ciasteczka wyglądem jakoś specjalnie nie zachwycają, ale uwierzcie mi na słowo, smakują genialnie. To nieco prostsza wersja ciasteczek czekoladowych tak lubianych przez moją córkę, bez miksowania i ucierania. Wystarczy wymieszać w odpowiedniej kolejności składniki, upiec i cieszyć się pyszny deserem. Ja dodałam do nich posiekaną białą czekoladę, ale możecie użyć mlecznej lub gorzkiej albo kropelek czekoladowych. Proponuję upiec(...)mąki pszennej 1/2 szklanki kakao 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1/4 łyżeczki sody oczyszczonej 2 jajka 115 g masła 3/4 szklanki cukru 1/4 szklanki mleka 1 łyżeczka pasty waniliowej (lub ekstraktu z wanilii) szczypta soli 100 g białej czekolady Zaczynamy od roztopienia masła. Mąkę mieszamy z kakao, proszkiem do pieczenia oraz sodą i solą. Roztopione masło mieszamy cukrem
Cynamonowe szczęścieCiasto – petarda! Mówię Wam, jest przepyszne. Miałam niezłe wyzwanie, aby nie zjeść go więcej niż powinnam. A kusiło, wierzcie mi, kusiło Czekoladowo-herbatnikowy zawrót głowy to bardzo smaczne ciasto. Idealne na różne okazje i święta. Przygotowałam je na moim ulubionym biszkopcie, z ulubioną masą budyniową. Ale to właśnie masa czekoladowo-herbatnikowa, jako nowość w mojej kuchni, cieszyła najbardziej Smak(...)Inspirację znalazłam na kanale YT Smaki Katriny. Zastanawiam się też jakby smakowało, gdyby część herbatników w masie zastąpić mielonymi orzechami. Moje dziecko stwierdziło, że od teraz to jego ulubione ciasto i mam już zamówienia na powtórki. Szklanka = 250 ml Biszkopt: 4 jajka 1/2 szkl. drobnego cukru 1/2 szkl. mąki pszennej 1 łyżka mąki ziemniaczanej 2 łyżki zimnej wody + 2 łyżki
Smaki Na Talerzuznam osoby, która nie lubi chlebka bananowego. Genialny w swej prostocie, pyszny, także dla najmłodszych. Tym razem czekam na Was pełnoziarnisty chlebek bananowy na mące orkiszowej. Bez dodatku cukru, bo przecież dojrzałe banany są wystarczająco słodkie. Serdecznie zapraszam do skorzystania z tego prostego przepisu Składniki (tradycyjna keksówka; 12 porcji): 4 małe, dojrzałe banany, 1,5 szklanki mąki orkiszowej pełnoziarnistej(...)oczyszczoną i delikatnie mieszamy (już mniej dokładnie). Na koniec dodajemy także ubite białka i ponownie wszystko mieszamy (bardzo niedokładnie). Powinniśmy otrzymać dość gęste ciasto z widocznymi grudkami mąki. Gotowe ciasto przelewamy do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia. Chlebek pieczemy w rozgrzanym do 180 stopni piekarniku, funkcja góra-dół, przez około 50 minut. Smacznego! Jedna porcja to: około 175 kcal
Natka PietruszkiProste w przygotowaniu puree (mus) z dyni, które wykorzystasz do słodkich wypieków, np. serników, ciast, muffinków, a także do zup lub innych potraw. Kremowe puree z dyni możesz przygotować na dwa sposoby: ugotować lub upiec. Jeśli okaże się, że puree jest zbyt wodniste, odciśnij je na sitku bądź przez gazę, jeśli za suche – dodaj odrobinę wody. Zapraszam po szybką(...)poprzeczne talarki równej grubości. Blaszkę z wyposażenia piekarnika wykładam papierem do pieczenia. Porada. Dynię możesz przekroić także na cztery części, ułożyć skórką do dołu na papierem do pieczenia i piec jak dalej opisano w przepisie. Piekarnik nagrzać do temp. 180 st. C, grzanie góra plus dół, bez termoobiegu. Blachę z kawałkami dyni wstaw na środkową półkę piekarnika
