ciasto bez pieczenia - 40561 przepisów (strona:1933/2705)

Warsztaty kulinarne „Chlebem i solą” 216

warsztatach Akademii Smaku Bosch „Chlebem i solą”, które prowadził Tomek Morawiecki, bloger, muzyk, ekspert od zdrowej żywności i chleba. Warsztaty były ciekawie, widać było, że wie co mówi, a pieczenie chleba to jego pasja. W Akademii Smaku Bosch tym razem nie było ścisku, co wyszło im na plus, sprawniej nam się pracowało, można było swobodnie porozmawiać z prowadzącym(...)piekarnik z szufladą podgrzewającą bardzo pomocną np. podczas wyrastania ciasta na pieczywo, taki by mi się przydał w domu. Podczas warsztatów przygotowaliśmy 4 rodzaje pieczywa: – orkiszowe bułki drożdżowe z mixem ziaren – ryżowy chleb bezglutenowy na zakwasie ryżowym – socca z mąki z ciecierzycy (forma pieczywa bez zakwasu i drożdży, która przypomina naleśnik) – chleb żytni figami

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Placek pełen botwinki i koziego sera 187

Nadzienie: 500 g botwinki bez buraczków 250 ml jogurtu bałkańskiego 3 ząbki czosnku 200 g sera koziego w plastrach 2 jajka sól, pieprz, oliwa Do dzieła: Mąkę i drożdże przesiewamy do miski i dodajemy pozostałe składniki. Zagniatamy elastyczne ciasto i odstawiamy na co najmniej 30 minut w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Aby ciasto nie obsychało miskę można przykryć(...)koniec wrzucamy pokrojoną botwinkę. Piekarnik nagrzewamy do 180*C. Ciasto wałkujemy na grubość ok. 0,5 cm i układamy w formie na tartę lub tortownicy posmarowanej oliwą, ja używam extra virgin. Na ciasto wylewamy nadzienie, układamy na wierzchu odłożone wcześniej łodyżki botwinki, a na nie plastry sera. Pieczemy ok. 30-40 minut na złoty kolor. A jako deser proponuję koktajl

Spektrum Smaku
Krokiety z kapustą i grzybami z puree z pieczonych buraków 196

razem mamy dla Was propozycję krokietów z kapustą i grzybami. Dobrym dodatkiem do krokietów jest barszcz czerwony do popicia lub jak nasza propozycja puree z pieczonych buraków. Składniki na naleśniki: - 230 g mąki - 230 ml mleka - 2 jajka - 180 ml wody mineralnej gazowanej - szczypta soli - 2 łyżki oleju Składniki na farsz: - 2 cebule - 2 łyżki masła - 500 g pieczarek(...)kapusta są gotowe łączymy razem, przyprawiamy i pozostawiamy do ostygnięcia. Teraz zabieramy się za robienie naleśników. Wszystkie składniki dokładnie mieszamy ze sobą na jednolitą masę. Ciasto musi być lejące i bez grudek. Naleśniki smażymy na dobrze rozgrzanej patelni i jeżeli jest konieczność to dodajemy odrobinę oleju, żeby nam się nie przykleiły do patelni. Naleśniki powinny być cienkie i usmażone

Kuchenne Wariacje
Szarlotka germańska. Moja ulubiona. 150

zegarowa :) Przyznam jednak, że bez naszego małego zwyczaju czegoś by mi zabrakło. Wspólnie spędzonych chwil. To właśnie niedzielne ciasto scala nas na dłużej przy jednym stole i pozwala nacieszyć się sobą, zanim człowiek popadnie w kolejny wir obowiązków... Wielu z Was pewnie ciekawi skąd ta nazwa -"Szarlotka germańska". Otóż to mój wymysł :) Tak naprawdę ciasto oryginalnie nosi nazwę "Jabłecznik(...)pomimo, że często poszukuję i próbuję nowych przepisów, to ciasto jest moim absolutnym "must have" :) Porcja na dużą blachę Ciasto: 50 dag mąki 20 dag masła lub margaryny 5 dag cukru 5 dag cukru pudru 2 jajka 2 białka 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia Nadzienie: około 2 kg jabłek sok i skórka starta z jednej cytryny

My simple kitchen
Bułeczki ziołowo - chrzanowe 133

Powinno podwoić swoją objętość. Po tym czasie podzielić ciasto na 8 części i z każdej uformować okrągłą bułeczkę.  Bułeczki ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i pozostawić tak na 15 minut. Po tym czasie posmarować z wierzchu delikatnie mlekiem i wstawić do nagrzanego do 200 stopni piekarnika. Piec ok 25 do 30 minut, aż bułeczki się zarumienią(...)trudno znaleźć podobny na sklepowych półkach. W smaku jest ostry i intensywny i świetnie nadaje potrawom zarówno smaku jak i zapachu.  To są produkty, po które następnym razem bez zastanowienia sięgnę robiąc zakupy

