tętnicze. Są też małokaloryczne ponieważ ich skład to aż 90% wody. Jedzmy je więc bez wyrzutów sumienia. Truskawki to również bezcenny skarb w naszej kuchni, doskonały dodatek do ciast, deserów czy przetworów. Ja mam dziś dla Was propozycję na łatwe, szybkie i tanie ciasto drożdżowe z truskawkami. Gwarantuję, że znika w mgnieniu oka. Składniki: 500 g mąki pszennej(...)jajka, olej a na końcu mleko wymieszane z drożdżami. Wyrabiamy gładkie ciasto. Gotowe przekładamy do oprószonej mąką miski, przykrywamy ściereczką i pozostawiamy do wyrośnięcia. Z masła, cukru i mąki zagniatamy kruszonkę. Truskawki odszypułokujemy. Większe kroimy na pół. Blaszkę o wymiarach 40×25 cm wykładamy papierem do pieczenia. Przekładamy ciasto. Równomiernie rozprowadzamy i odstawiamy jeszcze na kilka minut
Fascynacje Aniproste bagietki, które robią się praktycznie same. Wyrastanie trwa około 8-10 godzin kiedy wy smacznie śpicie, a rano wystarczy je zwyczajnie upiec. Bez wyrabiania, bez oczekiwania, bez przygotowywania zakwasu. Po prostu wieczorem wszystko mieszacie, zostawiacie na blacie na całą noc, a rano cieszycie się świeżutkim pieczywem. Tego trzeba spróbować! Składniki 3 szklanki mąki pszennej (można wykorzystać(...)letniej wody 20 g świeżych drożdży (lub około 2,5 łyżeczki suszonych) spora szczypta soli 4-5 łyżek otrębów Czas przygotowania 10 minut + 8-10 godzin wyrastania + 20 minut pieczenia Liczba porcji 4 bagietki Wartości odżywcze w porcji (pół jednej bagietki) Kalorie: 225 Białko: 8,7 g Węglowodany: 47,1 g Tłuszcze: 1,3 g Przygotowanie Wieczorem do miski
Analiza Smakumojprzepisna.pl | Babeczki burczane, wegańskie i bez cukru Świetne ciasto a’la brownie. Buraki w nim są tak dobrze ukryte, że prawie ich nie czuć. Ciasto jest wilgotne, długo zachowuje świeżość, smakuje nawet dzieciakom. Inspiracja z blogu Anny Lewandowskiej . Składniki na 10 małych babeczek lub tortownicę o średnicy 20 cm: 300 g surowych buraków 1/3 szklanki rodzynek, namoczonych(...)tarce następnie zmielić na puree blenderem lub w malakserze (trzeba mielić kilka minut). Dodać resztę składników, oprócz orzechów. Zmielić na gładką masę, dodać orzechy wymieszać. Wypełnić papilotki ciastem, wyrównać. Piec 30 min w 180 st. (w formie muffin). W tortownicy piec 40-50 min. Wystudzić. Smacznego! Babeczki buraczane Babeczki buraczane
moj przepis nadrożdży suchych ½ szklanki letniego mleka ½ szklanki cukru szczypta soli 40 g masła, (roztopionego i przestudzonego) 1 jajko (miałam 2 żółtkowe) 2 szklanki mąki pszennej duże śliwki bez pestek, pokrojone w ćwiartki + cukier do posypania śliwek Lukier cytrynowy: sok z połowy cytryny + cukier puder w takiej ilości by lukier stał się lejący. Cukier puder ucieramy z sokiem z cytryny(...)suchymi drożdżami. Dodajemy pozostałe składniki i wyrabiamy, pod koniec dodając roztopione masło. Wyrabiamy ciasto, tak długo, aby było elastyczne i miękkie. Formujemy z niego kulę, wkładamy do oprószonej mąką miski, przykrywamy ściereczką i odstawiamy na kwadrans do nagrzanego piekarnika do 50 stopnic C do lekkiego wyrośnięcia. Ciasto wałkujemy na grubość ok. 5 mmm i nadajemy mu kształt prostokąta. Kroimy wzdłuż
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięsól, czarny pieprz ½ pęczka dymki Sposób przygotowania: Ciasto: Mąki i sól wsypujemy do miski. Dodajemy masło pokrojone w kostkę. Ugniatamy do uzyskania konsystencji kruszonki. Dodajemy wodę i ugniatamy aż powstanie jednolita kula. Zawijamy w folię spożywczą i wkładamy na około 30 minut do lodówki. Ciasto rozwałkowujemy i kroimy na mniejsze kawałki. Ciastem wykładamy natłuszczone foremki do tarteletek i odcinamy nadmiar(...)świeżo mielonym czarnym pieprzem. Tartaletki wypełniamy przygotowaną masą. Całość posypujemy posiekana dymką. Rada! Jeśli nie mamy dużo czasu na przygotowanie tartaletek użyjmy gotowych babeczek z ciasta kruchego. Czas przygotowania: 20' + pieczenie Trudność: średnie Ilość porcji: 12 Kaloryczność: 420 kcal / porcja
