Sernik na zimno 1136Każdy z nas zapewne zna jakiś przepis na to ciasto. W końcu jest to polska klasyka, bez której nie wyobrażamy sobie różnych okazji, od urodzin
Fabryka pomysłów
Pleśniak z czarną porzeczką 300się z dzieciństwem, bo piekła je moja mama. Uwielbiam czarną porzeczkę a do pleśniaka idealnie pasuje. Przełamuje słodycz bezy. Fajnie jest się wgryź w piankę lekką jak puch i mega słodką. ciasto kruche: 2 szklanki mąki pszennej 4 żółtka 2 łyżki cukru 200 g masła szczypta soli 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżka płaska kakao beza(...)godzinę. Dno blaszki o wymiarach 27x18 cm wykładam papierem do pieczenia. Na tarce ścieram połowę ciasta jasnego, na nim ścieram ciasto kakaowe. Piekarnik nagrzewam do temp 180 stopni i zapiekam 15 minut. Porzeczki obrane otaczam w mące ziemniaczanej. Układam na podpieczone ciasto. Beza: Białka ubijam na sztywno, dodaję po łyżce cukru i dalej ubijam kolejna porcja
wesoła kuchnia
Bezglutenowy i bezmleczny Pleśniak 143szklanki cukru drobnego 2 łyżki kakao Tortownicę wyłożyć papierem do pieczenia samo dno, boki wysmarować tłuszczem, obsypać mąką bezglutenową. Mąkę z tłuszcz posiekać, dodać same żółtka, 2 łyżki cukru, proszek do pieczenia, szybko zagnieść ciasto, można też wszystkie powyższe składniki wrzucić do malaksera i zmielić powinno wyjść ciasto o konsystencji mokrego piasku. Podzielić na 3 części (u mnie(...)cukru. Miksować do momentu, aż cały cukier się nie rozpuści. Beza ma być sztywna, tak że można ją kroić nożem. Piekarnik nagrzać do 180 st. Wyjąć pierwszą część jasnego ciasta, zetrzeć na tarce, wyrównać, wyłożyć cały dżem, wyrównać, zetrzeć ciemne ciasto, wyrównać, wyłożyć bezę, wyrównać, zetrzeć jasne ciasto. Piec 40-50 min do suchego patyczka w 180 st. Wyjąć, całkowicie
moj przepis na
Bezglutenowy i bezmleczny Pleśniak 147szklanki cukru drobnego 2 łyżki kakao Tortownicę wyłożyć papierem do pieczenia samo dno, boki wysmarować tłuszczem, obsypać mąką bezglutenową. Mąkę z tłuszcz posiekać, dodać same żółtka, 2 łyżki cukru, proszek do pieczenia, szybko zagnieść ciasto, można też wszystkie powyższe składniki wrzucić do malaksera i zmielić powinno wyjść ciasto o konsystencji mokrego piasku. Podzielić na 3 części (u mnie(...)cukru. Miksować do momentu, aż cały cukier się nie rozpuści. Beza ma być sztywna, tak że można ją kroić nożem. Piekarnik nagrzać do 180 st. Wyjąć pierwszą część jasnego ciasta, zetrzeć na tarce, wyrównać, wyłożyć cały dżem, wyrównać, zetrzeć ciemne ciasto, wyrównać, wyłożyć bezę, wyrównać, zetrzeć jasne ciasto. Piec 40-50 min do suchego patyczka w 180 st. Wyjąć, całkowicie
moj przepis na
Bezglutenowy i bezmleczny Pleśniak 180samo dno, boki wysmarować tłuszczem, obsypać mąką bezglutenową. Mąkę z tłuszcz posiekać, dodać same żółtka, 2 łyżki cukru, proszek do pieczenia, szybko zagnieść ciasto, można też wszystkie powyższe składniki wrzucić do malaksera i zmielić powinno wyjść ciasto o konsystencji mokrego piasku. Podzielić na 3 części (u mnie każda po około 250 gr). Do jednej części dodać kakao, zagnieść(...)można ją kroić nożem. Piekarnik nagrzać do 180 st. Wyjąć pierwszą część jasnego ciasta, zetrzeć na tarce, wyrównać, wyłożyć cały dżem, wyrównać, zetrzeć ciemne ciasto, wyrównać, wyłożyć bezę, wyrównać, zetrzeć jasne ciasto. Piec 40-50 min do suchego patyczka w 180 st. Wyjąć, całkowicie przestudzić, kroić. Smacznego! Bezglutenowy i bezmleczny Pleśniak Bezglutenowy i bezmleczny Pleśniak Bezglutenowy i bezmleczny Pleśniak Bezglutenowy
moj przepis na
