ciasto bezowe - 1112 przepisów (strona:15/75)

Kruche ciasto z porzeczkami, budyniem i bezą 190

Pyszny, kruchy placuszek z czerwonymi porzeczkami, budyniem i lekką bezową pianką. Proste ciasto, idealne na upalne dni. Kwaskowatość porzeczki świetnie przełamuje słodycz śmietankowego budyniu oraz bezy.  Przepis koniecznie do powtórzenia (również z innymi owocami lata) - polecam! Składniki: Ciasto kruche 300 g mąki 200 g masła 100 g cukru pudru 2 żółtka 2 łyżki wody szczypta soli Masło pokroić

Kuchnia Ellie
Tort bezowy z kremem śmietanowym i musem truskawkowym 216

domowego tortu bezowego przełożonego kremem śmietanowym na bazie ubitej śmietany 30% i mascarpone oraz musem truskawkowym. Całość udekorowałam świeżymi truskawkami i borówkami. Idealne połączenie smaków. Blaty bezowe możecie upiec dzień przed podaniem ciasta. Według mnie tort najlepiej przełożyć kremem 2-3 godziny przed podaniem, ponieważ wtedy uzyskacie efekt chrupiącej bezy.  Składniki na porcję dla 6-8 osób(...)truskawkowy, całość przykryć drugim blatem bezowym i z wierzchu posmarować pozostałym kremem śmietanowym. Na sam koniec tort ozdobić połówkami truskawek oraz borówkami. Ciasto schować do lodówki i mocno schłodzić.  Przygotowywanie piany z białek i wygląd blatów bezowych przed oraz po upieczeniu Wygląd gotowego kremu śmietanowego Składanie tortu: blat bezowy, 1/2 kremu śmietanowego, mus truskawkowy, blat bezowy i ponownie

Ugotować
Placek z porzeczkami i bezą 291

słów o cieście. Ciasto, owoce i beza. To połączenie ostatnio pojawia się u mnie bardzo często, w różnych konfiguracjach i wariacjach. Tym razem są to czerwone porzeczki na cieście ucieranym, przykryte bezową pierzynką. Nie sądzę, żeby trzeba było Was przekonywać, że połączenie kwaśnych porzeczek i bezy, to połączenie doskonałe, więc po prostu zapraszam po przepis. :) Składniki na formę 25x35(...)masę. Mąki przesiać z proszkiem do pieczenia. Dodać partiami, na przemian z mlekiem do masy żółtkowej. Na koniec dodać masło, wymieszać do połączenia składników. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Ciasto przełożyć do formy (będzie dość gęste), wyrównać łyżką lub szpatułką. Piec przez ok. 15-18 minut. Porzeczkowe nadzienie 750 g czerwonych porzeczek 1 łyżka skrobi ziemniaczanej Porzeczki opłukać, osuszyć

Pełny talerz
Torcik bezowy z jabłkami i kremem śmietankowym 206

Torcik bezowy- z jabłkami w cynamonie i kremem śmietankowym z makiem(orzeźwiający, słodki , przyjemny w smaku , idealny na prezent) Ostatnio moja przyjaciółka obchodziła swoje urodziny

Gotuj Z Muzyką
Wiśniowa delicja 185

Bardzo dobre ciasto, trochę z nim pracy ale warto. Polecam bardzo. Przygotowanie bezy – białka ubić na sztywną pianę. Jak już białka są sztywne powoli wsypywać cukier biały i brązowy. Cały czas ubijać. Wlać ocet i dalej ubijać. Pieczenie bezy – blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia i rozłożyć w niej masę bezową. Piekarnik nagrzać do 200 C i piec bezę(...)ubitej śmietany dodawać po łyżce zmiksowanych wiśni i delikatnie mieszać. Na koniec wlać zimną żelatynę i dokładnie wymieszać. Wylać masę na sztywną galaretkę. Przykryć masę ptasiego mleczka płytą bezową. Ponownie przykryć ciasto folią spożywczą i wstawić do lodówki. Ciasto jest przepyszne, polecam

