ciasto bez pieczenia - 40561 przepisów (strona:1948/2705)

Tarta czekoladowa z truskawkami (bez pieczenia) 192

zaległości, bo sporo się tego nagromadziło - jeśli obserwujecie mnie na instagramie to tam w miarę na bieżąco wrzucam zdjęcia. Na pierwszy rzut idzie czekoladowa tarta z truskawkami, oczywiście bez pieczenia - pewnie ze względu na panujące warunki pogodowe niewielu osobom chce się włączać piekarnik ;) czekoladowy, ciasteczkowy spód, krem z gorzkiej czekolady i słodkie, soczyste, świeże truskawki. Polecam! Składniki(...)czas miksując. Szybko i dokładnie zmiksować. Wylać na przygotowany spód, wyrównać wierzch. Truskawki (dowolna ilość) umyć, obrać, pokroić w plasterki lub nie (można ułożyć truskawki w całości) i udekorować ciasto. Przechowywać w lodówce. Smacznego

Słodkie inspiracje
Zdrowe drożdżowe z pomarańczową nutą 169

powinny mieć temperaturę pokojową. Ciasto wyrabiaj długo, aby się napowietrzyło. Wyrobione ciasto postaw w ciepłym miejscu, bo drożdżowe nie lubi zimna ani przeciągów. Moje drożdżowe jest trochę inne, bo bez jajek i tłuszczu, a na mleczku kokosowym i z pomarańczowym aromatem. Oto przepis na zdrowe drożdżowe z pomarańczową nutą. Składniki 400 g mąki pszennej 100 g brązowego cukru(...)Zaczyn dodajemy do mąki i wyrabiamy ciasto. Powinno być elastyczne i łatwo odchodzić od dłoni. Jeżeli jest zbyt rzadkie, dodajemy trochę mąki, a jeżeli zbyt gęste - odrobinę wody. Wyrobione ciasto umieszczamy w misce, nakrywamy ściereczką i odstawiamy na godzinę w ciepłe miejsce. Po tym czasie ciasto układamy w formie wyłożonej papierem do pieczenia. Wierzch smarujemy roztrzepanym jajkiem i posypujemy

My Chcemy Jeść
Bezglutenowe ciasteczka z ciecierzycy 123

razem z ciecierzycy. Są wyjątkowo lekkie i delikatne, o lekko cytrynowym aromacie, a odrobina czekolady wybornie dopełnia ich smak. Miśka znów mnie zaskoczyła, bo o ile Misiek słyszy bez glutenu to omija łukiem (naprawdę nie mam pojęcia skąd ta panika) to ona jest wielką fanką , a te zasmakowały jej na tyle, że zostawiła sobie „miejsce” na zjedzenie(...)gorącej wodzie, po czym je odsącz. Umieść wszystkie składniki na ciasta (z wyjątkiem mąki) w misce i zblenduj na idealnie gładką masę. Dodaj mąkę i ponownie zblenduj. Gotowa masa na ciastka jest gęsta, ale nie na tyle by formować ją dłońmi. Ciasto nakładaj na blachę wyłożoną papierem do pieczenia za pomocą dwóch łyżek (jedną nabierasz ciasto, a drugą zsuwasz

greenscarf
Puszyste racuszki przełożone dżemem 245

właśnie przepisy sprawdzają się najlepiej. Prawda? Moje racuszki przygotowałam bez drożdży (szybsza wersja), przełożyłam pysznym dżemem ananas z marakują, który dodał im delikatnej słodyczy. Nic tylko jeść Spróbujcie. Miłego dnia Składniki: (na około 10 sztuk) 2 jajka M 3 łyżki cukru 1 szklanka mleka 2 łyżeczki proszku do pieczenia 2 szklanki mąki pszennej (u mnie typ 500 koszalińska(...)pieczenia i wszystko mieszamy łyżką do uzyskania jednolitej gęstej masy. Na patelni rozpuszczamy olej kokosowy (ja mam małą patelnię i używam około 1 łyżeczki na porcję – 3 placki). Racuszki smażymy z obu stron na złoto na małym ogniu (około 1 pełnej łyżki stołowej na placek). Czasem trzeba powtórnie obrócić placek na pierwszą stronę, gdy ciasto lekko rozleje się

