Przestudź lekko masę i dodaj mielone siemię lniane i dokładnie wymieszaj. W dużej misce wymieszaj mąki, skrobię i proszek do pieczenia. Do suchych składników dodaj mokre i bardzo dokładnie wymieszaj. Wyłóż blaszkę papierem do pieczenia i przełóż ciasto (może mieć grudki). Wyklej dłońmi kształt ciasta, wstaw do lodówki na pół godziny, a potem do piekarnika nagrzanego
Eat me! Fit me!Ciasto marchewkowe, miękkie, wilgotne i delikatne. Bardzo proste w wykonaniu. Zrobicie je bez użycia miksera. Szybka, ale smaczna wersja :) Składniki: 2 jajka 2/3 szklanki cukru 1/2 szklanki oleju (moja szklanka 230 ml ) 2 łyżki gęstej śmietany 200 g. marchewki (waga po obraniu) 1,5 szklanki mąki pszennej tortowej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka(...)Jajka wbić do miski, dodać olej, cukier i śmietanę. Wymieszać trzepaczką. Następnie wsypać mąkę, proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną i cynamon. Wymieszać do połączenia składników. Na koniec dodać marchewkę i jeszcze raz wymieszać. Tak przygotowane ciasto przełożyć do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w piekarniku nagrzanym do temperatury 175 stopni 55 minut. Najlepiej
Agusiowe smakołykiproponujemy pyszne ciasto z czereśniami. Zaletą jest to, że nie trzeba za długo przy nim stać. Składniki: 500 g czereśni (bez pestek) 1,5 szklanki mąki 1 szczypta soli 200 g margaryny Kasia 1 szklanka cukru pudru 4 jajka sok z połowy cytryny 1 cukier waniliowy 2 łyżki śmietany 18% 2 łyżeczki proszku do pieczenia 4 łyżki konfitury(...)cytryny, łączymy z masą. Następnie, cały czas mieszając, wbijamy po jednym jajku, porcjami dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Umyte czereśnie kroimy na pół, usuwamy pestki. Formę ( okrągła 24 cm )smarujemy pozostałą margaryną, posypujemy płatkami migdałowymi. Ciasto przekładamy do blaszki, układamy owoce, pieczemy 45 minut w 180°C . Jeszcze gorące ciasto smarujemy konfiturą, posypujemy płatkami migdałowymi
R'n'G Kitchenprzepis na ulubiona szarlotkę mojej mamy. Delikatne, kruche ciasto obficie pokryte dużą ilością jabłek z cynamonem i puszystą pianką. No i oczywiście duża ilość kruszonki, bez której szarotka nie mogłaby się obejść! Pycha! Ja też ją uwielbiam! A Wy jakie szarlotki wolicie? Z kruszonką czy bez? Spróbujcie! SKŁADNIKI: ( 24×28 ) * jabłka – 2,5 kg ( obrane ) * masło(...)łyżka * proszek do pieczenia – 1 łyżeczka * buka tarta – 2 łyżki * śmietana gęsta 18% – 3 łyżki PIANKA: *białko – 4 szt * cukier – 0,5 szkl * kisiel cytrynowy – 1 op SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia, szklanką cukru i cukrem waniliowym. Dodajemy masło, żółtka i śmietanę, wyrabiamy na gładkie ciasto, formujemy 2 kule
Ostra na Słodkoletnie upały! Lekki, orzeźwiający, pełen sezonowych owoców. Cudownie orzeźwia i zaspokaja ochotę na słodką przekąskę. A przy tym całkiem zdrowy, na owsianym spodzie, bez użycia białego cukru! Jest to deser bez pieczenia, a zatem dokonały w upalne dni, kiedy ostatnią rzeczą na jaką mamy ochotę jest włączanie piekarnika. Spód na bazie płatków owsianych i suszonych owoców jest(...)zalać gorącą wodą i odstawić na co najmniej 15 minut, po tym czasie odsączyć z wody Wszystkie składniki zblendować i połączyć, żeby powstało zwarte ciasto Gotowym ciastem wylepić dno i boki formy wyłożonej papierem do pieczenia Jeśli masa na spód wyjdzie zbyt sypka/sucha dodać więcej oleju, jeśli wyjdzie zbyt wilgotna dodać więcej mąki lub płatków MASA SEROWA BIAŁA Żelatynę