Zasmakuj Kuchnimokrej ziemi po jesiennych deszczach i wszystkich odcieni żółci, złota i pomarańczy będę wracać i znurzać się w nich miękko bez opamiętania, jak palce w pulchnym cieście drożdżowym, z którego powstały rozpustne rogale. W objęciach cienkiego ciasta tulą się do siebie same pyszności. Tu drobno siekany łosoś łączy się ze szpinakiem w kremowej rozkoszy podbitej smakiem wyrazistego żółtego sera(...)elastyczne ciasto. 4. Przykryj ściereczką i odstaw do wyrastania na 1h. 5. Rozwałkuj ciasto na prostokąt o grubości 3-4mm i podziel na 6-7 trójkątów, nacinając ciasto w poprzek. 6. Czubatą łyżkę nadzienia rozsmaruj na całej długości każdego z trójątów i zwijaj do czubka, formując rogala. 7. Układaj na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i odstaw
Kuchnia w Słońcu Skąpanasię w formie przekąski . Gofry są niskowęglowodanowe, przyjazne dla osób na diecie keto, nie zawierają cukru i są idealne dla każdego, kto chce zmniejszyć spożycie węglowodanów. Wykonasz te gofry bez większego wysiłku i po 10 minutach będziesz się cieszyć smacznym, wytrawnym śniadaniem . Jajka do niedawna sądzono, że jajka są niezbyt zdrowe i nie powinno się ich często spożywać(...)magnez, jod. Składniki jakie będą potrzebne: – 1 szklanka startego sera mozzarella – 3 jajka – sól do smaku – ½ łyżeczki proszku do pieczenia – 4 łyżki mąki kokosowej – olej Wszystkie składniki do wykonania ciasta umieść w misce i wymieszaj bardzo dokładnie. Rozgrzej gofrownicę i spryskaj olejem. Nałóż odpowiednia ilość ciasta i piecz do momentu aż gofry uzyskają
Zdrowy Styl JoannyTort bezowy z mascarpone i owocami. Ta beza to piękny, wdzięczny i romantyczny deser . Idealnie nadaje się na romantyczne kolacje. Fajne w tym cieście jest to, że bezę możemy przygotować z wyprzedzeniem. Konsystencja tego ciasta jest chrupiąca na zewnątrz, z miękkim kremem z bitej śmietany i pysznymi świeżymi owocami. Beza to zapierający dech w piersiach deser bezowy i jest(...)bardzo łatwy do przygotowania. Składa się z białek jaj, słodzidła, mąki ziemniaczanej, soku z cytryny i ekstraktu waniliowego. Po upieczeniu tworzy się chrupiąca zewnętnrza strona. Bezę podaje się z kremem wykonanym z mascarpone i śmietany kremówki, całość posypana dużą ilością świeżych owoców . Składniki jakie będą nam potrzebne: – 6 białek w temperaturze pokojowej – szczypta soli – 1 szklanka erytrytolu
Zdrowy Styl JoannyCiasto chlebek bananowy przygotujemy bez użycia miksera. Pyszny i bardzo prosty sposób na wykorzystanie dojrzałych bananów. Z łatwo dostępnych składników które często posiadamy w swoich domach. Wyśmienicie smakuje sam jak i posmarowany masłem orzechowym czy dżemem. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki: 5 dojrzałych bananów 3/4 szklanki cukru, szklanka o pojemności 250 ml 1,5 szklanki mąki pszennej tortowej 1 łyżeczka(...)wlewamy przestudzoną margarynę/masło. Dokładnie mieszamy. do masy bananowej wsypujemy mąkę wraz z sodą. Dokładnie mieszamy przy pomocy drewnianej łyżki/szpatułki. gotowe ciasto wykładamy do formy keksowej wyłożonej papierem do pieczenia. Ja użyłam formy o wymiarach 30×11 cm. Pozostałego banana przekrawamy na pół wzdłuż i układamy na wierzchu. ciasto wstawiamy do nagrzanego piekarnika
Blog kulinarny S9.PLpierników 1 łyżka cukru trzcinowego cukier waniliowy 2 łyżki kaszy manny Jak zrobić szarlotkę z gruszką: Zaczynamy od przygotowania ciasta. Najpierw przesiewamy mąkę, dodajemy masło, jajko, cukier, aromat. Następnie siekamy wszystko nożem a potem szybko wyrabiamy kruche ciasto. Ciasto dzielimy na dwie części, owijamy folią i chłodzimy w lodówce przez 30 min. Następnie jabłka i gruszki obieramy, kroimy(...)kawałki i razem z cukrem i cukrem waniliowym lekko przesmażamy. Po tym procesie dodajemy suchą kaszę manną, przyprawę korzenną, posiekane orzechy, mieszamy. Połową ciasta wykładamy spód blaszki (25x25cm), rozsmarowujemy owoce, wierzch wykładamy rozwałkowanym drugim kawałkiem ciasta. Pieczemy ok 45min w 180st. Po ostudzeniu posypujemy cukrem pudrem. Artykuł Szarlotka z gruszkami pochodzi z serwisu Dorota Smakuje
