przepisu wyszły wyjątkowo kruche i rozwalały się przy najmniejszym dotknięciu… O przecięciu ciasta nie było mowy… Nie wspominając już o tym, że wypróbowywałam pieczenie używając samego rantu i część ciasta biszkoptowego wypłynęła z formy… No aura wybitnie mi nie sprzyjała tego dnia. Nie dałam się jednak zniechęcić tym drobnym niepowodzeniom. Jakoś udało mi się poskładać z tego dwa blaty(...)razie potrzeby dosłodzić stewią w płynie lub dodatkową porcją erytrytolu. Schłodzić, a gdy lekko stężeje przekładać kremem na zmianę z konfiturą wiśniową nasączone blaty biszkoptowe. Trochę kremu zostawić do dekoracji - obłożyć nim boki ciasta, a wierzch przyozdobić kleksami z kremu i usadowić na nich po 1 sztuce wiśni. Na środek wysypać startą czekoladę. Także boki można obsypać odrobiną ciemnej czekolady
Modern Cave GirlNiestety nie mam specjalnej formy owocowej żeby z ciasta uzyskać brzegi typowe dla tarty ale myślę że i tak fajnie wyszło a co najważniejsze że smakowało Składniki na ciasto biszkoptowe: - 2 jajka - 5 łyżek cukru - 3,5 łyżki mąki pszennej - 1,5 łyżki mąki ziemniaczanej - 1 łyżeczka proszku do pieczenia - 1 banan - 1 puszka mandarynek - 2 różne smakowe galaretki(...)Spód biszkoptowy zaczynamy od ubijania białek z cukrem. Po ubiciu piany wrzucamy żółtka i delikatnie łączymy. Następnie mieszamy ze sobą poszczególne mąki z proszkiem do pieczenia i stopniowo dodajemy do masy. Gotowe ciasto wylewamy do formy i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 200 stopni i pieczemy ok.20-30 min jak biszkopt nam lekko zbrązowieje. Podczas pieczenia biszkoptu przygotowujemy sobie galaretki
Kuchenne WariacjeSzarlotka na delikatnym cieście biszkoptowym, przypominająca szarlotkę na zimno. Doskonale sprawdzi się także jako alternatywa, klasycznej s zarlotki na kruchym cieście . SKŁADNIKI forma 24x35 cm BISZKOPT: 6 jajek 6 łyżki mąki pszennej 1 łyżka mąki ziemniaczanej 6 łyżki cukru 2 łyżeczki proszku do pieczenia Masa jabłkowa: 1 kg jabłek Cukier (według uznania) 1 łyżeczka cynamonu 5 łyżek bułki tartej
RAROSSAzapowiada ładną pogodę. Czasami tylko pada deszcz... Dzisiaj krótko. Idę po kolejną herbatę i wracam do łóżka. Grypa chce również mnie podstępnie dopaść. Po walentynkowym cieście z serduszkami ( klik ) zostały mi serduszka biszkoptowe. Rzeczą oczywistą było(...)znajdą się w naszych brzuszkach, ale postanowiłam nieco urozmaicić ich smak i wygląd. I w ten sposób zdarza się, że i z pustego czasami Salomon naleje:P Składniki: ciasto biszkoptowe serek homogenizowany (u mnie Danio waniliowy) dowolny dżem, konfitura, nutella, cukier puder posypka cukrowa Ciastka przekładamy dowolnym smarowidłem i również dowolnie dekorujemy. Posypane cukrem pudrem także nie tracą na smaku
My simple kitchenrazem nie dodałam śmietanki i wszystko się udało. Ufff! Dla kogo: dla szykujących przyjęcie dla mających do wykorzystanie resztki ciasta dla lubiących białą czekoladę Składniki na masę biszkoptową: 400g ciasta typu biszkoptowego (bez masy) 125g sera mascarpone 60g białej czekolady Składniki na polewę: 200g białej czekolady 3-4 łyżki masła cukrowe dekoracje Wykonanie ciasta: Rozpuścić białą czekoladę w kąpieli wodnej
Mania Wypiekaniamówi na ten deser? Ja znam trzy określenia – biskwity, biszkoptowe omleciki oraz usteczka. A Wy? Walentynkowe biskwity z truskawkami Składniki: (na 8 sztuk) 3 duże jajka klasy L 3 łyżki drobnego cukru do wypieków szczypta soli 3 łyżki mąki pszennej 1 łyżka mąki ziemniaczanej Uwaga! Składniki na ciasto powinny być w temp. pokojowej Dodatkowo: 400 ml śmietany kremówki(...)Kolejno dodajemy stopniowo (łyżka po łyżce) cukier, cały czas ubijając. Następnie dodajemy żółtka, ubijamy. Na koniec dodajemy przesiane mąki, należy je delikatnie wymieszać szpatułką z resztą składników. Tak przygotowane ciasto biszkoptowe wykładamy na okręgi (około 2 łyżki ciasta na każdym okręgu), wyrównujemy łyżką. Biskwity (omleciki) pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 6-7 minut do tzw. suchego
Słodkie okruszkiCiasto z rabarbarem – puszyste, delikatnie wilgotne, nieco słodkie i umiarkowanie kwaskowate. Idealne ciasto do kawy! To ciasto ucierane z rabarbarem oprószone cukrem pudrem jest bardzo
Kulinarne PrzebojeCiasto marchewkowe z poniższego przepisu to HIT wśród prostych wypieków! Kiedy ostatnio zrobiłam je na spotkanie ze znajomymi, zniknęło z talerzy w mgnieniu oka :) Każdy zachwalał
Kulinarne PrzebojeCiasto kokosowo-cytrynowe idealnie wpisuje się w zimowy klimat. Jest lekkie jak piórko i orzeźwiające za sprawą cytryny, będzie niezastąpione na Sylwestra czy Nowy Rok.
Słodki BlogCiasta z makiem to nieodłączny element świąt Bożego Narodzenia, dlatego przygotowałam kolejną propozycję... Ciasto Fantazja to połączenie kakaowego biszkoptu z maślaną masą makową z dodatkiem powideł
Kuchnia MagdaLenyCiasta z makiem to nieodłączny element świąt Bożego Narodzenia, dlatego przygotowałam kolejną propozycję... Ciasto Fantazja to połączenie kakaowego biszkoptu z maślaną masą makową z dodatkiem powideł
Kuchnia MagdaLenyCiasto, które jest jednym z ulubionych mojego Męża. Wielu ich nie ma, a jeśli już jakieś są, to na pewno nie te "swoje", przygotowywane w domu
Kuchnia w czekoladzieCiasto z borówkami amerykańskimi – proste, a jakie pyszne! Jego wykonanie nie zajmuje więcej niż 10-15 minut, nie licząc oczywiście czasu pieczenia. Jest to nasze
Kulinarne PrzebojeCiasto kakaowe z gruszkami i posypką czekoladową. Blacha o średnicy 24cm. Składniki Mąka pszenna tortowa 300 gram Proszek do pieczenia 1 pełna łyżeczka Jajka 5 sztuk
Kulinarne PrzebojeCiasto z musem truskawkowym i malinowym kremem budyniowym. Malinowy krem można zamienić wedle upodobań na waniliowy, czy też śmietankowy. Ciasto z musem truskawkowym piekłam w okrągłej
Kulinarne Przeboje