Rolada kokosowa bez pieczenia Rolada kokosowa to wyjątkowy pyszny deser, który świetnie smakuje i pięknie wygląda. Taka rolada sprawdzi się w czasie wszelkich świąt
KorniszonkiKulki orzechowe to świetna opcja, kiedy nachodzi nas ochota na coś małego, na jeden kęs. Kulki w tej odsłonie są chrupiące, orzechowe i bez cukru
Słodki sentymentDzisiaj zapraszam Was na pyszny sernik na zimno z moimi ukochanymi truskawkami. Mogę je jeść cały sezon, same, w ciastach, sernikach, muffinkach, deserach, ze śmietaną i
TrufelkowoSkładniki na 12 sztuk: przepis pochodzi z magazynu Kuchnia 300 g mąki tortowej 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 6 łyżek cukru pudru szczypta soli
Moja Galeria Smakugrzybami","cookTime":null,"prepTime":null,"totalTime":null,"recipeInstructions":["Ciasto\r","Do ciep\u0142ego mleka dodajemy pokruszone dro\u017cd\u017ce, 1 \u0142y\u017ck\u0119 m\u0105ki oraz cukier.\r","Odstawiamy na 15 min. \r","W tym czasie rozpuszczamy mas\u0142o i studzimy.\r","Ze wszystkich sk\u0142adnik\u00f3w oraz rozczynu zagniatamy ciasto.\r","Odstawiamy na 1,5h do wyro\u015bni\u0119cia(...)Ciasto wyjmujemy na stolnic\u0119, uderzamy pi\u0119\u015bci\u0105 aby je odgazowa\u0107.\r","Dzielimy ciasto na 3 cz\u0119\u015bci.\r","Ka\u017cd\u0105 cz\u0119\u015b\u0107 rozwa\u0142kowujemy na prostok\u0105t.\r","Nak\u0142adamy farsz i rolujemy.\r","Przek\u0142adamy rulony na blach\u0119 wy\u0142o\u017con\u0105 papierem do pieczenia i smarujemy jajkiem
Mieszam w Garnkuszklanki mąki pszennej 1/4 szklanki cukru 250 g masła/margaryny 5 żółtek 2 łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżki kwaśnej śmietany Wszystkie składniki mieszamy ze sobą i zagniatamy ciasto, a następnie schładzamy w lodówce minimum godzinę (dzięki temu będzie idealnie kruche) Ciasto podzielić na 2 części i rozwałkować 2 placki i przełożyć do blaszki (25x33 cm). Masa sezamowa(...)dżemem, wykładamy masę kokosową i pieczemy w 180 st. C przez 15-20 minut. Masa chałwowa: 1/4 szklanki cukru 250 g chałwy (bez bakalii), pokruszonej 100 g miękkiego masła Wszystkie składniki rozpuszczamy mieszając, a następnie studzimy. Gdy masa zacznie gęstnieć wykładamy ją na przestudzony placek z sezamem i przykrywamy plackiem z masą kokosową. Ciasto najlepiej smakuje kolejnego dnia
Cynamonowe szczęścieNadchodzi jesień - nie ma lepszego czasu na pieczenie. Wiadomo, że chłodniejsza pogoda sprawia, że łatwiej nam wysiedzieć w kuchni z włączonym piekarnikiem. Ale jest jeszcze coś, co powoduje, że o tej porze roku mamy większą ochotę na domowe wypieki. Kiedy na dworze robi się chłodniej zawsze staram się stworzyć ciepły i przyjazny klimat w domu. Oprócz ulubionych świeczek, grubego(...)mąki pszennej 1 szklanka mąki pełnoziarnistej 2 łyżeczki sody 1 łyżeczka proszku do pieczenia (czasami nie daję w ogóle) 2 łyżeczki cynamonu szczypta soli himalajskiej 3/4 (lub więcej) szklanki musu jabłkowego (wycisnęłam jabłka "deserowe" w wyciskarce - wyszedł gęsty sok i później dolałam odrobinę wody, bo ciasto wydawało mi się za gęste) 1/2 szklanki oleju kokosowego (płynny) 1 jabłko (starte
