powtarzalny smak. Postanowiłam ją przygotować w wersji dietetycznej. Mamy lato, każda z nas dba o sylwetkę i raczej stara się unikać dodatkowy kcal. Dlatego to ciasto jest bez mąki, bez cukru i bez jajek! I w dodatku robi się je błyskawicznie! Ma za to dużo cynamonu, który uwielbiam łączyć z jabłkiem! Idealne ciacho dla dzieci, pyszne podawane(...)Samą górę obsyp mocno cynamonem i polej resztą oleju kokosowego (ewent. masłem). Całość wstawiamy do piekarnika na 35 minut temp. 190 stopni C. Grzanie dół + termoobieg. Po wyjęciu z pieca ciasto odstaw na godzinę, dopiero wyjmij z formy, będzie jeszcze ciepłe i takie już można jeść. Można też poczekać aż całkowicie ostygnie. Ciasto w wersji nie fit, możesz podać
SMYKWKUCHNIwczoraj piekłam w dwóch turach, pierwsze zniknęły gorące na kolację, drugie już w wersji orkiszowo-żytniej były dzisiaj na śniadanie. Na te bagietki natknęłam się tutaj , bardzo zauroczyły mnie swym wyglądem. Jako pierwszy podaję przepis na wersję pszenno-żytnią z moimi małymi modyfikacjami, m.in. zmniejszyłam ilość drożdży, soli i pominęłam cukier (jest zbędny, bułki i chleby wyrastają bez niego(...)podwojenia objętości. Moje wyrastało 30 minut. Po tym czasie ciasto wyłożyć na blat podsypany mąką i kilka razy lekko rozwałkować (dłońmi) i złożyć w kopertę, podzielić na 4 części. Każdą rozciągnąć mniej więcej na szerokość blaszki, poskręcać dowolnie, obtoczyć w mące i odłożyć na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Uformowane bagietki odstawić na ok.15 minut (do napuszenia). Wstawiamy
Smaczne ZdroweKolejny raz wzięłam udział we wspólnym pieczeniu organizowanym przez Amber z bloga http://www.kuchennymidrzwiami.pl/ . Tym razem za zadanie miałyśmy przygotować chleb z porem karmelizowanym i pestkami. Do przygotowania chleba użyłam zakwasu żytniego i musiałam dodać dużo więcej wody niż w oryginalnym przepisie. W smaku chleb jest obłędny. Por nadaje mu wilgotności, choć go praktycznie nie czuć, a pestki chrupkości(...)Odstawić do ostygnięcia. W misce rozmieszać zaczyn z wodą. Dodać mąki i wymieszać rękoma bez wyrabiania. Przykryć ściereczką i odstawić na 30 minut. Do ciasta dodać sól i przestygnięty por i pestki. Wszystko połączyć i wyrobić na blacie – lekko posypanej mąką- na gładkie ciasto. Przełożyć do miski wysmarowanej olejem, przykryć i zostawić do wyrośnięcia na 2 godziny
UgotujmyTo.plciasto robiłam już jakiś czas temu i zupełnie nie wiem czemu nie wrzuciłam go jeszcze na bloga, bo jest naprawdę obłędne w smaku. To pyszne połączenie to serowo-kokosowa masa z sera gotowanego i delikatna i lekka masa budyniowa-malinowa. Do tego świeże maliny, kakaowy biszkopt nasączony malibu i delicje. Można jeść i jeść. Serdecznie polecam, choć jest(...)proszek do pieczenia i kakao mieszamy razem w oddzielnym naczyniu. Białka ze szczyptą soli ubijamy na sztywną piane i utrwalamy ją cukrem wymieszanym z cukrem waniliowym. Następnie do piany stopniowo przesiewamy mąki z kakao i delikatnie mieszamy za pomocą szpatułki. Już nie miksujemy. Pieczemy na wyłożonej papierem blasze (tylko dno) przez 25 min w 180 st. bez termoobiegu
Krylowa KuchniaPiernik to ciasto, bez którego wiele osób nie wyobraża sobie Świąt Bożego Narodzenia. Większość zaczyna przygotowanie piernika kilka tygodni przed Świętami, przygotowując do niego bazę, która leżakuje potem w kamiennym garnku. Ja, której lenistwo to rodzona siostra robię zawsze wszystko na ostatnią chwilę, więc często wymyślam dania, które są łatwe, szybkie i nie wymagające wysiłku. Piernik ekspresowy jest tego(...)został przełożony domowymi powidłami. Mój piernik nie jest pracochłonny, gdyż nie piecze się wielu warstw ciasta, piecze się jeden duży placek, który następnie kroi na tyle warstw na ile mamy ochotę. Polecam piernik ekspresowy z powidłami domowymi. Ten piernik najsmaczniejszy jest na 2 dzień. Więc do jego świątecznego pieczenia piernika należy się zabrać dzień przed Wigilią Bożego Narodzenia, będzie
