ciasto cytrynowe - 7620 przepisów (strona:263/508)

Ciasto cytrynowe + przepis na olejek cytrynowy. 165

chwilę, to spokojnie zmieściłabym się w 5 minutach  Przepis na ciasto 1/2  kostki masła lub margaryny 1/2 szklanki mleka  2 szklanki mąki tortowej    3/4 szklanki cukru  2 łyżeczki proszku do pieczenia  2 jajka   1 łyżeczka aromatu cytrynowego   posyp cukrem pudrem   W rondelku rozpuszczam pól kostki masła, dolej

Kurnikowo
Ciasteczka Z Polenty Jamiego Oliviera / Recenzja Książki "5 Składników" 192

połączenia się składników. Jeśli ciasto nie będzie chciało się połączyć dodajemy kwaśnej śmietany.  Z gotowego ciasta odrywamy kawałeczki i formujemy ciasteczka, układamy je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Wierzch ciasteczek posypujemy skórką cytryny oraz odrobina cukru trzcinowego (ja pominęłam  skórkę cytrynową) Pieczemy przez około 10-15 minut do lekkiego zrumienia. Smacznego !!! Jamie zaskoczył mnie pozytywnie tą książka

Gotowanie...to proste !
Makowy wieniec i „Wigilia we dwoje” 126

kształt wieńca. Końce splecionego ciasta łączymy ze sobą mocno, aby w trakcie pieczenia i rośnięcia ciasta, wieniec nie rozpadł się. Wieniec pieczemy w 190 C ok.40 min aż wypiek nabierze złotej barwy. Przestudzony wieniec dekorujemy dowolnie – cukrem pudrem lub jak ja – cytrynowym lukrem. Smacznego! Artykuł Makowy wieniec i „Wigilia we dwoje” pochodzi z serwisu

Raj dla Podniebienia
MUFFINKI NADZIANE DŻEMEM 180

Błyskawiczne do przygotowania muffiny z dżemem malinowym i cytrynowym lukrem. Robi się je od ręki, bez użycia miksera i bez zbędnego bałaganu w kuchni. Do suchych składników dodajemy mokre i delikatnie mieszamy łyżką. Przygotowanym ciastem napełniamy papilotki do połowy, kładziemy po łyżeczce dżemu i uzupełniamy pozostałym ciastem.tylko 20 minut pieczenia i gotowe. Sprawdzą się na przyjęciach dla dzieci jaki

cool and minty
Bananowiec 278

Bananowiec – czekoladowy biszkopt, banany, galaretka i bita śmietana. Ciasto po raz pierwszy jadłam u mojej koleżanki Asi i oczywiście nie byłaby

KuchniaWeDwoje.pl
Tradycyjna szarlotka mojej Mamy 190

naszej sąsiadki, a masa jabłkowa jest maminego pomysłu. Jak dla mnie - ideał! Zwykle była polewana śmietanowo - cytrynowym lukrem. I mimo, iż jest milion przepisów na szarlotkę, to ja zawsze sięgam po ten, sprawdzony, niezawodny. I polecam go serdecznie! Składniki: (na blaszkę 35x25cm) CIASTO: 200g masła czubata łyżka smalcu 1 szklanka cukru 1/2 kg mąki tortowej 1/2 łyżki śmietany

Cakes By Kejt
Bułki słodkie zajączki 142

posmarowania 1 jajko 2 łyżki mleka Lukier 1/2 szklanki cukru pudru 2-3 łyżki soku cytrynowego Wszystko razem utrzeć Mąkę przesiać do miski, dodać suche drożdże, sól, cukier. Mleko ciepłe, ale nie gorące rozbełtać z jajkami i roztopionym masłem. Wlać do ciasta i wymieszać łyżką, a następnie zagnieść na stolnicy. Powinno być gładkie i sprężyste. Uformować z ciasta kulkę, włożyć

