Ciasto prawie jak sernik, ale tu prawie robi sporą różnice ponieważ nie ma w nim sera twarogowego, a jedynie serki homogenizowane. Jest proste do przygotowania i można je zabrać ze sobą np. na piknik ;) Składniki na blaszkę 17 x 17 cm Spód: 150 g herbatników kakaowych 50 g masła roztopionego Masa z serków: 300 g serka homogenizowanego naturalnego 1 duże(...)chowamy do lodówki. Masa 2. Wszystkie składniki umieszczamy w misie i miksujemy do połączenia się składników. Tak przygotowaną masę wylewamy na spód ciasteczkowy. Pieczemy w 180 stop. przez 40-45 minut. Upieczone ciasto całkowicie studzimy zanim polejemy je polewą. Uwaga, polewę możecie dać dowolną np. mleczną, polewę czekoladową, lub galaretkę z owocami. Polewa 3. Galaretkę rozpuszczamy
Gotowanie...to proste !odstawiam na około 30 minut w ciepłe miejsce, tak żeby ciasto podwoiło swoją objętość. Formowanie pączków: Wyrośnięte ciasto wykładam na blat, przerabiam, formuję kulę, nakrywam ściereczką i pozostawiam na około 5 minut aby odpoczęło. Następnie z ciasta formuję wałek, który dzielę na 12 w miarę równych części. Kawałki ciasta nakrywam ściereczką, żeby nie obsychało i formuję z każdego kawałka kulkę(...)ściereczką i odstawiam na około 20 minut do wyrośnięcia. Pieczenie pączków: Przed pieczeniem pączki maluję rozmącanym żółtkiem z kilkoma łyżkami mleka. Blachę wstawiam do nagrzanego piekarnika do 170°C na środkową półkę i piekę około 20 minut, na złoty kolor. Piekarnik mam ustawiony na grzanie góra dół, bez używania termoobiegu. Upieczone zdejmuję z blachy i jeszcze ciepłe
Uwaga Babcia Gotujepachnie... Żałowałam, że zrobiłam go taki mały, brakło na dokładki :-( SKŁADNIKI Ciasto: 3 jajka 1/2 szklanki mąki pszennej 1/2 szklanki cukru 2 łyżki mąki ziemniaczanej 1 łyżka ciemnego kakao Masa: 2 szklanki wiórek kokosowych 1 szklanka cukru 1 szklanka mleka 1 budyń waniliowy lub śmietankowy bez cukru 1 łyżka spirytusu 200 g masła Poncz: 1/2 szklanki wody (zimnej, przegotowanej(...)minimum i dodajemy kolejno po jednym żółtku. Mąki i kakao łączymy ze sobą, przesiewamy i stopniowo dosypujemy do masy. Przelewamy do tortownicy (moja tym razem miała średnicę 16 cm). Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 30 minut. Po upieczeniu wyjmujemy tortownicę z piekarnika, upuszczamy ją z wysokości ok. 60 cm, a następnie ponownie wstawiamy do uchylonego i wyłączonego
Czary - gary w kuchniproszek do pieczenia i sól dokładnie mieszamy (najlepiej zmiksować). Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni . Na końcu opcjonalnie dodajemy siemię lniane i nasiona słonecznika i krótko mieszamy. Dość rzadkie ciasto wylewamy na blaszkę (keksówkę). Pieczemy około 40 minut (do momentu lekkiego zarumienienia), następnie dobrze jest pozostawić ciasto przez(...)Wartość energetyczna 1276 kcal 128 kcal Białko 71 g 3 g Tłuszcze 102 g 4 g Węglowodany netto 22 g 1 g Błonnik 12 g Dla wersji podstawowej bez dodatków. Zobacz również #wegetariańskie #pieczywo #chleb #keto #LowCarb #bezlaktozy #bezglutenu #domrożenia #śniadanie #nagrilla #domrożenia #jajka #masłoorzechowe #u miarkowanieszybkie(30-60min) Artykuł Chleb na maśle orzechowym pochodzi z serwisu WegePrzepis
WegePrzepislistopada za nami, a pogoda za oknem wcale nie zimowa to jednak nic nie stoi na przeszkodzie aby myśleć już o świątecznych wypiekach i szukać prawdziwych kulinarnych perełek. Zamiast piec makowiec, czy ucierać sernik postaw w tym roku na wyjątkowy tort –bezowy z kremem o zapachu korzennych pierniczków. Uda się na sto procent a poza suszeniem blatów wcale nie jest(...)masa ma być bardzo gęsta i lśniąca bez wyczuwalnych kryształków cukru, wlać sok z cytryny, dodać mąkę ziemniaczaną i ponownie krótko zmiksować na wysokich obrotach, tylko do połączenia. Na blaszce od piekarnika wyłożonej pergaminem narysować dwa jednakowe okręgi o podanej średnicy, wykłóżyć po równo bezę, uformować szpatułką do ciasta okrąg. Piekarnik nagrzać
