Chleb szpinakowy 36238Rewelacyjny w smaku, mięciutki w środku, z idealnie chrupiącą skórką, a przy tym bardzo prosty i szybki w wykonaniu. Bez drożdży, bez wyrastania, długo utrzymuje świeżość. To główne zalety domowego szpinakowego chleba. Jeśli jeszcze dodam, że nie może się nie udać, to myślę, że skusicie się i spróbujecie. Smakuje nawet tym co nie specjalnie przepadają za szpinakiem. Jedyną(...)płaska łyżeczka proszku do pieczenia - 1 płaska łyżeczka sody oczyszczonej Dodatkowo - słonecznik lub inne ziarna do posypania ( opcjonalnie ) Wykonanie Szpinak, mleko, ocet, cukier i sól przekładam do blendera i miksuję na papkę. Do miski wsypuję przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i sodą, dodaję szpinakową papkę, całość mieszam dokładnie łyżką, potem wyrabiam ręką. Ciasto przekładam do uprzednio wyłożonej
Kuchnia z widokiem na ogród
Zdrowe śniadania – 3 przepisy na dobry dzień 140propozycje śniadaniowe. Każdą z nich uzupełnia szklanka soku pomarańczowego, o której warto pamiętać przy każdym śniadaniu. Dlaczego? Sok pomarańczowy świetnie komponuje się z porannym posiłkiem, bez względu na to czy wybierzemy propozycję na słodko, czy wytrawnie. Uzupełniając nim nasze śniadanie dostarczamy naszemu organizmowi 1 z 5 zalecanych dziennie porcji owoców lub warzyw, bo szklanka soku 100% to właśnie porcja(...)cukrem i miodem. Dokładnie mieszamy. Przygotowaną mieszankę rozprowadzamy na całej powierzchni blaszki z wyposażenia piekarnika wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 170 stopni na około 20-25 minut (do zezłocenia). Po około 10 minutach mieszamy (bez wyjmowania z piekarnika) drewnianą łopatką. Pilnujemy, aby granola zbyt mocno się nie przyrumieniła. Wyjmujemy z piekarnika i pozostawiamy
Smaki Na Talerzu
Pszenny chleb codzienny / Everyday Wheat Bread 195pół - wtedy otrzymuję trochę zdrowszy pełnoziarnisty chleb na drożdżach . Chleb powszedni to chleb bez formy . Aby ładnie wyrósł i nie popękał za bardzo, warto uformować bochenek zwijając go jak roladę biszkoptową. Jeśli lubicie pieczywo z ziarnami, nic nie stoi na przeszkodzie, by dorzucić do ciasta drożdżowego trochę słonecznika, sezamu, siemienia czy innej mieszanki pestek. Ziarnami możecie też obsypać skórkę(...)około 10-15 minut, pod koniec dodając olej - jeśli w trakcie zagniatania ciasto będzie bardzo się kleić, można podsypać mąką. Odstawić na 60-90 minut w ciepłe miejsce. Po wyrośnięciu uformować w podłużny bochenek (ja zawsze robię to w ten sposób, że spłaszczam kulkę ciasta dłonią tak, by uformować prostokąt, następnie zawijam jak roladę). Odstawić do podrośnięcia
Lekcje w kuchni
Rolada na białkach z dżemem i bitą śmietaną. 191Moja kolejna propozycja, na wykorzystanie białek. Bardzo smaczna rolada. Zrobiłam podobnie jak roladę biszkoptową, tylko bez żółtek. Zamiast mąki ziemniaczanej, dodałam budyń i dodatkowo odrobinę oleju. Nadzienie z dżemu i bitej śmietany. Tak zwyczajnie, prosto. Rolada bardzo wszystkim smakowała. Myślę, że i Wam posmakuje :) Tym bardziej, że to smaczny sposób na zaległe białka. Białka oczywiście, można zamrozić(...)śmietankowego 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżka oleju Masa: 250 g. śmietanki 30 % dżem brzoskwiniowy (miałam swojski) Dodatkowo: cukier puder Wykonanie: Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę, cały czas ubijając, dodawać po łyżce cukru. Kiedy cukier połączy się z białkami, wyłączyć mikser. Dodać mąkę, budyń, proszek do pieczenia i olej. Wymieszać łyżką
Agusiowe smakołyki
