łamią. Mają zdecydowanie lepszy smak od kupnych i co najważniejsze nie zawierają żadnych sztucznych dodatków. Do ich przygotowania nie potrzeba nic więcej poza mąką, wodą i olejem. Samo ciasto bardzo dobrze się wyrabia, a dzięki zaparzaniu gorącą wodą jest pulchne i elastyczne. Takie placuszki idealnie nadają się do przygotowywania burrito , quesadilli , wrapów lub nachosów. Zawsze przygotowuję ich więcej(...)wody 1/3 szklanki oleju / roztopionego masła lub smalcu 1 łyżeczka soli 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia / można pominąć WYKONANIE Mąkę z proszkiem do pieczenia( jeśli używamy) przesiewamy do miski, dodajemy sól, olej i gorącą wodę. Mieszamy łyżką lub mieszadłem miksera. Następnie wyciągamy ciasto na blat i wygniatamy rękoma, aż zrobi się jednolite, mięciutkie i elastyczne. Gdyby po kilku
cool and mintytego co uzbieraliśmy mama robiła pierogi z jagodami a jak jeszcze zostało to piekła na niedzielę ogromne słodkie ptysie przekładane z kremem ubitym z prawdziwej wiejskiej śmietany, to były czasy, nigdy nic się nie zmarnowało. Nie miało prawa. Ptysie z ciasta parzonego z ogromną ilością kremu śmietankowego i osypującego się pudru który po zjedzeniu był dosłownie wszędzie(...)się zagotuje i masło rozpuści wsypać mąkę energicznie mieszając, chwilę gotować aż ciasto zacznie odchodzić od ścianek naczynia. Masę zestawiamy z ognia i odstawiamy do wystygnięcia. Do zimnego ciasta wbijamy po jednym jajku każde następne gdy poprzednie się połączy , miksujemy aż uzyskamy gęste kremowe ciasto. Masę przekładamy do worka cukierniczego z ozdobną końcówką o kształcie dużej gwiazdy. Na blaszce wyłożonej
Wanilia i Kardamonmnie słodkości.Ciasto,które prezentuje czekało na specjalną okazję bo i ono jest specjalne.Kiedy tylko pojawią się truskawki musi się u Nas pojawić również Cuszima s Anastazji.Każdy chwali,znika bardzo szybko.Podaję Wam przepis z moimi zmianami. Biszkopt ciemny: 7 jajek 1 szkl cukru 3/4 szkl mąki pszennej 2-3 łyżki kakao łyżeczka proszku do pieczenia Białka(...)ubić na sztywno,dodać cukier,żółtka.Następnie mąkę zmieszaną z pr do pieczenia,na końcu kakao i całość lekko wymieszać.Wylać na formę do pieczenia i piec ok 30 min w 180st C. Masa budyniowa: 1/2 l mleka 2 budynie waniliowe lub śmietankowe bez cukru 25 dag masła 3 łyżki cukru kryształu Z mleka,cukru,budyniu
Niespełnione zdolności kulinarnepaczce z Ameryki od siostry Anyi, od razu pomyślałam o serniku. Ser jest tak wdzięcznym składnikiem spożywczym, że łączę go z produktami, które pozornie do siebie nie pasują. Piekłam już np. sernik z dżemem z czarnej porzeczki, z jagodami, z dynią, marcepanem, adwokatem, zieloną herbatą Matcha, białą i ciemną czekoladą, kawą czy wytrawny z porem. Przepis na sernik z masłem(...)wiedzieć, jak powinien smakować. Sernik, jak to w moich sernikach bywa, jest bez spodu. Jeśli lubicie masło orzechowe, to powinien Wam bardzo smakować. Posmak masła orzechowego nie jest zbyt intensywny w tym serniku, nie przytłacza, pomimo sporej ilości masła. Polecam jako odskocznię od klasycznego sernika. Ciasto jest sprężyste, ale struktura delikatna, rozpływająca się w ustach. Składniki: Masa serowa
To co kochamsiostry Anyi, od razu pomyślałam o serniku. Ser jest tak wdzięcznym składnikiem spożywczym, że łączę go z produktami, które pozornie do siebie nie pasują. Piekłam już np. sernik z dżemem z czarnej porzeczki, z jagodami, z dynią, marcepanem, adwokatem, zieloną herbatą Matcha, białą i ciemną czekoladą, kawą czy wytrawny(...)Sernik, jak to w moich sernikach bywa, jest bez spodu. Jeśli lubicie masło orzechowe, to powinien Wam bardzo smakować. Posmak masła orzechowego nie jest zbyt intensywny w tym serniku, nie przytłacza, pomimo sporej ilości masła. Polecam jako odskocznię od klasycznego sernika. Ciasto jest sprężyste, ale struktura delikatna, rozpływająca się w ustach
