Sernik gotowany na herbatnikach to ciasto bez pieczenia, które robi się wyjątkowo szybko. Doskonałe dla osób nie mających piekarnika czy miksera. To bardzo stary przepis, który pochodzi z zeszytu babci. Możemy łatwo modyfikować smak sernika – np: budynie zmienić na smakowe (np. kokosowe), a wiórki zamienić np. na suszone śliwki namoczone w rumie. Wszystko zależy od naszej fantazji(...)herbatnikach: 1 kg mielonego sera (może być z wiaderka*) 4 ekologiczne jajka 200 g masła (1 kostka) 1 opakowanie cukru wanilinowego 1 szklanka cukru 2 budynie waniliowe lub śmietankowe (bez cukru) 3/4 szklanki mleka (200 ml) ok. 450 g herbatników polewa czekoladowa wiórki kokosowe (lub płatki migdałowe) listonic_type='fooddrink';listonic_theme='addToShoppingList7';listonic_content=''; document.write(" "); Do garnka o nieprzywierającym
Poezja smakuprzygotowałam podobną chatkę dla moich dzieci. Karolina ciągle pyta kiedy będzie ją mogła zjeść, a Asia najchętniej rozłożyłaby ją na części pierwsze. Do przygotowania mojej tegorocznej chatki użyłam piernikowego ciasta bez dodatku kakao - to dobra wiadomość dla tych, którzy są na nie są uczuleni. Niestety popełniłam jeden malusi błąd - nie zaplanowałam drzwi do mojego domku i kiedy świeczki się(...)wystygnięcia. Żółtka ucieramy z cukrem. Następnie powoli, cały czas miksując, dodajemy rozpuszczony miód z masłem i przyprawami. Na koniec dodajemy partiami mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Po chwili ciasto będzie tak gęste, że mikser będzie miał trudności z dalszym ucieraniem, wtedy trzeba się przerzucić na pracę ręczną. Zagniatamy ciasto aż będzie gładkie i elastyczne. Zawijamy w folię i odstawiamy
Kulinarne Inspiracjewszelakie czekoladowe desery. Tym razem również ona była głównym elementem mojego pieczonego eksperymentu. Z założenia miało powstać brownie kawowe, wyszło migdałowe, ale i tak było przepyszne :) Składniki: Ciasto: 180g gorzkiej czekolady (2 tabliczki) 160g masła 4 jajka 1 i ¼ szklanki cukru 2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej 1 łyżeczka aromatu migdałowego 1 ½ szklanki mąki Szczypta soli Polewa: 90g gorzkiej czekolady(...)wstawiamy do piekarnika nagrzanego na 180 stopni na około 30 minut. Nie pieczemy do suchego patyczka bo brownie jest mokre w środku. Patyczek ma być więc mokry, ale bez ciasta. Wyciągamy i odstawiamy do ostygnięcia. W kąpieli wodnej rozpuszczamy elementy polewy. Wylewy delikatnie na ciasto i odstawiamy na kilka godzin do ostygnięcia. Smacznego
Kolizje Smakówmarmurki w moich rękach staną się murzynkami. Tak się akurat złożyło, że wczoraj był Dzień Ojca, a mój Tato lubi sernik - to była motywacja do tego, by sprawdzić, czy ciast bez pieczenia też nie potrafię robić :DGotowy efekt nie wygląda może oszałamiająco (ale Tata stwierdził, że liczy się gest), na pewno nie przypomina ciacha z przepisu, którym się posiłkowałam, jego(...)wykonanie nie obyło się bez przygód, ale wyszło smacznie i w sumie dość prosto :)Składniki:- kilkanaście biszkoptów- 250 ml śmietany 30%- 4 łyżki cukru pudru- 4 waniliowe serki homogenizowane (150 g każdy)- 15 g żelatyny rozpuszczonej w odrobinie wrzątku- ok. 200 g truskawek- opakowanie galaretki truskawkowej Przygotowania zaczynamy od tortownicy, której spód wykładamy folią aluminową, a po zamknięciu obręczy
