ciasto cytrynowe - 7620 przepisów (strona:190/508)

Ciasto z brzoskwiniami i pianką 183

szklanki mąki 2 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 cukier waniliowy aromat cytrynowy + brzoskwinie - świeże pozbawione skórki lub z zalewy Pianka: 5 białek 1/2 szklanki cukru 1/2 szklanki oleju 1 budyń śmietankowy 1 budyń malinowy Sposób przygotowania: 1. Robimy ciasto: cukier, wodę i margarynę rozpuszczamy razem i lekko studzimy. 2. Białka ubijamy na sztywno, łączymy z cukrem waniliowym, żółtkami

Kuchnia domowa Ani
Drożdżówki malinowe 100

równe kawałki. Kawałki ciasta układamy w formie i w zasadzie bułeczki są gotowe, wystarczy tylko je upiec. Ciasto jest niesamowicie delikatne i bardzo mięciutkie odpowiednio przechowane pozostaje przez długi czas świeże. Po upieczeniu drożdżówki należy suto polukrować cytrynowym lukrem. Ach i dodam, że najlepiej smakują, kiedy są jeszcze ciepłe. Print Drożdżówki malinowe .wprm-recipe-rating .wprm-rating-star.wprm-rating-star-full

SprawdzonaKuchnia.pl
Rogaliki z marcepanem półfrancuskie 106

też przepis na rogali ze śliwkami Składniki na 14 rogalików półfrancuskich z marcepanem: 1 arkusz ciasta francuskiego 1 arkusz ciasta drożdżowego marcepan w kostce cukier puder + sok z cytryny do przygotowania lukru karmelizowane orzeszki laskowe do posypania rogalików Lukier cytrynowy: sok z połowy cytryny + cukier puder w takiej ilości by lukier podczas ucierania stał się lejący. Do szklanki wsypujemy

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
DOMOWE LODY I SORBETY (TEST MASZYNKI DO LODÓW PROFICOOK PC-ICM 1140 + OPINIA) 163

Lody to najpopularniejszy zamrożony deser, po którego najczęściej sięgamy latem.  Nie od dziś wiadomo, że najlepsze są lody domowe - mają lepszy smak oraz naturalny i

Kuchnia MagdaLeny
Cytrynowy biszkopt. 206

Lemon sponge cake. Delikatny, wilgotny ,aromatyczny, dla dorosłych i dla dzieci.   Składniki. Foremka 20X15 cm 2 cytryny 100g mąki tortowej 125ml jogurtu 80g cukru pudru

Kulinarny karnet Christophera
Pieczone pączki z ziemniakami 119

kuchni smażonego oleju, po którym przez resztę dnia muszę wietrzyć chałupę. Mają odrobinkę mniej cholesterolu ponieważ nie są pieczone na głębokim tłuszczu a pieczone, piszę odrobinkę, ponieważ dodałam do ciasta dużo masełka. Nie martwię się co zrobić ze zużytym olejem, bo w tym przypadku go nie ma. Dla mnie i mojej rodzinki smakują równie dobrze jak smażone, koledzy z pracy(...)ziemniaków, najlepiej ugotowanych dzień wcześniej 2 żółtka 6 dużych jajek 120 gr cukru 300 gr masła rozpuszczonego i ostudzonego 1 łyżki wódki lub ekstraktu waniliowego 100 ml mleka olejek cytrynowy kilkanaście kropel 50 gr drożdży świeżych szczypta soli Ponadto: 2 białka do posmarowania podczas pieczenia 400 gr dżemu do nadziewania posypka cukrowa Lukier: skórka pomarańczowa