Dorota SmakujeMurzynek to ciasto o wielu twarzach:) Można podawać bez przekładania, można przełożyć dżemem, kremem. Wykorzystać jako podstawę tortu. Zawsze wychodzi, pięknie wyrasta i tylko na 1 jajku. Murzynek z kremem z mascarpone i śmietany z dodatkiem galaretki jest wersją na bogato:)Ciasto wyjątkowo smaczne, znika bardzo szybko. Zachęcam do skorzystania z przepisu. Składniki 300 g mąki pszennej(...)kakao kilka łyżek mleka Galaretki rozpuścić ,każdą w 300 ml wody, odstawić do stężenia. Kiedy zastygną, pociąć w kostkę. Wszystkie składniki ciasta włożyć do misy miksera ,wymieszać. Tortownicę 23 cm lub blaszkę 24/24 wyłożyć papierem do pieczenia. Wylać ciasto, wyrównać, wstawić do piekarnika na około 45 minut w 180 stopni . Przed wyjęciem sprawdzić patyczkiem czy upieczone, w razie potrzeby
gotuj ze mnąSkładniki: Biszkopt: 1 opakowanie kisielu wiśniowego bez cukru 320 g mąki pszennej 50 g mąki kukurydzianej 1,5 łyżki proszku do pieczenia 4 jajka 220 g margaryny 250 ml mleka 3/4 szklanki cukru kryształ 1 łyżka cukru waniliowego Nasączenie wiśniowe: 3 torebki owocowej herbaty wiśniowej 1 torebka czarnej herbaty earl grey 200 ml gorącej wody(...)wystudzenia. Mąkę pszenną, mąkę kukurydzianą z kisielem i proszkiem do pieczenia, przesiać. Ubić jajka z cukrem i cukrem waniliowym na kogel mogel. Dodać przestudzoną margarynę - lekko wymieszać. Następnie dodać mleko, wymieszać. Na koniec dodać przesianą mąkę pszenną z kukurydzianą, kisielem i proszkiem do pieczenia - dokładnie wymieszać. Ciasto przelać do tortownicy o wymiarach 24 x 24 cm, gdzie
Ciastka - domowe słodkościtylko do połączenia się składników. W międzyczasie dodaj wodę. Na samym końcu dodaj czekoladę i delikatnie wmieszaj. Nagrzej piekarnik do 180 stopni. Formę wyłóż papierem do pieczenia, wylej masę, wyrównaj i piecz około 30 minut. Następnie wyjmij biszkopt, odstaw do ostygnięcia. Kiedy będzie już chłodny, przekrój na pół , tak aby powstały dwa blaty. Umyj borówki. Do misy miksera wrzuć(...)blatem i lekko dociśnij dłońmi. Wierzch posmaruj kremem lub bitą śmietaną. Posyp czekoladą startą na tarce lub czekoladowymi kuleczkami. Włóż do lodówki najlepiej na całą noc. Ciasto gotowe , idealne do kawy! Bez obaw możecie ukroić sobie większy kawałek , gdyż jest niesamowicie lekkie. Smacznego
Z Kuchni Do Kuchniwypiekowi czerniejące banany są idealnie wykorzystane. Za to, że jest tak prosty w wykonaniu i szybki do upieczenia (nie trzeba wyjmować miksera ;) ). Ale jest jeszcze jedne szczególny powód. Mianowicie bez wyrzutów sumienia mogę go jeść jako deser, ale również ze szklanką ciepłego mleka na śniadanie. Czego więcej chcieć? :) Spróbujcie :) Składniki (blaszka 11 x 22 cm): 3 duże bardzo dojrzałe(...)mąkę i sodę. Sypkie składniki wrzucamy do mokrych i mieszamy. Przygotowane wcześniej orzechy i ciasteczka drobimy (mogą być duże kawałki orzechów) i przesypujemy do masy. Przygotowane ciasto przelewamy do wyłożonej papierem do pieczenia formy i wstawiamy do rozgrzanego do 170 stopni piekarnika (grzanie z termoobiegiem) na około 50 minut (sprawdzamy patyczkiem, czy się upiekło). Uwaga- WCIĄGA :) Smacznego
ChilliJemy