leniwych i zabieganych. Może być z dodatkiem owoców lub bakalii, albo po prostu sernik z kruszonką. Ciasto: 20 łyżek mąki pszennej 15 łyżek cukru 20 łyżek oleju 3 jajka 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 szklanka mleka 1/2 opakowania cukru wanilinowego z cytrynową skórką Kruszonka: 1/4 kostki miękkiej margaryny 4 łyżki mąki 5 łyżek cukru 1/2 opakowania cukru wanilinowego(...)cytrynową skórką 1 żółtko Nadzienie: 1 kg serka waniliowego President 1 duży budyń (na 3/4 L mleka) waniliowy lub śmietankowy 2 jabłka kilkanaście malin 2 łyżki gęstej śmietany 4 łyżki cukru Wszystkie składniki ciasta wymieszać łyżką. Wylać na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Ser wymieszać ze śmietaną, cukrem i proszkiem budyniowym. Masę wyłożyć łyżką
Praktyczna plłyżki kwaśnej śmietany 2 szklanki ciepłego mleka (można dać trochę więcej jeśli będzie zbyt gęste ciasto) 40 g świeżych drożdży 100 g stopionego masła szczypta soli na masę jabłkową: 1,5 kg jabłek łyżka cukru 1 opakowanie kisielu jabłkowego 1 opakowanie cytrynowej galaretki szczypta cynamonu Drożdże rozrobić z łyżką mąki, cukru i odrobiną mleka. Odstawić na chwilę. Kiedy zaczną
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchniafarsz: opakowanie mrożonego szpinaku 50 gram masła kostka chudego twarogu 200-250g kilka ząbków czosnku pieprz cytrynowy sól żółty wędzony ser do zapiekania Składniki na sos: kilka ząbków czosnku 1 jogurt naturalny sól, pieprz czarny Przygotowanie: Składniki na ciasto naleśnikowe mieszamy mikserem do uzyskania jednolitej konsystencji. Zioła siekamy i dodajemy na sam koniec. Smażymy naleśniki. Na patelni rozgrzewamy
Życie zaczyna się w kuchnidrożdży 125 g margaryny 250 ml mleka 150 g cukru pudru 3 jajka szczypta soli 1 jajko do posmarowania ciasta 1 szklanka cukru pudru i sok wyciśnięty z jednej cytryny (jako posypka użyłam suszonej skórki cytrynowej) Wykonanie : Białka z 3 jajek ubić na sztywną pianę. Mleko lekko podgrzać. Roztopić margarynę. Gotową masę makową(...)wyłożyć papierem do pieczenia. Żółtka utrzeć z cukrem. Dodać mąkę, sól, mleko, rozczyn i dokładnie wszystko wyrobić (ja mieszam silikonową szpatułką w misce do ciasta drożdżowego tupperware). Na koniec dodawać po trochu wystudzoną, ale jeszcze płynną margarynę, do całkowitego jej wchłonięcia. Ciasto odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia - powinno podwoić swoją objętość (można przykryć
cucinaredrożdży 125 g margaryny 250 ml mleka 150 g cukru pudru 3 jajka szczypta soli 1 jajko do posmarowania ciasta 1 szklanka cukru pudru i sok wyciśnięty z jednej cytryny (jako posypka użyłam suszonej skórki cytrynowej) Wykonanie : Białka z 3 jajek ubić na sztywną pianę. Mleko lekko podgrzać. Roztopić margarynę. Gotową masę makową(...)wyłożyć papierem do pieczenia. Żółtka utrzeć z cukrem. Dodać mąkę, sól, mleko, rozczyn i dokładnie wszystko wyrobić (ja mieszam silikonową szpatułką w misce do ciasta drożdżowego tupperware). Na koniec dodawać po trochu wystudzoną, ale jeszcze płynną margarynę, do całkowitego jej wchłonięcia. Ciasto odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia - powinno podwoić swoją objętość (można przykryć