Kuchnia Pokoleń
Rolada Buche do Noel czyli świąteczne polano 278

wersje lodowe tego deseru. Na cieście umieszcza się figurki z cukru lub z plastiku, nawiązujące do ikonografii świątecznej, jak święty mikołaj, choinka, krasnoludki albo ozdabia się kandyzowanymi owocami, bezowymi grzybkami, ostrokrzewem.  Ciasto zostało zrobione wg przepisu Julii Child na pomarańczowy biszkopt, w środku i na zewnątrz jest maślano-czekoladowy krem. Pyszności. Ozdobić można wg gustu ja dałam kandyzowane wiśnie.   Czytaj

Bernika - moj kulinarny pamietnik
Kruche ciasto z rabarbarem i bezą 98

Pyszne kruche ciasto z rabarbarem i bezową pianką. Forma o średnicy 28cm. Składniki Kruche ciasto: Mąka pszenna tortowa 2 szklanki (ok.350g) Skrobia ziemniaczana 1 czubata łyżka Masło 150g Cukier pół szklanki Jajka 2 sztuki Żółtko 1 s The post Kruche ciasto z rabarbarem i bezą appeared first on KulinarnePrzeboje.pl

Kulinarne Przeboje
Kruche ciasto z rabarbarem i bezą 482

Pyszne kruche ciasto z rabarbarem i bezową pianką. Forma o średnicy 28cm. Składniki Kruche ciasto: Mąka pszenna tortowa 2 szklanki (ok.350g) Skrobia ziemniaczana 1 czubata łyżka Masło 150g Cukier pół szklanki Jajka 2 sztuki Żółtko 1 sztuka Kwaśna śmietana 18% 1 czubata łyżka Beza Białka jajka 4 sztuki Sól szczypta Cukier zwykły, 150g Skrobia ziemniaczana […] The post Kruche ciasto

Kulinarne Przeboje
Ptysiowe łabędzie różane 202

mój najlepszy wypiek z ciasta parzonego. Smakiem – przywołają wspomnienia, a wygląd… mówi sam za siebie.     Składniki na ciasto: - 2 szklanki mąki tortowej * - 500 ml wody - 250g masła - 8 jaj - szczypta soli Składniki na masę bezową: - 3 białka z dużych jaj o temp. pokojowej - ½ łyżeczki octu winnego - szczypta soli Syrop do masy: - 400g drobnego cukru do wypieków(...)małej końcówki okrągłej lub woreczka foliowego z uciętym narożnikiem. Wyciskamy ciasto formując znak zapytania (lub dwójkę – 2). Im pewniejsze wykonamy ruchy, tym szyje będą miały ładniejszy kształt. Pieczemy w 180°C, 10 – 12 minut (lepiej pilnować i wyjąć jak tylko się zezłocą). W międzyczasie, jak ciastka stygną, szykujemy masę bezową. W garnku nastawiamy wodę do zagotowania (wielkością dopasowanym do miski

mojewypiekiinietylko
Dacquoise tort bezowy 927

Dacquoise -tort bezowy z dodatkiem daktyli. Rozkosz podniebienia. Uwielbiam to ciasto i zawsze, kiedy tylko mam białka do wykorzystania to moje myśli krążą wokół niego. Wiem, wiem, że to wielka ilość kalorii, ale od czasu do czasu można sobie pozwolić na takie słodkości. Jeżeli przygotujecie danie z moich przepisów, proszę podzielcie się swoją opinią w komentarzach. Z góry bardzo dziękuję

O kuchni z uczuciem
ciasto kakaowe na oleju,maślance z pianką bezową... 158

wyłożyć szybko ubite białka i piec dalej z 30 minut. Upieczone ciasto dobrze wystudzić w formie i zimne przełożyć na talerz - ciasto jest pysznie aromatyczne, wilgotne, pianka bezowa idealnie smakuje w tym cieście...........SMACZNEGO

W Mojej Kuchni Lubię
Migdałowe ciasto ze śliwkami 130

Kruche migdałowe ciasto i śliwki przykryte białą bezową pianką,tak mogę opisać to ciasto.  Migdały i śliwki,jak dla mnie połączenie idealne.  ciasto:  2 szkl. mąki tortowej 100 g zmielonych migdałów 250 g masła 60 g cukru 4 żółtka 1 łyżka cukru migdałowego 1 łyżeczka proszku do pieczenia szczypta soli  beza: 4 białka szczypta soli

