ciasto cytrynowe z masa - 2854 przepisów (strona:14/191)

Ciasto Brazylianka 1646

suche i nie będzie się chciało lepić, możemy dodać więcej. Natomiast jeśli ciasto po dodaniu jednej łyżki będzie już odpowiednio elastyczne, nie musimy dodawać całych 2 łyżek.Masa budyniowa: 2 szklanki mleka3 łyżki cukruopakowanie budyniu smietankowego150g miękkiego masłaMasa Jabłkowa:1kg jabłekgalaretka cytrynowałyżka cukru- jeśli lubicie słodsze masy Dodatkowo:mleczna czekoladałyżka masłaMąkę siekamy z masłem lub margaryną. Dodajemy pozostałe składniki(...)Pieczemy w 190 stopniach przez 20 minut.Tak samo pieczemy pozostałe dwie części.Masa budyniowaW trakcie pieczenia możemy ugotować budyń z mleka, budyniu i cukru. Odstawiamy do wystygnięcia.Gdy budyń wystygnie, masło ucieramy mikserem na puch. Dodając po łyżce zimnego budyniu, miksujemy do uzyskania jednolitej masy.Blat miodowy smarujemy masą i przykrywamy go drugim blatem.Masa JabłkowaJabłka obieramy i ścieramy na tarce

Czerwona Porzeczka
ciasto cynamonowo- jabłkowe 182

sobą dodajemy olej i  jajka , wszystko mieszamy do uzyskania jednolitej masy. Gotową przekładamy do tortownicy i pieczemy 45 minut 180 stopniach.  Gotowe ciasta pozostawiamy chwile do ostygnięcia. Po tym czasie przekrawamy  je na pół i smarujemy jedną połówkę prażonymi jabłkami i przykrywamy drugą częścią ciasta. Całość posypujemy cukrem pudrem.  Jeżeli nie macie tylko świeże jabłka należy(...)obrać i pokroić w drobne plasterki. Następnie przesmażyć je na w niewielkiej ilości wody aż się rozgotują, na koniec dodać wsypać galaretkę cytrynową i mieszać aż całkowicie się rozpuści. Gotową masę jeszcze ciepłą można przełożyć na ciasto, smacznego

ciastkarnia na kruchym spodzie
Cytrynowiec Siostry Anastazji 629

Pyszny, składający się aż z 5 warstw cytrynowiec wg przepisu Siostry Anastazji :) W środku znajdziecie nie tylko masę cytrynową, ale także mięciutki biszkopt, bitą śmietanę, ananasa, herbatniki, a całość zwieńczona jest polewą kakaową z kwaśną śmietaną. Mniam <3 Ciasto nie jest bardzo skomplikowane, jednak trzeba mu poświęcić trochę więcej czasu, niż normalnie. Ale nie zrażajcie się tym, bo naprawdę(...)wymiarach ok. 26cm x 37cm Składniki na biszkopt: 6 jajek 1 szklanka cukru 1 szklanka mąki 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia masło do wysmarowania formy Składniki na masę cytrynową: 3 cytryny 3/4 szklanki cukru 3 żółtka 2 śmietankowe budynie 1 i 1/2 łyżki mąki pszennej 1 łyżka mąki ziemniaczanej 1 op. cukru wanilinowego 200 g miękkiego masła (1 kostka

My Culinary Art
Torcik limonkowy ze słodką nutką 246

łyżeczka skórki cytrynowej Przygotowanie: sok cytrynowy, żółtko z cukrem mieszamy w miseczce. Dodajemy pocięte w kosteczki masło i skórkę cytrynową oraz serek mascarpone, mieszamy.  Ucieramy, aż masa stanie się puszysta, jasnożółta i gęsta.  Śmietanę ubijamy obie masy łączymy. Ciasto: 5 jajek 1 żółtko 1 szkl cukru 0,5 szkl mąki 1 łyżeczka proszku do pieczenia 0,5 łyżeczki(...)pomocą miksera przez 10-15 minut, aż masa zrobi się jasnożółta i puszysta. Przesiewamy do miski suche składniki.  stopione masło, cukier waniliowy, skórkę i sok z cytryny mieszamy i odstawiamy na bok. Zmniejszamy obroty miksera i stopniowo dosypujemy suche składniki. Dodajemy masło i mieszamy, chwilę tak aby składniki się połączyły.  ciasto wlewamy do tortownicy, pozostawiając

