http://kuchniapepin.blogspot.com/2014/04/lazurowe-wybrzeze-z-jabkiem.html Składniki:
w mojej kuchniCiasteczka w kształcie gwiazdek o bardzo aromatycznym cytrynowym smaku. Kruche i delikatne. Składniki: 150 g masła 100 g margaryny 100 g cukru pudru 1 jajko 350 g mąki pszennej skórka otarta z 1 cytryny 1 łyżka soku z cytryny czekolada mleczna Przygotowanie:Wszystkie składniki umieścić w misce i zagnieść na jednolitą masę. Uformować kulkę, zawinąć w folię spożywczą i włożyć(...)godziny do lodówki. Odrywać po kawałku ciasta, rozwałkować na grubość około 3-4 mm i foremkami wycinać gwiazdki. Ułożyć na blasze wyłożonej papierem i piec w 170 st około 10 min. Ostudzić. Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej i udekorować czekoladą ciasteczka. Dodatkowo udekorowałam część gwiazdek kolorowymi kuleczkami
Ala piecze i gotujeminut. Przygotować masę budyniową: Z mleka odlać 1/2 szklanki i wymieszać w nim obie mąki, a resztę mleka zagotować z cukrami. Do gotującego mleka wlać rozrobione w mleku mąki, chwilę pogotować. Margarynę ucierać do białości dodając po łyżce zimnego budyniu. Masę budyniową wyłożyć na upieczony i wystudzony biszkopt. Na masę budyniową ułożyć herbatniki, następnie masę kajmakową i znowu warstwę herbatników(...)dżemem. Wstawić na chwilę do lodówki i w tym czasie przygotować masę śmietanową. Galaretkę rozpuścić w 3/4 szklanki gorącej wody, ostudzić. Śmietanę ubić na sztywno dodając cukier puder. Do ubitej śmietany wlewać powoli tężejącą galaretkę i wsypać cappuccino. Miksować do czasu jego rozpuszczenia. Masę śmietanową wyłożyć na ciasto i dowolnie udekorować. Smacznego
talerz przyjemnościamaretto 2 łyżki pudru z liofilizowanej żurawiny Wykonanie: Jajka ucieramy razem z cukrem na gęstą masę, pod koniec ucierania dodajemy 2 łyżeczki cynamonu i bób tonka, a następnie ocet. Mąki, skrobię, proszek do pieczenia i kakao mieszamy ze sobą i przesiewamy, dodajemy do masy i dokładanie, ale delikatnie mieszamy łyżką. Wylewamy do formy (18 - 20 cm średnicy) i pieczemy(...)pomarańczowy zagotowujemy, zdejmujemy z ognia i po chwili rozpuszczamy w nim żelatynę. Gdy się już dokładnie rozpuści mieszamy ją starannie z masą z batatów i daktyli. Biszkopt przecinamy w połowie i obie części skrapiamy pozostałym sokiem cytrynowym i likierem amaretto. Na spodnią część biszkoptu nakładamy krem (zostawiamy dwie łyżki kremu do dekoracji) wciskamy w niego plastry truskawek
Quinoa Raz!średnicy 26 cm. Składniki : 600 ml śmietany 30 %, 4 łyżki cukru pudru, 3 opakowania ” Śnieżki „ 2 galaretki cytrynowe, 4 szklanki wody, 2 czekolady białe, 200 gram wiórków cytrynowych, 200 gram okrągłych biszkoptów. Wykonanie : W garnku zagotowujemy litr wody , rozpuszczamy często mieszając galaretki i czekolady. Odstwawiamy do wystygnięcia . Śmietanę ubijamy na sztywno z cukrem pudrem oraz 3 opakowaniami Śnieżki(...)wyłóż folią spożywczą. Na dnie formy ułóż ściśle biszkopty i wylej na nie połowę masy śmietankowej. Odstaw do lodówki na 20 min. do stężenia. Po wyjęciu z lodówki ułóż kolejną warstwę biszkoptu ( już nie tak ściśle ), wylej pozostałą część masy śmietankowo -galaretkowej. Wyrównaj wierzch ciasta i posyp obficie wiórkami kokosowymi, Wstaw na noc do lodówki. Smacznego