Kolorowa kuchnia Elki
SERNIK ZŁOTA ROSA 248

mocno słodkiej bezie na górze, jest lubiany chyba przez wszystkich :)) A dlaczego sernik "rosa"?  Prawidłowo, po wystygnięciu i "odleżeniu" kilku godzin w lodówce, na warstwie bezowej tworzą się bursztynowe kropelki. Niestety ciasto trzymane czasem 5 minut dłużej  w piekarniku pozbawione jest tej charakterystycznej ozdoby, jednak nawet i bez rosy sernik jest przepyszny :) I szczerze powiem, że mi smakuje(...)nawet bardziej z wysuszoną, bezową warstewką na górze ... Składniki na ciasto: 2,5 szk l. mąki 250g margaryny 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1/2 szkl. cukru 3 żółtka (białka zostawić) Składniki na masę serową: 1 kg zmiel onego sera białego 3 jajka 1/2 szkl. oleju 1 szkl. cukru 2 budynie śmietankowe 1 cukier wanilinowy 2 szklanki mleka . Składniki na pianę

Walijskie Pichcenie
CIASTO PLEŚNIAK 201

ubijamy na sztywną pianę. Dodajemy cukier, powoli - łyżka po łyżce, cały czas ubijając. Powinna powstać gęsta i błyszcząca masa bezowa. Dodajemy skrobię ziemniaczaną i delikatnie mieszamy. .Blachę o wymiarach 20 x 30 cm wykładamy papierem do pieczenia. Schłodzone ciasto zetrzeć(...)tarce na dno formy. Na ciasto nakładamy grubą warstwę dżemu porzeczkowego  Na to ścieramy drugą część ciasta i delikatnie wykładamy na nie masę bezową.. Na wierzch śćieramy ostatnią część ciasta. Pieczemy około 40 - 50 minut w temperaturze 180ºC, najlepiej bez termoobiegu. Studzimy w lekko uchylonym piekarniku, by piana nie opadła. Kroimy po całkowitym wystudzeniu. SMACZNEGO

Mała w garnku miesza
ROLADA BEZOWA Z KREMEM CAPPUCCINO I PORZECZKAMI 147

Rolada bezowa nadziewana kremem z serka mascarpone i mleka zagęszczonego o smaku cappuccino oraz konfiturą z czarnych porzeczek. Rolada ta nie należy to chrupiących bez jakie znamy, lecz jest ona mięciutka i delikatna - dosłownie rozpływa się w ustach! Wbrew pozorom nie jest trudna w wykonaniu i nie trzeba jej także suszyć godzinami w piekarniku jak tradycyjnej bezy, wystarczy tylko(...)minut, aby była upieczona. Jet to ciasto z kategorii tych bardzo słodkich, ale tę słodycz lekko przełamuje goryczka z masy cappuccino oraz dodatek kwaśniej konfitury z czarnej porzeczki. Składniki: Beza: 5 białek 1 szklanka cukru pudru 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka octu jabłkowego szczypta soli Krem: 250 g serka mascarpone 75 g mleka zagęszczonego słodzonego (1/2 tubki) 5 łyżek

Kuchnia MagdaLeny
ROLADA BEZOWA Z KREMEM CAPPUCCINO I PORZECZKAMI 172

Rolada bezowa nadziewana kremem z serka mascarpone i mleka zagęszczonego o smaku cappuccino oraz konfiturą z czarnych porzeczek. Rolada ta nie należy to chrupiących bez jakie znamy, lecz jest ona mięciutka i delikatna - dosłownie rozpływa się w ustach! Wbrew pozorom nie jest trudna w wykonaniu i nie trzeba jej także suszyć godzinami w piekarniku jak tradycyjnej bezy, wystarczy tylko(...)minut, aby była upieczona. Jet to ciasto z kategorii tych bardzo słodkich, ale tę słodycz lekko przełamuje goryczka z masy cappuccino oraz dodatek kwaśniej konfitury z czarnej porzeczki. Składniki: Beza: 5 jajek 1 szklanka cukru pudru 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka octu jabłkowego szczypta soli Krem: 250 g serka mascarpone 75 g mleka zagęszczonego słodzonego (1/2 tubki) 5 łyżek

Kuchnia MagdaLeny