wyobrażam sobie Świąt Wielkanocnych bez domowej babki drożdżowej. Odkąd pamiętam piekła ją moja Mama, a później robiłam to już ja sama. Składniki; 10 dkg świeżych drożdży 1 szklanka cukru 8 żółtek 1,5 szklanki mleka, lekko ciepłego 200g masła 1 kg mąki 1 cukier waniliowy 1 kieliszek rumu duża garść rodzynek szczypta soli Wykonanie; Cukier i żółtka utrzyj(...)zalej je mlekiem z masłem. Dodaj wszystkie składniki i UWAGA – nie mieszaj ich, ale przykryj bawełnianą ściereczką i odstaw w ciepłe i spokojne miejsce na 3 godziny. Wyrób gładkie ciasto i odstaw pod przykrycie na 30 min, żeby urosło. Przełóż do wysmarowanych masłem foremek i odstaw na 20-30 minut, by ponownie wyrosło. Nagrzej piekarnik
Anioły w kuchnipłatków owsianych (albo żytnich) – 150 g bakalii (rodzynki, morele lub inne) – 3/4 szklanki gorącej wody – 2 łyżki masła – łyżka miodu – pół szklanki brązowego cukru lub zwykłego białego ( lub bez jeżeli ktoś woli mało słodkie ciastka) – płaska łyżeczka sody oczyszczonej – płaska łyżeczka soli ( najlepiej zdrowej, himalajskiej) PRZYGOTOWANIE: W rondelku podgrzej wodę i rozpuść w niej masło. Płatki owsiane zmiel(...)razem rozetrzyj palcami. Do tego dodaj miód i zalej gorącą wodą z rozpuszczonym masłem. Wymieszaj, zagnieć ciasto, a następnie delikatnie rozwałkuj na grubość ok. 0,5 cm. Ciasto powinno być plastyczne Wytnij ciasteczka i przełóż je na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i posmarowaną masłem. Wycięte ciasteczka wykładaj szpatułką, możesz je lekko podsypać mąką by się nie przyklejały
Calzonella.comszybko, sprawnie i bez bólu ;-), za to że mają ten specyficzny aromat ciasta ucieranego, które zawsze kojarzy mi się troszkę z ciastami mojej babci, właśnie takie u niej królowały często w niedzielne popołudnia, wilgotne, z rodzynkami lub owocami sezonowymi. Są lekkie, aromatyczne, długo utrzymują świeżość. Zarówno ja jak i mój K. zajadaliśmy się cytrynowym ciastem z gruszkami(...)kochani, że muszę mieć duuużo silnej woli żeby nie podejść jeszcze raz do patery ;-) ! Zapraszam na CYTRYNOWE CIASTO Z CZEKOLADĄ I GRUSZKAMI! SKŁADNIKI NA CYTRYNOWE CIASTO Z CZEKOLADĄ I GRUSZKAMI: - 200 g masła lub margaryny - 2 łyżeczki proszku do pieczenia - 120 ml mleka 3,2% tłuszczu - 150 g mąki tortowej - 100 g mąki pszennej - 160 g cukru - 2 jajka
SMYKWKUCHNIjuż ich nie było. Koniecznie trzeba powtórzyć pieczenie przed świętami! 1/4 szklanki miodu ( u mnie gryczany) 5 łyżek margaryny bezmlecznej 1/2 szklanki cukru pudru 1 żółtko 2,5 szklanki mąki 1 łyżeczka sody 3 łyżeczki przyprawy do piernika 1 łyżeczka kakao (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Wszystkie składniki wymieszać i zagnieść ciasto. Rozwałkować, delikatnie podsypując mąką na grubość około 3 mm.Wycina
Wilczkowy Świat - nasze codzienne gotowanieSmaczne, puszyste ciasto. Makowiec bez mąki :) Do przygotowania tego ciasta potrzebowałam: 5 jajek 400 g jabłek 1 1/2 szklanki cukru 1 1/2 szklanki maku suchego 5 łyżek kaszy manny 100 g masła 1 aromat migdałowy. Mak sparzyłam, odcedziłam i zimny zmieliłam trzykrotnie przez maszynkę ( sitka o bardzo małych oczkach ). Ż ółtka ubiłam ze szklanką cukru, dodałam masło ciągle ubijają(...)ubitych żółtek stopniowo dodawałam mak, jabłka , kaszę mannę i aromat migdałowy. Białka ubiłam z 1/2 szklanki cukru, dodałam do masy, delikatnie wymieszałam.Ciasto przełożyłam do natłuszczonej, posypanej kaszą manną tortownicy o średnicy 24 cm. Piekłam przez 1 godzinę w temperaturze 180 stopni Celcjusza. Zimne polałam polewą czekoladową i posypałam płatkami migdałowymi