Kulinarne zapędy Kokosaforemkami w kształcie biedronek mam o takim typie foremek coraz lepsze zdanie. Po powrocie do domu od razu ją wypróbowałam. Okazało się, że to był faktycznie dobry zakup. Ciasto bez problemu (i co ważniejsze w całości J ) odeszło od formy. Test przeprowadzałam na sprawdzonym przepisie na babkę z jogurtem naturalnym. Delikatna, wilgotna w środku z dodatkiem w postaci lukru cytrynowego(...)skórkę z cytryny oraz mąkę. Całość mieszamy szpatułką. Na końcu dodajemy jogurt naturalny i ponownie mieszamy do połączenia składników. Formę do babki smarujemy tłuszczem i obsypujemy mąką, przekładamy ciasto i wstawiamy do piekarnika nagrzanego na 160 stopni na 15 minut. Później zwiększamy temperaturę do 180 i pieczemy jeszcze 35 minut do tzw. Suchego patyczka. Wyjmujemy i zostawiamy do ostygnięcia. Cukier
Kolizje Smakówwracamy do domu, gdy już tylko lampy uliczne rozświetlają nam drogę. Stopy, dłonie i nos mam nieustannie zimne, gorąca herbata jest teraz moją najlepszą przyjaciółką. Nie wyobrażam sobie bez niej dnia, ba! Godziny nawet. W mojej kuchni do łask znów wrócił cynamon, imbir i goździki, rozmyślam już nawet nad przygotowaniem przyprawy do piernika. Cztery dynie, ustawione rzędem, czekają, aż wreszcie(...)czekoladowe, o bardzo kremowej, rozpływającej się na języku strukturze. Do tego figi, które w sezonie mogłabym dodawać do wszystkiego. Jeśli ich nie lubicie albo nie możecie dostać, można zrobić ciasto bez owoców lub zastąpić je śliwkami, malinami lub (teraz już mrożonymi) truskawkami. Będzie znakomite za każdym razem. Polecam Wam ogromnie. Brownie z figami Składniki: (na formę 20x20
Pożeraczka, czyli raz adobrzeSłodkości się zachciało, a że sernik to mój numer jeden, jeśli chodzi o ciasta, bez wahania uznałam, iż warto uraczyć nim najbliższych. Wersja nieco odmieniona z chałwą i solonym karmelem. Od dziś chyba moja ulubiona ! Z pewnością zasmakuje Wam i Waszym gościom, a dlaczego? Pewnie dlatego, że znika w zaskakującym tempie, a po spróbowaniu każdy prosi o przepis(...)używam formy o wymiarach 23 cm średnicy (tortownica okrągła). Pieczemy przez 90 minut w 175-180 stopniach C. 4. Po upieczeniu studzimy w lekko uchylonym piekarniku. Gdy ciasto będzie już zimne wkładamy na 10 do 12 godzin do lodówki. 5. Solonym karmelem możemy polać tuż po wystudzeniu i pozwolić, by zastygł na ciście lub polać jeszcze ciepłym karmelem
Sajkofanka smakułyżkami wody. Odłożyć do wystudzenia. Paski posmarować chłodnym dżemem i na górze każdego z pasków ułożyć zimne plasterki jabłek (mniej więcej by do połowy na siebie zachodziły). Ciasto bez jabłek zawinąć na jabłkowe płatki. Paski zwinąć w ruloniki i włożyć je do formy na muffinki (jeśli mamy formę metalową należy delikatnie posmarować wypustki masłem, jeśli silikonową można pominąć). Na róże
Mania Wypiekaniawspierając mnie w przymusowej diecie nie oczekiwał słodkich wypieków, ale i tak postanowiłam popełnić jakiś drobiazg, który moglibyśmy razem zjeść. Jak dotąd koncentrowałam się głównie na pieczeniu chleba bez pszenicy, ciasta pozostawiłam "na kiedyś", sądząc że sobie z nimi nie poradzę. I choć mam już całą szufladę przeróżnych bezpszennych mąk, skorzystałam z gotowej mieszanki Schara i umieszczonego
Kuchenne zapiski Edytywzględu na duże ostatnio zainteresowanie ciastem bez pieczenia
Ugotujmy CośAromatyczna tarta z puszystym nadzieniem dyniowo-śmietankowym doskonale wpisuje się w dzisiejszy świąteczny klimat. Pełnoziarniste ciasto bez cukru, orzechy i korzenna masa dyniowa to wspaniałe połączenie smakowe