cucinareulubionymi bakaliami. Są orzechy włoskie … i nerkowce … i ziemne …. Są migdały … czekolada i trochę kokosu. Pyszności na nim pod dostatkiem! Ciasto bez dodatku bakalii jest ciastem dietetycznym i śmiało mogą skusić się na nie osoby liczące kalorie. W wersji z bakaliami już nie jest tak dobrze – tutaj za to dostarczamy mnóstwo energii i uśmiechu(...)jogurt naturalny – 180 g * cukier – 3/4 szkl * proszek do pieczenia – 2 łyżeczki * skórka cytrynowa – 1 łyżka DODATKOWO: * biała czekolada * ulubione bakalie SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: Piekarnik nagrzewamy do 180 C. Wszystkie składniki miksujemy razem, aż ciasto się dość mocno napuszy. Wylewamy do keksówki ( wyłożonej papierem do pieczenia ). Pieczemy ok. 45-50 minut, studzimy. Wystudzone polewamy roztopioną, białą czekoladą
Ostra na Słodkosfrustrowanych nie wiedzących czego chcą, zrobiłam na deser tartę z bananami, ukrytymi pod grubą warstwą masy śmietankowo – cytrynowej:) Kroję kolejny kawałek mego deseru, leniuchuję na moim „tarasie” z ulubionym Panem Kingiem, a Wam życzę udanego, słodkiego weekendu! Składnikikruche ciasto
Pink Envelope125g kawy czekoladowej cappuccino 3 łyżeczki naturalnej kawy rozpuszczalnej 6 łyżeczek żelatyny rozpuszczonej w ¼ szklanki wrzącej wody Do posypania ciasta kakao lub tarta gorzka czekolada Masa wiśniowa Wykonanie: Sok wiśniowy zagotować z cukrem, cynamonem oraz skórką cytrynową. Gotować na małym ogniu ok 10 minut po czym skórkę i cynamon wyjąć z soku. Przygotować mąkę ziemniaczaną wlać do soku(...)łyżkę sera co zapobiegnie przypadkowemu zważeniu się serka. Do sera dodajemy wcześniej ubitą śmietanę z kawą, szybciutko mieszamy i wykładamy na wystudzoną już masę wiśniową. Dowolnie dekorujemy wierzch ciasta posypując kakao lub tartą czekoladą
W garach u GosiKalendarzowa zima dopiero w połowie, a my nabraliśmy ochoty na deser ze świeżych owoców. Na nasze polskie trzeba jeszcze poczekać, więc wybraliśmy zielone kiwi. Przygotowaliśmy z
niecodziennikparySkładniki: jabłka kwaskowate 2 kg + 5 łyżek wody + 4 łyżki cukru + 1 opakowanie kisiel cytrynowy jajka 5 sztuk "L", cukier 3/3 szklanki, palma miękka 3/4 kostki, cukier wanilinowy 1 opakowanie, mąka tortowa 2 szklanki, proszek do pieczenia 1 łyżeczka, cukier puder do posypania - ile potrzeba Obrane jabłka ze skórki zetrzeć na tarce o grubszych oczkach do garnka, następnie wlać(...)średnim ogniu mieszając gotować do miękkości jabłek, wystudzone jabłka wymieszać z kisielem cytrynowym. Składniki temperatura pokojowa= jajka, cukier, palmę, cukier wanilinowy mikserem utrzeć do białości z 2 minuty na dużych obrotach. Następnie wsypać mąkę, proszek do pieczenia i mikserem połączyć składniki na dość gęste ciasto. Dwie foremki 22 cm i 15x15 z papierem do pieczenia (lub 1 forma