Darcia w kuchniżółtko i szybko zagniatamy ciasto, zawijamy w folię spożywczą i wkładamy do zamrażarki na 30 minut. Po tym czasie wyjmujemy ciasto, zdejmujemy folię i wykładamy nim wysmarowaną tłuszczem formę. Pieczemy w nagrzanym do 180 stopni C piekarniku na jasno złoty kolor. Studzimy. NADZIENIE: 1 białko z dużego jajka 50 g przesianego cukru pudru 400 ml zimnej wody 1 galaretka(...)Owoce myjemy, wycieramy, przecinamy na pół i wyjmujemy pestki. Przestudzone ciasto smarujemy dżemem, układamy śliwki i winogrona. Tak przygotowaną tartę przekładamy do lodówki. Białko ubijamy na sztywną pianę, następnie, cały czas ubijając, dodajemy po łyżce cukier puder (za każdym razem dokładnie miksując). Sztywną bezę przekładamy do garnka, dolewamy wodę i cały czas mieszając trzepaczką zagotowujemy
Rozpustne gotowanieSkładniki: Warstwa 1: biszkopty podłużne lub okrągłe. Warstwa 2: 3 budynie waniliowe bez cukru ( ja miałam jeden z cukrem), 1 duży sok Kubuś dowolny smak - 900 ml ( ja miałam smak: marchew-jabłko-brzoskwinia). Warstwa 3: 1 budyń waniliowy ( wedle uznania, ja miałam tylko z cukrem i takiego użyłam), 1 mały sok Kubuś - 300 ml (smak dowolny ale musi się(...)truskawką), 75 g miękkiego masła. Warstwa 4: ciastka delicje (20 sztuk) - Jeżeli nie lubisz bardzo słodkiego ciasta możesz pominąć delicje. Warstwa 5: 500ml śmietanki 30%, 2 opakowania śmietan fix, kilka kostek czekolady. Przygotowanie: Lepiej nie wykładać formy papierem do pieczenia, gdyż później przeszkadza w krojeniu ciasta - ja następnym razem już tego nie zrobię :) Na dno formy (23x28cm
W kuchni u Monikizaczynając kilkanaście lat temu moje kulinarne szamotaniny. Ciasta to był dla mnie tylko suchy przepis i aptekarskie proporcje. A mięsa? Mięsa niosły ze sobą tak wiele możliwości – i w technice obróbki, i w doborze przypraw, i w mnogości gatunków… Nie mogłam się powstrzymać. Mieszkając w mieście ciężko dostać idealną do pieczenia szynkę ze skórą, ale szynka tzw. ‘kulka(...)papierowymi ręcznikami. Oczyśćcie ją z błonek, zbędnych skrawków tłuszczu, ścięgien. Mięso dobrze jest ściśle związać do pieczenia – będzie się łatwiej kroić i równo się upiecze. Zróbcie to bawełnianą nicią wędliniarską lub kordonkiem. Ważne, żeby była to czysta bawełna, bez żadnych sztucznych domieszek – podczas pieczenia nie roztopi się w piekarniku. W tym przepisie będziemy szynkę marynować
Karo in the Kitchenoczywiście czas oczekiwania na ten pyszny serniczek). Truskawki możemy zalać tężejącą galaretką, polać specjalna polewą do owoców zapobiegającą wysuszeniu owoców (ja tak właśnie zrobiłam, ale niepotrzebnie, bo do wieczora ciasta nie było :-)) lub po prostu powtykać truskaweczki na wierzchu i podawać, w każdej wersji będzie pysznie! Żałuję jedynie, że zrobiłam z połowy porcji (na tortownicę o średnicy(...)biszkopta o grubości 1,5-2 cm, czyli z 2 jajek (ja najczęściej piekę biszkopt z 4 jajek, przekrawam go na pół, niewykorzystana część mrożę i wykorzystuję innym razem) lub biszkopciki albo herbatniki do wyłożenia blachy 500g zmielonego twarogu (ważne by twaróg był 100% bez domieszki śmietany) 400g śmietany kremówki dobrze schłodzonej 2 żółtka z wcześniej wyparzonych jajek