Healthycreations.plletnie upały! Lekki, orzeźwiający, pełen sezonowych owoców. Cudownie orzeźwia i zaspokaja ochotę na słodką przekąskę. A przy tym całkiem zdrowy, na owsianym spodzie, bez użycia białego cukru! Jest to deser bez pieczenia, a zatem dokonały w upalne dni, kiedy ostatnią rzeczą na jaką mamy ochotę jest włączanie piekarnika. Spód na bazie płatków owsianych i suszonych owoców jest(...)zalać gorącą wodą i odstawić na co najmniej 15 minut, po tym czasie odsączyć z wody Wszystkie składniki zblendować i połączyć, żeby powstało zwarte ciasto Gotowym ciastem wylepić dno i boki formy wyłożonej papierem do pieczenia Jeśli masa na spód wyjdzie zbyt sypka/sucha dodać więcej oleju, jeśli wyjdzie zbyt wilgotna dodać więcej mąki lub płatków MASA SEROWA BIAŁA Żelatynę
Healthycreations.plżurawiną i jabłkami “. Ciasto półkruche z masą makową, na której znajduje się warstwa płatków migdałów oraz usmażona na miodzie świeża żurawina z jabłkami z nutą pomarańczy. Całość zwieńczona odrobiną cytrynowego lukru*. Ciasto makowe nie za słodkie i nie za kwaśne. Smaki przyjemnie się równoważą. Do tego przepisu używam gotowej masy z puszki, dlatego ciasto – nie licząc etapu odpoczywania(...)jabłkami" na blogu Moja Delicja. Podobne przepisy: Świąteczny drożdżowy wieniec z makiem i lukrem, makowiec Sernik królewski, warszawski – duża blacha, najlepszy Czekoladowa rozkosz – pyszny deser bez pieczenia z orzeszkami, żurawiną i ciasteczkami owsianymi
Moja DelicjaCYTRYNÓWKA 2) STROGONOW DROBIOWY 3) MUSZTARDOWE KOTLETY Z KURCZAKIEM Z tej okazji mam dla Was przepis mojego autorstwa na Tort Pralinowy o smaku orzechowym. Kakaowe ciasto biszkoptowe przełożone pralinową, orzechową masą i orzechowo-kokosową bezą w środku. Smak masy pralinowej możemy dopasować do naszych upodobań, stosując praliny o ulubionym smaku, np. adwokatowe, krówkowe, kawowe, truskawkowe, miętowe, itd. Dla mnie najlepszą(...)kakao i proszek do pieczenia. Do ubitej piany dodajemy wymieszane składniki suche na przemian z olejem, cały czas mieszamy aż masa ładnie się połączy żeby nie było grudek. Przekładamy do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w temp. 180 stopni ok. 25- 35 min aż boki lekko odejdą od formy, sprawdzamy patyczkiem czy ciasto w środku jest suche
Kuchnia MagdaLenybez pestek (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Sposób przygotowania: CIASTO NA PIZZERKINKI Suche składniki ciasta na pizzę (mąkę, drożdże, sól, cukier) przesyp do misy i wymieszaj. Dodaj oliwę oraz ciepłą wodę i zamieszaj jeszcze przez chwilę łyżką aż mąka wsiąknie wodę. Papkę wyłóż na blat podsypany mąką pszenną i zagnieć dłońmi jednolite, gładkie ciasto przez 5 – 10 minut. Wyrobione ciasto(...)wyrastania ciasto powinno podwoić swoją objętość, to znak że jest gotowe. Wyrośnięte ciasto wyłóż na blat delikatnie oprószony mąką, rozwałkuj wałkiem na prostokąt o wymiarach około 20 x 30 centymetrów. SOS POMIDOROWY Pomidory z puszki, świeżą bazylię, obrane ząbki czosnku oraz przyprawy zblenduj na gładki sos. Przed samym pieczeniem sos pomidorowy rozsmaruj na całej powierzchni prostokątnego ciasta, dokładnie dojeżdżając
ProstePesto.plsól, pieprz, gałka muszkatołowa do smaku Składniki na ciasto zagniatamy dodając tyle zimnej wody, aby ciasto się skleiło (czyli raczej niewiele). Lepimy kulkę, zawijamy w folie spożywczą i chowamy do lodówki na minimum 30 minut. Po tym czasie wylepiamy ciastem formę do tarty (dokładnie miejsce przy miejscu natartą masłem). Dobrze jest ciasto nieco wywinąć poza brzegi formy. Miejsce przy miejscu(...)wysmażamy boczek (lub jeśli jest tłusty to i bez masła wysmażamy), dodajemy cebulę, lekko rumienimy. Dodajemy cykorię, dusimy aż zmięknie. Przekładamy na sitko żeby odsączyć z tłuszczu i soku. Po przestudzeniu układamy na podpieczonym cieście. Robimy polewę mieszając wszystkie jej składniki. Polewamy ułożoną na cieście cykorię z boczkiem i cebulą. Pieczemy 30 minut w 200 stopniach (aż wierzch się
