zachwalam, i sama chciałaby spróbować upiec takie ciasto... 😂 No cóż, podałam jej więc mój sprawdzony przepis na murzynka i... kazałam jej kilka razy otworzyć piekarnik podczas pieczenia 😈😎 Ale nie martwcie się, ten przepis jest super sprawdzony, murzynek zawsze wychodzi świetny, wystarczy cierpliwie poczekać, aż się upiecze (bez otwierania drzwiczek!). Jest wysoki i mięciutki(...)suche składniki, wymieszaj. Na koniec dodaj pianę z białek w 3 - ch turach i wymieszaj dokładnie, ale delikatnie za pomocą drewnianej łyżki. Masę przelej do przygotowanej formy i piecz ciasto przez około 45 minut do tzw. suchego patyczka . Po upieczeniu wysuń lekko ciasto w piekarniku, uchyl dość mocno drzwiczki i pozostaw je jeszcze na jakieś 15 minut
Słodko-Słony Świat Ilonysięgnąć po dokładkę , bez obaw o „zasłodzenie się”. Ahhh … czyż nie cieknie Wam ślinka na samą myśl? SKŁADNIKI: CIASTO: * ser biały dwukrotnie mielony – 1 kg * masło – 175 g * cukier – 1 szklanka * żółtka – 8 szt * białka – 8 szt * olejek cytrynowy do ciast – 1 op * brzoskwinie – 1 puszka * budyń waniliowy – 2 opakowania BEZA: * białko – 4 szt * cukier(...)masy serowej. Mieszamy bardzo delikatnie łyżką. Wkładamy do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia. Układamy pokrojone i odsączone na sitku cząstki brzoskwiń. Wkładamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy 60 minut w 170C. BEZA: Białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywno. Pod koniec dodajemy cukier puder. Masę bezową wykładamy po 50 minutach pieczenia na gorący ser i zapiekamy jeszcze 10 minut
Ostra na SłodkoCiasto trochę pracowite, ale za to zachwycające swoim smakiem i wyglądem. Świetny jest też fakt, iż można maliny zastąpić dowolnymi miękkimi owocami :D Składniki: Biszkopt (x2): 100 g mąki pszennej 100 g cukru pudru 100 g masła w temperaturze pokojowej 4 żółtka 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia Krem: 2 budynie waniliowe/śmietankowe bez cukru(...)jednym żółtku. Na koniec wsypać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia. Miksować na wolnych obrotach do połączenia się z masą. Masę przełożyć do foremki (20×30cm) wyłożonej papierem do pieczenia. Piecw 180*C przez ok. 20-25 min, do suchego patyczka. Po upieczeniu odstawić do wystudzenia. Drugie ciasto upiec tak samo. Krem: Połowę mleka zagotować z cukrem
Malinowo w kuchniprzepisy napisane, zdjęcia porobione, to wrzucić jest mi ciężko 😜 Na pierwszy ogień idzie mazurek z herbatą matcha. Byłam w szoku, jak zobaczyłam ile pochłonął mój młodszy syn. Jadł go bez opamiętania, a przyznam Wam szczerze, że z całej trójki był najmniej słodki! Normal 0 21 false false false PL X-NONE X-NONE /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name(...)białe pokruszone bezy do dekoracji Sposób przygotowania Ciasto: Wszystkie składniki siekamy ze sobą, a następnie zagniatamy gładkie ciasto. Owijamy w folię spożywczą i chowamy do zamrażalnika na ok 45 minut. Po tym czasie wałkujemy na prostokąt odrobinę większy od blaszki, tak by ciasto naszło na boki formy. Nakłuwamy, obciążamy fasolą wysypaną na papier do pieczenia i wkładamy do piekarnika
Kuchnia w czekoladziebłonnika bambusowego/mąki bambusowej (plus do podsypania przy wałkowaniu) 60 g mąki łubinowej 5 g płatków drożdżowych nieaktywnych 1 łyżeczka proszku do pieczenia bez glutenu ulubione przyprawy np. przyprawa prowansalska , suszone oregano i bazylia , sól kłodawska , pieprz czarny mielony, papryka słodka , papryka wędzona , papryka ostra , czosnek(...)dokładnie wymieszać. Następnie do masy dosypać pozostałe składniki i wyrobić ciasto ręką do połączenia. Można także dla ułatwienia użyć torebki foliowej i przez nią zagniatać ciasto. Ciasto podzielić na odpowiednią ilość porcji. Powinno wyjść ok. 20-25 cienkich paluszków takich jak na zdjęciu. Paluszki formować z ciasta dłońmi na stolnicy do uzyskania odpowiedniej grubości i długości wałeczków. Powinny być cieniutkie