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
Jak zrobić zaczyn z drożdży / drożdżowy ? - porady kuchenne 154

maili z pytaniem - "jak zrobić zaczyn z drożdży / drożdżowy?" . Abyście mieli wszystko na blogu, postanowiłam umieścić wpis na ten temat. Mam nadzieję, że Wam to ułatwi pracę w pieczeniu przeróżnych ciast z zaczynem z drożdży. Do osób, które radzą sobie z zaczynem, mam prośbę - napiszcie w komentarzach, czy robicie podobnie?  Robienia zaczynu nauczyła mnie babcia. Mówiła mi zawsze(...)świecie nie można robić zaczynu czy innego drożdżowego ciasta w przeciągu ;) Może i są to jakieś przesądy ale ja się do nich stosuję :) (podobnie do tego, że gotując nie można być w złym nastroju i nie wolno się kłócić podczas gotowania ;)). Wiem, że jest wiele szkół (z cukrem lub bez cukru, z mąką lub bez mąki, z ciepłym

CookYourself
Mini serniczki cytrynowo czekoladowe 166

trochę więcej jak ½ szklanki drobnego cukru - 1 budyń waniliowy bez cukru - sok z 1 cytryny - esencja cytrynowa Dodatkowo: - 125g czekolady 81% Papilotki układamy w foremkach. Mielimy herbatniki, dodajemy kakao i migdały, ponownie razem mielimy. Masło rozpuszczamy w mikrofali i gorące wlewamy do zmielonych herbatników. Łączymy składniki widelcem. Gotowe ciasto przekładamy do papilotek i delikatnie dociskając, wyrównujemy powierzchnię. Do pojemnika(...)rozgrzewamy do 175 ° C. Do blaszki lub żaroodpornego naczynia wlewamy (trochę powyżej połowy) wrzątek – wstawiamy na spód nagrzanego piekarnika. Foremki z ciastem wstawiamy do piekarnika i po 10 minutach obniżamy temperaturę do 120 ° C. Od tej pory pieczemy ok. 60 min. Upieczone pozostawiamy, przy uchylonych drzwiczkach w piekarniku ok. godziny. Wyjmujemy i studzimy na kratce. Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej

mojewypiekiinietylko
Pierniczki śmietankowe 452

tych co jeszcze nie upiekli pierniczków, mam przepis idealny. Bez czekania, bez zwlekania, bez odkładania ciasta na kilka dni. A upieczone pierniczki miękną w ciągu 2 dni. Składniki: ( na około 80 sztuk małych ciasteczek )   * około 3-3,5 szklanki mąki pszennej * 1,5 szklanki miodu * 3/4 szklanki cukru * 2 jaja * 1 żółtko * 1/3 szklanki słodkiej śmietanki(...)wystygnięcia. Na stolnice/blat przesiać mąkę ( na początek 2 szklanki ), na mąkę wyłożyć masę miodową - zagniatać ciasto, stopniowo dosypując mąkę. Ciasto powinno być niezbyt twarde, aczkolwiek na tyle zwięzłe, żeby dało się je wałkować. Zagniecione ciasto wałkować na grubość 1 cm, wykrawać foremkami ciasteczka. Pierniczki piec w 200 stopniach C około 12-13 minut. Smacznego

kolorowotorcikowo
Figowe torciki z ciasta francuskiego oraz czy warto jesc figi? 187

zastanawiajcie tylko wrzuccie je do koszyka.Mozliwosci ich wykorzystania jest bez liku.Nawet pokrojone w plasterki z kropla miodu na kanapce z twarozkiem sa zachwycajace.U mnie propozycja na blyskawiczne torciki z gotowego ciasta francuskiego.Polecam,bo wygladaja cudownie i tak samo smakuja! Skladniki na 4 osoby: 250 g ciasta francuskiego (gotowy produkt z lady chlodniczej) 6-8 swiezych fig 1 lyzka drobnego(...)wyciac z ciasta 4 kola,lub wiecej nieco mniejszych.Na wiekszych jednak  latwiej bedzie rozmiescic figi. Wyciete kolka przeniesc na blache wylozona papierem do pieczenia.Zostawiajac 1-cm rant, podziurkowac ciasto widelcem. Figi pokroic w cwiartki,lub osemki i rozlozyc na przygotowanych krazkach z ciasta. Cukier wymieszac z cynamonem i posypac figi. Brzegi ciasta przy pomocy pedzelka posmarowac mlekiem. Torciki wlozyc