Wanilia i KardamonJesień w kuchni to dla mnie zapach korzennych przypraw, zwłaszcza mielonego cynamonu, którego zapach roznosi się po całym domu. Zainspirowana popularnym ciastem marchewkowym postanowiłam przygotować muffinki, ale w wersji fit, bo bez mąki, a z płatkami owsianymi. Cierpliwie czekają na porę deseru, już dwie spróbowałam, jak były jeszcze ciepłe! Chrupiące z wierzchu, miękkie i wilgotne w środku, pięknie(...)misce mieszamy ze sobą startą marchewkę, płatki owsiane, jajka, jogurt, cukier, proszek do pieczenia, cynamon oraz kakao, najlepiej przy pomocy trzepaczki. Muffinki należy piec w foremkach silikonowych, w przypadku papierowych foremek ciasto może przykleić się. Masę przekładamy do foremek. Pieczemy w temp. 180 st. przez 20-25 minut. Smakują bardzo dobrze na ciepło i na zimno. Babeczki można
Moja smaczna kuchniamiksujemy lub dobrze wyrabiamy na jednolite ciasto. Ciastem wylepiamy formę do tarty (średnica 20 cm). Można to zrobić ręcznie, lub jeśli składniki były odpowiednio schłodzone rozwałkować i wyłożyć. Ciasto pieczemy w temperaturze 180 stopni (u mnie termoobieg plus górna grzałka, połowa piekarnika), około 15 minut . Brzegi ciasta powinny się delikatnie przyrumienić. Gdy ciasto ostygnie ubijamy śmietankę , a następnie porcjami dodajemy(...)oleju kokosowego, śmietanki 30% i jagód. Z powyższego przepisu powstaje około 12 porcji. Jeszcze więcej keto słodyczy! Chałwa domowa bez cukru Michałki bez cukru (wegańskie, keto) Keto kokosanki Keto bounty (wegańskie) Bomby tłuszczowe czekoladowo-orzechowe Gofry orzechowe, bez mąki Pudding chia orzechowy Trufle kokosowe (keto) Orzechowy deser śmietankowy Gofry białkowe Keto fudge czekoladowo-orzechowy Ciasteczka orzechowe Ciastka
WegePrzepissmaku wanliowym łyżeczka proszku do pieczenia Płatki owsiane zalać w miseczce ciepłą wodą i odstawić do napęcznienia. Dodać jajko, rozgniecionego banana, proszek budyniowy i proszek do pieczenia, chwilę przemieszać. Smażyć na niewielkiej ilości oleju (u mnie kokosowy) po kilka minut z każdej strony. Na jeden placuszek przypada ok. 1,5 łyżki ciasta. Placuszki podawać z ulubionymi dodatkami(...)moim przypadku same kanapki to zazwyczaj za mało, więc przeważnie robię do nich jakąś sałatkę z warzyw, które akurat mam pod ręką. Składniki: pieczywo pełnoziarniste twaróg półtłusty (u mnie bez laktozy) pomidor rukola sól, pieprz, oregano Kromki chleba wcześniej podpiec w tosterze, posmarować masłem, nałożyć porcję twarożku, posolić. Ułożyć plasterki pomidora i rukolę, następnie przyprawić solą, pieprzem i oregano
Kuchnia Ellieupieczeniu! Jeśli więc szukacie przepisu na oryginalne, piernikopodobne ciasteczka, te z pewnością Was zadowolą. Ja za nimi szaleję, a i akceptację Duńczyków zyskały. Przepis z Alletiders Kogebog . Autorka piekła je bez dodatku imbiru, ale skoro figuruje on na liście składników - dodałam. Bo lubię. Wyszły pyszne. Orzeszki z pieprzem Składniki: (na 85-90 sztuk) 125 g miękkiego masła(...)Wbić jajko, połączyć. Partiami dodawać suche składniki, miksując na najniższych obrotach miksera. Z gotowego ciasta uformować kulę, zawinąć w folię spożywczą i schłodzić w lodówce przez 1 godzinę. Ze schłodzonego ciasta formować kulki wielkości orzecha laskowego, układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, zachowując odstępy (ciasto urośnie). Piec w 200 st. C. przez 10-12 minut. Ostudzić. Przechowywać
Pożeraczka, czyli raz adobrzeintensywny smak, który będzie dominował w cieście. Jeśli użyjecie mąki z glutenem ciasto będzie trochę bardziej puszyste. W wąskiej keksówce wyjdzie “wyższe” ;) Zielony chleb Danie Pieczywo Kuchnia Bez glutenu , Wege Składniki 200 g ziemniaki ugotowane 200 g mąka kukurydziana 200 g mąka owsiana 2 łyżeczki soda oczyszczona 1 łyżeczka sól 1 łyżeczka czubryca 1/2 łyżeczki gałka muszkatołowa(...)Mieszamy suche składniki. Ugotowane ziemniaki ubijamy, mieszamy z groszkiem, pokrojonym szczypiorkiem, kiełkami i jogurtem. Łączymy suche i mokre składniki dokładnie na jednolitą masę. Ciasto przekładamy do keksówki, na wierzch układamy szparagi, delikatnie wciskając je w ciasto. Pieczemy ok. 35 minut
