ciasto bez pieczenia z masą - 7000 przepisów (strona:71/467)

Szwedzkie kladdkaka walentynkowe 137

nigdy nie zawodzi. Lubię tradycyjne kladdkaka , które jest półpłynne w środku. Dla osób lubiących raczej wilgotne ciasta proponuję kladdkaka , które piekę trochę dłużej. Dzisiaj kolejny wariant szwedzkiego kladdkaka z miękkim środkiem, z półpłynnym dulce de leche. Niesamowicie pyszne ciasto, nie wspomnę o kaloriach. Szwedzkie kladdkaka Składniki: 100 g masła 2 jajka 180 g cukru 1 łyżeczka waniliowego ekstraktu szczypta soli(...)mieszankę i zmiksuj raz. Przesiej mąkę i wymieszaj z masą. Foremkę o średnicy 22 cm posmaruj masłem. Napełnij formę połową masy, a następnie wyłóż dulce de leche. Wyłóż resztę masy i rozprowadź równomiernie. Piecz kladdkaka przez 15 – 18 minut. Upieczone kladdkaka ostudź, a najlepiej wstaw do lodówki. Podawaj ciasto schłodzone. The post Szwedzkie kladdkaka walentynkowe appeared first on Blog

codojedzenia
Brownie KitKat na Halloween 218

ozdobiony pomarańczową polewą czekoladową z oczami i ustami z ciemnej czekolady. Całość imituje dynie i świetnie się nadaje na Halloweenowe przyjęcie. Wersja dla dzieci z dodatkiem uroczych oczek :) Składniki: Ciasto: 180g gorzkiej czekolady (2 tabliczki) 160g masła 4 jajka 1 i ¼ szklanki cukru 2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej 1 łyżeczka aromatu migdałowego 1 ½ szklanki mąki Szczypta soli 4 opakowania KitKatów(...)wykładamy papierem do pieczenia. Wylewamy 1/3 masy, tak by całe dno było pokryte. Układamy KitKaty i wylewamy pozostałą masę. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego na 180 stopni na  około 30 minut (u nas było 35 minut). Nie pieczemy do suchego patyczka bo brownie jest mokre w środku. Patyczek ma być więc mokry, ale bez ciasta. Wyciągamy i odstawiamy

Kolizje Smaków
Sernik lekki jak chmurka 1940

delikatnie mieszając. Formę* (13x25cm) wyłożyć papierem, na dno ułożyć warstwę herbatników (można upiec sernik bez spodu, od razu wylewając na papier masę serową). Na herbatniki przelać masę serową. Formę z ciastem wstawić do większej formy, do której wlać gorąca wodę. Wstawić do nagrzanego piekarnika, piec 15 minut w temp. 180stC, następnie temperaturę zmniejszyć do 140stC i piec jeszcze

Obiad gotowy
Lekkie śmietankowo-bananowe pancakes 195

Kiedy uzyskamy kremową masę dodajemy naprzemiennie mąkę oraz mleko. Następnie dodajemy proszek do pieczenia oraz miód, miksujemy. Na koniec wrzucamy do masy (powinna być dość gęsta) pokrojone w kostkę banany i mieszamy łyżką. Pancakes smażymy na patelni (najlepiej bez tłuszczu), nakładając niewielką ilość ciasta i pozwalając mu się rozpłynąć - powstanie zgrabne, okrągłe kółeczko, który podczas smażenia pięknie wyrośnie

aa-kuku - czyli jak żyć zdrowo i pysznie!
Miętowo-truskawkowy sernik na zielonej łące-Dla gości 145

dokładnie z proszkiem do pieczenia i mąką ziemniaczaną wlać zimną margarynę dodać do ubitej piany oraz dobrze posiekaną drobniutko miętą -same listki bez łodyżek, dodać kilka kropel zielonego barwnika i wymieszać. Ciasto wylać do wyłożonej pergaminem tortownicy o śr 26 cm piec 20 minut w temp 160*c.  Po upieczeniu wystudzić. MASA: Truskawki umyć osuszyć część zostawić