To co kochamforemka mała tortownica składniki 150 g jogurtu naturalnego 2 szklanki mąki 3 łyżeczki proszku do pieczenia 5 łyżek oleju 4 jajka 1 szklanka cukru przygotowanie
Moje Wyrobymieć w domu wielu składników. Seromakowiec to kruchy spód, pełna orzechów masa makowa oraz delikatna masa serowa. Przepyszne połączenie! (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Seromakowiec – Składniki Kruche ciasto 225 g mąki pszennej 75 g cukru pudru 150 g schłodzonego masła żółtko z 1 jajka szczypta soli Masa makowa 850 g gotowej masy makowej w puszce garść orzechów włoskich(...)włóż w woreczek foliowy bądź folię spożywczą i schowaj do lodówki na około 2 godziny. Przygotuj blaszkę w wielkości 25×30 cm. Wyłóż ją papierem do pieczenia, wysmaruj tłuszczem. Ciasto rozwałkuj na cienki placek, wyłóż nim dno blaszki, ponakłuwaj widelcem. Ciasto włóż do piekarnika rozgrzanego do 190 stopni C na opcji góra – dół. Piecz przez około
To Musisz Wiedziećtradycyjnych jagodzianek i piekę drożdżówki z jagodami i kruszonką. Czasami zamiast leśnych jagód używam do tego wypieku borówki amerykańskiej. Jagodzianki są jednym z najbardziej charakterystycznych przysmaków letnich. Często kojarzą mi się z letnimi porankami spędzonymi na świeżym powietrzu, w bliskości natury, gdzie można zbierać świeże owoce prosto z krzaka. Dla mnie każde lato nie byłoby kompletnym bez chwili spędzonej(...)ciasto, soczyste śliwki – połączenie doskonałe w każdym kęsie! Śliwki to jedne z najsmaczniejszych owoców końca lata. Ich soczystość i intensywny smak stanowią idealne połączenie z delikatnym ciastem drożdżowym. Dlatego właśnie, gdy sezon na śliwki osiąga swój szczyt, zawsze mam ochotę na domowe wypieki, które podkreślają smak tych owoców. W mojej kuchni nie ma nic bardziej kuszącego niż zapach pieczonego
codojedzeniapodwojenia objętości. Wyrośnięte ciasto zbijamy, formujemy wałek i dzielimy go na 12 części. Ja ważę całe ciasto, dzielę przez 12 i odważam ciasto na każdą bułkę (ale nie trzeba tak robić...) Każdą uformowaną bułkę (zagniatamy każdą w dłoniach i tworzymy kulkę) obtaczamy lekko w mące i odkładamy (złączeniem do dołu) na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Bułki odstawiamy(...)ciepłe miejsce na ok. 30-40 minut, do napuszenia. Po tym czasie bułki nacinamy tępą stroną noża i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200*C, pieczemy ok.15-20 minut na programie góra-dół, bez termoobiegu. U mnie 15 minut , z dodatkiem pary wodnej, na 1 stopniu intensywności pary. Bułki przechowuję w papierowej torbie, którą pakuję w worek, wówczas dłużej zachowują
Smaczne Zdrowejednym i miksuj do uzyskania gładkiej masy. Przesiej do miski mąkę, kakao oraz piernikową przyprawę. Dokładnie wymieszaj szpatułką na jednolite ciasto. Przełóż do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia i wstaw do piekarnika nagrzanego do 160 stopni. Piecz 60 minut lub do suchego patyczka. Wystudź biszkopt. Przygotowanie kremu rozpocznij od wstawienia małego garnka z niewielką ilością wody(...)temperatury lodówkowej krem zmiksuj z mascarpone. Przygotowanie bezy rozpocznij od ubicia na sztywno białek. Następnie stopniowo dodawaj cukier do momentu aż się rozpuści a masa stanie się gęsta. Wyłóż blachę do pieczenia papierem i narysuj 3 koła o średnicy 16 cm. Każde z nich pokryj bezą. Tak przygotowaną bezę susz w piekarniku nagrzanym do 120 stopni minimum