Pyry na Gazzawiera jajek oraz laktozy. Jeśli użyjecie mąki owsianej bezglutenowej będzie także bez glutenu. Dodatkowo deser robi się naprawdę szybko. Wartości odżywcze na jedną porcję: 178 kcal w tym: B: 4 g; W: 32 g; T: 3 g. Składniki ( 2- 3 porcje w zależności od wielkości foremek) Ciasto - 60 g mąki owsianej bezglutenowej - 20 g mąki kokosowej(...)brzegi). Jabłka obieramy i ścieramy na tarce. Odsączamy z nadmiaru soku. Dodajemy cynamon i mieszamy. Tak przygotowane jabłka przekładamy do wcześniej wyłożonych ciastem foremek. Pozostałą część ciasta kruszymy z płatkami migdałowymi i posypujemy szarlotki. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni około 20 minut. Mini szarlotki najlepiej smakują jeszcze ciepłe. B ędą idealne dla tych, którzy obawiają się
Health-Fit-LifeBez polepszaczy, konserwantów, zaciemniaczy ... Może wygląd takich domowych bułeczek nie jest tak idealny jak tych sklepowych, ale przecież o smak tutaj chodzi przede wszystkim. Nie jesteśmy z Mężem wielkimi fanami fast foodów, a jeśli już sobie pozwalam na konsumpcję jedzonka tego typu staram się, aby był to fast food robiony w domu. Od czasu do czasu piekę dobrą pizzę(...)jajko do posmarowania sezamu do posypania Wykonanie: Do misy miksera wrzucamy wszystkie składniki i wyrabiamy gładkie ciasto (ok. 5-8 minut). Następnie przełóż ciasto na stolnicę, podsyp odrobiną mąki, wygnieć chwilę dłońmi i uformuj niewielkie bułeczki. Ułóż je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i odstaw w ciepłe miejsce na około 30 minut. Po tym czasie bułeczki smarujemy
Walijskie Pichcenieborówki Idealne do placków, naleśników, koktajli, ciast i wszelkich deserów. Polecam Wam np. pyszną tartę (w przepisie z konfiturą), ale na spokojnie możecie dodać właśnie świeże borówki. Wyjdzie równie smacznie A teraz czas na przepis na waniliowe placuszki na maślance Składniki: 7 czubatych łyżek mąki pszennej 1 szklanka maślanki 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 2-3 płaskie łyżki cukru(...)masy. Placuszki smażymy na mniejszym ogniu z obu stron. Podajemy oprószone cukrem pudrem z ulubionymi owocami. Polecam Wam wersję z borówkami. Choć moje dzieci lubią je jeść od tak bez dodatków. Smacznego
Słodkie okruszkiCześć! Wreszcie pojawiły się truskawki smakujące jak prawdziwe truskawki. Postanowiłam to uczcić i upiekłam pyszny sernik truskawkowy. Sernik jest idealny, kremowy, delikatny. Koniecznie musicie go spróbować
Moja pasja smakuplacków o średnicy 18 cm) 1 szklanka dobrze zmielonej mąki z cieciorki (140 g) 2 łyżki przyprawy do pizzy (najlepiej bez soli) 1 łyżeczka soli 2 łyżki mielonego siemienia lnianego 2 łyżki skrobi ziemniaczanej 350 ml wody (jeśli ciasto nie rozprowadza się gładko na patelni, dolej więcej wody) 1 łyżeczka oleju do smażenia do posmarowania nachosów 6 łyżek oliwy(...)dodaj odrobinę wody do uzyskania rzadszej konsystencji (tak, żeby można było swobodnie posmarować nachosy). Posmaruj górną część placka za pomocą pędzelka. Następnie przełóż trójkąciki na blaszkę z papierem do pieczenia (przyprawami do dołu) i posmaruj kolejnego placka. Kiedy zapełnisz całą blaszkę, posmaruj wszystkie trójkąty naraz z drugiej strony. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni i piecz kilka minut
