ciasto bez pieczenia - 40561 przepisów (strona:949/2705)

Czy nieudane ciasto może być dobre? – Fale Dunaju 214

pieczenia. Ciasto dzielimy na pół. pierwszą połowę wykładamy na spód foremki. Do drugiej dodajemy przesiane kakao oraz mleko, krótko ucieramy i przekładamy do foremki na jasną część. Masę z kakao rozprowadzamy delikatnie, żeby nie pomieszała się z masą jasną. Na masie ciemnej, która jest na wierzchu, układamy wiśnie w odstępach około 1 cm, delikatnie je w ciasto wciskając. Pieczemy(...)minut w 180 stopniach, do tzw. suchego patyczka. Ciasto odstawiamy do ostudzenia. Krem: – 4 łyżki cukru – 330 ml mleka – 1 budyń waniliowy bez cukru – 120 g masła w temperaturze pokojowej Budyń możemy szykować już kiedy ciasto jest w piekarniku. Odlewamy pół szklanki mleka i rozpuszczamy w niej budyń dokładnie mieszając. Pozostałe mleko zagotowujemy wraz

Relaxtime
Pyszne jagodzianki z cynamonem i muscovado 112

piekę z leśnych jagód. Na szczęście w Szwecji jest ich pod dostatkiem i wcale nie musimy daleko jechać. Mieszkam w dużym mieście, ale gdzie się nie obejrzeć to lasy. Szwedzi też lubią jagody i bardzo chętnie je zbierają. Spotkaliśmy mnóstwo ludzi po drodze. Jagód wystarczy dla wszystkich. Co prawda nie pieką jagodzianek ale inne ciasta jak proste ciasto z jagodami(...)waniliowy. Wlej rozczyn i zacznij zagniatać ciasto ręcznie lub za pomocą miksera z hakiem. Następnie dodaj sól i jajko. Zagniataj aż ciasto będzie gładkie i elastyczne, około 10 minut. Wyrobione ciasto przykryj folią i odstaw w ciepłe miejsce na 40 minut do wyrośnięcia. Jagody wymieszaj z cukrem, mąką ziemniaczaną i cynamonem. Wyrośnięte ciasto podziel na 12 kawałków. Każdy kawałek rozciągnij

codojedzenia
Sernik z powidłami śliwkowymi 109

moje oczekiwania. Sernik wyszedł przepyszny. Składniki: Ciasto: 2 szklanki mąki pszennej 1 jajko 130 g masła 50 g cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia Masa serowa: 1 kg twarogu trzykrotnie mielonego (można użyć twarogu z wiaderka) 7 jajek 3 łyżki soku z cytryny 100 g masła 1 opakowanie budyniu śmietankowego (40g bez cukru) 2 łyżki mąki ziemniaczanej(...)słoiczek powideł śliwkowych – polecam Powidła ze śliwki węgierki, które kupicie tutaj Mąkę przesiewamy do miski, dodajemy cukier, proszek do pieczenia i masło. Całość siekamy nożem aż składniki lekko się połączą. Dodajemy jajko. Zagniatamy gładkie, elastyczne ciasto. Gotowe zawijamy w folię i wkładamy do lodówki na ok 15 minut. Blaszkę o wymiarach 25x36cm wykładamy papierem do pieczenia. Spód

Fascynacje Ani
Kalafior/brokuły z sosem serowym 66

Brokuły i kalafior ale tym razem nie z bułką tartą i masełkiem, nie panierowane , czy w cieście piwnym , a polane beszamelowym sosem serowym. Do tego jajo

Smaki Na Talerzu
Bułki dzielone - Bułki nocne (ciasto wyrasta w lodówce) 306

dzielonych: Po 15 minutach blachę z podrośniętymi bułkami wstawiam do nagrzanego piekarnika do 180°C na środkową i piekę około 25 minut, długość pieczenia może różnić się w zależności od piekarnika. Piekarnik mam ustawiony na grzanie góra dół bez używania termoobiegu. Upieczone bułeczki zdejmuję z blachy i odstawiam do wystudzenia. Przygotowanie bułek dzielonych z wyrastaniem nocnym w lodówce(...)nocne: Rozczyn jak i ciasto przygotowuję w taki sam sposób jak w przypadku tradycyjnego wyrastania w cieple. Wyrobione ciasto przekładam do miski wsmarowanej olejem, górę miski nakrywam szczelnie folią spożywczą i miskę wstawiam do lodówki do wyrośnięcia. Ciasto w lodówce trzymam maksymalnie do 12 godzin (można krócej), następnie miskę z ciastem wystawiam z lodówki, ciasto wykładam na blat lekko podsypany