Biała pizza z patelni 155window.adsbygoogle || []).push({}); Sposób przygotowania: Mąkę pszenną wsypałam do miski. Dodałam szczyptę soli i cukru oraz roztarte zioła prowansalskie. Dosypałam proszek do pieczenia. Dolałam oliwę i ciepłą wodę. Wszystko wymieszałam i zagniotłam na zwarte i elastyczne ciasto. Ciasto uformowałam z kulkę i rozwałkowałam na okrągły placek wielkości patelni. U mnie ok. 25cm. Cebulę obrałam, pokroiłam w kostkę i przesmażyłam(...)push({}); Dużą patelnię posmarowałam cienko olejem. Rozgrzałam ją i włożyłam ciasto. Smażyłam je na małym ogniu do zrumienienia i przewróciłam na drugą stronę. Ciasto posmarowałam majonezem. Rozłożyłam kurczaka, cebulę i ananasa. Posypałam wszystko startym serem, przykryłam patelnię i smażyłam pizzę kilka minut, aż ser się rozpuścił, a spód ciasta przyrumienił. Pizzę podałam na gorąco. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Zapraszam do zapoznania
Waniliowe Improwizacje
Dyniowy mrożony jogurt ze Swirls – The Last of Us: Left Behind 247jest to idealna okazja na wypróbowanie takiego przepisu. Proste, smaczne i idealne dla kochających dyniowe klimaty! Prawdziwa strona internetowa sieci Swirls z gry MROŻONY JOGURT O SMAKU CIASTA DYNIOWEGO The Last of Us – Left Behind Dyniowy mrożony jogurt z przyprawą korzenną (pumpkin spice) CZAS PRZYGOTOWANIA: ok. 4h (10 min przygotowanie, 1h duszenie, 3h mrożenie) CENA: 15 zł LICZBA PORCJI(...)duś pod przykryciem ok. 30 min do miękkości. Lekko wystudź i dokładniej zblenduj. Opcja w piekarniku – dynię wydrąż i pokrój w paski bez obierania. Umieść na blaszce lub w naczyniu żaroopodornym, przykryj folią i piecz w 200 C przez ok. 50 min do miękkości. Następnie wyciągnij dynię z piekarnika, nieco wystudź, zdejmij skórę i dokładnie zblenduj miąższ. Opcja leniwa
Nerds Kitchen
Przepis na razowe kopytka z dyni w sosie kurkowym 194przepis ze świeżych grzybów Owsiane ciastka z dyni z żurawiną i miodem Domowe gnocchi w sosie szpinakowym z fetą Domowy chleb bezglutenowy z dyni piżmowej Zupa z dyni piżmowej – bez dodatku śmietany Trudność Średnio zaawansowany Czas przygotowania 30 min. Czas gotowania 30 min. Całkowity czas 1 godzina USTAW TIMER SKŁADNIKI (ILOŚĆ NA OK. 25 KOPYTEK) KOPYTKA(...)oliwek i wstaw do nagrzanego piekarnika. Piecz przez 25 minut w 220*C (w międzyczasie przejdź do przygotowywania kurek). 2 Upieczoną dynię obierz ze skórki, dodaj niewielką ilość wody i zblenduj na gładkie purée. 3 Miąższ z dyni przełóż do miski, dodaj mąki, jajko oraz sól i pieprz. SZYBKO zgnieć ciasto aż do połączenia składników. Jeśli masa będzie zbyt rzadka
A to pestka
Kruche ciasto 260Kruche ciasto to podstawa wielu wypieków. Bez niego nie powstaną nasze ulubione ciasta np. mazurek, szarlotka czy kruche babeczki. Najlepsze kruche ciasto powinno być chrupiące pod zębami i rozpływające się na języku. W skład ciasta kruchego wchodzą: mąka i tłuszcz oraz szczypta soli. Niekiedy dodawana jest śmietana, cukier i żółtka. Do ciasta używa się mąki krupczatki. Krupczatka jest mąką(...)siekamy dokładnie całość nożem. Dodajemy żółtka i wyrabiamy ciasto ręcznie. Z ciasta wyrabiamy kulkę, którą wkładamy do woreczka foliowego i odstawiamy do lodówki na ok. 60 minut. Po tym czasie wyciągamy ciasto z lodówki i rozwałkowujemy ciasto. Rozwałkowane ciasto przekładamy do formy i nakłuwamy widelcem. Pieczemy w rozgrzanym piekarniku (180 stopni) przez ok. 15-20 minut. Jeżeli ciasto będzie wykorzystane
FoodMagazine.pl - Przepisy kulinarne
Tarta Warzywno Serowa Na Cieście Twarogowym 188Prosty i bardzo smaczny przepis na tartę bez dodatku mięsa, na bardzo smacznym twarogowym cieście :) Składniki na jedną tartę Ciasto: 150 g masła 150 g twarogu chudego lub półtłustego 150 g mąki pszennej typ 650 sól, papryka słodka, wędzona ewent. ostra. Nadzienie: około 1/2 paczki mieszanki warzyw (brokuły, kalafior, brukselka, marchewka itp.) około 120 g tartego sera(...)mieszanki serów (ja użyłam gouda, ementaler i mozzarelle) pieprz, papryka słodka, ostra Ciasto 1. Z podanych składników zagniatamy ciasto i chowamy do lodówki na około 30 minut. 2. Następnie schłodzonym ciastem wylepiamy formę do tarty uprzednio wysmarowana masłem i oproszoną bułka tartą lub mąką. 3. Tak przygotowany spód nakłuwamy widelcem i możemy jeszcze chwile schłodzić, ja od razu wstawiłam
Gotowanie...to proste !
