łyżka cukru waniliowego 200 ml. oleju łyżeczka proszku do pieczenia łyżeczka sody łyżeczka cynamonu pół łyżeczki soli SKŁADNIKI NA KREM : 125 g. serka kanapkowego, naturalnego np. Philadelphia 250 g. serka mascarpone pół szklanki cukru pudru sok z 1/2 cytryny DO OZDOBY: cukrowe marchewki lub połówki orzechów włoskich Wykonanie Tortu: CIASTO MARCHEWKOWE: Marchewkę ścieramy na tarce o małych oczkach. Przesiewamy(...)Mieszamy mikserem, aż uzyskamy jednolitą masę bez grudek. Dodajemy marchewkę i orzechy, miksujemy ostatni raz, aż składniki połączą się. Gotową masę przelewamy do natłuszczonej, dużej tortownicy (średnica 26cm.). Wkładamy do nagrzanego do 180°C piekarnika [funkcja pieczenia: góra/dół] i pieczemy 45 min. Po tym czasie sprawdzamy patyczkiem, czy ciasto jest dobrze upieczone. Jeżeli jest wciąż wilgotne
Domowe Tortypiekarnika w trakcie pieczenia, a po upłynięciu 25 min. wyłączamy grzanie i zostawiamy ciasto na kolejne 5 min. Po tym czasie wyjmujemy formę z piekarnika. Kiedy ciasto lekko przestygnie, delikatnie odklejamy je od formy (jeśli mamy formę tradycyjną, a nie silikonową, to można brzegi odkroić nożem) i studzimy do góry nogami na kratce. Kiedy ciasto ostygnie, przygotowujemy bitą śmietanę(...)Gotowanie czy pieczenie? Lubię jedno i drugie. Kiedyś odpowiedziałabym, że pieczenie, ale teraz obie te czynności dają mi dużo satysfakcji. 3. Słone czy słodkie? Słooodkie :) Patrz powyżej ;) 4.Owoc czy warzywo? Na co dzień warzywo, ale owoce też uwielbiam. 5. Czy pracujesz/uczysz się w kierunku kuchni? Nie, ale nigdy nie mów nigdy ;) 6. Ciasta czy ciasteczka? Ciasta... i ciasteczka
Ratunku obiadsernik przygotowałam na święta. Nie piekłam dużo, postawiłam więc na klasykę. Przygotowany na kruchym cieście, według przepisu Teściowej. Delikatnie tylko zmodyfikowany o dodatkowe dwa białka w masie serowej, dzięki czemu sernik jest bardziej pulchny i wilgotny. Beza na wierzchu i chrupiąca kruszonka są dopełnieniem całości. Sernik to takie ciasto, które sprawdzi się zawsze. Czy są to święta(...)masz więc pomysłu na ciasto na jutro, wykorzystaj ten przepis. Pamiętajcie, że serniki najlepiej kroją się i smakują dzień po upieczeniu. Jeśli więc dziś upieczecie, na jutro będzie idealny :) Składniki na blaszkę o wym. ok 28x40cm Ciasto: ok 500g mąki 5 żółtek 250g masła lub margaryny szczypta soli 3 łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżki cukru pudru Sernik
Kuchnia w czekoladzieskładnikami. To takie proste - nie potrzeba składać ciasta, wystarczy jedynie czekać, aż pięknie urośnie. Po tym czasie wystarczy przełożyć chleb do foremki keksówki na kolejne rośnięcie i piec. Łatwy chleb razowy na zakwasie jest delikatnie lepki w środku, ma też delikatnie chrupiącą skórkę. Możecie go piec z parą wodną lub bez niej. Polecam do przygotowania zdrowych kanapek, smacznego:) Jeśli(...)ciasta drożdżowego - mieszamy do połączenia składników. Ciasto ma być luźne i klejące. Przykryć ściereczką, odstawić do wyrośnięcia na godzinę w ciepłe miejsce. Po tym czasie przełożyć ciasto do wyłożonej papierem foremki keksówki (można zamiast papieru wysmarować formę masłem i obsypać otrębami). Odstawić do wyrośnięcia do podwojenia objętości (może to zająć nawet kilka godzin). Wstawić do zimnego piekarnika, nagrzać piec