moj przepis na
Ciasto jagodowe bez pieczenia 178

Jest bardzo proste a zarazem smaczne. Można wykorzystać czarne jagody leśne, jak ja lub jagody kamczackie czy też borówki amerykańskie.  Ciasto jagodowe bez pieczenia 500 ml leśnych jagód 500 ml kremówki 250 serka mascarpone 4 galaretki cytrynowe   250 g biszkopcików około 50 g obranych i posiekanych migdałów Umyj i obierz jagody. Przygotuj jedną galaretkę wg instrukcji(...)połowe wymieszaj z jagodami i rozłóż ją na poprzedniej. Odstaw do lodówki. Przygotuj ostatnią  galaretkę wg instrukcji  na opakowaniu, jeśli jest upał dodaj trochę mniej wody. Posyp ciasto posiekanymi migdałami i zalej tężejącą galaretką. Odstaw do lodówki, by galaretka zastygła. Wybaczcie że fotki nie najlepsze, ale to ostatnie kawałki. Zanim zdążyłam zrobić fotki ciasto zostało prawie całe zjedzone

Gotuj Sam!
Ciasto z truskawkami przypominające drożdżowe 305

owocami i krusznką, polane lukrem. Komu kawałek? Zapraszam! Składniki: Ciasto: 3 szklanki mąki pszennej; 1,5 szklanki białego cukru; 3 jaja; 1 szklanka oleju; 0,5 szklanki mleka; 1 łyżka octu jabłkowego; 2 łyżeczki proszku do pieczenia; Opakowanie cukru wanilinowego (16 g); 300 g truskawek; 1 kisiel cytrynowy (waga 77 g). Kruszonka: 100 g mąki pszennej razowej; 100 g masła(...)międzyczasie przygotować lukier. Białko ubijać z cukrem pudrem mikserem przez około 10 - 15 minut. Wystudzone ciasto polukrować. SMACZNEGO! Uwagi do przepisu: Jest to przepis na blachę o wymiarach 24 x 28 cm, Truskawki można zastąpić innymi, świeżymi owocami, masło w kruszonce - margaryną, a kisiel cytrynowy innym smakiem. Szklanka = 250 ml. Kisiel można zastąpić mąką ziemniaczaną lub budyniem. Kisiel w owocach

Gospodyni Miejska
Pasztet rybny 134

przyprawa do ryb-1 łyżka PRZYGOTOWANIE: Ciasto  Mąkę zagnieść z jajkiem,solą i margaryną na gładką masę. Ciasto zawinąć w folię,odstawić do lodówki na 1 godz.  FARSZ  Filety opłukać,osuszyć,pokroić na paseczki,skropić sokiem cytrynowym,sosem worcester,posypać pieprzem,solą i pieprzem kajeńskim,odstawić na 20 minut do lodówki. Łososia zmiksować ze śmietaną i białkiem

Kuchnia Danusi
Babka drożdżowa z kisielem 144

szklanki mąki pszennej + 2 łyżki 1 kisiel cytrynowy bez cukru 2/3 szklanki ciepłej wody 7 żółtek 125 g. margaryny bezmlecznej (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Zaczyn: drożdże rozetrzeć razem z 2 łyżkami cukru, dodać 2 łyżki mąki i ciepłą wodę. Dokładnie rozmieszać i odstawić na ok. 10-15 minut. Ciasto: żółtka utrzeć z 4 łyżkami cukru na puszystą masę. Mąkę

Wilczkowy Świat - nasze codzienne gotowanie
Tarta z owocami leśnymi, cytrynowym mascarpone i bezikami. 162

Jedno z najlepszych ciast, jakie miałam okazję przygotować. Spód jest idealnie kruchy i intensywnie kakaowy, wspaniale komponuje się z cytrynowo- śmietankowym kremem. Całość doskonale zwieńczają kwaśne owoce leśne i słodkie beziki. Tego po prostu trzeba spróbować! SKŁADNIKI: kruchy spód 100 g masła 1/3 szklanka brązowego cukur 2/3 szklanki mąki 2 czubate łyżki kakao szczypta soli 1 jajko krem(...)tabliczki mlecznej czekolady świeża mięta SPOSÓB PRZYGOTOWANIA: 1. Masło z cukrem utrzeć na jednolitą masę. Dodać jajko i sól i miksować dalej. Przesiać mąkę i kakao. dalej miksować. Gdy ciasto przybierze jednolitą masę wyciągnąć je z misy owinąć folią i włożyć do zamrażarki na 15 min. 2. Piekarnik rozgrzać do temperatury 180 stopni. Schłodzone ciasto rozwałkować na grubość około

