składniki: 250 g szynki 250 g karkówki 250 g wątróbek kurzych 3 cebule, średnie wielkości 2 ząbki czosnku 1 czerstwa bułeczka 1 łyżeczka majeranku 1/2 łyżeczki
Domowy Smak Jedzeniakilku podstawowych składników. Jest świetnym sposobem na wykorzystanie białek pozostałych z pieczenia np. ciast drożdżowych. Trzymane pod przykryciem pozostanie świeże i wilgotne przez kilka kolejnych dni. SKŁADNIKI KEKS 220 g (1 i 1/2 szklanki) mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 7 białek 200 g(1 szklanka) cukru 200 g masła 200 g orzechów włoskich POLEWA CZEKOLADOWA(...)śmietanki 30% 100 g gorzkiej czekolady WYKONANIE KEKS: Piekarnik rozgrzewamy do 160 stopni C, bez termoobiegu. Formę keksową o wymiarach 8x27 cm (mierzoną po dnie) dokładnie smarujemy masłem i oprószamy mąką. Masło roztapiamy w rondelku i studzimy. Do miski przesiewamy mąkę z proszkiem do pieczenia. Orzechy siekamy. Białka ubijamy ze szczyptą soli, aż zrobi się lekko sztywna
cool and mintytort nie jest mdły, alkohol dodaje ciastu „pazurka”. Do zrobienia takiego tortu można też użyć wiśni, które nam zostaną po nalewce. Z takimi wiśniami tort jest jeszcze smaczniejszy :). Tort w przygotowaniu jest prosty, wszystko dokładnie opisałam i pokazałam na filmie, polecam… Polecam również fantastyczny tort Ferrero Rocher z Nutellą Bez Pieczenia. – Tort Ferrero Rocher z Nutellą(...)partiach przesiać przygotowaną mąkę z kakao, po każdym dodaniu wymieszać szpatułką (proszę za długo nie mieszać). 4. Tortownicę o średnicy 26cm wyłożyć papierem do pieczenia, tylko dno. Ciasto przełożyć do blaszki, wyrównać i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec przez około 45 minut. Po wyjęciu z piekarnika odstawić do całkowitego ostygnięcia. Nadzienie: 5. Wiśnie osączyć zachowując kompot. Do rondelka wlać
Mała CukierenkaWYMIARACH 25/40 CM BISZKOPT: 6 jaj 1,5 szklanki cukru 1,5 szklanki mąki łyżka mąki ziemniaczanej 2 łyżki ciemnego kakao 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia i octu ORZECHOWA BEZA: 25 dag krojonych orzechów 25 dag cukru łyżka miodu łyżeczka proszku do pieczenia 5 białek po czubatej łyżce mąki pszennej i ziemniaczanej MASA KAKAOWA: 1,5 szklanki(...)przekroić. ROBIMY BEZĘ: Ubijamy pianę, stopniowo dosypujemy cukier. Ubijamy do momentu, aż będzie błyszcząca a cukier nie będzie wyczuwalny. Dodajemy miód i delikatnie mieszamy. Mąki i proszek przesiewamy i mieszamy z orzechami. Dodajemy partiami do piany i delikatnie mieszamy łyżką. Dzielimy na pół i pieczemy w dwóch blaszkach wyłożonych papierem (musi być) i pieczemy ok. 40 minut
Pani na deserbyłabym sobą, gdybym nie przygotowała kolejnego ciasta z truskawkami, tym razem klasyczny biszkopt, krem maślany z truskawkami, a na wierzchu jeszcze galaretka z truskawkami. Dość prosto, ale niezwykle smakowicie także polecam bardzo i bez zbędnego rozpisywania się zapraszam na przepis: Biszkopt 6 jajek 3/4 szkl cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 szkl mąki pszennej 1/3 szkl mąki(...)ubijamy aż się rozpuści, następnie wlewamy ocet i dodajemy żółtka, miksujemy do połączenia. Na koniec wsypujemy mąki i proszek do pieczenia i delikatnie mieszamy. Całość wykładamy do blaszki (23x33 cm) wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy ok 30 minut w 180 st. C. Po wystudzeniu biszkopt kroimy na 3 blaty. Krem truskawkowy: 1/2 szklanki mleka 1 szklanka cukru
Cynamonowe szczęściesernikobrownies. Czekolada i twaróg to świetna para. Dwa ulubione ciasta, sernik i brownie w jednym. Podobne ciasto robię z masłem arachidowym. Spróbujcie! Sernikobrownies Składniki: Brownie 60 g masła 100 g mąki pszennej 2 jajka 100 g czekolady 150 g cukru ½ łyżeczki proszku do pieczenia szczypta soli Masa serowa 1 łyżeczka waniliowego ekstraktu 200 g twarogu 40 g cukru(...)temperaturze 50 g malin Nastaw piekarnik na 160ºC na termoobieg (bez termoobiegu 10 stopni więcej). Małą foremkę, u mnie o boku 15 cm wyłóż papierem do pieczenia. Rozpuść czekoladę i masło w kąpieli wodnej. Przestudź lekko po czym dodaj jajka i mąkę wymieszaną z cukrem, proszkiem do pieczenia i solą. Wymieszaj wszystko na gładką masę i przełóż