Bezglutenowy i bezmleczny Pleśniak 304samo dno, boki wysmarować tłuszczem, obsypać mąką bezglutenową. Mąkę z tłuszcz posiekać, dodać same żółtka, 2 łyżki cukru, proszek do pieczenia, szybko zagnieść ciasto, można też wszystkie powyższe składniki wrzucić do malaksera i zmielić powinno wyjść ciasto o konsystencji mokrego piasku. Podzielić na 3 części (u mnie każda po około 250 gr). Do jednej części dodać kakao, zagnieść(...)można ją kroić nożem. Piekarnik nagrzać do 180 st. Wyjąć pierwszą część jasnego ciasta, zetrzeć na tarce, wyrównać, wyłożyć cały dżem, wyrównać, zetrzeć ciemne ciasto, wyrównać, wyłożyć bezę, wyrównać, zetrzeć jasne ciasto. Piec 40-50 min do suchego patyczka w 180 st. Wyjąć, całkowicie przestudzić, kroić. Smacznego! Bezglutenowy i bezmleczny Pleśniak Bezglutenowy i bezmleczny Pleśniak Bezglutenowy i bezmleczny Pleśniak Bezglutenowy
moj przepis na
SZARLOTKA z BEZĄ z dużą ilością jabłek 181przełożyć do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia, wyrównać i ponakłuwać widelcem. 7. Ciasto wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec w temperaturze 180C na funkcji góra – dół przez około 15-18 minut. Piekłam na drugiej od dołu półce piekarnika. Należy uważać, aby ciasta nie przypalić, dosyć szybko się piecze. Po wyjęciu z piekarnika odstawić. Beza: 8. Do czystej, suchej miski przełożyć(...)minut, aż cukier się rozpuści. Składanie szarlotki: 9. Na ciasto w blaszce wyłożyć masę jabłkową, wyrównać. Na wierzch wyłożyć bezę i również wyrównać. Następnie łyżką zrobić w bezie nierówności, tak ją ponaciągać, patrz FILM . 10. Wierzch szarlotki posypać płatkami migdałowymi i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec w temperaturze 150C przez około 40 minut. Piekłam na drugiej od dołu półce piekarnika
Mała Cukierenka
Rabarbarowa chmurka 100wcześniej odpowiednio przygotować, czyli w tym przypadku wymieszać z cukrem i upiec. Taki pieczony rabarbar jest przyjemnie kwaskowy ( ale już nie kwaśny ), co idealnie współgra ze słodką bezą. Do swojej Chmurki zrobiłam spód bez pieczenia, z ciasteczek, ale można zrobić go z kruchego ciasta, albo nawet z orkrągłych biszkopcików, jak Wam wygodniej. Rabarbarowa chmurka jest przepyszna(...)bezę. Posypać płatkami migdałowymi. Bezę wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 160°C i piec przez 5 minut, następnie zmniejszyć temperaturę do 120°C i piec przez około 60-70 minut. Beza powinna być mocno chrupiąca z wierzchu, nawet może lekko popękać. W razie potrzeby wydłużyć czas pieczenia. Bezę wystudzić w uchylonym piekarniku. Wystudzoną bezę położyć na wierzch ciasta
Opowieści z piekarnika
Sernik Oreo 159Sernik Oreo, czyli sernik na zimno z dodatkiem ciasteczek Oreo. Bardzo proste w wykonaniu ciasto, które świetnie smakuje w upalne dni oraz jesienne wieczory. Czas wykonania
KuchniaWeDwoje.pl
Rafaello II 173Śmiało mogę powiedzieć, że jest to moje odkrycie 2021 r. Pierwszy raz zrobiłam to ciasto kilka dni temu i tak mi posmakowało, że sama zjadłam połowę
Prosty przepis na
CYTRYNOWY PUCH 759W końcu znów ciepłe dni...Potrzebujemy orzeźwienia..Z pomocą nadchodzę z półmiskiem ciasta. W internecie słynny Śnieżny Puch przerobiony przeze mnie w ilościach składników oraz smaku
Z Majeczką w kuchni
Ciasto Maxi King 9651Od wielu lat jestem niepodważalną fanką batoników Maxi King :) Więc jak znalazłam przepis na ciasto o tej samej nazwie musiałam koniecznie go wypróbować. I zdecydowanie potwierdzam
Świat Ciasta
Tarta z malinami i bezą kokosową. 285minut. Beza: - 3 białka - 5 płaskich łyżek cukru - 1 łyżka proszku budyniowego o smaku wanilia - dwie garście kokosa ( u mnie prawdziwe chipsy z kokosa) Białka ubij na sztywno, dodaj cukier i budyń nadal ubijaj. Dodaj 3/4 ilości kokosa, wymieszaj. Resztę kokosa posyp już na wyłożoną bezę, ładnie się zrumieni i przyozdobi ciasto. Bezę nakładam na ciasto około 20 minut przed(...)końcem pieczenia. Uchylam piekarnik wysuwam formę, nakładam bezę, posypuję resztę kokosa i piekę dalej! Tartę studzimy całkowicie! Jeśli chcecie jeść tartę na ciepło, to można ale wtedy sok z malin będzie się lał z ciasta, ale warto taką też zjeść z kulką lodów to już jest rozpusta masakryczna hehehe. Ale przepyszna
SMYKWKUCHNI