O kuchni z uczuciem
pstrąg smażony 265

foremek od muffinek i pieczemy w nagrzanym piekarniku do 170 stopni około 15-18 minut . Ciasto podczas pieczenia opadnie o jakieś 50%  ale nie należy się zrażać nie będzie zakalca. Po wystudzeniu biszkoptu przekrawamy na pół i dekorujemy nimi talerz. SOS CYTRYNOWY 150 ml mleka 1 łyżka masła 1 1/2 łyżki mąki pszennej 3 łyżki soku z cytryny skórka

na gazie
Bananowiec z winogronami (ciasto na zimno) 230

Banalnie proste do przygotowania. Wystarczy kupić kilka galaretek, jogurty naturalne oraz owoce. Bananowiec z winogronami to ciasto, które swoim wyglądem przywołuje wiosnę :) Składniki: 100 g herbatników 2 duże jogurty naturalne (2 x 370 g) 1 mały jogurt naturalny (200 g) 4 galaretki cytrynowe 2 galaretki agrestowe 2 galaretki o smaku kiwi Galaretki cytrynowe rozpuścić w 2 szklankach wrzącej wody. Ostudzić

Ugotować
Kukurydziane ciasteczka truskawkowe z melisą 151

duże upały to raczej ciasto się nie nadaje, a jak nie ciasto to co? Może ciastka? Takie malutkie, na jeden gryz? Jak dla mnie strzał w dziesiątkę! Małe, maślane ciasteczka z mąki kukurydzianej z truskawkami i listkami cytrynowej melisy. Może wygląd trochę kokieteryjny, takie brzydalki, ale w tym wypadku zdecydowanie liczy się wnętrze. Pychota! Przekonajcie się sami." Składniki

Słodkie Przyjemności
Powrót do przeszłości, czyli sernik urodzinowy 158

ryzykowny nawet na spotkaniu Polaków, no chyba że komuś nie przeszkadza, jak jego goście dłubią w cieście i zastanawiają się, jak w elegancki sposób tych rodzynek się pozbyć. Szukałam więc dalej. W Najlepszych sernikach świata trafiłam na dwa, które mi się spodobały - cytrynowy i z malinami. Połączyłam je więc w jeden, i wyszło prawdziwe cudo. Na twarogu, więc jest polski

Pożeraczka, czyli raz adobrze
POMARAŃCZOWY CURD (krem pomarańczowy) 583

Cytrynowy curd (lemon curd) lubię, ale pomarańczowy wręcz uwielbiam (smakuje jak moje ukochane lody pomarańczowe). Taki lekki owocowy krem można użyć do deserów: polania lodów, przełożenia ciast, wypełnienia tart, itd. Nam jednak najlepiej smakuje wyjadany łyżeczką wprost ze słoiczka :). Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, prosimy o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres a.rybinska@gmail.com. Fotografię opublikujemy w komentarzach

Przepisy Aleksandry
Zbiór wielkanocnych przepisów 2076

Babka z szafranem     Babka kakaowo - cytrynowa         Mazurek z wiśniami i masą kawową  Mazurek kokosowo - czekoladowy z nutką pomarańczy  Wielkanocny mazurek z masą krówkową  Mazurek fistaszkowy z czekoladą        Mazurek kokosowy na kruchym cieście Mazurek z białek    Mazurek orzechowy na andrucie

Z miłości do słodkości
Ciasto z płatkami pszennymi 180

Dzień Matki mam za sobą:) Leniuchowanie także. Pora zabrać się za codzienne obowiązki. Zacznę od uzupełnienia bloga:D Przepis, owszem, zaległy, jak większość ostatnio. Ciasto z wyglądu raczej przypomina chlebek i smak równie wyrazisty, chyba dzięki tym płatkom. W pierwotnej wersji były płatki owsiane, lecz okazało się, że takowych u mnie już brak, a pozostały płatki pszenne. I jest takie(...)kostki margaryny 1 łyżka mąki pszennej rodzynki kandyzowana skórka pomarańczowa kandyzowana skórka cytrynowa Wykonanie: Jajka ucieram z cukrem na puszystą masę. Masło miksuję i dodaję o utartych jajek. Mąkę przesiewam z proszkiem do pieczenia i dosypuję porcjami do masy maślano-jajecznej. Wsypuję płatki, daję śmietanę i przekładam ciasto do formy do keksu wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawiam do piekarnika nagrzanego