Słodkie okruszki
Świąteczny makowiec orkiszowy 256

15min. Dodać stopione masło, ksylitol, sól, wbić jajka. Wlać ciepłe mleko. Zagnieść gładkie, elastyczne ciasto. Przykryć ściereczką i odstawić na ok. 45 min w ciepłe miejsce. Następnie ciasto ponownie zagnieść, podzielić na 2 lub 3 części (w zależności od tego, ile chcemy upiec ciast i w jakich keksówkach). Przygotować farsz. Mleko zagotować z dodatkiem ksylitolu. Wsypać zmielony mak, zamieszać(...)zblendować. Maku dodać pozostałe składniki, wymieszać dokładnie. Można jeszcze dosłodzić, jeśli farsz wydaje się mało słodki.  Ciasto rozwałkować na prostokąt taki, by był dopasowany do keksówki i rozsmarować nadzienie na cieście. Umieścić w keksówce wyłożonej papierem do pieczenia i odstawić do wyrośnięcia na kilkanaście minut. Przed pieczeniem nakłuć widelcem i posmarować mlekiem wierzch ciasta. Piec około

FitKot
Chleb bezglutenowy 182

mnie z dość jasną skórką, ale chlebek w środku wypieczony :)  Z dziurami, z dodatkiem ziaren: słonecznika, dyni, sezamu i siemienia lnianego. Bardzo prosty w wykonaniu, szybki i bez zagniatania. Składniki wystarczy wymieszać łyżką.  To mój pierwszy wypiek bezglutenowy i chyba nie ostatni :) Składniki na 1 bochenek: 500 g mąki bezglutenowej* 3 łyżki siemienia lnianego 3 łyżki łuskanego(...)powiększenia objętości. Po tym czasie ciasto ponownie wymieszać. Keksówkę o wymiarach dolnych 8 x 27 cm wysmarować tłuszczem, oprószyć mąką bezglutenową. Ciasto przełożyć do formy, wyrównać. Przykryć kuchennym ręczniczkiem, pozostawić w cieple na 20 - 25 minut, do powiększenia objętości. Chleb rośnie bardzo szybko i nie powinien podwoić objętości, zbyt długie rośnięcie mu nie sprzyja. Piec w temperaturze 230 *C przez

Proste Potrawy
Cantuccini - włoskie ciasteczka z migdałami 237

włoskie, chrupiące ciasteczka, które uwielbiam! Są twarde jak suchary, ale to właśnie ich urok! Idealnie nadają się do maczania w herbacie i są świetną przekąską do popołudniowej kawy. Cantuccini bez dodatku tłuszczu - bo właśnie takie zdecydowałam się zrobić - skradły moje serce i z pewnością jeszcze nie raz, nie dwa zagoszczą na moim stole.  Zobacz również inne przepisy(...)pieczenia skórka z 1 pomarańczy sok wyciśnięty z 1 pomarańczy 200 g migdałów (całych) Cantuccini - włoskie ciasteczka z migdałami - jak zrobić? Pomarańczę dokładnie umyć pod bieżącą wodą, wyszorować, osuszyć, zetrzeć z niej skórkę i wycisnąć sok. Jajka utrzeć z cukrem na gładką i lśniącą masę, dodać skórkę i sok z pomarańczy. Dodać przesianą mąkę oraz proszek do pieczenia

Moje Qulinaria
Tarta ze szpinakiem i łososiem. 231

ulubionych. Wprawdzie nie należy do małych przekąsek, ale jak upieczecie dużą blaszkę tarty, zaopatrzycie się w odpowiednią ilość napoi, to bez problemu przetrwacie do końca meczu. I nie zabraknie Wam siły do głośnego, triumfalnego okrzyku gooooool!!  Składniki: ciasto francuskie gotowe (lub z tego przepisu) 250 g łososia ulubione przyprawy do ryby 2 cebule 250 g świeżego szpinaku(...)patelni. Ciasto wyłożyć na natłuszczoną  formę, nakłuć gęsto widelcem i podpiec 10 minut w temperaturze 200° C (termoobieg). Na podpieczony spód wyłożyć szpinak z cebulą i czosnkiem oraz kawałki podsmażonego łososia. W misce wymieszać składniki na masę jajeczną: jajka, śmietanę, ser, 1/2 łyżeczki soli i pieprz.  Zalać nadzienie masą jajeczną. Na wierzchu ułożyć połówki pomidorków koktajlowych. Piec jeszcze