Marder&Marder Manufacturebyło! Składniki na ciasto: Miąższ z 2 kg pomarańczy 2/3 szklanki mąki pszennej 1/2 szklanki cukru 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżeczka sody oczyszczonej 1/2 łyżeczki soli 1 łyżeczka cynamonu 1/3 szklanka oleju rzepakowego 100 g orzechów laskowych 3 jajka Składniki na krem: 300 g serka typu phladelphia bez przypraw 90 g masła o temperaturze pokojowej(...)składników dodałam od razu miąższ z pomarańczy i piekielnie ciężko było to wymieszać razem). Mieszamy łyżką do połączenia wszystkich składników. Ja piekłam w tortownicy o średnicy 24 cm, której dno wyłożyłam papierem do pieczenia. Zatem wylewamy ciasto na blaszkę i pieczemy 40-45 minut do tzw. "suchego patyczka". Wyjmujemy i studzimy najpierw w formie, a później na kratce. Czas
Karczma Honoriettyjajka rozmiar L 2 łyżki mąki migdałowej 2 łyżki mieszanki do ciast z podketo.pl ( w zastępstwie można użyć mielonych orzechów np. włoskich ) 2 pełne łyżki erytrytolu 1/2 łyżeczki cynamonu lub mielonego ziela angielskiego 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii 1 łyżeczka proszku do pieczenia 50 gram posiekanej drobno gorzkiej czekolady ( u mnie 70 % kakao ) garść posiekanych orzechów włoskich lub laskowych(...)ciast lub mielone orzechy, proszek do pieczenia, przyprawy korzenne. Wszystko mieszamy delikatnie łyżką, starając się, by suche składniki nie opadły i nie pozostały na spodzie miski. Masa powinna pozostać puszysta i lekka. Na koniec wsypujemy czekoladę i rozdrobnione orzechy, mieszamy i przelewamy całość do formy - u mnie tortownica silikonowa. Pieczemy w temperaturze 170 stopni bez
Kronika Piekarnikaposmarowania bułek przed samym pieczeniem Przygotować rozczyn z drożdży, cukru, 2 łyżek mąki i kilku łyżek mleka. Odstawić na kilka minut aż drożdże ruszą. Do miski wsypać pozostałą mąkę oraz pozostałe składniki. Gdy drożdże będą już gotowe dodać do mąki, wyrobić gładkie ciasto. Można zrobić to mikserem ale wystarczy porządnie zagnieść ciasto ręcznie. Odstawić w ciepłe miejsce(...)ół bez termoobiegu. Sposób na podzielenie ciasta na w miarę równe porcie: wyrośnięte ciasto podzielić na pół następnie każdą połowę znów podzielić na 2 części i każdą z nich na 4. Z każdej części ręcznie uformować płaski placuszek po czym uformować rulonik. Tak przygotowane bułeczki, założeniem do dołu ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia pozostawiając odstępy
W garach u Gosiwymieszać. Następnie do masy dosypać pozostałe składniki i wyrobić ciasto ręką do połączenia. Można także dla ułatwienia użyć torebki foliowej i przez nią zagniatać ciasto. Ciasto podzielić na potrzebną ilość porcji (tutaj 5). Następnie przystąpić do wałkowania. Można je także najpierw schłodzić przez 1-2 godziny w lodówce. Jeśli ciasto się klei, można je dla ułatwienia warto umieścić między dwoma(...)muszelki. Formę keskówkę wyłożyć papierem do pieczenia a następnie ułożyć uformowane ciasto. Do środka można także włożyć papier by podczas pieczenia nie nie opadły brzegi. Muszelki można także powiesić na 2-3 drucikach od kratki w piekarniku. Tacos piec w temperaturze 180⁰C góra-dół przez ok. 25 minut, obserwując by ciasto nie przypaliło się za bardzo
Ola la LCHFdodać mleko z drożdżami, jajka i masło wyrobić gładkie i elastyczne ciasto , powinno odstawać od brzegów miski. Miskę z ciastem przykryć folią spożywczą, odstawić w ciepłe miejsce na około godzinę lub troszkę dłużej, aby wyrosło. Rodzynki zalać ciepłą wodą lub alkoholem i odstawić na czas wyrastania ciasta. Wyrośnięte ciasto wyjąć na blat i odgazować je uciskając dłonią całą powierzchnię, następnie(...)jedną z nich rozłożyć namoczone rodzynki, które wcześniej trzeba osuszyć przy pomocy ręcznika papierowego z nadmiaru płynu i obsypać odrobią mąki,część ciasta z dodatkiem rodzynek złożyć kilka razy, aby zatopiły się w cieście. Każdą z porcji ciasta podzielić na trzy równe wałki. Wałki rolować dłonią na naoliwionym blacie (najlepszy będzie do tego olej roślinny) każdy wałek powinien mieć około
SprawdzonaKuchnia.pl