codojedzeniaproszkiem do pieczenia wsypujemy do miski. Następnie dodajemy zimną margarynę, pokrojoną na małe kawałeczki, mieszamy ją z mąką i rozdrabniamy palcami. Do całości dodajemy żółtka (białka odkładamy do piany) I wyrabiamy ciasto, nie za długo, ciasto musi być delikatne, elastyczne i gładkie. Dużą blaszkę smarujemy margaryną i posypujemy bułką tartą. następnie ciasto wałkujemy i wkładamy do blaszki, nakłuwamy(...)olej, budyń miksujemy Na końcu dodajemy mleko. Masę dokładnie miksujemy i wylewamy na ciasto. Pieczemy około 50 min w temp 170 stopni. PIANA: -0,5 szkl cukru -6 białek Białka ubijamy i dodajemy cukier, ubijamy do rozpuszczenia się cukru. Po 40 minutach pieczenia sie sernika (gdy widzimy zrumienione boki) wyciągamy go z piekarnika wykładamy pianę, i pieczemy
moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po krokutwarogowych - sernikowej i kawowej, oraz bitej śmietany, a także cienkiego spodu biszkoptowego, który ułatwia porcjowanie ciasta i nadaje mu bardziej kawowego charakteru, gdyż ma w swoim składzie esencję kawy. Przepis jest do wykorzystania w tortownicy o średnicy 18cm. Sernik latte macchiato bez pieczenia Składniki: spód 12 sztuk okrągłych biszkoptów (lub 60g innych biszkoptów) 40g masła 2 łyżeczki naparu
Smakołyki Berenikizrobienia. Tanie. Bez wyszukanych produktów. Pyszne ❤❤❤ Składniki: 1 mały jogurt (ok. 180g) 2,5 szklanki mąki 0,5 szklanki cukru 3 całe jajka 0,5 szklanki oleju 2 łyżeczki proszku do pieczenia dowolne owoce: u mnie odsączona z kompotu czarna porzeczka Wykonanie: W jednej misce mieszamy wszystkie suche składniki: mąkę, cukier, proszek do pieczenia. W drugiej(...)czyli jogurt, olej, jajka. Teraz wystaczy wymieszać zawartość obu misek- krótko mikserem, lub przy użyciu rózgi. Na koniec dodajemy owoce i delikatnie mieszamy łyżką by połączyły się z ciastem. Ciasto przekładamy do foremek na muffinki lub babeczki wyłożonych papilotkami do wysokości 3/4. Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni Celsjusza przez około 20 minut
Walijskie PichcenieCiasto nieskomplikowane, idealne na umilenie styczniowych poranków. Do kawy, przed pracą. Do kawy w samo południe, by energię odzyskać po kilku godzinach liczenia, pisania, mówienia, badania, analizowania, sprzedawania, reklamowania, projektowania, jeżdżenia, operowania, urzędowania, noszenia na rękach siedmio kilogramowych pociech ( czymkolwiek te godziny musieliście wypełnić ). Zamiast gotowej bułki z pobliskiej piekarni - z szynką, kotletem, jajkiem lub pastą z cieciorki(...)się go uciera, szybko się piecze, szybko się też powinno go skonsumować, bo szybko wysycha. Pozostaje smaczny, ale chrupią w nim już nie tylko orzechy - cały chrupie. Jeśli zostało wam pół paczki rodzynek po pieczeniu świątecznego sernika, paczka orzechów, które nie zmieściły się w świątecznym pierniku, kilka fig, które niewykorzystane pozostaną - upieczcie to ciasto. Jest przyjemne. Jak piątkowy wieczór
Kronika PiekarnikaŚwiętego Mikołaja 🎅 Przygotowane z ciasta kruchego o smaku waniliowo-piernikowym. Chciałam, aby ciasteczka były naturalne bez żadnych barwników, dlatego powstały one w takich trochę niemikołajowych kolorach 😉 Ale za to są pyszne w smaku i z pewnością każde dziecko będzie zachwycone takimi ciasteczkami. Poza tym są banalnie proste w przygotowaniu, dlatego do ich pieczenia możemy zaangażować całą rodzinę łącznie(...)przez sito mąkę i mieszamy z cukrem pudrem oraz solą. Dodajemy pokrojone w kostkę zimne masło i rozcieramy je razem z mąką. Na końcu dodajemy jajko i zagniatamy ciasto. Jeżeli ciasto jest zbyt kruche możemy dodać odrobinę zimnej wody. Dzielimy na 2 równe części. Do jednej części dodajemy esencję waniliową, a do drugiej części dodajemy kakao oraz przyprawę
Kuchnia MagdaLeny