ciasto cytrynowe z masa - 2854 przepisów (strona:33/191)

rolada cytrynowa 153

masy jajecznej. Blaszkę z piekarnika wyłożyć papierem do pieczenia i rozsmarować na nim ciasto. Piec w  180*C około 20 minut aż ciasto będzie ścięte ale niezbyt wysuszone ( bo będzie się łamać). Upieczony biszkopt wyjąć z piekarnika, zdjąć papier, rozłożyć ciasto na wilgotnej ściereczce i zwinąć jak roladę razem ze ściereczką. Odstawić.  Jedną galaretkę cytrynową rozpuścić w szklance(...)zagotować, kiedy zacznie gęstnieć dodać masło. Gotować aż powstanie gęsty budyń. Wystudzić. Przygotować krem cytrynowy: Drugą galaretkę rozpuścić w 1/2 szklanki wody.  Kremówkę ubić z cukrem pudrem. Zmiksować z mascarpone i budyniem cytrynowym. Na końcu powoli wlewać galaretkę. Biszkopt rozwinąć, usunąć ściereczkę. Kiedy masa zacznie tężeć rozsmarować ją na biszkopcie i ułożyć kawałki galaretki. Zwinąć roladę i odstawić

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
Przekładaniec cytrynowy 202

Pyszne, mocno cytrynowe ciasto, bardzo lekkie i orzeźwiające. Łatwe do zrobienia, zniknie szybko z Waszych stołów :) Idealne dla amatorów cytrusowych smaków! Zróbcie koniecznie, smakuje naprawdę smacznie, tak cytrusowo ;) PS Jeśli szukacie składników do tego ciasta lub innych wypieków w promocyjnych cenach zajrzyjcie tutaj po gazetkę promocyjną z biedronki . Warto zajrzeć, bo po co przepłacać? ;) Zawsze lepiej kupić w promocyjnej cenie(...)spłynął z ciasta. Na kisiel poukładać herbatniki, całość odstawić do wystudzenia.  Pianka cytrynowa: 1 galaretka cytrynowa (u mnie agrestowa) 500 ml śmietany kremówki 3 łyżki cukru pudru Galaretkę rozpuścić w szklance gorącej wody, wystudzić. Kremówkę ubić na sztywno z cukrem pudrem. Połączyć z tężejącą galaretką, cały czas miksować. Wyłożyć na masę budyniową, na nią herbatniki, wstawić do lodówki

Domowa cukiernia Ewy
Piętrowiec - metrowiec 120

czekoladowe Jaja ubijamy z cukrem na puszystą masę.  Stopniowo dodajemy mąkę i proszek do pieczenia - miksujemy.  Olej mieszamy z ciepłą wodą i zapachem rumowym - dodajemy do ciasta cały czas miksując. Tak powstałe ciasto dzielimy na 2 połowy - do jednej dodajemy dwie łyżki mąki, a do drugiej 4 łyżki kakao - mieszamy. Ciasta wylewamy do dwóch blaszek wyłożonych papierem do pieczenia(...)wyrównujemy i pieczemy przez około 45-50 minut w temperaturze 180 stopni. Po upieczeniu ciasta studzimy. Piętrowiec - metrowiec W czasie gdy ciasto się piecze gotujemy budyń wg wskazań z opakowania, ale w mniejszej ilości mleka (ja użyłam 400ml). Budyń musi być dobrze gęsty. Ugotowany budyń studzimy. Masło roślinne przeznaczone na krem ucieramy mikserem z cukrem pudrem, dodajemy stopniowo wystudzony budyń

peggiwkuchni
Sernik japoński - sufletowy, lekki 271

Lubię poznawać wschodnie a w tym i japońskie tajniki sztuki kulinarnej i wypróbowywać ich metody gotowania i pieczenia, w tym i również pieczenia ciast i chlebów. W ten sposób odkryłam sekretny przepis na lekki choć drożdżowy chleb lub bułki pieczony techniką japońską . Jest jednym z najczęściej odwiedzanym w wpisem na moim blogu przez moich czytelników. Nie raz byłam zadziwiona oczywistą(...)ubijania dodać cukier i sok cytrynowy. 1/3 część ubitej na sztywno piany wmieszać ręcznie do ciasta, po chwili dodać połowę z pozostałej piany i w końcu wmieszać 3-cią część. Ważne by przy mieszaniu piany z ciastem zagarniać ciasto od spodu do góry zamiast okrężnych ruchów. Zapewni to szybkie połączenie i piana zachowa puszystość. Masę przelać do przygotowanej tortownicy, upuścić