zadanie-gotowanie
DROŻDŻÓWKA Z TRUSKAWKAMI I KRUSZONKĄ 154

Delikatne ciasto drożdżowe z truskawkami i kruszonką (oczywiście z tego samego przepisu można zrobić drożdżówkę bez owoców albo z innymi dowolnymi owocami). Uwielbiam ciasta drożdżowe a z tego przepisu wychodzi pyszne, pulchne ciasto.  Z tego samego przepisu zrobiłam też rogaliki drożdżowe  (przepis tutaj) . Składniki: * 0,5- 0,6 kg mąki * 50 g świeżych drożdży * 1 jajko * 6 łyżek(...)roztrzepane jajko, rozpuszczone masło, sól, wodę i pozostałe 3 łyżki cukru. Zagnieść ciasto, ponownie przykryć ścierką i odstawić aż ciasto podwoi swoją objętość. Następnie ciasto zagnieść na stolnicy podsypanej mąką. Wyłożyć do formy wyłożonej papierem do pieczenia (u mnie była to okrągła blacha o średnicy 22 cm). Na wierzch wyłożyć oczyszczone

Zrób to smacznie
Drożdżówki z truskawkami 122

rozcierać palcami aż powstaną drobne okruszki, następnie połączyć składniki w jednolite ciasto. Wyrośnięte ciasto wyjąć z miski i podzielić na 12 równych części. Z każdej z nich uformować okrągły placuszek o grubości ok. 1 cm, układając (z zachowaniem kilku cm odstępu) na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia (fot.3) . Odstawić w ciepłe miejsce, na ok. 25 minut do kolejnego wyrośnięcia(...)tyle głęboko, aby podczas pieczenia nadzienie nie wypadło. Do wgłębień włożyć po 2 łyżeczki sera i po kilka plasterków truskawek. Wierzch drożdżówek posmarować za pomocą pędzelka mlekiem i posypać rozdrobnioną w palcach kruszonką  (fot.5) . Piec przez 20-25 minut w piekarniku nagrzanym do 180°C (grzanie góra - dół, bez termoobiegu). Po przestudzeniu drożdżówki polać lukrem  (fot.6

Świat Ciasta
sernik cytrynowy z lemon curd 236

Ciasto, którego nie trawiłam w dzieciństwie, a bez którego teraz żyć bym nie mogła Sernik. Jestem smakoszem serników i gdziekolwiek by on się znalazł zawsze próbuje go na początek. Niestety jest wiele nie smacznych serników głównie przez źle dobrany ser i składniki, mnie samej też nie zawsze się udaje taki jaki bym chciała jednak po wielu próbach można powiedzieć(...)recepturę na sernik idealny. Metod robienia królowej ciast jest naprawdę wiele w połączeniu z owocami, czekoladą i innymi produktami zawsze wychodzi inny ciekawy smak. Na początek sernik z blogu "Moje wypieki" Stopień trudności - średni, jeśli chcecie żeby sernik był bardziej puszysty śmietanę należy ubić i wtedy dołożyć do masy, Skala smaku - 10/10 czuć wyrazisty smak cytryny Składniki na spód

Kubki smaku
Pierniczki z biało-niebieskim lukrem 216

Bez pierniczków nie ma świąt... Te, które dzisiaj prezentuję są w barwach zimy, której jeszcze nie ma, przynajmniej w przyrodzie :) A wszystkim, którzy zaglądają na Czerwień i błękit życzę radosnych i pełnych ciepła świąt Bożego Narodzenia! Źródło Składniki: 550 g mąki pszennej (+ odrobina więcej do podsypywania) 300 g miodu 100 g cukru pudru 2 łyżki kakao (dla koloru(...)przestudzić. Dodać pozostałe składniki i wyrobić lub zmiksować. Jeśli ciasto będzie zbyt miękkie, schłodzić (będzie się lepiej wałkowało). Wałkować na stolnicy na grubość 2-3 mm lekko podsypując mąką (grubsze pierniczki są bardziej miękkie po upieczeniu). Wykrawać pierniczki o dowolnych kształtach i przekładać na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Piec około 8-10 minut w temperaturze

