zrobienia i bez potrzeby użycia dużej ilości cukru i tłuszczu. No i można je robić w różnych wersjach i z ulubionymi dodatkami. Tym razem dzielę się przepisem na pyszny chlebek z chrupiącymi i bardzo zdrowymi orzechami włoskimi, który na dodatek jest wegański :) Idealny na śniadanie, ale także jako zdrowa przekąska lub ciasto, którym śmiało można przywitać gości(...)siemienia lnianego 1/3 szklanki mleka migdałowego 1/3 szklanki roztopionego oleju kokosowego 1 łyżka ekstraktu waniliowego 1/4 szklanki ksylitolu 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki soli na wierzch: 1/2 szklanki pokrojonych orzechów włoskich Wykonanie: Piekarnik nagrzać do 180ºC. Płatki owsiane zmielić w blenderze do konsystencji mąki (można użyć
Healthy food explorerrobiłam też bezglutenowy biszkopt z mąki ryżowej i ziemniaczanej i jestem nim zachwycona, wyszedł idealny - lekki i puszysty. Góra to już tradycyjnie i bez zmian - mnóstwo dużych, czerwonych i słodkich truskawek oraz orzeźwiająca galaretka. Takie ciasto świetnie sprawdzi się na letni deser nie tylko dla osób, które nie spożywają nabiału czy glutenu. Pycha! Składniki: Biszkopt: 3 jajka 3 łyżki(...)ksylitolu 1/2 łyżeczki mielonej wanilii 3 łyżeczki żelatyny Dodatkowo: ok. 500 g truskawek 2 galaretki truskawkowe Wykonanie: Spód: Piekarnik nagrzać do 1 80ºC. D no tortownicy wyłożyć papierem do pieczenia.** Białka oddzielić od żółtek i ubić na sztywną pianę z dodatkiem soli (ja to robię za pomocą elektrycznej trzepaczki). Pod koniec ubijania dodać ksylitol i jeszcze chwilkę ubijać. Piana
Healthy food explorermalinowy, bananowy, kokosowy i z czarnej porzeczki; klasyczne lody z maszyny: czekoladowe, cytrynowe, lukrecjowe, miętowe z czekoladą i truskawkowe; do tego waniliowe parfait i pieczona Alaska , czyli wyżej wymienione smaki w przeróżnych kombinacjach pod zapiekaną bezą włoską. Smakowaliśmy i smakowaliśmy, póki nam się łyżeczki nie skończyły. Aj, jakie to było dobre! W międzyczasie ambitnie pracuję nad moim deserem; jest(...)jest to takie łatwe, jak mogłoby się wydawać. Szczególnie, że to akurat jest moja słaba strona; w pracy nie przygotowujemy deserów tego typu, w domu też gościom serwuję ciasta, a nam desery zdecydowanie prostsze w konstrukcji. Poza tym kompozycja na talerzu to dla mnie troszkę czarna magia; rzadko (choć chyba nawet to określenie jest sporym nadużyciem) się tak bawię. Najczęściej
Pożeraczka, czyli raz adobrzeciasto odpoczęło. Po 10 minutach ciasto wałkuję na grubość około 2 milimetrów i wykrawam krążki foremką o średnicy 8 centymetrów. Na środek krążka nakładam kopiastą łyżeczkę farszu i zbieram brzegi do środka tak jak sakiewkę, mocno ściskam i formuję kulkę. Tak uformowane kulki układam w kształcie choinki na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Z jednego większego krążka formuję pieniek(...)nakrywam ściereczką i pozostawiam na około 10 minut do wyrośnięcia. Pieczenie: Blachę z choinką wstawiam do nagrzanego piekarnika do 180 stopni na środkową półkę i piekę około 25 minut. Długość pieczenia zależy od piekarnika i może się nieznacznie różnić. Piekarnik mam ustawiony na grzanie góra dół, bez używania termoobiegu. Gdy choinka się piecze przygotuję masło: Masło roztapiam