Milion Smakówmieszać. To trwa... Temperatury nie oszczędziły naszych przeciwnicieniowych aksamitek Zebrałam ich nasiona- będą na następny rok. Róża wciąż wierzy, że zdąży rozkwitnąć. Ale tak naprawdę nie ma świętowania bez ciasta. Czekoladowego ciasta. Tak się składa, że mamy jedno na stanie:) Jakiś czas temu szukałam sposobu na poradzenie sobie z naszymi burakami. Trafiłam wtedy na tą stronę i to był
les mirabellesDziękuję za odwiedziny mojego bloga i dalej zapraszam do zapoznania się z moimi przepisami. Chciałabym zaprezentować te najbardziej popularne przepisy na ciasta. PYSZNE CIASTO BANANOWE TORT, KTÓRY ZACHWYCI CIASTO BEZ PIECZENIA METROWIEC MAKOWO-OWOCOWY SZARLOTKA PYCHOTAKA SZARLOTKA WYKWINTNA SMACZNEGO Czekam na Państwa opinie i cenne rady. Jeśli zostawicie tutaj swój ślad, łatwiej mi będzie trafić
W kuchennym oknie Ewydłonią. Naczynie z ciastem owinąć przezroczystą folią spożywczą, owinąć ściereczką i odstawić na noc.Następnego dnia rano nagrzać piekarnik do 250 stopni. Wstawić naczynie z wodą i formę z ciastem (bez folii i ściereczki, oczywiście). Piec:250 stopni przez 15 min.spryskać wierzch wodą230 stopni przez 15 minutspryskać wierzch wodą210 stopni 15 minspryskać wodąprzykryć folią aluminiową190 stopni 20 minut175
W kuchni wieczoremsłodkim. Jednym z najszybszych rozwiązań jest upieczenie muffinek. Jeśli chcemy aby były nieco wykwintne, udekorujmy je kremem tworząc urocze babeczki. Tak - muffinka, a babeczka to co innego - muffinka to ciasto bez "czapeczki" z kremu, a babeczka (zwana również cupcake) to muffinka z kremem. Niedzielę umilaliśmy sobie właśnie takimi słodkimi babeczkami pomarańczowo-migdałowymi z amaretto.Pamiętacie jak pokazywałam
Pora coś zjeśćskładnikispód* 150 g herbatników* 120 g margaryny lub masła* 4 łyżeczki powideł * 1 saszetka czekolady do picia (proszek)masy* 1 galaretka tropikalna* 2 galaretki morelowe
Mix smakuSernik bez ciasta, bardzo delikatny i smaczny. Składniki:-1 kg mielonego twarogu, najlepiej zmielić krajankę twarogową-6 jajek-125 g stopionego masła-300 g cukru pudru-budyń w proszku-2 łyżki mąki pszennej-aromat Oddzielamy żółtka od białek.Białka ubijamy na sztywną pianę.Dodajemy 3 łyżki cukru pudru i miksujemy. Pozostały cukier puder
Maminek kulinarnysałatki i ciasta. jednym słowem mały mix świątecznyMięsne kwiatyKiełbasa wiejskaRoladki z szynkąCiasteczka orzechoweŚledzie po ŻydowskuRyba po greckuSałatka wielowarstwowafilet z indykaSzynka drobiowaNalewka świątecznaPieczona karkówkaRoladki z łososiaRoladki wieprzowePasztet domowySernik z malinamiRafaello ciasto bez pieczeniaPierogi z kapustą i grzybamiCiasto makoweSzynka z szynkowaraCiasto z masą jabłkowąmakowiec makowo-owocowySMACZNEGO Czekam na Państwa opinie i cenne rady. Jeśli zostawicie tutaj swój ślad, łatwiej mi będzie
W kuchennym oknie Ewycudowne maleństwa na patyczkach, to nic innego jak 'oszukane' Cake Popsy.Oszukane, bo bez ciasta, a z bakaliami, czyli samo zdrowie na patyku :) Są tak proste w przygotowaniu i tak cudownie prezentują się, że byłyby piękną ozdobą Waszego stołu czy świątecznym prezentem, nie wspominając o urodzinach czy imprezach (a zabawa sylwestrowa już tuż, tuż!) :)Gotowe w kilka minut: wystarczy
Kraina Miodem PłynącaTruskawek ciąg dalszy.Tym razem truskawki w syropie.Do wykorzystania np. do ciasta drożdżowego bez zagniatania, ciasta z owocamilub innych ciast i deserów.Składniki:-2 kg truskawek-0,75 l wody-2 szklanki cukru-2 płaskie łyżeczki kwasku cytrynowego Tryskawki oczyszczamy z szypułek, myjemy i odsączamy.Wodę zagotowujemy z cukrem, dosypujemy kwasek cytrynowy.Do wrzątku wrzucamy truskawki. Gotujemy
Maminek kulinarny