Czerwień i błękit
Bułeczki z pieczenią mięsną i papryczką pepperoni 191

następnie ciasto podzielić na 14-15 równych części. Uformować z nich w ręku kule i odłożyć na obsypaną mąka stolnicę. Każdą kulę rozwałkować na cienki, okrągły placek - posypując stolnicę w trakcie wałkowania niewielką ilością mąki.   Po kolei nakładać farsz, czyli: pół plastra pieczeni na spód, pół łyżeczki pokrojonej w drobne paski papryczki pepperoni, pół plastra pieczeni na wierzch. Następnie(...)blasze wyłożonej papierem do pieczenia - w dość luźnych odstępach, gdyż mocno urosną przy pieczeniu .  Blachę z bułeczkami przykryć ściereczką i odstawić na 15 minut do napuszenia. Następnie posmarować roztrzepanym białkiem - upieką się wtedy na błyszcząco - i posypać czarnym sezamem.   Wstawiać do rozgrzanego do temp. 200C piekarnika - opcja góra-dół bez termoobiegu - i piec do zezłocenia

Grunt to przepis!
Fafernuchy 181

www.facebook.com/Di.gotuje     http://digotuje.blogspot.com   Przepis pochodzi z blogu: Cukiernicze kreacje Charlotte. Minimalnie go zmodyfikowałam - dodając olej i używając samej mąki żytniej (bez pszennej).   Fafernuchy to tradycyjne ciasteczka pochodzące z Kurpiów. Powinny być dość twarde, zwarte i przypominające bardziej tzw. "łamacze zębów" -  aniżeli rozpływające się w ustach ciasteczko. Tradycyjnie były wypiekane na nowy(...)samej żytniej) 2 łyżki cukru 1 łyżka miodu 2 łyżeczki cukru waniliowego 1 łyżeczka proszku do pieczenia Opcjonalnie: 2 łyżki oleju Obraną marchew ugotować w osolonej wodzie i po odcedzeniu zmiksować na gładką masę. Wszystkie składniki dokładnie ze sobą zagnieść a powstałe ciasto podzielić na kilka części. Z każdej z nich uformować wałek, który należy lekko spłaszczyć i pokroić

Di gotuje
Drożdżówki z Nutellą 272

ciepłe miejsce na 1 godz. do podwojenia objętości.  Wyrośnięte ciasto zbić ręką - uderzając w nie kilka razy pięścią , w ten sposób je odgazowywujemy.   Chwilę pozagniatać a następnie ciasto rozciągnąć/rozwałkować na stolnicy na cienki placek - posypując stolnicę w trakcie wałkowania niewielką ilością mąki. Wykroić prostokąty o wielkości mniej więcej 10x14cm. Naciąć paski na 1/3 długości prostokątów(...)pieczeniu . Drożdżówki ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia - w dość luźnych odstępach, gdyż jeszcze mocno urosną przy pieczeniu .  Blachę z bułeczkami przykryć ściereczką i odstawić na 10-15 minut do napuszenia. Następnie posmarować roztrzepanym jajkiem - upieką się wtedy na błyszcząco - i posypać cukrem perłowym. Wstawiać do rozgrzanego do temp. 220C piekarnika - opcja góra-dół bez

Grunt to przepis!
SERNIK DYNIOWY 189

Sernik to zaraz po bezie, moje ulubione ciasto. Najlepszy jest z dodatkiem skórki pomarańczowej :) A zaraz za nim ten, którego przepis dzisiaj Wam przedstawię. Aromatyczny, jesienny, kremowy, pyszny... Dodam jeszcze, że to mój pierwszy, ale jakże udany raz, z wypiekami w kąpieli wodnej. Z podanego przepisu, wyszedł mi serniczek o średnicy 18 cm., jeśli chcesz upiec go w większej formie(...)łyżeczki puree z dyni czekolada A jak to zrobić: Ciastka zmielić i wlać do nich roztopione masło. Dokładnie wymieszać, aż nabiorą konsystencji mokrego piasku. Formę wyłożyć papierem do pieczenia, wysypać na dno masę z ciasteczek i dokładnie wyrównać. Odstawić do lodówki. Wszystkie składniki na masę serową, zmiksować ze sobą na gładką masę. Nie należy tego jednak robić zbyt długo