Uwaga Babcia Gotujestarsi jak i młodsi. Muffinki zrobicie bardzo szybko, bez użycia miksera. Świetnie smakują na ciepło jak i na zimno. Muffinki z margaryną Optima Omega 3 to optymalny wybór na piknik! Muffinki owsiane: 1 i 1/3 szkl mąki pszennej 2/3 szkl płatków owsianych błyskawicznych 1 płaska łyżka proszku do pieczenia 1 łyżka przyprawy do pizzy sól do smaku(...)kukurydzy konserwowej łyżka posiekanej natki pietruszki Salami i fetę pokroić w kostkę. Margarynę rozpuścić, ostudzić. W jednej misce wymieszać suche składniki, w drugiej mokre. Wszystkie razem szybko wymieszać. Do ciasta dodać salami, natkę i kukurydzę. Silikonowe lub papierowe foremki napełniać ciastem do 3/4 wysokości. W każdą muffinkę wcisnąć 1-2 kostki fety. Babeczki piec ok 25 minut w 180 stopniach
Smakołyki Asibabeczki są naprawdę smaczne. Bez fałszywej skromności mogę napisać, że to jedne z lepszych, jakie pieczemy (choć oczywiście to kwestia sporna). Maślane, wilgotne, migdałowo-cynamonowe. Obok Czekoladowych babeczek , nasz faworyt na Świąteczny stół. Składniki 5 białek 90 g mąki migdałowej 170 g cukru pudru szczypta soli 150 g roztopionego, przestudzonego masła 50 g mąki(...)Przygotowanie Piekarnik nagrzejcie do 180 st z termoobiegiem, przygotujcie formę do pieczenia muffinek. Zmielone migdały wymieszajcie z cukrem pudrem, cynamonem i mąką. Białka ubijcie ze szczyptą soli na niezbyt sztywną masę. Do ubitego białka dodajcie roztopione i przestudzone masło oraz suche składniki i delikatnie wymieszajcie. Ciasto nakładajcie do foremek na muffinki do 2/3 wysokości. Pieczcie około
OliveandThymeTarteletki z kremem ryżowym na mleku kokosowym w towarzystwie czereśni. Taka mała przekąska do kawy. Nie za słodkie więc można jeść bez wyrzutów. ciasto kruche: 120 g mąki pszennej typ 500 50 g mąki krupczatki 1 łyżka zimnej wody 80 g masła zimnego 2 żółtka nadzienie: 1 woreczek ryżu białego 2 łyżki gęstego mleczka kokosowego 1 łyżeczka cukru(...)mięta Do miski przesiewam mąki, dodaję masło zimnie pokrojone, wodę, żółtka i zagniatam rękoma szybko ciasto. Wstawiam do lodówki na godzinę. Foremki do tarteletek smaruję tłuszczem, ciasto dzielę na cztery części i ugniatam w foremkach. Wstawiam do nagrzanego piekarnika temp 190 stopi i piekę około 20 minut aż się zrumienią góra dół. Czereśnie przekładam do rondelka, dodaję 4 łyżki wody
wesoła kuchniasię upiec ciasto serowo-kakaowe, bez jajek i z mąką bezglutenową. Co w nim było wyjątkowego? Oprócz sera ricotty największy zakalec, jaki w życiu widziałam i jadłam, bo owszem jadłam. A w smaku był przepyszny i Sławkowi też smakował, ale przepisu nie dostaniecie! Składniki: Ciasto • 1 puszka białej fasoli(...)galaretka cytrynowa • 1/3 szklanki wody Na wierzch • 1 galaretka cytrynowa • 1 szklanka wrzątku Wykonanie : Ciasto • Fasolę odcedzić i zmiksować ręcznym blenderem razem z pozostałymi składnikami. • Ciasto wylać do średniej tortownicy (24 cm średnicy) wyłożonej papierem do pieczenia. • Piec w temp. 180 st.C przez 30 minut. Jabłka • Jabłka obrać i zetrzeć
To co kochamjest upiec dzień wcześniej, łatwiej go wówczas pokroić. Dno tortownicy o średnicy 24 cm wyłożyć papierem do pieczenia, boków niczym nie smarować. Piekarnik rozgrzać do 175 stopni (155 z termo obiegiem). Oddzielić białka od żółtek. Żółtka roztrzepać z proszkiem do pieczenia i octem – trzeba to zrobić w troszkę większej miseczce, ponieważ masa bardzo rośnie. Białka ubić(...)sztywno ze szczyptą soli, pod koniec partiami dodać cukier. Wlać masę żółtkową i wymieszać na wolnych obrotach. Następnie po trochu dodać przesianą mąkę i delikatnie wymieszać łopatką. Ciasto przełożyć do przygotowanej tortownicy, wyrównać powierzchnię, od razu wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec około 40 minut do suchego patyczka. Po wyjęciu z piekarnika formę z gorącym ciastem upuścić na blat z wysokości