lady-och-mistrzyni.blogspot.comkostki masła . Jajka roztrzepać z mlekiem. Dodać mąkę, proszek do pieczenia, cukier i sól. Na koniec dodać stopione i przestudzone masło - dokładnie wszystko połączyć i odstawić na kilka minut. Placuszki pieczemy na suchej patelni, najlepiej na teflonowej. Nakładamy niezbyt cienką warstwę ciasta i pieczemy do czasu wystąpienia widocznych pęcherzyków powietrza. Dopiero wtedy odwracamy(...)prostu polać je jogurtem. Doskonale smakują również same, bez żadnych dodatków. Smażone bez tłuszczu są lekkie, delikatne i nie brudzą rąk, więc można je ułożyć w piramidkę i podjadać przed telewizorem :) Smacznego! p.s. jeśli dodacie trochę więcej mąki, wtedy ciasto będzie gęstsze, a placuszki upieką się grubsze i bardziej puszyste; jeśli dodacie trochę więcej mleka, wtedy
Codzienna kuchnia niecodziennaChodząc jeszcze do szkoły zawsze piekłam je na spotkania z przyjaciółkami. Jadłyśmy je wtedy świeże, jeszcze twarde i chrupiące maczając w herbacie. I takie są najlepsze, choć przełożone dżemem lub polane czekoladą wcale nie są gorsze. Przy nich moje ulubione sklepowe pierniczki zostają daleko w tyle. Porcja wydaje się mała, ale kiedy rozwałkujemy ciasto i zaczniemy wykrawać ciasteczka, jest(...)zagotować! Mąkę z sodą przesiać,dodać resztę składników i ostudzone masło z miodem. Wszystko dokładnie wymieszać i zagnieść ciasto. Następnie rozwałkować na podsypanej mąką stolnicy (jeśli będzie się kleić to trzeba chwilę odczekać aż ciasto stężeje) i foremkami wykrawać ciasteczka. Piec na papierze w 200*C około 5 minut (pilnować bo szybko się spalą!) wyciągać kiedy będą złote ale miękkie
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchniapieczenia, należy wybrać egzemplarze mięsiste, mało soczyste, a pokrojone kawałki przed dodaniem do ciasta oprószyć mąką. Ciasto z cukinii upiekłam w dwóch małych foremkach o wymiarach 15x10x7cm, ale można przygotować je w jednej większej keksówce. Ciasto z cukinii Składniki: 225g mąki pszennej + 1-2 łyżki do oprószenia owoców 2 jajka 120g cukru 1/4 szklanki oleju 250g obranej cukinii bez(...)kostkę - owoce oprószyć mąką - jajka zmiksować z cukrem na jasną masę, dodać olej oraz miąższ z cukinii, zmiksować - mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia, dodać sól i cynamon, zmiksować do uzyskania gładkiego ciasta - owoce wrzucić do masy, wymieszać - formę wysmarować tłuszczem i wyłożyć papierem do pieczenia - do formy wyłożyć ciasto, wyrównać - wstawić do nagrzanego piekarnika, piec
Smakołyki Berenikiciasta – zbyt krótkie spowoduje, że chleb będzie zbity, a zbyt długie może zniszczyć strukturę glutenu. „Właściwie wyrobione ciasto powinno być elastyczne i delikatnie kleiste” – to zasada, którą kierują się mistrzowie piekarnictwa. Mieszanie składników to dopiero początek ciekawej przygody z wypiekiem chleba. Autoprotoliza to proces, który warto zastosować przed właściwym wyrabianiem ciasta. Polega on na pozostawieniu połączonych składników (bez(...)ciasta wymaga dokładnego wymieszania wszystkich składników i wyrabiania przez około 10-15 minut, aż do uzyskania elastycznej konsystencji. Po wyrobieniu ciasto powinno odpoczywać w ciepłym miejscu przez około 1 godzinę. W tym czasie drożdże zaczynają pracować, a ciasto zwiększa swoją objętość. Następnie musimy jeszcze raz krótko wyrobić ciasto i uformować bochenek, który wkładamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia
Czynniki pierwszeprzechowuje i kroi. Owinięty w folię lub włożony do pojemnika na ciasto i trzymany chłodnym miejscu poza lodówką, będzie dobry przez około 5 kolejnych dni. SKŁADNIKI SPÓD PIERNIKOWY 120 g mąki pszennej 100 g masła 1 łyżka domowej przyprawy piernikowej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 60 g cukru pudru 5 łyżek powideł śliwkowych MASA MAKOWA / wszystkie(...)ół bez termoobiegu). Blaszkę o wymiarach 20x30 cm smarujemy tłuszczem i wykładamy papierem do pieczenia. Do miski przesiewamy mąkę z proszkiem do pieczenia i przyprawą piernikową. Dodajemy cukier puder i pokrojone na kawałki masło. Rozcieramy, aż powstanie drobna kruszonka. Przesypujemy do blaszki, uklepujemy. Pieczemy ok. 15 minut, po czym blachę z ciastem wyjmujemy na blat
cool and mintypalnik i mini piekarnik elektryczny, do którego niewiele się mieściło (plus umywalka w łazience, bo w kuchni nie było zlewu). Czy gotowałam? Jasne, ale z mniejszym rozmachem Jedynymi ciastami jakie wtedy piekłam były właśnie muffinki – 12 foremek mieściło się idealnie na dwóch poziomach mojego mikro-piekarnika. Robiłam je przynajmniej 3-4 razy w miesiącu, za każdym razem inne. Te robiłam(...)olejków do ciast – dosłownie kilka kropli, nie łyżeczka!). Wlewamy wystudzony tłuszcz* i mieszamy razem. *Szybka kruszonka do tych babeczek – 3 łyżki cukru, 1 łyżka mąki, ½ łyżeczki cynamonu i 2-3 łyżeczki podebrane z tego rozpuszczonego masła. Wszystko razem mieszamy widelcem aż zacznie zbierać się w grudki i odstawiamy. Do ‘suchej miseczki’ przesiewamy mąkę z proszkiem do pieczenia, wsypujemy
Karo in the Kitchenzdecydowanie więcej dobroczynnych, przeciwzapalnych kwasów omega-3 . I takie właśnie jajka powinniśmy stosować na co dzień w swojej diecie. Tłuszcz Tutaj właściwie wybór należy do Was. Ja do pieczenia ciast z reguły używam rafinowanego oleju kokosowego lub masła klarowanego . Ja postawiłam na olej kokosowy, ale z powodzeniem można go zastąpić równie bogatym w tłuszcze musem kokosowym, masłem słonecznikowym(...)wyłożyć papierem do pieczenia, umieścić w niej masę. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni w trybie grzania góra + dół. Piec ok. 25 – 30 minut do lekkiego zrumienienia. Po ostudzeniu można polać polewą czekoladową z czekolady rozpuszczonej w mleku kokosowym lub inną ulubioną. Notes Przybliżona wartość odżywcza 1 porcji (bez polewy): Wartość energetyczna: 124 kcal Tłuszcz
Modern Cave Girlblacie bez podsypania dużej ilości mąki . Ciasto wyrabiam w misce około 8 minut – jeżeli używamy robota to wyrabiamy ciasto na wolnych obrotach Ciasto po wyrobieniu jest dość luźne Teraz miskę nakrywam folią spożywczą i odstawiam na 1 godzinę w ciepłe miejsce o temperaturze około 24 stopni po 60 minutach - składanie ciasta Ciasto wykładam na blat obsypany mąką Ciasto delikatnie(...)razem ciasta już nie wkładam do miski tylko po złożeniu zostawiam na blacie na 10 minut żeby odpoczęło , ciasto nakrywam ściereczką Po 10 minutach – formowanie chlebka Ciasto na chleb odpoczęło teraz formuję je na wielkość foremki ciasto wkładam do foremki wyłożonej papierem do pieczenia nakrywam folią i ściereczką ( użyłam foremki dość wysokiej więc wiedziałam że ciasto nie wyrośnie
Uwaga Babcia Piecze Chleb