Sztuka gotowania w/g Samiry
Letnie racuszki 137

środku.  Skrywają całą masę jagód i cytrynowy smak. Pyszne. Idealne na późne śniadanie. Składniki: 130 g mąki, szczypta soli, 2 łyżki cukru, 1 łyżeczka drożdży, skórka starta z cytryny, 75 ml mleka, 1 jajko, 2 łyżeczki syropu fiołkowego, 100 g jagód W misce wymieszać ze sobą wszystkie składniki, na koniec delikatnie wmieszać w ciasto jagody.  Przykryć ściereczką

Plate of Joy
Sernik z gruszkami pod kokosową pierzynką 124

szklanki cukru pudru 1 jajko 1 łyżeczka proszku do pieczenia Masa serowa: 3 jajka 500g serka homogenizowanego naturalnego/waniliowego 3/4 szklanki cukru pudru 1 budyń śmietankowy/waniliowy 2 łyżeczki cukru waniliowego (jeśli serek jest naturalny) Dodatkowo:  4 średnie gruszki 4 łyżek soku z cytryny    Przygotować ciasto na wierzch kokosowy. Wszystkie składniki dokładnie połączyć, uformować w kulę i włożyć(...)następnie ułożyć na nim gruszki wymieszane z sokiem cytrynowym. W międzyczasie przygotować masę serową. Żółtka utrzeć z cukrem (na puszystą masę), dodać serek, proszek budyniowy, cukier waniliowy i dokładnie wymieszać. Delikatnie połączyć z ubitymi na sztywno białkami. Całość przełożyć na spód. Na wierzch zetrzeć (na grubych oczkach tarki) schłodzone ciasto kokosowe. Przykryć folią aluminiową (aby wiórki się nie przypaliły). Piec

Di gotuje
Sernik na zimno z serkiem mascarpone, lemon curd i białą czekoladą 182

mascarpone a na końcu białą czekoladę.   Ciasteczkowy spód posmarować cienką warstwą lemon curd, ułożyć plasterki kiwi i umieścić masę z serkiem. Całość wyrównać i ponownie posmarować kremem cytrynowym (tym razem jego warstwa powinna być grubsza) oraz obłożyć kiwi. Ciasto schłodzić w lodówce (minimum kilka godzin; ja pozostawiłam je na całą noc). Jeśli nie chcemy, aby lemon curd był lekko

Di gotuje
Sernik--- torta di formaggio 121

szczyptą soli i skórką cytrynową. Następnie dodajemy kawałki zimnego masła ,żółtka i szybko zagniatamy ciasto. Zawijamy w woreczek foliowy i wstawiamy do lodówki na minimum 30 minut. W tym czasie oddzielamy żółtka od białek. Miękkie masło ucieramy przez 3-5 minut, i , cały czas ucierając, dodajemy po jednym żółtku i po łyżce cukru. Gotową masę żółtkową mieszamy z serem, mąką

w mojej kuchni
Placek z jabłkiem i żurawiną 171

gorącą kawą lub kubkiem mleka. Ciasto podałam na kolekcji  Scania PORCELANA BOGUCICE 250 g mąki pszennej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżeczka cynamonu 100 g cukru 2 jajka 100 ml oleju 1 szklanka mleka 1 jabłko 1 szklanka suszonej żurawiny Skworcu  (klik) 0,5 szklanki cukru pudru Olejek cytrynowy 2 łyżki wody W jednej misce mieszamy suche(...)mieszamy trzepaczką. Jabłko obieramy, wycinamy gniazdo i kroimy w plasterki. Do masy dodajemy pokrojone jabłko oraz suszoną żurawinę. Mieszamy łyżką, przelewamy do foremki o wymiarach 12x23 cm. Ciasto pieczemy w temperaturze 190*C przez 30 minut. Po wystudzeniu lukrujemy lukrem przygotowanym z cukru pudru, kilku kropel olejku cytrynowego i odrobiny wody

VioletoweKucharzenie
Makuszek z ananasem 2658

makowe z masą śmietanową i ananasem. Ciasto, które ucieszy podniebienie nawet najbardziej wybrednych smakoszy. Warto je przygotować, bo wspaniale wygląda i smakuje. SKŁADNIKI: Biszkopt makowy: 8 białek, 1 szklanka cukru, 2 łyżeczki octu, 2 łyżki mąki pszennej, 2 łyżki mąki ziemniaczanej, 6 łyżek suchego maku, Masa: 500 ml śmietany 30%, 2 opakowania galaretki cytrynowej, 1 puszka ananasa, Dodatkowo: 1/2 słoiczka(...)Ciasto wykładam na dwie blaszki o wymiarach 24cm x 24cm, wyłożone papierem do pieczenia. Piekę dwa jednakowe placki każdy po około 25 minut w temperaturze 170 stopni.  2. Masa: Galaretki rozpuszczam w 500 ml wrzącej wody. Odstawiam do przestudzenia. Schłodzoną śmietanę ubijam na sztywno. Dodaję tężejącą galaretkę i razem miksuję. Następnie dodaję pokrojonego w kostkę ananasa. Mieszam. Masę wykładam