Ola la LCHFsolą. Siekamy z masłem, po czym rozcieramy palcami tworząc drobną kruszonkę. Dodajemy jajko i zagniatamy na gładkie ciasto. Jeśli trzeba schładzamy je w lodówce. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Ciasto rozwałkowujemy na prostokąt i przekładamy je na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Z brzegów formujemy falbankę tworząc wyższy rant (jeśli zostanie nam ciasta po wycięciu równego prostokąta, możemy(...)upiec małe ciasteczka do ozdoby). Ciasto nakłuwamy widelcem, przykrywamy kawałkiem papieru do pieczenia i obciążamy kuleczkami do pieczenia. Pieczemy 20-25 minut, w zależności od piekarnika i odstawiamy do wystudzenia. Serek mascarpone miksujemy z miodem i smarujemy nim wystudzony spód. Wierzch ozdabiamy owocami i kwiatami. Smacznego :) Miód z czarnuszką i czarnym bzem dodałam do budyniu jaglanego z jagodami
Mienta blogproszku do pieczenia oraz szczyptę soli. Całość dokładnie zmiksuj lub ugnieć widelcem. Krok 2. Zagnieć ciasto. Z powstałych składników zagnieć ciasto. Ciasto będzie plastyczne. Zrób to szybko i dokładnie. Krok 3. Obierz i pokrój mango. Mango obierz, posiekaj w niezbyt dużą kostkę. Mango wymieszaj z łyżką (10 g) mąki ziemniaczanej. Krok 4. Uformuj serniczki. Z ciasta uformuj sześć(...)osiem mniejszych kulek, lekko spłaszcz formując na środku wgłębienie na posiekane owoce. Krok 5. Nagrzej piekarnik, przygotuj serniczki do pieczenia. Piekarnik nagrzej do temp. 180 st. C, grzanie góra plus dół, bez termoobiegu. Serniczki ułóż na blaszcze z wyposażenia piekarnika uprzednio wyłożonej papierem do pieczenia. W każde wgłębienie ułóż po kilka kosteczek mango. Krok 6. Upiecz serniczki
Zasmakuj Kuchninaturalnego jogurtu 1 łyżeczka sody 1 łyżeczka proszku do pieczenia 130 g cukru 2 jajka M pół szklanki oleju np. rzepakowego konfitura z mango Uwaga: Jogurt i jajka muszą być w temperaturze pokojowej Przygotowanie: W jednej misce mieszamy mąkę z budyniem, cukrem, proszkiem do pieczenia i sodą. W drugiej mieszamy jogurt, jajka i olej. Łączymy składniki(...)babeczek. W każdą papilotkę nakładamy łyżkę ciasta. Dodajemy łyżeczkę konfitury i jeszcze około pół łyżki ciasta. Rada: Ilość ciasta należy dostosować do posiadanej foremki (różne wysokości) i wielkości papilotek. Nakładamy nie więcej niż do 3/4 wysokości papilotki/foremki. Muffinki pieczemy około 25 minut w nagrzanym do 180 stopni piekarniku (grzanie góra-dół, bez termoobiegu). Czas pieczenia może być różny
Słodkie okruszkiznaczy smażony.Natomiast pierwszy człon, jest dość niejasny… Ale, bez paniki. Są dwie interpretację: 1. Kara zapisana — 唐 — oznacza — Dynastię Tang — co oczywiście jasno dowodzi na chińskie pochodzenie tegoż dania. 2. Kara zapisana — 空 — oznacza — pusty — co podkreśla tylko brak ciasta, przy smażeniu, pieczeniu, jak choćby w przypadku — tempury. Kiedyś, kiedyś nie używano przy smażeniu żadnych przypraw