Mango PapajaDzisiaj na blogu inspiracja na prosty deser bez zawartości cukru. Idealnie przyda się również osobom uczulonym na jajka czy białko mleka. Szybko, nieskomplikowanie i zdrowo – tak dzisiaj pichcimy. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki : 2 dojrzałe banany 2 szkl płatków owsianych górskich 2 szkl mleka roślinnego (u mnie sojowe) 2 łyżki nasion chia 1 garść rodzynek skórka otarta z połowy(...)misce rozgniatamy widelcem banany i dodajemy kolejne składniki : płatki, mleko roślinne, chia, rodzynki i skórkę z pomarańczy. Wszystko dokładnie mieszamy. Formę na mufinki wykładamy papierem do pieczenia lub specjalnymi papilotkami i wypełniamy ciastem. Z przepisu wychodzi 12 muffinek. Blaszkę wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy 35 min. Smacznego (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Muffiny owsiane Zdrowe muffiny (adsbygoogle
Do Garów!cytryny, wsypać obie mąki z wymieszanym proszkiem do pieczenia i dalej ubijać. Ciasto podzielić na pół a do jednej części wsypać łyżkę kakao. Masa jabłkowa: Jabłka umyć , obrać i pokroić na cząstki pozbywając się gniazd nasiennych . Wsypać pokrojone jabłuszka do garnka i na małym ogniu je dusić , bez dodatku wody , dodać cukier i co jakiś czas mieszać(...)dodatkowych smaków i aromatów - pomarańczowo - cytrynowych. Jabłecznik: Na upieczone ciasto wylewamy uduszone jabłka. Wylewamy najpierw biszkopt biały na całe jabłka a potem łyżką robimy kupki na białym biszkopcie. Na to wszystko kładziemy kawałki pozostałego ciasta kruchego i wkładamy ponownie do piekarnika na następne 45 - 50 minut i pieczemy w temp. 180 C . Smacznego
Słodkości i nie tylkobawić to się bawić. Chleby piekę od paru lat. Nie pamiętam czy zmobilizowała mnie do tego pandemia czy leczenie boreliozy My. Obstawiam jednak to drugie. Mój mąż nie mógł jeść drożdży, cukru, mąki pszennej. Kombinowałam więc z zakwasem, z różnymi rodzajami mąk, dodatkami. Okazało się to w sumie dość proste. Czasochłonne, ale proste. Piekę więc chleby już z rozpędu. Kupuję(...)wsypujemy mąki, drożdże, sól, pestki dyni i siemię lniane, wszystko dokładnie mieszamy, aż do połączenia składników. Keksówkę cienko smarujemy olejem (możecie ją dodatkowo wyłożyć papierem do pieczenia, ja tego nie robię), ciasto przekładamy do keksówki i lekko wyrównujemy. Następnie ciasto odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia i przykrywamy je wilgotną ściereczką. Jak ciasto już ruszy możecie ściągnąć z niego
Kardamonovysobie założyłam, uzyskałam chleb bezglutenowy, który dla laika myślę będzie nie do odróżnienia. Dla osób na diecie bezglutenowej, to wręcz wybawienie i namiastka normalności. Chleb na samych naturalnych składnikach, bez dziwnych dodatków utrzymujących strukturę chleba (które dla mnie są nie do przyjęcia). Wreszcie mam chleb, który się nie kruszy i długo pozostaje świeży, a to nie lada wyczyn. Polecam(...)papierem do pieczenia. Ciasto w formach dokładnie ubijamy (łyżką maczaną w zimnej wodzie), wygładzamy i obsypujemy ulubionymi ziarnami (u mnie płatki gryczane, pestki dyni i siemię lniane), skrapiamy dość obficie wodą i odstawiamy najlepiej zakryte folią do wyrastania. Po ok.10-15h, gdy widać wyraźnie, że chleb wyrósł wstawiamy formy do piekarnika nagrzanego do 200*C i pieczemy ok.65 minut
Smaczne ZdroweBezy Znane chyba wszystkim, a jednocześnie idealny sposób na wykorzystanie białek, które pozostają nam po przygotowywaniu np. kruchych ciast. Dwa składniki wystarczą, by przygotować te pyszne słodkie ciasteczka. Składniki: 3 białka (każde o wadze 40 g) 180 g cukru pudru szczypta soli Przygotowanie: Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę. Należy uważać by nie przebić białek, gdyż może(...)biała, lśniąca masa. Powstałą masę przełożyć do rękawa cukierniczego z ozdobną końcówką i wyciskać beziki na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Pomiędzy bezikami zostawiać niewielkie odstępy. Piec w temp. 140 st z termoobiegiem przez około 60 min. Bezy są chrupiące z wierzchu i piankowe w środku. Smacznego
My sweet a life