Kuchenne zapiski Edytypotrawy domowe, proste, łatwe i bez wyszukanych produktów oraz porady kulinarne. Cenię sobie NORMALNOŚĆ – codziennie i od święta. Dziękuję za odwiedziny na moim blogu. Będzie mi miło, jeśli zostawisz komentarz… Ten wypiek to dzieło mojej córki J , która podobnie jak ja, lubi pichcić w kuchni, a w szczególności wypiekać ciasta Polecam – bardzo smaczne ! Składniki(...)innego nadzienia. Sposób przygotowania : W misce wymieszać mleko, drożdże, cukier, Rozpuścić margarynę i wlać gorącą do mleka z drożdżami. Wymieszać i wsypać mękę. Wyrabiać , aż będzie dobrze zagniecione. Piec ok. 0,5 godz. w temp. 180 st. C . do zrumienienia. Z jednej porcji uzyskujemy ok. 30 szt. małych rogalików
Pysznosci Babci Basiprzygotowałam jest jednym z przepisów, który nie wymaga wiele pracy, nie trzeba używać miksera, wystarczy tylko miska, łyżka i kilka składników. Ciasto przygotowałam bez użycia masła, za to z dodatkiem jogurtu naturalnego, dzięki czemu ciasto jest bardzo wilgotne, miękkie i niesamowicie pachnące. Smacznego :) **** Non credevo che una semplice torta alle prugne potesse essere cosi' gustosa, ma come spesso accade(...)SKŁADNIKI 300 g m ą ki pszennej 100 g cukru trzcinowego 150 g jogurtu naturalnego 500 g ś liwek 16 g di proszku do pieczenia 2 jaja szczypta soli cukier puder **** INGREDIENTI 300 g di farina 00 100 g di zucchero di canna 150 g di yogurt naturale 500 g di prugne
La grande e la piccola cuocaPrzed nami kolejne piłkarskie emocje. Wspólne kibicowanie i świętowanie zwycięstwa nie obędzie się bez piwa i oczywiście jedzenia! Więc skoro już zaprosiłeś swoich znajomych na piłkarski wieczór, może warto przygotować coś więcej niż kupowane chipsy i orzeszki? DOMOWE NACHOSY Fot. Menmagazine Składniki: 180 g mąki kukurydzianej 180 g mąki pszennej 70 g masła(...)kostki masło i wlewamy wrzącą wodę. Całość mieszamy do połączenia składników. Ciasto wyrabiamy ręcznie do momentu aż będzie gładkie i elastyczne. Rozwałkowujemy na cienkie plastry, kroimy na trójkąty, układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, każdy z trójkątów smarujemy olejem roślinnym i posypujemy ostrą papryczką. Piekarnik rozgrzewamy
MenmagazinePrzed nami kolejne piłkarskie emocje. Wspólne kibicowanie i świętowanie zwycięstwa nie obędzie się bez piwa i oczywiście jedzenia! Więc skoro już zaprosiłeś swoich znajomych na piłkarski wieczór, może warto przygotować coś więcej niż kupowane chipsy i orzeszki? DOMOWE NACHOSY Fot. Menmagazine Składniki: 180 g mąki kukurydzianej 180 g mąki pszennej 70 g masła(...)kostki masło i wlewamy wrzącą wodę. Całość mieszamy do połączenia składników. Ciasto wyrabiamy ręcznie do momentu aż będzie gładkie i elastyczne. Rozwałkowujemy na cienkie plastry, kroimy na trójkąty, układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, każdy z trójkątów smarujemy olejem roślinnym i posypujemy ostrą papryczką. Piekarnik rozgrzewamy
Menmagazinedrożdżówek : Kulkę ciasta na środku palcami delikatnie rozciągam, tak żeby powstało wgłębienie w kształcie gniazdka w które nałożę nadzienie. Tak uformowane ciasto układam na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Jednorazowo na blasze układam 6 drożdżówek ponieważ podczas pieczenia urosną. Następnie w gniazdko nakładam nadzienie, na 2-3 drożdżówki nakładam sam ser na 2-3 drożdżówki nakładam same jagody(...)wyrośnięcia, w tym czasie nagrzewam piekarnik. Pieczenie drożdżówek : Przed pieczeniem brzegi drożdżówek maluję rozmąconym białkiem i górę posypuję kruszonką. Blachę z drożdżówkami wstawiam do nagrzanego piekarnika do 180 stopni na środkową półkę i piekę około 22 minut na złoty kolor. Piekarnik mam ustawiony na grzanie góra/dól bez używania termoobiegu. Drożdżówki z serem i jagodami
Uwaga Babcia Piecze Chleb