Wanilia i Kardamon
Ciasto bezowe, czyli sto lat! 210

zmniejszyć temperaturę do 90-100 stopni i w takiej temperaturze piec (w zasadzie suszyć) bezę przez 2,5 godziny. Wyjąć z piekarnika i wysuszyć. Bezy można spokojnie przygotować na dzień przed robieniem ciasta - nie powinno się z nimi nic stać. Masa: Śmietanę ubić z cukrem pudrem. Jako, że beza sama w sobie jest słodka - nie warto dodawać więcej cukru(...)śmietana będzie dobrze ubita - wmieszać do niej łyżką mascarpone. Na każdą bezę układamy masę i posypujemy ulubionymi owocami. Ja swoją bezę podlałam na koniec masą krówkową. Jako, że gotowanie puszki mleka skondensowanego dla paru łyżek wydało mi się bez sensu - do kuchenki mikrofalowej włożyłam parę krówek z 2 łyżkami kremówki i włączyłam promienie na 3 minuty. Po wyjęciu dokładnie

Ewa Kuchennie - Kuchnia to serce domu!
Wielkanocne babeczki 158

cukier, sodę i sól. Wymieszać. Połączyć składniki suche z mokrymi za pomocą łyżki, aż masa stanie się jednolita.Metalowe formy na babeczki wysmarować olejem i oprószyć mąką. Jeśli używacie silikonowych wystarczy kropla oleju i bez oprószania. Do każdej foremki wlać ciasto do 3/4 wysokości. Piec 20-25 minut w 180ºC. Po wystudzeniu wyjąć i udekorwać np. lukrem.Lukier królewski

Food Square
Drożdżówka z porzeczkami i ..proszkiem do pieczenia 151

pieczenia..obawiałam się co z tego będzie..i żal mi było masy makowej , wiec dałam tylko  porzeczki czerwone...Ciasto urosło..było smaczne, ale czuć było że jest nie tylko na drożdżach, a także na proszku do pieczenia..Przepis na ciasto drożdżowe podaję bez mojego feralnego dodatku.. A Wam zdarzaja sie takie lub inne wpadki? Składniki

Moje domowe kucharzenie
Torcik agerstowo-śmietanowy z borówkami 138

dodawałam po jednym żółtku cały czas miksując. Do masy stopniowo przesiałam  mąkę powoli i delikatnie wymieszałam tylko za pomocą łopatki. Gotowe ciasto przelałam do tortownicy (kwadratowa o śred. 25 cm) wyłożonej (tylko na dno) papierem do pieczenia. Włożyłam do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piekłam 30 minut bez używania termoobiegu. Upieczony biszkopt odstawiłam do wy stygnięcia(...)momentu aż agrest się rozpadnie,sok trochę odparuje i powstanie gęstawy dżem. Do gorącego dżemu wsypałam 2 galaretki o smaku pomarańczowym,dokładnie wymieszałam i odstawiłam do wystudzenia. Tężejącą masę agrestową wylałam na przygotowany biszkopt,włożyłam do lodówki do całkowitego stężenia. masa śmietanowa: 500 ml śmietanki 30% 250 serka maskarpone 2 łyżki cukru pudru 1 łyżeczka cukru waniliowego ponadto: borówki