Kuchnia w opałach
Wegańskie muffinki z sokiem jabłkowym i nutą cytryny - zdrowa słodycz 154

Nigdy nie przypuszczałabym, że ciasto bez użycia jajek będzie tak miękkie i puszyste. Wiem, brzmi trochę jak bajka, ale naprawdę te muffiny są wyjątkowe. Ja co prawda na diecie wegańskiej nie jestem, ale dla wegan (i nie tylko!) ta propozycja może być całkiem niezłym pomysłem na słodką przekąskę w ciągu dnia ;) Do ciasta użyłam soku jabłkowego, który nadał dodatkowej(...)chia i skórkę z cytryny wymieszać w misce. Oliwę, ocet jabłkowy i sok zmieszać razem. Suche składniki połączyć z mokrymi, najlepiej za pomocą miksera. Przełożyć do foremek na muffiny. Piec około 25-30 minut (do suchego patyczka) w temperaturze 180 stopni. Przepis dodaję do akcji Twój zdrowy lunchbox z Marwit

FitKot
Tort z malinami 180

cytryny lub mocna herbata owocowa np malinowa Dekoracja : 2 opakowania biszkoptów Lady fingers (po 140 g) cukrowe dekoracje do ciast wstążka Wykonanie : Piekarnik nagrzać do 180 stopni w opcji góra-dół, bez termoobiegu. Tortownicę dokładnie posmarować masłem i wysypać bułką tartą lub otrębami. Biszkopt : żółtka ucierać z połową cukru pudru(...)delikatnie połączyć, to samo zrobić z pozostałą mąką. Masę wyłożyć do przygotowanej formy, wyrównać wierzch. Ustawić na kratce w nagrzanym piekarniku i piec przez 40 minut. Biszkopt dokładnie ostudzić, można od razu przekładać masą lub odstawić na 1 dzień. Masa : zimną śmietankę do deserów ubić na bardzo sztywną pianę. Mascarpone utrzeć z cukrem

cucinare
Puszysty biszkopt cytrynowy 156

rozpływające się w ustach. Ten biszkopt taki właśnie jest z nutką  smakową i aromatem cytryny stanowi idealny podkład pod masę. Z tortownicy o średnicy 24 i 26 cm bez trudu wychodzi wysoki tak, aby można go było przeciąć na trzy blaty. Ważne! Jajka powinny być w temperaturze pokojowej, a mąka przesiana. Składniki: 5 jajek 3/4 szklanki mąki pszennej(...)tarce. Wyciskamy do ciasta sok z cytryny i dodajemy starta skórkę, mieszamy. Przesiewamy mąki i dodajemy do masy jajecznej. Mieszamy delikatnie drewniana szpatułką ( krótko, aby ciasto nam ładnie wyrosło). Wylewamy masę do wysmarowanej tłuszczem tortownicy i wstawiamy do rozgrzanego do 150 stopni piekarnika na 5 minut. Po tym czasie zmniejszamy temperaturę do 130 stopni i pieczemy ok 30 minut

ChilliJemy
Chleb toskański 137

trochu wodę z drożdżami , a następnie dodać wszystkie pozostałe składniki i wyrabiać przez co najmniej 10 minut. Włożyć ciasto do miski, przykryć wilgotną ściereczką i pozostawić do wyrośnięcia na nie mniej niż na 2 godziny w ciepłym miejscu. Gdy ciasto jest wyrośnięte (powinno podwoić swoją objętość), trzeba je jeszcze raz zagnieść na blacie podsypanym mąką, a następnie podzielić(...)godzinę. Umieścić bochenki w piecu w temperaturze 230 ° C i piec przez około 20 minut, a następnie 20 minut w temperaturze 200 ° C, aż chleb zbrązowieje. Uwaga! Główną cechą toskańskiego chleba, oprócz braku soli, jest to, że musi być szczególnie miękki w środku. Wymaga to długiego wyrastania. Aby uzyskać toskański chleb miękki w środku , ciasto musi być bardzo miękkie. Dlatego