Ciasto Jamajka 444ochota, ale… chciałam je zrobić nieco szybciej. Postanowiłam zrezygnować z kruchego spodu oraz z bezy, a całość zrobić na czekoladowym biszkopcie. Przepis, który mignął mi kiedyś w internecie, a który udało mi się odnaleźć tutaj wydawał się być do tego idealnym. Niestety, ciasto choć przepyszne, Bananową Chmurką niestety nie jest. I choć wykonuje się go znacznie szybciej, faworyt utrzymuje(...)cukier. Następnie, wciąż ubijając, dodajemy po 1 żółtku. Odkładamy mikser, i za pomocą szpatułki łączymy ubitą pianę jajeczną z przesianą mąką z proszkiem budyniowym oraz kakao. Ciasto przekładamy do wyłożonej papierem do pieczenia formy o wym. 21×32 cm (lub nieco większej). Pieczemy około 30-35 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Po wystudzeniu biszkopt przekrawamy
Smaki Na Talerzu
Ciasteczka owsiane (bez mleka, jajek i glutenu) 370mleka. Wystarczy namoczyć płatki w mniejszej ilości wody i odcisnąć jej nadmiar na sitku. Ciasteczka nie wymagają dosładzania. Doskonale sprawdzą się jako deser dla alergika, gdyż przygotowuje się je bez mleka, jajek i glutenu. Można je podać dziecku, które skończyło 7. miesiąc życia. 1 duży banan 1 średnie jabłko pulpa po przygotowywaniu mleka owsianego (1,5 szklanki zmielonych płatków(...)dodać około 4 łyżek zmielonych płatków owsianych lub mąki pełnoziarnistej, jeśli dziecko może jeść gluten. Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni. Na dużej blasze wykładamy papier do pieczenia. Łyżką wykładamy na papier porcje ciasta w kształcie koła. Pieczemy przez 40 minut. Jeśli nie mamy termoobiegu, po 30 minutach pieczenia możemy obrócić ciastka na drugą stronę. Gotowe
Dieta bez mleka
BANANOWO ORZECHOWY PLACEK Z MALINAMI 208Znowu słodkości? Ja wiem, że Wam to się jak najbardziej podoba 😀 Akurat jest promocja na banany🍌 😄to trzeba skorzystać z tego i zrobić pysznego placka 😇 Co
Zdrowie i pysznie na talerzu
Maślane kruche babeczki 365wyrabiamy ciasto (tak aby się nie zagrzało). Przygotowaną kulke ciasta zawijamy w folię aluminiową i wkładamy na minimum 30 minut do lodówki. W tym czasie rozgrzewamy piekarnik do 200 stopni oraz delikatnie pędzelkiem natłuszczamy foremki. Wyjmujemy ciasto z lodówki i rozwałkowujemy je na grubość ok 3mm. Wykrawamy kółka szklanką i przekładamy ciasto do foremek lekko je ugniatając (nadmiar ciasta odciąć(...)nożem). Foremki przykrywamy folia aluminiową i nasypać na nią odrobinę kaszy lub fasoli (obciąży to ciasto żeby nie wyrosło). Pieczemy w rozgrzanym piekarniku 12-15 minut do zarumienienia. Wypełniamy dowolnie ulubionymi dodatkami. Smacznego
ChilliJemy
Najlepsza rolada bezowa z kremem kawowym 392Przed nami jedno z najpiękniejszych majowych świąt - Dzień Matki . Mimo, że naszym, i wszystkim Mamom na świecie, należy się szacunek każdego dnia, to 26 maja jest
Smaczna Pyza
Chleb domowy 198Łatwy, bezproblemowy chleb, poradzi sobie z nim nawet dziecko :) Pasuje do wszystkich rodzajów dodatków, można z powodzeniem zrobić go rano, aby na śniadanie cieszyć się wspaniałym
Słodkie inspiracje