Kucharzycawyrobić ciasto ręką do połączenia wszystkich składników. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Gotowe ciasto rozwałkować przez drugi arkusz papieru. Blachę wstawić do piekarnika nagrzanego do 210 ° C i piec przez ok 10 minut obserwując by ciasto nie przypaliło się za bardzo ale było lekko złociste. Ciasto wyjąć z piekarnika. Jeśli zrobiły się bąbelki to przebić je nakłuwając widelcem. Dodatki(...)sól + pieprz), ser mozzarella, salami i boczek. Całość oprószam ziołami prowansalskimi, oregano i bazylią. Gotową pizzę piec przez kolejne 3-5 minut do momentu roztopienia się sera. Ostudzoną lekko pizzę pokroić i zjeść na zdrowie np z sosem czosnkowym Smacznego! — BTW całości ciasta z podanymi dodatkami: 685 g, 1633 kcal
Ola la LCHFSzybkie ciasteczka na żółtkach Przy świątecznych wypiekach często zostają mi same żółtka lub białka. Z białek można zrobić bezę lub kokosanki . A co z żółtkami? Pomysłów na ich wykorzystanie jest oczywiście kilka Ja dziś polecam Wam szybkie ciasteczka na żółtkach. Pyszne i proste w przygotowaniu. Moje dzieci je bardzo lubią. Ciasteczka zrobiłam zarówno w wersji lekko pomarańczowej, jak i cytrynowej(...)masło i całość zagniatamy do uzyskania jednolitego ciasta. W razie potrzeby podczas zagniatania dodajemy więcej mąki (najlepiej sypać ją na rękę, a nie bezpośrednio do ciasta). Ciasto rozwałkujemy na podsypanym mąką blacie na około 3 mm. Wycinamy dowolne kształty – u nas gwiazdki. Ciasteczka układamy w odstępach na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Blaszkę z ciasteczkami wkładamy do nagrzanego
Słodkie okruszkipotrawy. W tym roku publikację świątecznych przepisów zaczynam od domowych pierniczków. Od kiedy byłam dzieckiem przygotowywałam takie pierniczki wraz z moją babcią. Przyjeżdżałam do niej, siadałyśmy w kuchni i piekłyśmy, a następnie dekorowałyśmy lukrem. Pierniczki mają to siebie, że muszą „swoje odleżeć” by zmiękły i nabrały aromatu. Przepis, którym się dzisiaj z Wami podzielę nie wymaga ich leżakowania(...)grubszych koralików, kolorowe posypki Przygotowanie: Wszystkie składniki przekładamy do miski i dokładnie wyrabiamy ciasto. Będzie ono dość klejące jednak nie podsypujemy go dodatkowo mąką. Gotowe ciasto rozwałkowujemy na grubość ok 5 mm i wycinamy foremkami pierniczki. Gotowe pierniczki układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy je ok 8 minut w temperaturze 180 stopni. Następnie studzimy je. Wystudzone pierniczki
Życie ze smakiemłyżki mąki tortowej 1 płaska łyżka mąki ziemniaczanej 1 płaska łyżka kakao 1 mała płaska łyżeczka proszku do pieczenia Krem budyniowy: 2 szklanki mleka 2 budynie waniliowe ( bez cukru i na pół litra mleka każdy ) pół szklanki cukru pudru 20 dag masła 82 % 2 łyżki mleka w proszku 2 łyżki kakao Dodatkowo: 10 dag czekolady 1 czekoladowe jajko(...)sztywną pianę, wsypujemy cukier i ubijamy do całkowitego rozpuszczenia się cukru, następnie dodajemy żółtka i chwilę ubijamy. Na koniec wsypujemy obie mąki z proszkiem do pieczenia i kakao i delikatnie mieszamy. Ciasto przekładamy do tortownicy o średnicy około 18 cm, wyłożonej papierem do pieczenia. Następnie biszkopt pieczemy około 15 - 20 minut w temperaturze 170 stopni. Upieczony studzimy
Izabelawkuchniokresie przedświątecznym, kiedy pieczenia jest naprawdę dużo, zdarza się to często. Nawet jeśli ciasto wyjdzie dobre, często odcinamy brzegi, albo wyrzucamy pozostałości. A to błąd! Zarówno z zakalca, jak i "resztek" naszych świątecznych wypieków możemy zrobić pyszną bajaderkę. Im więcej różnych ciast zmieszamy ze sobą tym smaczniej! Nasza dzisiejsza bajadera powstała głównie z ciasta czekoladowego z sernikową masą. Niestety(...)dobrą robotę i doskonale skleja całą masę. SKŁADNIKI: ok. 1 kg zakalca bez masy (mogą być to resztki ciast, skrawki, ciasteczka) * 150 g herbatników 125 g margaryny 1/2 szklanki mleka 1/ 4 szklanki cukru (jeśli ciasto było słodkie można pominąć) 2 - 3 łyżki kakao (jeśli użyte ciasto było czekoladowe można pominąć) garść suszonej żurawiny 4 łyżki gęstego, kwaśnego dżemu
Kuchnia od dwojga