W Mojej Kuchni Lubięotoczone czekoladą z dużymi kawałkami orzechów. Dziękuję Mariolce( z Kulinarne Pyszności Molki), za to, że nakłonila mnie do wyszukania i zrobienia ciasta Siostry Anastazji. To pierwsze, ale nie ostatnie ciasto tej tajemniczej Siostry. Polecam! Marysieńka Składniki na tortownicę o średnicy 22cm: Blat kakaowy: • 4 jajka • 90 g cukru • 2 łyżki kakao • 3 pełne łyżki mąki pszennej • 1 płaska łyżeczka proszku(...)mleku, odstawiamy do wystygnięcia. Masło lekko ucieramy i stopniowo dodajemy ostudzony budyń. Jeśli lubimy, blaty kakaowe lekko nasączamy (u mnie ¼ szklanki cytrynowej herbaty). Blaty przekładamy przygotowanym kremem: blat kakaowy-krem-blat orzechowy-krem-blat kakaowy. Ciasto okryte folią kuchenną odstawimy na noc do lodówki. Przed podaniem ciasto dekorujemy polewą czekoladową i orzechami włoskimi. Smacznego
Mia Cucina Sofietaswoich fanów Są bardzo kruche, maślano-cynamonowe, pyszne ♥ Inne pomysły na takie ciasteczka? Proszę bardzo wystarczy dodać do takiego ciasta: 70 g wiórków kokosowych, będą ciasteczka kokosowe , otartą skórkę z 2 cytryn oraz 4 łyżki soku z cytryny – ciasteczka cytrynowe , 10 g kakao, będą ciasteczka kakaowe , 40 g cukru waniliowego – ciasteczka waniliowe , 60 g łuskanych i drobno posiekanych
Zasmakuj Kuchniciasto: 250 gram maku, 8 jajek, 230 gram cukru, 80 g mielonych migdałów w skórce, skórka cytrynowa, sok z 1/2 cytryny, 2 łyżki rumu, sól, krem: 200g miękkiego masła, 2 łyżki cukru pudru, 250 g czekolady deserowej, 4 żółtka, 3 łyżki brandy, Mak wypłukać, zalać litrem wrzącej wody i gotować na najmniejszym ogniu 30 minut. Następnie porządnie odcedzić i trzykrotnie(...)puder i dalej ucierać. Dalej ucierając, stopniowo dodawać czekoladę, a następnie żółtka (jajka przed rozbiciem sparzyć). Następnie powoli dolewać brandy. Biszkopt przekroić w poprzek na pół. Posmarować jeden blat ciasta 1/3 kremu, przykryć drugim. Posmarować całość kremem. Odstawić do zastygnięcia w chłodne miejsce. zastawa
królestwo garówSkładniki: masło lub margaryna bezmleczna 150 g cukier trzcinowy ciemny 0,5 szklanki mąka ryżowa 0,5 szklanki mąka kukurydziana 0,5 szklanki skrobia kukurydziana
głodny alergikgalaretka pomarańczowa, 1 opakowanie żelatyna, 1 kopiasta łyżeczka cukier, 3 łyżeczki biszkopty, 1 opakowanie mandarynki, 1 puszka Przygotowanie Na blaszkę wykładamy biszkopty, tak aby pokryły dokładnie całe dno. Galaretki cytrynowe wsypujemy do 250ml gorącej wody, dodajemy żelatynę, dokładnie mieszamy,aż do całkowitego rozpuszczenia. Odstawiamy, aby delikatnie stężało. Śmietanę kremówkę ubijamy z cukrem na sztywno. W osobnej misce miksujemy twaróg, zmniejszamy(...)biszkopty. Wyrównujemy wierzch. W międzyczasie odsączamy mandarynki na sitku. Sok wykorzystujemy do ugotowania (wg przepisu na opakowaniu) galaretki pomarańczowej, dopełniając wodą. Odstawiamy galaretkę do lekkiego stężenia. Mandarynki wykładamy na ciasto i zalewamy galaretką. Odstawiamy na 2 godziny do lodówki
Gotowanie moimi oczami