Lekcje w kuchnibyło po prostu idealne… Polecam! Jeśli interesują Was inne ciasta z owocami, to zapraszam do działu “ Ciasta z owocami “. Polecam również przepyszne, proste ciasta bez miksera – ciasta łyżką mieszane, takie jak: “ Ciasto z truskawkami “, “ Ciasto z rabarbarem i kruszonką “, “ Ciasto cytrynowe ” czy najpopularniejsze na blogu “ Ciasto bananowe “. Składniki ciasta kruchego: 240 g mąki pszennej 40 g cukru pudru(...)Tarta z porzeczkami i truskawkami – Przygotowanie: Przygotować ciasto kruche: Mąkę wymieszać z cukrem pudrem, dodać zimne masło w kawałkach, jajo i sól. Krótko zmiksować w malakserze z zamontowanymi nożami do ciasta kruchego (lub posiekać nożem ręcznie lub wymieszać w robocie planetarnym mieszadłem do ciasta kruchego) na kształt sypkiej kruszonki. 240 g mąki pszennej 40 g cukru pudru 120 g zimnego
Moja Delicjapozostałe składniki wymieszać nożem, zagnieść szybko ciasto. Pozostałe białka jaj z ciasta odstawić do lodówki, możemy je wykorzystać, do czego innego np. bezy. Podzielić ciasto na dwie części mniejszą i większą. Mniejszą część ciasta, włożyć do torebki foliowej i odłożyć do lodówki. Blachę o wymiarach (25 × 36) wysmarować tłuszczem, wyłożyć większą część ciasta. Masa serowa: Ser zemleć trzykrotnie(...)wymieszać. Białka jaj ubić na sztywną pianę dodać do sera wymieszać delikatnie szpatułką. Wyłożyć masę serową na ciasto wyrównać powierzchnie. Pozostałą część ciasta zetrzeć na tarce o dużych oczkach na masę serową. Wstawić sernik do nagrzanego piekarnika do 180 stop i piec przez godzinę. Upieczony sernik zostawić w piekarniku do ostygnięcia. (function(d, s, id) { var js, fjs = d.getElementsByTagName
Kuchnia Danusikrążka. W środek wyłożyć masę czekoladową i ułożyć ósemki gruszek. Gruszki polać odrobiną stopionego masła i posypać cukrem. Piec 30 minut w temperaturze 200 stopni. Pyszna jest na ciepło z porcją bitej śmietany. Tarta z gruszką i migdałami. Składniki. Ciasto. 20 dag mąki pszennej 10 dag masła 5 dag cukru pudru ½ łyżeczki soli 2 żółtka 2 łyżki wody lodowatej Nadzienie(...)migdałowymi, do wytworzenia jasnej masy. Dodać jajka , sok cytrynowy i dokładnie wymieszać. Obrane gruszki bez gniazd nasiennych pokroić w plastry, skropić sokiem z cytryny , posypać cukrem i wymieszać. Na podpieczonym cieście ułożyć 2, 3 warstwy gruszek i przykryć nadzieniem migdałowym .Wierzch posypać migdałami. Piec przez 30 minut w temperaturze 190 stopni, aż tarta stężeje i zarumieni się
Kulinarny karnet ChristopheraKlasyczne polskie pączki to gęste, puszyste i elastyczne ciasto drożdżowe z dodatkiem masła, jajek i mleka. Da się to ominąć, i zrobić wegańskie mini-pączki, smakujące prawie tak samo dobrze, jak oryginalne. Mini pączki bez jajek, bez masła, bez krowiego mleka. W dalszym ciągu smaczne i lekko drożdżowe. Margarynę razem z mlekiem i dwoma łyżkami oleju rzepakowego(...)ciasta, ale jest to trudne – ciasto nie jest takie jak ciasto drożdżowe, jest odczuwalnie tępe i mało rozciągliwe. Jeśli chcecie, możecie się pobawić – każdą kulkę należy w dłoniach lekko rozpłaszczyć, na środek nałożyć odrobinę twardej marmolady, gęstego dżemu lub powideł, całość zamknąć szczelnie, jak sakiewkę i utoczyć kulkę. Zostawić do podrośnięcia. Są na tyle dobre, że obronią się i bez
Karo in the Kitchenurok, to karmelizujący się cukier nadaje im taki kolor i fantastyczny smak. Po upieczeniu gofry studzimy na kratce. Smacznego! Notes Ciasto na gofry można przygotować wieczorem i przechować do dnia następniego w lodówce, będzie wspaniałe śniadanie! Ciasto wyrobić bez dodawania cukru, miskę z ciastem przykryć folią spożywczą odstawić, aby podwoiło swoja objętość, przemieszać łyżką, przykryć folią i wstawić