Luźna Kuchnia
LEŚNY MECH 328

śmietanę, którą najczęściej można spotkać w przepisach do tego ciasta zastąpiłam jogurtu naturalnym połączonym z galaretką cytrynową, dzięki temu ciasto jest orzeźwiające. Składniki: Ciasto 450 g mrożonego szpinaku szklanka cukru 4 jajka szklanka oleju 2 szklanki mąki 3 łyżeczki proszku do pieczenia MASA 800 g jogurtu naturalnego 3 galaretki cytrynowe żurawina Szpinak rozmrozić następnie odsączyć z wody Jajka zmiksować

RAROSSA
CIASTO KRÓWKA 446

Cukier puder -2 łyżki Masa krówkowa-1 puszka Orzechy włoskie -200 g Etapy przygotowania CIASTO Mąka, miód, jajka, masło, 1 cukier waniliowy, soda, cukier 1/2 szkl. Z podanych składników zagnieść ciasto, podzielić na 2 części i upiec osobno. Piec w 190 stop. do zrumienienia ciasta. KREM Śmietana, cukier waniliowy, cukier puder, śmietan fix, galaretka cytrynowa. Galaretkę rozpuścić w 1 szkl

Kuchnia Danusi
Torcik z musem truskawkowym i masą z serka homogenizowanego 2152

Nadal ubijając dodaję żółtka oraz cukier. Nie przerywając ubijania dodaję olej, mąkę, ocet, kakao i proszek do pieczenia. Ciasto wykładam na tortownicę o średnicy 24cm, wyłożoną papierem do pieczenia. Piekę 30 minut w temperaturze 170 stopni. 2. Masa homo: Galaretki cytrynowe rozpuszczam w 500 ml wrzącej wody. Studzę. Zimny serek homogenizowany miksuję z tężejącą galaretką. Masę wykładam na przestudzony biszkopt

Tradycyjna kuchnia Kasi
Tarta z masą kisielową i owocami 185

kisielu cytrynowego, 2 opakowania galaretki cytrynowej, Dodatkowo: 300g owoców sezonowych PRZYGOTOWANIE: 1. Ciasto : Mąkę łączę z margaryną i pokruszonymi drożdżami. Dodaję cukier puder, żółtka, śmietanę oraz proszek do pieczenia. Zagniatam ciasto.  2. Przygotowane ciasto rozwałkowuję i wykładam na foremkę na tartę. Spód nakłuwam widelcem. Piekę około 30 minut w temperaturze 180 stopni. 3. Masa kisielowa: Z wody odlewam

Tradycyjna kuchnia Kasi
Ciasto Daniela 177

nagrzanego piekarnika. Pieczemy  w temp. 170 C około 16-20 minut-do suchego patyczka. Upieczone ciasto studzimy.Odstawiamy . Wszystkie ciasta pieczemy w tych samych rozmiarowo blaszkach. Masa jabłkowy Składniki 1 kg jabłek 1 budyń śmietankowy ½ szklanki soku cytrynowego 1 łyżka płatków róży 3 łyzki likieru brzoskwiniowego(cocua melocoton sin ) Wykonanie Jabłka obrać ze skórki pokroić w kostkę i smażyć(...)będą miękkie. Dodać cukier do smaku i dalej smażyć.Budyń rozmieszać w soku cytrynowym,dodać płatki róży i likier.Wszystko dokładnie wymieszać i wlać do usmażonych jabłek. Podgrzewać mieszając cały czas aż masa zgęstnieje. ciasto orzechowe Składniki 130 g orzechów włoskich 350 g mąki pszennej tortowej 6 żółtek 230 g zimnego masła ½ szklanki cukru pudru 1 łyzeczka ekstratu wanilii 1 ½ łyżeczki

w mojej kuchni
Jogurtowiec z musem malinowym i winogronami. 252

Składniki: masa jogurtowa: dwa jogurty greckie (2x125g), 1 galaretka cytrynowa, 1 czubata łyżka cukru. mus malinowy: 250g malin, 2-3 czubate łyżki cukru, galaretka malinowa ( poziomkowa lub truskawkowa). galaretka agrestowa (lub o innym smaku, ale by miała kolor zielony), winogrona. Przygotowanie: Uwaga!!! Moje ciasto jest miękkie. Także jeżeli wolisz bardziej sztywne do masy jogurtowej i musu malinowego użyj po półtora