DefinicjaSmaku
Wegańska zebra 160

już mu szczególnie daleko. Poniższa zebra jest puszysta i bardzo delikatna, o czekoladowo-waniliowym smaku z nutką cytrynowego akcentu. Bardzo prosta w przygotowaniu – raz, dwa i gotowe! Poza tym wygląda bardzo atrakcyjnie, a to dzięki naprzemiennej metodzie nakładania warstw ciasta. Składniki na dużą keksówkę o długości 30 cm: Ciasto jasne: 2 szklanki mąki typu 550 2 łyżki cukru waniliowego ½ szklanki

Roślinna - blog wegański
Pieczone pączki z ziemniakami 170

kuchni smażonego oleju, po którym przez resztę dnia muszę wietrzyć chałupę. Mają odrobinkę mniej cholesterolu ponieważ nie są pieczone na głębokim tłuszczu a pieczone, piszę odrobinkę, ponieważ dodałam do ciasta dużo masełka. Nie martwię się co zrobić ze zużytym olejem, bo w tym przypadku go nie ma. Dla mnie i mojej rodzinki smakują równie dobrze jak smażone, koledzy z pracy(...)ziemniaków, najlepiej ugotowanych dzień wcześniej 2 żółtka 6 dużych jajek 120 gr cukru 300 gr masła rozpuszczonego i ostudzonego 1 łyżki wódki lub ekstraktu waniliowego 100 ml mleka olejek cytrynowy kilkanaście kropel 50 gr drożdży świeżych szczypta soli Ponadto: 2 białka do posmarowania podczas pieczenia 400 gr dżemu do nadziewania posypka cukrowa Lukier: skórka pomarańczowa

moj przepis na
Piankowa rozkosz 148

wymiarach 22x22cm) podłużne biszkopty (24 sztuki) pół litra śmietany 36% 1 śmietan-fix 1 galaretka truskawkowa 1 galaretka cytrynowa 1 galaretka agrestowa  brzoskwinie z puszki  Galaretkę cytrynową i agrestową przygotowujemy według przepisu na opakowaniu. Galaretkę truskawkową rozpuszczamy w pół szklanki gorącej wody i studzimy. Brzoskwinie drobno kroimy, może być w kosteczkę. Śmietanę ubijamy dodając śmietan(...)nakładamy połowę bitej śmietany z galaretką.  Na piance układamy brzoskwinie w dowolny sposób i zalewamy je galaretką agrestową. Na chwilę ciasto wkładamy do lodówki, aby stężała galaretka. Następnie układamy druga warstwę biszkoptów, bitą śmietanę, brzoskwinie, zalewamy galaretką cytrynową i ponownie schładzamy w lodówce. Smacznego

Pyszności Słodkości
Pocałunek Murzyna, czyli ciasto z makiem, bakaliami i kremową masą 126

łyżeczki sody - szczypta soli - 6 łyżek maku - 4 łyżki kakao - ok. 6 łyżek rodzynek, żurawiny, skórki cytrynowej masa: - 1/2 kostki masła - 2 jaja - 3/4 szklanki cukru - 2 płaskie łyżki mąki - 1 szklanka mleka polewa: - 1/2 tabliczki czekolady - 1 łyżka mleka Przygotowuję ciasto: Ubijam mikserem jaja ze szczyptą soli i cukrem. Kiedy powstaje puszysta masa, stopniowo dodaję mąkę, sodę i śmietanę

Wielopokoleniowo

Proponowane wyszukiwania