Uwaga Babcia Piecze Chleb
Kruche ciasto z malinami i budyniową pianką 285

Składniki na kruche ciasto: 2,5 szklanki mąki pszennej (może być również mąka krupczatka), 250 g masła lub margaryny, zimnego, 2 łyżeczki proszku do pieczenia, 3 łyżki cukru pudru, 5 żółtek   Budyniowa pianka: 5 białek, 1 szklanka drobnego cukru do wypieków, 1 opakowanie cukru wanilinowego, 2 opakowania budyniu waniliowego lub śmietankowego, bez cukru, 1/2 szklanki oleju słonecznikowego(...)budynie i   wlewamy olej. Miksujemy do połączenia składników. Na spód przelewamy ubitą pianę. Układamy maliny otworkami do góry. Maliny lekko wciskamy w masę. Na wierzch zetrzeć resztę ciasta (40%). Pieczemy w 190C przez 30-40 minut. Po całkowitym wystudzeniu posypać cukrem pudrem.   Smacznego

Passion of Cooking
Ciasto ogórkowe 177

Do słodkich wypieków można wykorzystać dowolne warzywa..ale jak dla mnie akurat to warzywo, czyli ogórek nie przypadł do smaku w cieście..ale postanowiłam wpis pokazać

Moje domowe kucharzenie
Tarta jogurtowo-budyniowa z jagodami 186

pieczenia tart, kto ich nie ma może wykorzystać suszoną fasolę, czy tez groch. Wstawiamy foremki z ciastem do nagrzanego piekarnika i pieczemy 10 minut. W między czasie mieszamy trzepaczką jogurt grecki z suchym budyniem waniliowym, oraz cukrem pudrem, dodajemy mrożone jagody, mieszamy delikatnie łyżką. Po wyjęciu foremek z piekarnika z podpieczonym ciastem, wysypujemy kulki, zdejmujemy folię i bez(...)studzenia wlewamy masę jogurtowo-budyniową z jagodami, po sam rant, wstawiamy foremki ponownie do piekarnika, zmniejszamy temp. do 150 stopni i pieczemy jeszcze ok. 15-20 minut, musimy obserwować tarty, masa musi stężeć na całej powierzchni, zostawiamy ciasto aby ostygło w piekarniku. Po wyjęciu z piekarnika posypujemy tartę jogurtowo-budyniową cukrem pudrem, dodatkowo jagodami i dekorujemy listkami mięty. The post

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Eklerki z bitą śmietaną i konfiturą truskawkową 196

mieszając drewnianą pałką do ucierania ciasta, aż masa zacznie odchodzić od ścianek rondelka i będzie gęsta bez grudek. Zestawiamy z palnika, studzimy, gdy masa przestygnie-moja była lekko ciepła, wbijamy po jednym jajku, miksujemy mikserem, każde kolejne jajko wbijamy gdy poprzednie połączy się z ciastem. Na sam koniec wsypujemy szczyptę proszku do pieczenia, miksujemy. Ciasto przekładamy do szprycy

Wanilia i Kardamon
Proste ciasto pomarańczowe bez miksera 188

bez miksera. Uwielbiam takie łatwe ciasta, które zawsze wychodzą. Polecam dziś na deser, jeśli nie macie nic do kawki po południu :) Składniki: skórka starta z dwóch pomarańczy 1/2 szklanki soku z pomarańczy (nie więcej) 3/4 szklanki cukru 2 łyżki jogurtu naturalnego 1/2 szklanki oleju 3 jaja 1 płaska łyżeczka sody oczyszczonej 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia(...)krótko mieszać – tylko do połączenia składników. Gotowe ciasto przelać do keksówki wyłożonej papierem lub do silikonowej formy. Piec ok. 45 minut. Po tym czasie sprawdzić patyczkiem w środku ciasta. Jeśli wyjdzie suchy – ciasto wyciągamy z pieca. Jeśli będzie mokry potrzymać jeszcze kilka minut. Wg autora przepisu, ciasto powinno siedzieć 60 minut. U mnie po 45 minutach było już