Ciasteczkowy Potwór
w kruszonce jabłuszka... 166

Składniki: jajka 1 sztuka, sól - szczypta, cukier 15 dag, masło lub margaryna 1/2 kostki, cukier wanilinowy 1 opakowanie, aromat cytrynowy 3 krople, mąka tortowa 2 szklanki, proszek do pieczenia 1/2 łyżeczki, śmietana gęsta 2 łyżeczki, jabłko winne 8 sztuk, wiórki kokosowe 2 łyżki miękka palma, cukry, sól, jajko, proszek do pieczenia z mąką, gęstą śmietanę 18% w robocie wyrabiać(...)sztuk starte ze skórką na grubszych oczkach, 2 sztuki pokrojone w kawałeczki na jabłka rozsypać kruszonkę lekko ją przyklepać do jabłek piec w 200C około 45 minut i ciasto wyjąć z blaszki jak będzie wystygnięte ciasto jest pyszne, nie za słodkie............SMACZNEGO!!! popieram akcję: BLOGERZY JEDZĄ JABŁKA

W Mojej Kuchni Lubię
Śnieg, spacery i smsy o niestosownej porze. Oraz tarta z czerwonymi pomarańczami 212

cukier, dzięki odrobinie wyobraźni, mogą zmienić się w coś tak pysznego. Kruche ciasto na bazie palonego masła jest niesamowite. Lekko orzechowe, niesamowicie chrupiące i po prostu doskonałe. Z tego przepisu skorzystam jeszcze nie raz.  Nadzienie to zwykły, banalny curd, najczęściej podawany w wersji cytrynowej. Tu kwaśne cytrusy zastąpiły ich krwistoczerwone, słodkie kuzynki. Dzięki temu tarta zyskuje piękny, różowy kolor(...)garnka. Rozpuścić, a następnie podgrzewać, aż zrobi się jasno brązowe i zacznie pachnieć orzechowo. Dodać cukier, wymieszać, aż niemal całkowicie się rozpuści. Dodać sól i mąkę, dokładnie połączyć.  Ciastem wylepić formę, formując brzegi. Schłodzić w lodówce przez 30 minut. W tym czasie przygotować krem: Mąkę, cukier, sól, jajka, żółtka, sok i skórkę z pomarańczy umieścić w garnku. Podgrzewać, często

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Pączki z różą 180

szklanka mleka 3 łyżki cukru 1 szczypta soli 1 aromat cytrynowy róża do nadzienia olej do smażenia Wykonanie: Zrobić rozczyn z części mąki, mleka, drożdży i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Następnie dodać utarte z cukrem żółtka, resztę mąki, sól, spirytus i aromat. Wyrobić ręką ciasto aż będzie odstawało od ręki ( około ½ godziny) po czym wlać roztopione i ostudzone

Tradycyjna Kuchnia
murzynek z bitą śmietaną 413

cukru pudru 2 galaretki cytrynowe 125 ml gorącej wody wykonanie: Galaretki rozpuszczamy i odstawiamy do lekkiego stężenia. Śmietanę ubijamy na sztywno z cukrem pudrem. Następnie dodajemy tężejącą galaretkę i miksujemy do połączenia się. składniki na czekoladową polewę: 100 g czekolady deserowej 60 g masła wykonanie: Czekladę i masło rozpuszczamy. Dokładnie mieszamy a następnie polewamy ciasto. Ciasto przekładamy kremem. Wierzch polewamy

Domowy Smak Jedzenia
JABŁECZNIK KRÓLEWSKI + FILMIK 213

jajek 1/2 szklanki cukru 2 płaski łyżeczki proszku do pieczenia 1 i 1/3 szklanka mąki pszennej ( 200 g ) MASA JABŁKOWA : 1- 1/5 kg jabłek 2 łyżki cukru 2 galaretki cytrynowe BITA ŚMIETANA : 400 ml śmietanki 30 % 250 g serka mascarpone 2 łyżki żelatyny 2 łyżki cukru 2 cukry waniliowe po 16 g  PRZYGOTOWANIE : Biszkopt - białka ubijamy na sztywno, dalej(...)ubijamy z cukrami na sztywno, następnie ciągle mieszając dodajemy mascarpone. Na koniec wlewamy rozpuszczoną, ostudzoną żelatynę. Biszkopt przecinamy wzdłuż na dwie równe połówki, rozkładamy masę jabłkową, przykrywamy drugim blatem ciasta i wylewamy śmietanę, posypujemy wierzch kakaem. Ciasto chłodzimy kilka godzin najlepiej całą noc. Kroimy na kawałki i podajemy. Smacznego

Kulinarne Fantazje Marioli

Proponowane wyszukiwania