Rozpustne gotowaniepodwoić swoją objętość i stać się puszysta. Dodać puree z dynii. Następnie wsypać mąkę z proszkiem do pieczenia, sodą, solą i przyprawami. Ciasto wylać na wysmarowaną i wyłożoną papierem dużą blachę. Piec w temperaturze 180 stopni przez około 25 minut. Gdy ciasto będzie jeszcze gorące wyjąć je z formy, zedrzeć papier i za pomocą ręcznika delikatnie zwinąc(...)Delikatnie i dokładnie wymieszać (najlepiej za pomocą łopatki slikonowej) by nie utworzyły się grudki. Roladę delikatnie rozwinąć. 3/4 masy rozprowadzić na cieście. Posypać migdałami (trochę zostawić do dekoracji). Ciasto zwinąc ponownie w roladę (tym razem bez ręcznika). Wierzch ciasta posmarować resztą kremu i posypać pozostałymi migdałami. Wstawić na minimum 3 godziny do lodówki, by masa stężała
My simple kitchenplanowałam nieco inny wpis. Miało być w końcu nie-słodko. Ale tak się jakoś składa, że nie istnieje dla mnie weekend bez czegoś słodkiego. Nawet najbardziej banalnego. A że i mój nastrój nieco melancholijny postawiłam na ciasto. Takie o, proste, z jabłuszkami. Idealne towarzystwo dla kubka herbaty i tej starej ławeczki w ogrodzie, skąpanej w jesiennych promieniach słońca(...)trawa pod stopami nadal ma soczyście zieloną barwę. Tam, gdzie jest moje miejsce... Gdzie moja dusza nabiera pozytywnych wibracji... Ciasto na dużą blachę: Składniki: 1/2 kostki margaryny 30 dag mąki 15 dag cukru 2 łyżeczki proszku do pieczenia 3 łyżki mleka 1 cukier waniliowy 2 jajka 3 łyżki mleka 1,5 kg jabłek 1 łyżeczka cynamonu cukier (ilość
My simple kitchencukru 0,5 łyżeczki soli morskiej Sposób przygotowania: Dno tortownicy wyłożyć papierem a jej boki wysmarować masłem. Zimnymi rękoma zagnieść jak najszybciej ciasto i wylepić nim formę. Wstawić do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i piec ok. 10-15 minut, wystudzić. Twaróg zmiksować mikserem na średnich obrotach z jajami, mlekiem skondensowanym, mąkami i sokiem z cytryny. Uwaga miksujemy tylko(...)kawałki sezamki obtoczone w mące (dzięki temu zabiegowi nie opadną nam na spód). Pieczemy godzinę do piekarnika w150 stopniach. W piekarniku na samym dole ustawiamy blaszkę z wodą- dzięki temu nasz sernik będzie miał idealna, kremową konsystencję. Po godzinie wyłączamy piekarnik, otwieramy jego drzwiczki i studzimy ciasto przez kolejną godzinę. Masło rozpuszczamy w mleku, dodajemy pokruszoną chałwę. Cały czas mieszamy
Wielki apetytSmakołyk z kokosem to świetny deser bez pieczenia , jest nieskomplikowany w przygotowaniu . Podany do herbaty lub kawy smakuje wybornie a dzieci wprost za nim przepadają . składniki na 4 porcj e masa kokosowa 1 kostka margaryny pół szklanki cukru pudru(...)kokosowe .Wszystko mieszamy i odstawiamy do lodówki . W maszynce do mięsa mielimy ciastka lub rozkruszamy je na proszek tłuczkiem do mięsa , dodajemy cukier wymieszany z kakao , wlewamy trochę wody ( ciasto powinno być gęste ) , mieszamy . Na pergaminie formujemy z ciasta kwadrat lub prostokąt i rozsmarowujemy na nim masę kokosową. Zwijamy w rulon i wstawiamy do lodówki . Gdy stwardnieje nadaje się
Smakowite Daniatorebka proszku do pieczenia cynamon trochę przyprawy do pierników klika orzechów laskowych bakalie gotowa polewa czekoladowa bułka tarta do posypania blachy przepis Margarynę , cukier i miód rozpuszczamy w garnku, wsypujemy kakao, cynamon i przyprawę do pierników. Do ostudzonej masy dodajemy jajka, mleko, mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i na końcu bakalie. Ciasto mieszamy i wlewamy
Smakowite Daniamargaryny, mąki, jajek i drożdży wyrobić ciasto. Wrzucić je do dużego naczynia z zimną wodą. Gdy ciasto wypłynie na wierzch (około 40 minut) wyjąć je z wody, dodać cukier i cukier wanilinowy i jeszcze raz wyrobić. W razie potrzeby podsypać lekko mąką. Przełożyć do foremki, posmarować powidłem, posypać kruszonką i od razu upiec. Piekłam w głębokiej blaszce 23x32 wyłożonej matą
Praktyczna pl