Moja Delicja
KEFIROWE CIASTO Z OWOCAMI 183

szybkie ciasto z jagodami i brzoskwiniami bez użycia miksera   SKŁADNIKI blaszka o wym 10x30 cm 1 jajko, ½ szkl. kefiru, ¼ szkl. oleju, 1/3 szkl. cukru, olejek waniliowy, 1 1/3 szkl. mąki, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, 1 brzoskwinia, 1/3 szkl. jagód WYKONANIE  Formę z zaokrąglonym dołem smarujemy masłem, posypujemy bułką tartą. Suche składniki łączymy w 1 misce(...)mokre. Mokre składniki mieszamy widelcem, dodajemy suche, mieszamy, przelewamy do formy wysmarowanej masłem i posypanej bułką tartą. Brzoskwinie kroimy w kostkę, Na wierzchu ciasta układamy brzoskwinie i jagody. Pieczemy 25-30 min w 180 stopniach. Po upieczeniu posypujemy cukrem pudrem

słodki bratek
Tarta z owocami i twarożkiem (bez glutenu i bez cukru) 160

Pamiętacie moją tartę z jagodowym twarożkiem i owocami? —>KLIK To był jeden moich ulubionych wypieków. Postanowiłam zrobić nieco zdrowszą wersję bo bez cukru i bez glutenu. Nie znaczy to, że tarta nie była słodka. Wręcz przeciwnie :) Przekonajcie się sami! 180 g pełnoziarnistej mąki teff żółtko 40 g nierafinowanego roztopionego oleju kokosowego (waga przed roztopieniem) 3 łyżki(...)ciasto zagniatamy i wykładamy nim formę o średnicy około 30 cm. Pieczemy przez 10 minut w 180 stopniach. Do twarożku dodajemy jagody i delikatnie mieszamy. Masę wykładamy na podpieczony spód i pieczemy kolejne 20-30 minut (zależy od piekarnika). Gotowe ciasto odstawiamy do ostudzenia. Wystudzone dekorujemy owocami. Kakao mieszamy z syropem klonowym i gotowym sosem polewamy ciasto. Smacznego :) Artykuł Tarta

Mienta blog
CIASTO Z TRUSKAWKAMI (keto, bez glutenu, cukru i laktozy, redukcja) 71

tłuszczu. Znakomicie zastępuje tradycyjne ciasto biszkoptowe z owocami, jakie gościło zapewne w Waszych domach. Poza truskakami można je przygotować z dowolnymi owocami niskowęglowodanowymi jak rabarbar, jagody, maliny, porzeczki itp. Polecam także inne tego typu ciasta z owocami na przykład: ciasto kokosowo-proteinowe z truskawkami , ciasto kokosowe z truskawkami lub ciasto kokosowe z jagodami . Składniki – ciasto z truskawkami (forma(...)szpatułki. Tortownicę o średnicy 18 cm wyłożyć papierem do pieczenia i umieścić w niej ciasto. Na wierzchu poukładać truskawki lekko wciskając je w ciasto. Formę wstawić do piekarnika nagrzanego na 170⁰C góra-dół i piec przez 35-40 minut do momentu, aż nabierze złocistego koloru. Upieczone ciasto wyjąc z piekarnika i odstawić na 30 minut. Następnie wyjąć

Ola la LCHF
Kajmakowy sernik na kruchym cieście z galaretką 138

pracy, ale warto. Polecam. Potrzebujemy: Na ciasto: 10 dag masła lub margaryny 1 szklanka mąki tortowej 1 jajko pół szklanki cukru pudru 1 łyżeczka proszku do pieczenia Masa serowa: 1 kg sera na sernik ( u mnie gotowy w wiadereczku o smaku waniliowym ) pół szklanki cukru 5 jajek 2 budynie waniliowe ( bez cukru i na pół litra mleka każdy(...)cytrynowe 3 szklanki gorącej wody mąka pszenna do posypania stolnicy bułka tarta do oprószenia ciasta bratki do dekoracji Wykonanie pysznego sernika: 1. Ciasto: Z podanych składników zagniatamy ciasto. Ciasto wałkujemy i przekładamy do blaszki o wymiarach około 24 cm x 35 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Ciasto nakłuwamy widelcem i oprószamy bułką tartą, wstawiamy do lodówki na czas przygotowania

Izabelawkuchni
Pieczone pierożki ze śliwkami bez użycia jajek 180

ludzi szuka przepisów bez jajek ,oto jeden z nich. Pierożki ze śliwkami oblane lukrem, idealne do kawki na jesienne popołudnia. Ciasto – do dużej miski wsypać mąkę, pokruszone drożdże, dodać śmietanę, pokrojone drobno masło, cukier i cukier waniliowy. Zagnieść ciasto na gładką masę za pomocą rąk. Zlepić w kulę, wszystkie składniki muszą się dokładnie połączyć. Ciasto podzielić na mniejsze(...)ćwiartki. To zależy jakich dużych śliwek użyjecie. Na każdym krążku położyć połowę śliweczki, obsypać odrobiną cukru i zakleić, formując pierożka. Ułożyć pierożki na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 C przez 15-20 minut. Pierożki muszą się podpiec na złoty kolor. Tak samo piec pozostałe pierożki. Ostudzone pierożki polać lukrem. Cukier puder rozmieszać

Kuchnia Pokoleń