ciasto cytrynowe - 7620 przepisów (strona:239/508)

Sernik marakuja z galaretką pieczony z kremówki i serka mascarpone 128

gorącej wody i po lekkim ostudzeniu dokładnie zmieszać z pulpą marakui - uprzednio odcedzoną z pestek. Całość przelać na wierzch ciasta. Sernik ponownie schłodzić w lodówce - do momentu stężenia galaretki. (*) Można użyć klasycznej galaretki na 500 ml wody, najlepiej o smaku cytrynowym. Wtedy proszek należy rozmieszać w 200 ml wody i dodać 300 ml pulpy. Ewentualnie użyć połowę galaretki i zastosować

Di gotuje
Holenderskie bułeczki z rodzynkami czyli Krentenbollen czyli Slodki Czwartek odc. 158 146

wodą (ew. z alkoholem) i zostawiamy na noc lub min. na godzinę. Mleko wlewamy do garnuszka, dodajemy cukier, skórką cytrynową i pomarańczową, zagotowujemy i studzimy. Rozpuścić w mleku drożdże. Mąkę mieszamy z mlekiem z drożdżami, solą i masłem. Wyrabiamy gładkie ciasto, następnie łączymy je z rodzynkami (nie musimy miksować, bakalie trzeba delikatnie i równomiernie rozprowadzić w cieście). Ciasto przekładamy

Dzieje kuchennej Wiewióry
Kolorowe naleśnikowe szaszłyki z owocami 226

Naleśniki z dodatkiem zdrowego szpinaku, soku z buraka i kurkumy, nadziewane delikatnym lekko cytrynowym serkiem bez laktozy i orzeźwiającymi owocami są doskonałą propozycją na uroczyste kolorowe śniadanie. Z pewnością zachwycą najmłodszych fanów naleśników. Składniki: Ciasto: 300ml mleka 3,2% bez laktozy Mlekovita 50ml wody gazowanej 210g mąki pszennej 3 jajka 2 łyżki cukru pudru 2 łyżki roztopionego masła bez laktozy

Szalona Kuchnia Eweliny
Biscotti al limone 109

powstania puszystej masy, u mnie zajęło to ok. 6 minut. Następnie dodaj jajko i dokładnie wymieszaj. Dołóż skórkę cytrynową oraz sok wyciśnięty z cytryny i dalej miksuj. Powoli, nie przerywając mieszania dodawaj mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Gotowe ciasto wstaw do lodówki na ok. 30 minut. Po tym czasie z ciasta formuj małe kuleczki wielkości orzecha włoskiego. Każde ciastko

365 dni dookoła kuchni
Babka piaskowa cytrynowa 128

Szukasz prostego ciasta, które zawsze wychodzi  i możesz je upiec z produktów dostępnych przez cały rok? Gorąco zachęcam do zrobienia tej pysznej, intensywnie cytrynowej, piaskowej babki :-) Czas przygotowywania:  20 minut Czas pieczenia:  55 minut Ilość porcji:  średnia forma na babkę z kominem Składniki: • 200 g mąki pszennej tortowej • 100 g mąki ziemniaczanej • 3 średniej wielkości

AniaGotuje.pl
Wielkanocny wieniec drożdżowy z białą czekoladą i malinami 161

Wielkanocny wieniec drożdżowy z białą czekoladą, malinami (mrożonymi o tej porze) z nutą cytrynową i płatkami migdałów. Idealny dla tych, którzy mają ochotę na coś innego

Moja Delicja
SERNIK NA KRUCHYM SPODZIE Z BUDYNIEM CZEKOLADOWYM 218

stopniach. Ugotować 3 budynie czekoladowe z 5 łyżkami cukru na 1 l. mleka. Jeszcze ciepły budyń rozprowadzić na cieście, zostawić do wystygnięcia. Masło utrzeć z cukrem mikserem na puszystą masę, dodawać ser, jajka, a na końcu budyń o skórkę cytrynową. Miksować chwilę całość do połączenia się składników.  Masę serową wylać na budyń. Piec w temp. 180 stopni 60 minut