Kolorowa kuchnia Elki
Tarta z rabarbarem i bezą 135

wypieki sezonowe Składniki na ciasto: 250g mąki pszennej 125g masła 50ml zimnego mleka łyżka cukru pudru żółtko szczypta soli Składniki na mus rabarbarowy: 600-700g rabarbaru łyżka soku z cytryny 5 łyżek cukru (gdyby rabarbar był bardzo kwaśny dodać więcej)  Składniki na bezę: 2 białka (z lodówki) 100g cukru łyżeczka mąki ziemniaczanej Wykonanie ciasta:  Mąkę, cukier puder(...)można dodać więcej cukru. Wykonanie ciast c.d.: Chłodne ciasto wyłożyć na blachę to tarty (można rozwałkować, lub wykładać kawałkami), nakłuć widelcem i nakryć folią aluminiową na której ułożyć obciążenie (fasoli, kulki do tarty). Piec 15 minut w temperaturze 190 stopni, a następnie ściągnąć folię aluminiową i piec jeszcze ok. 15 minut (do zrumienienia). Wykonanie bezy: Białka ubić na sztywno

Mania Wypiekania
Jeżynowo-śmietankowe ciasto z sucharkami i nutellą 162

Pomysł na weekendowe ciasto :) Skusił mnie w tym cieście przede wszystkim jego nietypowy, oryginalny spód. Nie zawiodłam się, całe ciasto smakuje doskonale. Masa serowo-śmietanowa, niezbyt

Domowa cukiernia Ewy
Kostka alpejska 13450

blaszkę (25 x 36 cm) wyłożoną papierem do pieczenia. Piec przez około 20-25 minut w temperaturze 175 stopni.Krem kajmakowo-bezowy:180 g miękkiego masła,puszka masy kajmakowej,25 dkg bezów.Masło utrzeć mikserem. Stopniowo dodawać po łyżce masy kajmakowej. Na koniec dodać pokruszone bezy i wymieszać.Masa śmietanowa:400 ml śmietany kremówki,2,5 łyżeczki żelatyny.Żelatynę rozpuścić(...)odrobinie wrzątku i przestudzić. Schłodzoną śmietanę ubić, na końcu wymieszać z żelatyną.Do dekoracji:50 g gorzkiej czekolady.Na upieczone i przestudzone ciasto wyłożyć krem kajmakowy. Na krem - masę śmietanową. Górę udekorować startą gorzka czekoladą. Ciasto jest niesamowicie pyszne :) Bardzo słodkie, ale nie mdłe. W sam raz dla łasuchów, takich jak ja :DSmacznego!Podoba się Wam widoczna

Codzienna kuchnia niecodzienna
Ciastka z Ciasta Francuskiego z Masą Budyniową i Owocami 373

trzeci kwadracik bez wyciętego kształtu. Podobnie postępujemy z resztą ciasta, przekładamy na papier do pieczenia, a na końcu smarujemy mlekiem. Wycięte serduszka również przekładamy na papier.Pieczemy w 175 stopniach przez ok. 15-20 minut do zrumienienia. Studzimy.Dno każdego ciasteczka lekko ubijamy, tak aby powstała głębsza "kieszonka". Na środek wykładamy ok. łyżkę (lub więcej) masy i dekorujemy owocami oraz

Słodka Strona
Pancakes z chili "dwie czekolady" 142

takie placuszki :) czy zdrowe? Biorąc pod uwagę, że smażone bez tłuszczu (trochę tłuszczu w nich jest-z czekolad, z mleka) i że czekolada ma dużo magnezu, poprawia nastrój, a mleko jednak jest zdrowe... to tak :) moim zdaniem podałam na śniadanie pyszne, słodkie i zdrowe placuszki :) pomijam proszek do pieczenia i sodę, bo... bo pomijam ;) Tak czy siak, zdrowe(...)szczyptę chili. Studzimy. Jajko ubijamy do białości, dodajemy sodę, proszek do pieczenia, kakao i ostudzoną masę czekoladowo-mleczną. Miksujemy do połączenia i dodajemy mąkę. Ponownie miksujemy (powinno mieć konsystencję gęstej śmietany). Patelnię teflonową lub ceramiczną mocno rozgrzewamy, łyżką wykładamy ciasto i formujemy małe placuszki. Smażymy bez tłuszczu z obu stron

Kolorowy Przepisownik