Moje domowe kucharzenie
Restauracja Kryształowa - Katowice 140

długo marynowaną pieczeń z karkówki z kluskami śląskimi i modrą kapustą . Całość doprawiono szczyptą świeżo zmielonego pieprzu jak i świeżymi ziołami. Danie wyglądało apetycznie. Smak całości wyśmienity, pieczeń bez zastrzeżeń, wyrazistość, delikatność - idealna. Kluski bardzo dobre, jedynie w kapuście brak wyrazistości. Jednak warto pamiętać, że dla każdego z nas wyrazistość w smaku ma inną tonację.   Szpileczka(...)domową szarlotkę na ciepło z kremem waniliowym. Szarlotka była podana w towarzystwie kuleczki lodów i kawałka truskawki. Całość prezentowała się dość skromnie na wielkim talerzu ale zapewniamy, że kawałek ciasta był dość pokaźny.  Ta kompozycja smaków była idealna - przysłowiowe "niebo w gębie" odnajdzie tu swoje odzwierciedlenie ... cóż, aby się przekonać co mam dosłownie na myśli musicie odwiedzić restaurację

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
Pulchne pierniczki świąteczne 304

Pulchne pierniczki świąteczne   Już za tydzień święta i czas na przygotowania :) Czym są święta bez słodkości? A szczególnie bez pierniczków? Jak do tej pory moje pierniczki wychodziły twarde, w tym roku postanowiłem to zmienić. Zawsze marzyłem by były one miękkie i pulchne. Udało się. Zauważyłem że dzień po ich zrobieniu są lekko twardawe ale już po trzech(...)proszku do pieczenia   - 100g masła  - 60g drożdży - 2 jajka  Sposób przygotowania: 1. W garnku rozpuszczamy masło, dodajemy mleko, cukier waniliowy i miód. Łączymy wszystkie składniki mieszając łyżką. Odstawiamy z ognia i dodajemy drożdże i ponownie mieszamy do momentu powstania jednolitej konsystencji.  2.   Do sporej miski wsypujemy wymieszaną mąkę z proszkiem do pieczenia, cukrem

Gotuj Z Muzyką
Ulubione ciasteczka mojego chłopaka 152

zamiast białego dałam jasny brązowy - podkreśla lekko karmelowy smak białej czekolady, która jest też słodsza od gorzkiej. Dorzuciłam suszoną żurawinę - bo, jak już wszyscy wiedzą , zakochałam się w tym połączeniu bez pamięci. Nie dawałam kardamonu, bo co za dużo, to niezdrowo (choć biała czekolada z kardamonem też smakuje świetnie, i takie połączenie też niedługo u mnie zagości). Wyszły obłędnie smacznie(...)Jajko ubić z cukrem na puszystą, jasną masę. Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia, wymieszać ze skórką pomarańczową. Do ubitego z cukrem jajka wlać czekoladę, wymieszać łyżką. Partiami dodawać mąkę, połączyć. Wsypać żurawinę, dokładnie wymieszać łyżką. Masa powinna być zwarta, ale delikatnie lepka. Z ciasta uformować kulę, zawinąć w folię spożywczą i schłodzić w lodówce 1-2 godziny. Schłodzone

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Chleb pszenny trzy ziarna 183

ziarnami, treściwy i bez polepszaczy i spulchniaczy. Zrobienie go jest łatwe i proste, a ileż przyjemności podczas degustacji :) Składniki na 3 średnie keksówki : 7 dag drożdży Łyżka cukru i po 2 łyżki wody i mąki do zaczynu 800 ml letniej wody 1 kg mąki pszennej lub mieszanej z razową garść słonecznika garść dyni do ciasta i druga do posypania(...)czarnuszkę, sól, rozczyn i wyrabiaj aż ciasto nabierze konsystencji gęstej śmietany. W trakcie wyrabiania dolej ok 3 - 4 szklanek wody, przegotowanej – wystudzonej. Ciasto odstaw pod przykryciem, aby podwoiło objętość. Do posmarowanych form włóż wyrośnięte ciasto , posyp dynią i odstaw w ciepłe miejsce. Gdy ciasto wypełni formę wstaw do nagrzanego piekarnika 180 stopni i piecz 50 minut. Po upieczeniu postaw

Apetyczna babeczka
Muffiny Czekoladowo – Bananowe 158

pszennej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 5 łyżek mleka 25 g kakao 70 g mlecznej czekolady Masło ucieramy z cukrem, solą i cukrem waniliowym na puszysty krem. Stopniowo dodajemy jajka i ciągle ucieramy. Kolejno wsypujemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, dodajmy 3 łyżki mleka i ucieramy do połączenia się składników. Ciasto dzielimy na dwie równe części