RafalCookmargaryny 200 g cukru 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia mała szczypta soli (można pominąć) aromat migdałowy lub około łyżeczki esencji migdałowej Przygotowanie: Do miski przekładamy posiekane masło, wbijamy jajka, wsypujemy cukier i dodajemy aromat migdałowy. Wszystko miksujemy. Następnie dodajemy mąkę migdałową i mąkę pszenną z proszkiem do pieczenia i odrobiną soli. Wszystko miksujemy do uzyskania(...)zagniatamy składniki. Ciasto będzie się kleić. Ciasto wkładamy do zamrażalnika na około 30 minut lub na godzinę do lodówki. Ciasto musi się dobrze schłodzić. Podsypujemy mąką matę/blat, odrywamy kawałek ciasta i wałkujemy na około 4-5 mm. Foremkami wycinamy ulubione kształty. U nas zajączki, kwiatki itd. Ciasteczka układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w nagrzanym
Słodkie okruszkiNazwa ciasta powstała w latach 50. ubiegłego wieku od warszawskiej trasy W-Z (wschód-zachód), w pobliżu której znajdowała się jedna z cukierni. Według innej teorii nazwa „wuzetka” pochodzi od skrótu „WZK”, którego rozwinięcie to „wypiek z kremem”. Ogólnie przyjęło się jednak, że jest to ciastko warszawskie. Klasyczna wuzetka to ciemny biszkopt kakaowy(...)ponownie odczarowała wuzetkę i ta z jej przepisu jest rewelacyjna. Wilgotne ciasto nie wymaga nasączania, a bita śmietana jest gładka i aksamitna. Smakuje lekko i nowocześnie. Stare ciastko warszawskie ma konkurencję, bo na drodze konkursu zostało wyłonione nowe – Beza Zygmuntówka. Więcej o bezie, gdy ją upiekę. Składniki: Ciasto ? 6 dużych jajek ? 1 szklanka cukru ? 1/2 szklanki oleju
To co kochamPyszny i delikatny sernik, który gościł na moim Wielkanocnym stole. Połączenie sera, kruchego ciasta, brzoskwiń z zalewy i bezy sprawdza się jak zawsze idealnie. Samo przygotowanie sernika jest również bardzo proste. Sernik można upiec na mniejszej blaszce, której wymiary podaję lub na większej. SKŁADNIKI Ciasto kruche: 400 g mąki pszennej tortowej 200 g masła 5 żółtek 80 g cukru pudru(...)waniliowego skórka starta z 1 cytryny 1 duża puszka brzoskwiń Beza: 5 białek szczypta soli 200 g cukru WYKONANIE Kruche ciasto: Mąkę i cukier puder wsypać do miski. Następnie dodać żółtka, posiekane zimne masło i zagnieść jednolite ciasto. 1/4 ciasta zawinąć w folię spożywczą i włożyć do lodówki. Pozostałym ciastem wylepić spód formy o wymiarach
Passions hobbies lifełyżeczkę soli i łyżeczkę olejku waniliowego, wszystkie składniki mieszamy i zaczynamy wyrabiać ciasto drożdżowe, możemy to robić ręcznie lub za pomocą robota kuchennego. W trakcie wyrabiania ciasta dodajemy rozpuszczone i ostudzone masło. Ciasto wyrabiamy do momentu aż będzie gładkie, sprężyste oraz łatwo będzie odchodzić od ręki. Wyrobione ciasto odstawiamy na godzinę do wyrośnięcia, następnie dzielimy na dwie równe części. Jedną(...)miejsca, następnie ciasto zwijamy wzdłuż dłuższego boku jak roladę Zrolowane ciasto układamy na brytfannie wyłożonej papierem do pieczenia. Analogicznie postępujemy z drugą połową ciasta tworząc drugą roladę. Obie strucle pozostawiamy w brytfannie na 20 min do wyrośnięcia. Wyrośnięte strucle pieczemy w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 0 C przez 25min (Piekarnik ustawiony na grzanie góra-dół bez termo
Księga-Smakumąki pszennej typ 650 + ciepła woda do miękkiej konsystencji, dodawana podczas zagniatania ciasta Składniki zagnieść na jednolite ciasto, ok 10 minut ręcznie lub trochę krócej mikserem. Przykryte w misce ciasto zostawić do fermentacji na ok.75-90 minut w temperaturze ok. 29-30°C. Ciasto przełożyć do 2-3 foremek, u mnie jedna foremka 25 cm i druga większa 30 cm. Wyrastanie(...)około 60-70 minut. Posmarować wierzch chlebów rzadkim ciastem i posypać obficie słonecznikiem (około 50 g słonecznika na posypkę). Pieczenie: 230°C 7 minut 200°C 7 minut 180°C 45 minut na koniec dopiec boki i spód chleba ok. 5-10 minut bez foremki na termoobiegu Smacznego chleba
Przepisy na domowy ser i chleb