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
B... Babeczki marchewkowe 207

postanowiłam zrobić ciasto marchewkowe. Wszyscy początkowo nastawieni negatywnie, zmienili zdanie po jednym kęsie! Dziś ciasto marchewkowe przełożyłam do papilotek i wyszły z tego pyszne babeczki. Składniki (8 babeczek) 3 duże marchewki 1 szklanka mąki 1 łyżeczka sody oczyszczonej 1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżeczka cukru waniliowego 1/2 szklanki cukru trzcinowego 1 łyżka cynamonu szczypta soli 2 jajka(...)Przesiewamy mąkę, dodajemy do niej proszek do pieczenia, sodę, cukier waniliowy, szczyptę soli, cynamon. W drugim naczyniu mieszamy jajka z cukrem oraz ekstraktem waniliowym. Następnie dodajemy olej oraz startą marchewkę. Mieszamy. Mokre składniki dodajemy do suchych, mieszamy drewnianą łyżką krótko, niezbyt dokładnie, aż do połączenia składników. Wykładamy babeczki do papilotek i pieczemy w temp. 180"C przez 19minut. Polewa

Kitchens Alphabet
Sernik limonkowo - bananowy z serków wiejskich 248

się zrobić smaczny sernik bez prawdziwego twarogu? Da się! Serki wiejskie doskonale sprawdzą się w tej roli, przy czym są mniej kaloryczne od swojego pierwowzoru. W lekkim, odrobinę egzotycznym w smaku serniku smakują fantastycznie - przepis przypadnie więc do gustu nie tylko osobom dbającym o linię. Spód: 300 g ciasteczek owsianych pół kostki masła Sernik: 600 g serka wiejskiego(...)wyciśnięty z dwóch limonek budyń bananowy      Ciasteczka blendujemy na proszek, dodajemy rozpuszczone i lekko przestudzone masło, mieszamy ze sobą. Przekładamy na spód blaszki wyłożonej papierem do pieczenia, wyrównujemy powierzchnię.      Składniki na sernik wyjmujemy wcześniej z lodówki - powinny mieć temperaturę pokojową. Serki miksujemy ze sobą do momentu uzyskania gładkiej konsystencji. Dodajemy cukier

sama złodycz
Triki kuchenne – pieczenie 12905

zaczynam piec to ze zdziwieniem stwierdzam, że go nie mam albo dla odmiany, że zbrylił się w wielka grudę. Zarówno z jednym jak i drugim można sobie poradzić. Brak cukru rozwiązuję mieląc cukier kryształ w czystym młynku do kawy, zbrylony natomiast z łatwością można rozwałkować po przełożeniu do woreczka śniadaniowego. Jak piec żeby nie spalić? Kiedy piekłam w starym piekarniku(...)zdarzało mi się za mocno przypiec ciasto od spodu. Często ten problem pojawia się przy starszych lub wysłużonych piekarnikach w których są problemy z regulacja temperatury czy sposobu pieczenia. Żeby ciasto nie przypaliło się od spodu na blachę piekarnika należy wysypać warstwę soli i na niej układamy formę z ciastem. Inną metoda jest włożenie naczynia z wodą poniżej wypieku

Pyry na Gaz
Sernik bez tłuszczu 180

                                                   

Kuchnia Danusi
CHLEB ORKISZOWY JASNY NA ZAKWASIE, Z GARA 108

chwytam ciasto z brzegu do środka, wykonuję tak jeszcze kolejne 3 razy, za każdym razem przesuwając miskę o 90*. Po składaniu przykrywam ciasto folią i odstawiam do wyrastania. Po 45 minutach wykonuję kolejne składanie, znów odstawienie i tak jeszcze 2-3x. Zwykle proces ten trwa u mnie ok. 3-3,5h. Po ostatnim składaniu, formuję z ciasta bochenek, kilkukrotnie(...)zawijając ciasto do środka (odgazowując je przy tym). Ciasto przekładam do wysypanego mąką ryżową koszyka rozrostowego, obsypuję dodatkowo boki i wierzch chleba (tu używam już mąki orkiszowej) i pozostawiam tak na ok. 2h, w temperaturze otoczenia (to). Gdy chleb trochę podrośnie, przykrywam go folią spożywczą, pakuję dodatkowo do reklamówki (moja lodówka mocno wysusza) i odstawiam do lodówki, w najzimniejsze

Smaczne Zdrowe

Proponowane wyszukiwania