W kuchni u Moniki
CIASTO CYTRYNOWE Z NUTELLĄ 460

pieczenia.Odstawiamy z powrotem do lodówki.Nagrzewamy piekarnik na 20C i wkładamy ciasto na ok. 20 minut.Wyciągamy , ostawiamy do ostudzenia.Podpieczone  smarujemy marmoladą truskawkową.KREM CYTRYNOWY :Budyń śmietankowy gotujemy na mleku, studzimy,Z cytryn wyciskamy sok. , mieszamy z budyniem.Dodajemy mascarpone, , słodzimy wg. uznania i miksujemy na gładką masę.Jeśli chcemy masę mocniej cytrynową dodajemy otartą z cytryny skórkę.Żelatynę mieszamy(...)dokładnie miksujemy.W razie gdyby z żelatyny zrobiły się grudki podgrzewamy chwilę garnek z masą i ponownie miksujemy,Studzimy i wkładamy do lodówki. KREM CZEKOLADOWY:Śmietanę ubijamy na sztywno.Serek mascarpone miksujemy z nutellą.Dodajemy ubitą śmietanę i dokładnie mieszamy.CAŁOŚC:Na posmarowane marmoladą kruche ciasto wyciągamy krem cytrynowy i za pomocą szpatułki delikatnie rozprowadzamy.Wkładamy do zamrażalnika na ok. 10 minut.Na

Ostra na Słodko
Ciasto migdałowe z winogronami 210

dodać mleko, 4 łyżki roztopionego masła, oliwę i ekstrakt waniliowy. Mąkę przesiać i wymieszać z proszkiem do pieczenia,solą, mielonymi migdałami i skórką cytrynową. Dodać do masy jajecznej, wymieszać . Formę smarujemy roztopionym masłem, przekładamy do niej ciasto, rozkładamy równomiernie10 całych winogron , wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 st. C na 20 minut. Po tym czasie ciasto na chwilę wyjąć, ułożyć

Stare Gary
Sernik w cieście orzechowym z masą jabłkową 275

pieczenia. Białka ubijamy na sztywną pianę i dodajemy do masy serowej.  Sernik pieczemy w tej samej blaszce co ciasto orzechowe  - ok. jednej godziny w temperaturze 180 stopni. Masa jabłkowa:   3 kg jabłek   4 galaretki cytrynowe  Jabłka obieramy i kroimy w cienkie plasterki.  Jabłka przesmażamy(...)momentu wyparowania płynu. Dodajemy galaretki cytrynowe i mieszamy aż się rozpuszczą.  Pozostawiamy do ostygnięcia. Krem: 400 g margaryny 2 szklanki śmietany 18 %  12 łyżek cukru Margarynę ucieramy z cukrem i stopniowo po jednej łyżce dodajemy śmietanę.  Ciasto orzechowe przekrajamy na pół.  Ciasto składamy w następujący sposób: ciasto orzechowe, krem, masa jabłkowa, krem, sernik, krem, masa jabłkowa

Pyszności Słodkości
Sernik w cieście orzechowym z masą jabłkową 376

proszkiem do pieczenia. Białka ubijamy na sztywną pianę i dodajemy do masy serowej. Sernik pieczemy w tej samej blaszce co ciasto orzechowe - ok. jednej godziny w temperaturze 180 stopni. Masa jabłkowa:   3 kg jabłek   4 galaretki cytrynowe  Jabłka obieramy i kroimy w cienkie plasterki. Jabłka przesmażamy(...)momentu wyparowania płynu.Dodajemy galaretki cytrynowe i mieszamy aż się rozpuszczą. Pozostawiamy do ostygnięcia. Krem: 400 g margaryny 2 szklanki śmietany 18 %  12 łyżek cukru Margarynę ucieramy z cukrem i stopniowo po jednej łyżce dodajemy śmietanę.  Ciasto orzechowe przekrajamy na pół. Ciasto składamy w następujący sposób: ciasto orzechowe, krem, masa jabłkowa, krem, sernik, krem, masa jabłkowa, krem, ciasto

Salonik smaków