Jedno z moich ulubionych ciast :). Zresztą, jakby mogło być inaczej skoro kocham Tiramisu w jego klasycznym wydaniu ;). Puszyste kawowe blaty biszkoptowe, a pomiędzy nimi przepyszny krem oraz biszkopty nasączone w ponczu ze świeżej kawy i Amaretto... To cała blacha pysznego ciasta, które wspaniale nadaje się na wszelkie rodzinne uroczystości; może też być alternatywą dla tortu urodzinowego :). Bardzo bardzo polecam :). Biszkopt
Opowieści z piekarnikaBiszkoptowy spód, duża ilość malin, galaretka, pianka to wszystko zawarte zostało w jednym cieście. Ciasto co prawda nie wymaga wiele pracy, za to trzeba trochę poczekać aż zastygną poszczególne warstwy. Ale efekt końcowy na pewno Was zadowoli. Ciasto nie jest zbyt słodkie, ani też nie jest kwaśne od malin. Delikatne i lekkie. W sam raz na różne imprezy, urodziny
Zrób to smacznieSkładniki na ciasto jajka, 3szt cukier, 100g sok z cytryny, 1 łyżeczka mąka pszenna, 50g kakao, 15g proszek do pieczenia, 1/2 łyżeczki olej, 2 łyżki Składniki
Gotowanie moimi oczamiZnacie takie ciasto jak bananowiec? Mam jego klasyczną (no prawie) wersję na blogu już od jakiegoś czasu, a ostatnio, w sumie trochę z przymusu, bo miałam
Kuchnia w czekoladziePyszne ciasto..troszkę może słodkie od masy kajmakowej, ale za to z dużą ilości suszonych bakalii..rodzynki, żurawina, morele, śliwki, a nawet jabłka suszone..Przepis z
Moje domowe kucharzenieSkładniki Ciasto: 3 jajka 0,5 kubka oleju 0,5 kubka mleka 0,5 kubka maślanki 1 tabliczka czekolady 2łyżki dobrej jakości kakao szczypta soli 1
Luźna KuchniaBardzo szybkie ciasto i zawsze się udaje Składniki na biszkopt jajka, 5szt cukier, 5 łyżek mąka pszenna, 5 łyżek Składniki na krem jogurt owocowy, 1000g
Gotowanie moimi oczamiSkładniki na ciasto jajka, 12 szt cukier, 1 i 1/2 szkl mąka pszenna, 3 szkl olej, 6 łyżek cukier waniliowy, 3 łyżki proszek do pieczenia
Gotowanie moimi oczamiRafaello to ciasto klasyk, dobrze wszystkim dobrze znany i chyba nie znam osoby, która by go nie lubiła. Ja sama je uwielbiam, bo tak się składa
Smakowy RajSmaczne ciasto...i proste do zrobienia...wystarczy biszkopt..masa budyniowa ..i dowolny dżem.. Szykuje się konkurs z okazji 3 rocznicy bloga...Warto będzie brać udział
Moje domowe kucharzenieRolada biszkoptowa... chyba każdy wie , że należy do ciast , których wykonanie nie zajmuje zbyt dużo czasu, jednak możne przerażać jej zwijanie. Jednak gdy spróbujemy i ją wykonamy na pewno rolada częściej zagości na naszych stołach. Na blogu można znaleźć przepis na biszkoptową roladę z jabłkami i roladę waflową z bananem a teraz dołączy
Ciasta ciastka ciasteczka Słodka chwila zapomnieniapędzelka na pozostałej części ciasta rozprowadzić polewę czekoladową i dowolnie ozdobić. A o tym jak wykorzystać pozostałe po cieście serduszka biszkoptowe zapraszam do następnego posta:) Ciasto dodaję do akcji
My simple kitchenpojemnika, przechowywać w chłodnym miejscu przez kilka dni. Biszkopt proponuję upiec najwcześniej na dzień przed przełożeniem ciasta, żeby nie wysechł. Ciasto przełożone budyniem, należy szczelnie zamknięte przetrzymać przez co najmniej 24 godziny, aby pozwolić blatom miodowym oraz biszkoptowi odpowiednio zmięknąć. Dekorację czekoladą najlepiej wykonać na kilka godzin przed krojeniem, gdyż powinna mieć czas na zastygnięcie, ale też wykonana wcześniej, może
Smakołyki Berenikinich wypełniamy nadzieniem, zwijamy i dekorujemy. Wykonanie mini rolad na pewno jest bardziej pracochłonne niż zrobienie jednej rolady, ale moim zdaniem o wiele lepiej się prezentują te mniejsze. BISZKOPTOWE MINI ROLADKI Z JEŻYNAMI Składniki: (na 4 porcje) biszkopt: 3/4 szkl mąki pszennej 3/4 szkl cukru pudru 2 jajka 1/4 szkl wody masa: 500 g serka mascarpone 4 łyżki(...)dodatkowo: płatki migdałowe biała czekolada Przygotowanie: biszkopt: Białka ubijamy z cukrem pudrem na sztywno , a następnie dodajemy żółtka. Do masy przesiewamy mąkę mieszamy łyżką,a potem dodajemy wodę. Ciasto wylewamy na blaszkę z piekarnika wysmarowaną masłem i wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy przez około 15 minut w 180 stopniach. Trzeba uważać, aby biszkopt się za bardzo
Bon appetit mon amieWiśniowy przekładaniec to lekkie w smaku wielowarstwowe ciasto. Jest ono dość pracochłonne, gdyż wymaga upieczenia trzech odrębnych blatów biszkoptowych oraz przygotowania dwóch różnych mas, gotowy przekładaniec jest jednak na tyle smaczny, a efekt wizualny na tyle atrakcyjny, że warto poświęcić kilka godzin na jego przygotowanie. Puszysty biszkopt, lekko słodka masa grysikowa oraz kwaskowaty mus wiśniowy idealnie współgrają ze sobą
Smakołyki Bereniki