc. A na drugi dzień już można kroić i jest przepyszne. Nam najbardziej odpowiada właśnie mieszanka galaretek pomarańczowych z cytrynową, to genialnie smakuje. Serdecznie polecam
Kawa z mlekiemPyszne ciasto jogurtowe bez pieczenia z mnóstwem kolorowych galaretek :) SKŁADNIKI: 30 dag okrągłych biszkoptów 1 l jogurtu greckiego 2-4 łyżki cukru pudru 2 galaretki cytrynowe 1 łyżka żelatyny 5 dowolnych galaretek mini biszkopty do dekoracji starta czekolada WYKONANIE: Każdą z 5 galaretek rozpuszczamy w 200 ml gorącej wody. Odstawiamy najlepiej na noc do stężenia. Następnie kroimy
Pani na deserchwilę przed podaniem. Kwaśne owoce możesz delikatnie oprószyć cukrem pudrem. Jeśli decydujesz się na słodkie składniki ciasta - zrezygnuj z dekorowania dodatkowym cukrem. Do dekoracji tortów bezowych świetnie sprawdzą się świeże zioła . Klasycznym dodatkiem do owoców będą listki mięty lub melisy cytrynowej , ale tu też jest sporo miejsca na odkrywanie! Truskawki świetnie smakują z bazylią, a pomarańcze z rozmarynem . Jaka będzie
Gary Bez dnaNastępnie mieszankę miodowo orzechową wlewamy do maku. Scieramy skórkę z pomarańczy a także wsypujemy suszoną skórkę cytrynową. Na końcu wlewamy aromaty i dokładnie mieszamy. Możemy dodatkowo dosłodzić cukrem, lub miód zamienić na cukier. Przechowywać w lodówce. Przed wyłożeniem masy na ciasto zaleca się wymieszać z ubitą pianą z białek. Smacznego! ps. niebawem wypieki makowe
Radość kipiąca uśmiechem.Szybkie ciasto z brzoskwiniami w 10 minut – bo tylko tyle wynosi czas przygotowania tego ciasta. Jedyne, co się dłuży, to czas pieczenia ;) Szklanka podana w
Kulinarne PrzebojeJeśli przypadkiem ktoś z Was spędził tydzień na myciu słoików, szorowaniu rąk kwaskiem cytrynowym i usuwaniu plamek z owocowych soków...a w kuchni ciągle jeszcze leżą
dolcevitainmykitchenskrzydełek z kurczaka 1 l wody z 2 płaskimi, łyżkami soli do namoczenia przyprawy - 1 łyżka słodkiej papryki 1 łyżka papryki ostrej pomieszanej z chilli 1 łyżeczka pieprzu cytrynowego 1/2 łyżeczka pieprzu ziołowego 1/2 łyżeczka pieprzu czarnego 1/2 łyżeczka bazylii 1/2 łyżeczka oregano 1 łyżka czosnku granulowanego 2 szklanki mąki do panierowania(...)CIASTO : 1 szklanka mąki pszennej 1/2 szklanka mąki kukurydzianej 2 łyżki mąki ziemniaczanej 1 płaska łyżeczka soli 1/2 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka chilli 1 szklanka mleka
Kulinarne Fantazje Marioliniego miód i mleko. Masę miodowo-mleczną delikatnie mieszamy z masą jajeczną. Miksujemy dalej łącząc ze skórką cytrynową dodając stopniowo mąkę z proszkiem. Odstawiamy do lodówki na min. godzinę. Foremkę na babeczki smarujemy masłem i wysypujemy mąką. Nakładamy po czubatej łyżeczce ciasta, wtykamy po kilka porzeczek. Foremkę wkładamy na 5 minut do pieca nagrzanego do 190 st. Wyłączamy piec
Dzieje kuchennej WiewióryPyszna, wilgotna babka z dodatkiem maku, o delikatnym cytrynowym aromacie. Jak dla mnie poezja smaku. Lubię strzelające ziarenka przy każdym kęsie. Polecam, idealnie sprawdzi
Smaczne Zdrowelubię. Nie wyobrażam sobie bez nich codzienności: wskakują do herbaty, nadają charakteru sałatkowym sosom, łagodzą słodycz ciast i deserów, będąc niejako na drugim planie. Tym razem postanowiłam więc upiec sernik, którego cytryny będą niekwestionowanym bohaterem. Masa serowa jest więc wyraźnie cytrynowa (ale nie kwaśna!), a na niej lekko już kwaskowy lemon curd, czyli najlepszy cytrynowy krem, jaki zdarzyło mi się
Pożeraczka, czyli raz adobrzeW tym roku u mnie na Boże Narodzenie jest rolada biszkoptowa o smaku cytrynowym z masą śliwkowo-orzechową. Bardzo ciekawe zestawienie smakowe, więc warto spróbować. Równocześnie
Passions hobbies lifemięsem Kasia Szybki ucierany placek z jabłkami a'la szarlotka z kokosową nutą Magdalena Cytrynowa babka piaskowa Joanna Błyskawiczna sałatka z awokado, oliwkami, pomidorami i mixem sałat Małgorzata Ciastka francuskie z korzennym miodem, gruszkami i orzechami nerkowca Katarzyna Ciasto czekoladowo- kawowo- kokosowe Marta Schab duszony z pieczarkami A już dzisiaj zapraszam Was na kolejny
Magiczne Życie Marty