Made By Mom And Son
Mini tarty z bitą śmietaną i malinami - bez pieczenia... 215

Przepis szybki i łatwy w wykonaniu.. :)  no i oczywiście bez pieczenia... A więc zabierzmy się do pracy. Mini Tarty z bitą śmietaną i malinami - bez pieczenia... SKŁADNIKI: - 1.5 szklanki pokruszonych ciastek ( np. herbatników lub innych kruchych ciasteczek, jak będzie więcej, to nic się nie stanie.) - 1 łyżka masła - 1 łyżeczka cukru - 600 g śmietany(...)rozpuszczamy masło w rondelku. Ja użyłam ciasteczek jabłkowo- cynamonowych bardzo dobre połączenie polecam. Następnie gdy mamy pokruszone ciasteczka i rozpuszczone masło, łączymy te dwa składniki razem i zagniatamy ciasto, na koniec dodajemy łyżeczkę cukru i dalej zagniatamy. Teraz nadszedł czas na wylepienie naszych foremek ciastem i schowaniem do lodówki na 30 min. Czas ubić śmietanę z  3 łyżkami

Zainspiruj się kuchnią
MAKOWIEC JAPOŃSKI, BEZ GLUTENU 617

Ciasto, które kiedyś dość często gościło na naszym stole. Ostatnio zapomniane, dzisiaj powróciło w troszkę innej odsłonie, bowiem mój przepis gdzieś się ulotnił. Ale prześledziłam szybko

Smaczne Zdrowe
ŁOSOŚ W CIEŚCIE FRANCUSKIM Z TWAROŻKIEM. 195

odcinam skórę (chyba, że macie płat bez niej, ten punkt należy pominąć). Oprószam cytrynowym pieprzem i odstawiam. Dzielę go na cztery duże lub sześć dużych kawałków. Twarożek mieszam z suszonymi ziołami.  Ciasto francuskie kroję w kwadraty, w zależności od ilości kawałków ryby tak, aby z łatwością można było rybę zawinąć w ciasto. Na środku każdego kwadratu układam porcję(...)łyżkę lub dwie) twarożku z ziołami, na niego kładę łososia i zawijam jak kopertę. Jajko roztrzepuję. Na blasze wyścielonej papierem do pieczenia układam  kwadraty z łososiem, smaruję obficie jajkiem rozbełtanym i wkładam do piekarnika nagrzanego wcześniej do 200 stopni. Piekę pakieciki około 20-30 minut, aż wierzch pięknie zbrązowieje. Świetnie smakuje z domowym sosem czosnkowym lub ketchupem. SMACZNEGO

W kuchni Karmel-itki
Tort czekoladowy z wiśniami i dekoracją z kremu maślanego na bezie szwajcarskiej 242

niżej. Krem zawiera dużo masła, w związku z tym do szczególnie smacznych i lekkich nie należy, ale oczywiście jest jak najbardziej zjadliwy ( u mnie w domu wszyscy, bez wyjątku, dekorację zjadali :) ). Niewątpliwą jego zaletą jest trwałość - dekoracja takim kremem wytrzyma długie dni, nie spłynie, nie straci kształtu. Jak dla mnie jest to najlepszy krem do dekorowania wypieków ever(...)przepisie nie ma proszku do pieczenia, biszkopt rośnie tylko dzięki dobrze ubitym białkom ). Dno tortownicy o średnicy 24 cm wyłożyć papierem do pieczenia, boków niczym nie smarować. Delikatnie przelać ciasto, wyrównać. Piec w temperaturze 160° - 170°C przez około 30 minut, do suchego patyczka. Po upieczeniu biszkopt wyjąć z piekarnika i z wysokości około 60 cm upuścić

Opowieści z piekarnika
Sernik ze śliwką 206

Sernik bez sera i spód z herbatników, a do tego akcent w postaci śliwek. Składniki : jogurt typu greckiego duży 400 g waniliowy serek homogenizowany 150

Lena Gotuje
Tort cytrynowy z lemon curd 287

Zdjęcia dziś są takie sobie, ale tort był tak pyszny, że po prostu muszę się z Wami podzielić przepisem. Lekki, delikatny, nie za słodki z cytrynową

Cynamonowe szczęście