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięwyjątkową, cytrynową babkę. Składniki na ciasto – keto babkę cytrynową Aby przygotować keto babkę, będziemy potrzebować następujących składników: – 1 szklanka mąki migdałowej – 3 łyżki mąki kokosowej – 100 g masła (można użyć oleju kokosowego) – 4 jajka – 1/2 szklanki erytrytolu – Skórka z jednej cytryny – 2 łyżeczki proszku do pieczenia – 1/4 szklanki soku(...)składniki się połączą. Przekładamy do formy dokładnie natłuszczonej i posypanej mąką kokosową ciasto. Wyrównujemy powierzchnię i zostawiamy na chwilę. Pieczenie babki Pieczemy nagrzanym piekarniku w temperaturze 180°C przez około 35-40 minut. Piecze się doskonale, kiedy ustawimy funkcję góra-dół. Po upewnieniu się, że ciasto jest dobrze upieczone (sprawdzamy patyczkiem), wyjmujemy z piekarnika i zostawiamy do wystygnięcia. Przygotowanie
ZGruntuFitmożesz się zdecydować czy zjeść sernik, makowiec czy jabłecznik, zrób ciasto łącząc je wszystkie 😄 Przedstawiamy sernik z makiem i topem jabłkowym! Gorąco polecamy 💓 A tutaj znajdziecie krótki filmik poglądowy z przygotowywania Składniki (śr: 18-20cm): Spód -150g ciastek (u nas bez cukru) -pełna łyżka oleju kokosowego lub masła Sernik -800g gęstego sera na sernik(...)cynamonem w czekoladzie) -60g deserowej czekolady + 2 łyżki oleju rzepakowego/słonecznikowego SPÓD 1. Ciastka zblendować na proszek i dodać do nich płynny olej kokosowy/masło. 2. Papierem do pieczenia wyłożyć spód tortownicy i dno (i można nieco boki) wyłożyć zmielonymi ciastkami. SERNIK 3. Mak gotować w mleku aż do wchłonięcia płynu i zagęszczenia. Masę makową ostudzić
Candy Pandasświąteczne wypieki? A może pieczenie to Twoja pasja i z lubością kolekcjonujesz książki kucharskie? Sprawdź, jakie są polecane książki o deserach i wypiekach i dowiedz się, gdzie możesz je kupić w okazyjnej cenie! Polecane książki o deserach i wypiekach, które warto mieć na półce Niezależnie od tego, czy tworzysz okazjonalnie desery, czy pieczenie ciast to Twoje hobby(...)które zawierają przepisy na wszystkie najważniejsze ciasta i ciasteczka. Z kolei, jeśli nie czujesz się pewnie jako twórca deserów, możesz wprowadzić na swoją kuchenną półkę książkę z łatwymi przepisami na pyszne ciasta, np. Trzyskładnikowe wypieki Sarah Rainey. Wegetarianie docenią słodką kuchnię roślinną, gdzie znajdą przepisy na zdrowe desery, ciasta i słodycze bez nabiału. Obecnie istnieje mnóstwo książek kucharskich
Słodkie okruszkicukier waniliowy i przesiewamy mąkę z proszkiem do pieczenia. Całość mieszamy delikatnie szpatułką, tak by masa pozostała napowietrzona. Blaszkę do pieczenia z piekarnika wykładamy papierem do pieczenia, wylewamy na całą powierzchnię masę biszkoptową i rozsmarowujemy na placek grubości 1 cm. Wyrównujemy boki, wygładzamy i pieczemy w 180 stopniach około 10 minut. Gdy biszkopt(...)dodajemy łyżeczkę cynamonu i gotujemy około 10 minut, by zmiękło, ale nie rozgotowało się. Studzimy, odsączamy z nadmiaru wody. Składanie ciasta: Pierwszy z trzech kawałków biszkopta wkładamy na dno keksówki, wyłożonej papierem do pieczenia lub folią spożywczą. Ponczujemy go obficie wodą z sokiem cytrynowym. Wykładamy równą warstwą połowę masy śmietanowo - jogurtowej. Przykładamy drugim kawałkiem