Pysznosci Babci BasiGrecji już w Wielki Czwartek. Tradycyjne wersje zawierają amoniak, który u mnie nie występuje. Aromatyzowane są najczęściej skórką pomarańczową, ale spotkałam się też z przepisami mającymi w składzie skórkę cytrynową. Kształtem nawiązują do wijących się węży, co ma swoje źródła w kulturze pogańskiej. Zresztą jak wiele innych symboli, uważanych za chrześcijańskie. Mnie bardzo te ciasteczka smakowały, ponieważ nie potrafię się(...)łyżki zmielonych migdałów skórka otarta z jednej cytryny Wykonanie: Masło, cukier oraz jajko utrzeć mikserem na puszystą masę. Następnie dodać zmielone migdały, proszek do pieczenia, skórkę z cytryny i wymieszać do uzyskania jednolitej konsystencji. Stopniowo dodawać mąkę, cały czas mieszając. Ciasto powinno być plastyczne i łatwe do formowania. Z kawałków ciasta formujemy wałeczki o średnicy kredki i zwijamy
zadanie-gotowaniewlać do suchych składników. Łyżką wymieszać wszystko razem. Ciasto nakładać do foremek lub papilotek do 3/4 wysokości. Wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 stopni i piec przez około 25 minut. Przed upieczeniem sprawdzić patyczkiem czy muffinki są dopieczone. Upieczone i wystudzone muffinki polukrować cytrynowym lukrem i obsypać granolą. Cytrynowy lukier można zrobić w bardzo prosty i szybki sposób(...)cukier puder wymieszać z sokiem z cytryny na gładką i niezbyt rzadką masę
Codzienna kuchnia niecodziennazagnieść dodajemy łyżkę lub 2 kwaśnej śmietany. Gotowe ciasto dzielimy na 3 równe części, rozwałkowujemy na wielkość blaszki (23x35 cm) i pieczemy w 180 st. C na złoty kolor. Najlepiej jest upiec placki dzień lub 2 wcześniej, by poleżały i zmiękły, jeżeli nie mamy takiej możliwość po ostygnięciu przekładamy je masą. Masa: 1/2 litra mleka 4 łyżki kaszy manny(...)kostka masła 1 szklanka cukru pudru sok z cytryny (lub kwasek cytrynowy rozcieńczony z wodą) polewa czekoladowa (u mnie Helio) Zagotowujemy mleko, na wrzące wsypujemy kaszę i gotujemy, mieszając do momentu aż kasza zrobi się gęsta. Odstawiamy do ostygnięcia. Miękkie masło ucieramy na puch partiami dodając cukier puder. Następnie nie przestając ucierać dodajemy po łyżce kaszy i sok z cytryny
Cynamonowe szczęścieciemne ! Na wierzch ciasta wylałam masę kakaową Babki piekłam w piekarniku nagrzanym w temp. 180 st C. przez 30- 35 min . ( ale każdy musi sprawdzić ” metodą patyczka „, czy już są wypieczone, bo w każdym piekarniku inaczej się wypieka ) Innym sposobem na wypiek ; jest obserwacja czy brzegi już odeszły od formy, wtedy ciasto jest wypieczone. Lepiej dłużej potrzymać(...)piekarniku, aniżeli za krótko. Jedną białą babkę polałam lukrem cytrynowym : 1,5 szklanki cukru pudru, sok z jednej cytryny, Drugą babkę z kakao posmarowałam polewą czekoladową : 50 ml śmietany kremówki rozgrzałam zdjęłam z ognia i włożyłam w kawałkach czekoladę gorzką .Mieszając rozpuściłam ją i jeszcze ciepłą posmarowałam babkę . Smacznego
Pysznosci Babci Basiciast, które naprawdę szybko się robi! Wszystkie składniki miesza się razem i wystarczy przelewać do formy, a po upieczeniu cieszyć się wspaniałym smakiem. Składniki: 1/2 szklanki mąki pszennej graham 1/2 szklanki mąki pszennej 2 jajka 1/4 szklanki cukru trzcinowego 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia 3 łyżki oleju rzepakowego 1 szklanka kefiru aromat cytrynowy Sposób przygotowania(...)Jajka z cukrem ucieramy na puszystą masę. Następnie dodajmy olej, kefir, a na końcu pozostałe składniki. Wszystko dokładnie miksujemy. Gotową masę przelewamy do natłuszczonej formy. Pieczemy przez 35-40 minut w 180 stopniach. Smacznego