Powiedz dietom niecukier. .. Bez miksera! Wystarczy kuchenna trzepaczka, rózga. Owoców możecie użyć różnych, w oryginalnym przepisie wystąpiły sezonowe truskawki, u mnie brzoskwinie, naszła mnie ochota. Gdy Was dopadnie ochota na słodkie małe co nie co pamiętajcie, że możecie użyć ulubionych dowolnych owoców (na podana blachę wystarczy 350 g truskawek, malin, winogron, itp.), do ciasta dodać kakao lub zapach (?;), ciasto będzie(...)skórka starta z całej cytryny, dobrze wyszorowanej i sparzonej 1/2 szklanki oleju rzepakowego lub z pestek winogron (ok. 120 g) kilka połówek brzoskwiń z zalewy dodatkowo: papier do pieczenia Przygotowanie: Piekarnik nagrzać do 180°C (grzałka góra-dół). Prostokątną formę o wymiarach 24 cm x 28 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Przesianą mąkę wymieszać
Zasmakuj KuchniGłupio byłoby się na weselu bez tak ważnego elementu pojawić... W poniedziałek jednak zdobyłam się na nie lada wysiłek, i postanowiłam zaskoczyć C. Przygotowałam pierniczkowe gofry z przepisu Niki . Spodobał mi się dodatek bakalii, od których pękają mi kuchenne szuflady (zdecydowanie dałam się ponieść przed Świętami; macie więc może jakieś sprawdzone przepisy na ciasta z bakaliami...? Może Wy zmotywujecie(...)kalorii, proponuję odrobinę bitej śmietany. Lepiej być po prostu nie może... Gofry piernikowe z orzechami i rodzynkami Składniki: (na 5 gofrów) 170 g mąki orkiszowej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki przyprawy do piernika 1/4 łyżeczki soli 30 g masła 45 g miodu 150 ml mleka 1 jajko 40 g orzechów włoskich 40 g rodzynek dodatkowo: powidła śliwkowe
Pożeraczka, czyli raz adobrzeduże jabłko łyżeczka proszku do pieczenia łyżka z brzuszkiem roztopionego masła Oraz: 4 kostki czekolady łyżka oleju łyżka soku z pomarańczy Jajka z cukrem i solą miksujemy chwilę aż się ładnie spienią. Następnie dodajemy mleko, proszek, skórkę i ryż i chwilę razem miksujemy. Do takiej ryżowej masy wsypujemy stopniowo szklankę mąki. Gdy ciasto będzie dobrze wymieszane odstawiamy(...)płynu. Jednak jeśli po upływie ww czasu ciasto będzie rzadkie ( jak śmietanka) to należy dosypać resztę mąki i wymieszać. Jabłko obieramy kroimy w drobną kostkę, skrapiamy sokiem z cytryny i dodajemy do ciasta. Na koniec jeszcze roztopione masło i można smażyć. Na suchą gorącą patelnię nakładamy placuszki z dwóch łyżek ciasta. I smażymy pod przykryciem, wolno i cierpliwie
Dieta moja pasjamąki pszennej chlebowej typ 750 + do podsypywania 20 g drożdży 400 ml letniej wody 10 g soli 50 g masła w temperaturze pokojowej 120 g zielonych oliwek bez pestek 200 g serka słonego półtłustego lub sera typu feta 2 łyżeczki suszonego oregano oliwa WYKONANIE Do miseczki wlać 100 ml letniej wody, pokruszyć drożdże i wymieszać. Następnie dodać(...)łyżką, po czym przełożyć na podsypaną mąką stolnicę i zacząć zagniatać ciasto. Stopniowo dodawać po kawałku masła cały czas wyrabiając. W razie potrzeby podsypywać mąką. Wyrobione ciasto uformować w kulę, przełożyć do miski, lekko spłaszczyć, przykryć ręcznikiem kuchennym i zostawić do pierwszego wyrastania na 2-3 godziny. Ciasto powinno w tym czasie podwoić, a nawet potroić swoją objętość. Oliwki
Passions hobbies lifeWaszym ulubionym smaku. Z owocami czy bez będą pyszne. :) Muffinki jogurtowe: 400 g jogurtu greckiego (jeśli używacie innego jogurtu, o bardziej płynnej konsystencji to pomińcie mleko) pół szklanki mleka 3 jajka o temperaturze pokojowej 100 g masła 3/4 szklanki cukru brązowego ok. 2 i pół szklanki mąki 2 łyżeczki proszku do pieczenia 150 g jagód szczypta soli Masło(...)proszek do pieczenia. Mleko dodajemy dopiero po wymieszaniu wszystkich składników, jeśli masa jest zbyt gęsta. Suche składniki wsypujemy do mokrych i energicznie mieszamy do całkowitego połączenia. Jeśli masa jest zbyt gęsta - stopniowo wlewamy przygotowane mleko, natomiast jeśli jest zbyt rzadka, to dosypujemy trochę mąki. Na koniec wsypujemy jagody i delikatnie mieszamy. Gotowe! Z podanej ilości ciasta wychodzi
Cooking Monster