Kronika Piekarnikazjeść śniadanie na słodko to jest to IDEALNE miejsce właśnie na nie. W lokalu macie do wyboru przeróżne ciasta, bougatsę, sfakian pie, szejki, od groma różnych kaw. Obsługa jest wręcz na medal - wszystko "chodzi jak w zegarku". Bardzo polecam spróbować ciasto Bizantine. Raki - lokalny alkohol / bimber wytwarzany z resztek winogron. (Po lewej Kazoual, po prawej Philosophies ) Taverna(...)pysznym jedzeniem. Boski hamburger (pamiętajcie, że burgery w Grecji to samo mięso bez bułki, zawsze o to dopytajcie), przewspaniałe sardynki w obłędnym sosie. Cudowna atmosfera i bardzo dobre ceny. Bakery since 1958 - lokalna piekarnia z przepysznymi wypiekami, obłędną bougatsą i małymi, śmiesznymi dziełami sztuki z ciasta. Miejsce na uboczu, które dosłownie Was oczaruje swoją prostotą i "normalnością". Meli
Czarnawisienkaprzygotowaniu muffinki z borówkami. Zrobione z mąki orkiszowej bez cukru, są lekkie i puszyste. Idealne na przekąskę. Składniki (około 12 muffinek): 2 szklanki mąki pszennej pełnoziarnistej 2/3 szklanki ksylitolu 1 szklanka mleka 1 duże jajko 120 ml oleju roślinnego 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego (opcjonalnie) 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia szczypta soli ok. 300 g świeżych borówek Wykonanie(...)wbić jajko, dodać wanilię oraz ksylitol i wymieszać do połączenia składników. Do osobnej miski wrzucić mąkę, dodać proszek do pieczenia, oraz sól i wymieszać łyżką. Następnie przesypać do mokrych składników i krótko wymieszać łyżką na jednolite ciasto. Do ciasta dodać borówki i delikatnie wymieszać. Ciasto przekładać do foremek na muffinki (użyłam silikonowych) do około 2/3 wysokości Piec przez
Healthy food explorerOszukana tarta - bo bez kruchego ciasta a w wersji fit:) Polecam na zdrowy obiad. 400g mięsa mielonego z piersi kurczaka lub indyka 1kg cukinii 2 cebule 3 jajka 1 pęczek koperku 150g tartej mozzarelli 4 czubate łyżki bułki tartej sól, pieprz, czosnek granulowany 1. Cukinię ścieramy na grubych oczkach tarki, posypujemy łyżeczką(...)Cukinię mieszamy z mięsem mielonym, cebulą, koperkiem, jajkami, serem, bułką tartą, odrobiną soli, pieprzem i czosnkiem. Zagniatamy do dokładnego połączenia składników. Masę wykładamy do formy na tartę. 3. Pieczemy w temperaturze 190 stopni przez 50 minut. Można podać z sosem czosnkowym
Szefowa kuchniMistrzowie makaronu Sztuka własnoręcznego wyrabiania makaronu, gnocchi i risotto. Mistrzowie makaronu to bez wątpienia Włosi. Jeśli zapytasz Włocha o jego ulubione dania, najprawdopodobniej dostaniesz przepis na makaron. I to nie jeden przepis, a dziesiątki różnych receptur i sposobów podania. Makaron domowej roboty cieszy się we Włoszech niesłabnącym uznaniem, bo to właśnie słoneczna Italia jest miejscem narodzin tagliatelle, tagliolini(...)gnocchi i risotto. Bez względu na to czy swoją przygodę z domowym makaronem zamierzasz dopiero zacząć, czy też samodzielnie robisz makaron od wielu, wielu lat, rozdziały o mące oraz przygotowywaniu świeżego i suszonego ciasta makaronowego będą dla Ciebie jednymi z najważniejszych. Nawet jeżeli potrafisz perfekcyjnie połączyć jajka i mąkę w gładkie, jednolite ciasto nie omijaj tych rozdziałów. Jestem
Cztery Fajerysłodko świetnie smakuje placinta z jabłkami albo wiśniami. Przepis na mołdawskie placinta z nadzieniem serowym bazuje na cieście kefirowym przygotowanym wg. receptury z książki "Mamuszka" Olii Hercules. Placinta możesz też zrobić z ciasta drożdżowego. A jeśli totalnie brakuje Ci czasu wykorzystaj gotowe ciasto francuskie. Prosty chlebek z patelni nadziewany serem. Mołdawska placinta z serem proporcje na 4-5 placków(...)mąki wymieszaj z sodą i proszkiem do pieczenia, przesiej przez sito i partiami dodawaj do miski z kefirem. Mieszaj po każdym dodaniu mąki. W ten sposób powstanie bardzo miękkie, lepkie ciasto. 3. Wyjmij ciasto na obficie obsypaną mąką stolnicę i zagniataj podsypując mąką. Ciasto powinno być bardzo miękkie i lekko lepkie, ale nie klejące. 4. Przygotuj farsz serowy
Cztery FajeryCiasta jogurtowe należą do jednych z moich ulubionych, są bardzo proste do zrobienia, nie trzeba do ich wykonania miksera, zawsze dobrze smakują, a do tego nie
Healthy food explorer