SprawdzonaKuchnia.plsię składników (ewentualnie można całość wymieszać za pomocą rózgi kuchennej), by nie napowietrzać niepotrzebnie masy serowej. Blaszkę do pieczenia o wymiarach 23 x 33 cm wysmarować cienko masłem, a następnie wyłożyć papierem do pieczenia. Na spodzie ułożyć dość ciasto herbatniki (najlepiej ściśle jeden przy drugim). Następnie na spód z herbatników wylać masę serową, a na jej wierzch(...)góra dół, bez termoobiegu) i piec go przez około 50 – 60 minut (do czasu aż powierzchnia sernika będzie dobrze wypieczona i ścięta). Cała powierzchnia sernika powinna być wypieczona i ścięta przy dotyku patyczkiem. Jeśli użyjecie mniejszej blaszki, a co za tym pójdzie – sernik będzie wyższy – to należy w razie konieczności nieco wydłużyć czas pieczenia. Pozostawić
Kulinarne Przebojeprzełożone żurawiną i masą piernikową oraz beza makowa na wierzchu. Tort nie jest za słodki, gdyż kwaśna żurawina i słodka masa piernikowa komponują się idealnie. Zadowoli on zarówno wielbicieli makowców, jaki i pierników 😉 Ciasto nie tylko rewelacyjnie smakuje, ale także genialnie się prezentuje i z pewnością zrobi piorunujące wrażenie na gościach. Jest to ciasto przeznaczone na specjalne okazje - dość pracochłonne(...)proszek do pieczenia. Do ubitej piany dodajemy wymieszane składniki suche na przemian z olejem, cały czas mieszamy aż masa ładnie się połączy żeby nie było grudek. Przekładamy do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w temp. 180 stopni ok. 35- 45 min aż boki lekko odejdą od formy, sprawdzamy patyczkiem czy ciasto w środku jest suche. Upieczony biszkopt
Kuchnia MagdaLenyłyżeczki) Babki piekłam w piekarniku nagrzanym w temp. 180 st C. przez 30- 35 min . -tak było w przepisie ( ale oczywiście , w każdym piekarniku, wypieka się inaczej !) Składniki : 6 jaj, 1,5 szklanki cukru , wszystko to ubić ok. 5 min na gładką masę 1 szklanka mączki ziemniaczanej, 1 szklanka mąki tortowej, 2 łyżeczki proszku do pieczenia. 3/4 szklanki oleju(...)proszkiem do pieczenia przesiać do miski, Na wolnych obrotach miksera ubić jajka z cukrem na gładką masę . Dodawać powoli po trochę oleju i po trochę mąki i tak na przemian , aż do wykorzystania produktów, Dwie foremki ( ja miałam o wymiarach 30 x 9 cm ) lub jedną większą natłuścić i posypać bułką tartą Wlać ciasto do form , ja zostawiłam trochę
Pysznosci Babci Basiwyczuwalne, na pierwszy plan wysuwa się tu zdecydowanie czekolada. Przypomina w smaku nieco pieczoną owsiankę, głównie dlatego, że użyłam zmielonych płatków owsianych. Najlepiej zmielić je jak najdrobniej, u mnie niewielkie drobinki płatków były wyczuwalne, ale moim zdaniem nie psuło to wyglądu a tym bardziej smaku ciasta. Można użyć też gotowej mąki owsianej albo nawet jakieś innej - na pewno dobrze sprawdzi(...)słodkości ;) Ciasto robiłam w mojej ulubionej małej foremce, dzięki czemu wyszło ono niezbyt dużego rozmiaru, ale wysokie - jednym niewielkim kawałkiem blondie można się porządnie najeść. Jeśli ma się większą formę to ciasto wyjdzie zdecydowanie niższe, chyba że podwoi się ilość składników ;) Składniki: 2 szklanki płatków owsianych 3 średnie banany 1/3 szklanki mleka roślinnego 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Healthy food explorer