Walijskie Pichcenie
Kolorowa pianka typu ptasie mleczko 218

Składniki (8 porcji): 500 ml mleka skondensowanego niesłodzonego opakowanie galaretki wiśniowej,cytrynowej i agrestowej Do dekoracji: owoce, polewa czekoladowa lub posypka do ciast.Tutaj: 100 g porzeczek czarny i 30 g posypki do ciast Sposób przygotowania: Każdą galaretkę rozpuścić w szklance wrzątku, wystudź. Agrestowa galaretkę wylać do formy. Ubij połowę mleka, połącz z malinowa

Menu Zdrowia
Najłatwiejsze ciasteczka z marmoladą 198

Margarynę (miękką) ucieramy dokładnie mikserem z cukrem pudrem. Następnie dodajemy żółtka, miksujemy. Na koniec dodajemy obie mąki z cukrem cytrynowym. Miksujemy do uzyskania gładkiej konsystencji. Jeżeli Wasz mikser nie daje rady połączyć w pełni masy można na koniec szybko (!) zagnieść ciasto ręką. Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni. Uwaga! Piekarnik musi być dobrze nagrzany. Zwilżonymi zimną wodą dłońmi formujemy szybko kulki

Słodkie okruszki
Tu ti tu rum tu - i tarta kokosowa do rodzinnej herbatki 163

temperaturę do 170. Upieczony na złoty brąz gotowy wypiek najlepiej sprawdzić drewnianym patyczkiem, powinien być suchy po nakłuciu ciasta. Lekko przestudzoną tartę można ozdobić posypując cukrem pudrem.  Smakuje najlepiej całkowicie wystudzona Spróbujcie w towarzystwie gałki lodów, najlepiej lekko kwaskowych, cytrynowych lub z sorbetem. Smacznego!!!! I podajem oczywiście najlepiej od razu z herbatą: Two tea to room two :) Please

I tu będę miała takie te
Pieguski z cytrynową nutą 166

czekolady (użyłam mlecznej)    Masło/margarynę utrzeć z cukrem do puszystości. Miksując - dodać jajko i aromat cytrynowy. Na końcu wsypać mąkę połączoną z proszkiem do pieczenia. Czekoladę posiekać (nie na drobno!) i wmieszać do jednolitej masy.  Z ciasta formować kulki o wielkości orzecha włoskiego. Każdą kuleczkę lekko spłaszczyć i ułożyć (zachowując odstępy) na blasze wysłanej papierem

Di gotuje
Mini serniczki kokosowo-cytrynowe z ananasem 147

Pyszne i aromatyczne egzotyczne mini serniczki z ananasem, wiórkami kokosowymi i cytrynową nutą. Posmakują każdemu łasuchowi :) Składniki: Spód: 250 g herbatników z czekoladą 3 łyżki wiórek

Na Ciasteczkowych Papierach
Pianka deserowa z gruszką 127

mleczka tak przypadł mi do smaku, że robię go na deser w różnych wersjach, zazwyczaj kiedy nie ma ciasta. Robi się naprawdę szybko i na pewno posmakuje każdemu.  LEKKA PIANKA GRUSZKOWA Składniki: 1 szklanka mleka skondensowanego niesłodzonego 1 galaretka cytrynowa 4 gruszki sok z 1 cytryny 1 szklanka wody 2 łyżki cukru 1/2 łyżeczki cynamonu Przygotowanie: Galaretkę rozrabiamy

Bon appetit mon amie
Popękane ciasteczka cytrynowe 139

żółtek i ubijamy ze szczyptą soli na sztywną pianę. Następnie dodajemy cukier i jeszcze chwilę ubijamy. Kolejno dodajemy cukier cytrynowy, skórkę z cytryny, masło z czekoladą i sok z cytryny, miksujemy. Na koniec wsypujemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Ciasto zagniatamy ręką lub mieszamy łyżką do połączenia składników. Wstawiamy do lodówki na kilka godzin, a najlepiej na całą

Czerwona Porzeczka
Pierniczki ekspresowe 162

łyżeczka proszku do pieczenia - 1 opakowanie przyprawy do piernika lukier - 1 białko - 1 szklanka cukru pudru - 1/2 łyżeczki soku cytrynowego Przygotowanie: Wszystkie składniki łączymy i zagniatamy, aż będzie gładkie. Następnie zawijamy w folię i odstawiamy na godzinę do lodówki. Schłodzone ciasto rozwałkowujemy i wykrawamy ulubione kształty. Pieczemy w 180 C przez około 10 minut, aż się zarumienią. Pierniczki odstawiamy

Zainspirowana w kuchni

Proponowane wyszukiwania