Tradycyjna kuchnia Kasi
Ciasto z kremem pomarańczowo-adwokatowym 170

kawałkiem ciasta :) Pyszny, maślany, lekko pomarańczowy biszkopt, masa pomarańczowa z solidną dawką ajerkoniaku i delikatna warstwa ubitej śmietanki Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, proszę o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres konsek_ewa@o2.pl lub zostaw w komentarzu na facebooku. Fotografię opublikuję na facebookowym profilu Domowej cukierni Ewy :) Składniki na ciasto: 200 g miękkiego masła(...)duże jajka 500 g mąki pszennej 225 g cukru 1 opakowanie cukru cytrynowego Delecta 225 ml soku pomarańczowego 1 łyżeczka ekstraktu pomarańczowego 1 łyżeczka proszku do pieczenia Delecta Masło utrzeć z cukrem na jasną, puszystą masę, dodawaj jajka, jedno po drugim, cały czas ucierając. Do masy maślano-jajecznej dodać sok i ekstrakt pomarańczowy, wymieszać. Dodać mąkę przesianą z proszkiem

Domowa cukiernia Ewy
Orzechowiec z masą jabłkową 516

warto dla takiego efektu, który zaskoczy Ciebie i resztę rodziny! :) Składniki: *Ciasto: 350 g mąki  3 łyżeczki proszku do pieczenia kostka margaryny (250 g) 100 g cukru 2 jajka 2 łyżki gęstej, kwaśnej śmietany 18% *Masa jabłkowa: ok. 2 kg jabłek 2 galaretki, najlepiej pomarańczowa, brzoskwiniowa lub cytrynowa *Masa orzechowa:\ 250 g orzechów włoskich, trochę posiekanych 120 g cukru

Piekę, bo lubię
Ciasto smerfa 187

zostawiam przepis: Składniki na dużą  prostokątną blachę: ciasto: 200 g czekolady mlecznej 2 szklanki borówek mrożonych 300 g masła 4 łyżki kakao 300 g mąki pszennej 6 jajek 300 g cukru 2 łyżeczki proszku do pieczenia masa: 6 łyżek kaszy mannej 1 litr mleka 2 budynie waniliowe 2 galaretki cytrynowe  200 g borówek  Wykonanie: Czekoladę masło(...)sztywną pianę i delikatnie dodajemy ją do ciasta. Wszystko razem mieszamy i przelewamy do formy. Pieczemy około 40 minut w temp. 170 stopni.  Gdy ciasto się nam piecze możemy zrobić masę. Gotujemy budynie zgodnie z instrukcją na opakowaniu i przed dodaniem budyniu do mleka wsypujemy kasze manna. Gotową masę studzimy i wykładamy na ciasto. Następnie wysypujemy na wierzch borówki

ciastkarnia na kruchym spodzie
Oponki wiedeńskie 1691

Fantazyjne oponki wiedeńskie nie tylko na tłusty czwartekOponki wiedeńskieSKŁADNIKI: CIASTOjajka -6 szt mąka -240 gsól-szczyptamasło-100 gmleko -0,5 lcukier -1 łyżeczkatłuszcz roślinny do smażeniaLUKIER3

Kuchnia Danusi
Sernik na jogurtach greckich z mango i melisą 147

Padały propozycje sernika, ciasta tureckiego ze szpinakiem, jakiegoś mokrego ciasta. W końcu stanęło na tym, że ma być niespodzianka. Postanowiłam wszystko połączyć i wyszło mokre ciasto na jogurtach, a zamiast szpinaku użyłam melisy cytrynowej, ale w zdecydowanie mniejszej ilości ;) Klasyczny sernik na jogurtach greckich piekłam na Wielkanoc. Dziś zrobiłam z dodatkami i ze spodem z biszkoptów. Składniki : 12 okrągłych biszkoptów(...)pokrojone mango. Wymieszać. Białka utrzeć na sztywną pianę. Pianę dodawać stopniowo do masy jogurtowej i dobrze mieszać. Przelać masę na biszkopty. Na wierzchu ułożyć liście melisy cytrynowej. Piec sernik ok. godziny w piekarniku nagrzanym do ok. 180 stopni C. Delikatnie wyjąć ciasto z formy i odstawić do całkowitego ostygnięcia

Weekendy w domu i ogrodzie

Proponowane wyszukiwania