Truskawkowa Fiestabędzie taki sam efekt co za pierwszym razem. Składniki: Ciasto: - 90 g zimnych białek jajek - 250 g cukru pudru cytrynowego - barwnik żółty - 125 g mielonych migdałów - szczypta soli Krem: - 100 ml śmietany kremówki 36% - 150 g białej czekolady, drobno posiekanej - 40 g miękkiego masła - 1 łyżka aromatu cytrynowego Zacząłem jak poprzednio czyli od białek i szczypty soli, które zmiksowałem(...)sztywną pianę. Do piany wrzuciłem stopniowo cukier puder. Kiedy zrobiła się szklista masa wrzuciłem (także stopniowo) zmielone migdały – w poprzedniej wersji te migdały co się nie przesiały wrzuciłem i tak do masy ze względu na brakującą ilość. Tym razem kupiłem na tyle aby tylko z przesianych zrobić masę. Na końcu dodałem żółty barwnik. Teraz masa była bardziej płynna
Kuchenne WariacjeSkładniki: 250 gram miękkiej margaryny 1 szklanka cukru 4 jajka 1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia 2 szklanki mąki 2 cytryny 100 g płatków migdałowych Masa
kgwjanczewocytrynowo-waniliowe ciasto. Dobre do wypróbowania na czwartkowe święto! Spróbujcie!"Składniki:3 żółtka3 białkaszklanka cukru2 łyżki cukru z kawałkami waniliiotarta skórka z jednej cytryny300 g mąki100 g masła Sposób przygotowania:Piekarnik rozgrzewamy do 180`C.Masło rozpuszczamy i odstawiamy do wystudzenia. Białka ubijamy na sztywna piane, dodajemy cukier i cukier waniliowy i dalej ubijamy. Do gotowej masy dodajemy
Słodkie Przyjemnościpieczenia 2 łyżki zimnej wody na przełożenie: 300 g serka homogenizowanego (użyłam z kawałkami czekolady) galaretka cytrynowa 1/2 szklanki mleka 4 łyżki kokosu łyżka cukru na wierzch: 1 opakowanie śnieżki 200 ml mleka 5 łyżek kokosu kolorowa masa cukrowa Przygotować biszkopt: białka wbić do metalowej miski i ubijać do momentu aż piana zrobi się sztywna. Wtedy zacząć(...)jednym żółtku a po nich dodać wodę. Mąki wymieszać z proszkiem do pieczenia i przesiać do masy jajecznej. Jeśli używamy obręczy w kształcie królika to dużą blaszkę należy wyścielić papierem na dnie i nałożyć obręcz (nie smarować jej) i przelać ciasto. Jeśli nie mamy obręczy to zrobić normalnie w foremce. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 175*C i piec
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchniainaczej, na dworze prószy śnieg, więc jest to dobry moment, aby przygotować ciasto "Śnieżny puch". Ps. Kochani trzymam kciuki, żebyście wszystkie swoje noworoczne postanowienia zrealizowali. SKŁADNIKI: 100 g wiórków kokosowych 60 g masła 2 łyżki cukru 500 g sera z wiaderka 2 galaretki cytrynowe 500 ml wody 200 ml śmietanki 30 % 1 płaska łyżka cukru pudru(...)przełożyć do miski i zmiksować z przestudzoną galaretką. Śmietankę ubić na sztywno z cukrem pudrem i dodać do masy serowej, delikatnie zmiksować do połączenia składników. Masę wylać na przygotowany wcześniej kokosowy spód i odstawić do lodówki. Po godzinie wierzch ciasta posypać pozostałymi wiórkami i ponownie odstawić do lodówki na 3-4 godziny, a najlepiej na całą
Kuchnia w opałach