zrobienia placek z truskawkami. Właściwie to truskawki zapieczone w cieście. Robi się bez kłopotu, może nie jest zbyt efektowny, trzeba go z foremki wydłubywać, ale jest pyszny! Ciasto wyjątkowo dobre dzięki dodaniu cytryny. Bardzo polecam!Przepis z książki "Pie" Angeli Boggiano składnikikruche ciasto 300 g200 g mąki pszennej1/4 łyżeczki soli2 łyżki cukru100 g zimnego masła1 jajko(...)kulę, owinąć folią i wstawić na 30 min do lodówki. Można też ciasto zagnieść w robocie.Do miski wlać roztopione masło, wymieszać z cukrem, mąką, cynamonem, likierem. Dodać umyte, osuszone i pozbawione szypułek truskawki i dobrze wymieszać.Schłodzone ciasto rozwałkować ( wałkowałam pomiędzy papierem do pieczenia i folią spożywczą) na placek większy nieco niż forma na tartę - u mnie
Stare GaryNajlepsza szarlotka jaką jadłam do tej pory. Na kruchym cieście, z dużą ilością musu i delikatną pianką. Rozpływa się w ustach... nie potrzebuje żadnych dodatków czy
Gotowanie i blogowanieWitam kochani Dziś ważne chwile. Niniejszy post jest 100 na blogu!!! :D Poza tym blog obchodzi swój roczek-zakładając go nie myślałam, że tyle osób będzie
moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po krokuWitajcie :) Lubię eksperymentować w kuchni i modyfikować przepisy, ostatnio pokombinowałam tak z sernikiem. Mam dzisiaj dla Was przepis na pyszny puszysty sernik, bez kleistego
Sama słodycz i szczypta chiliSezon tortowy u nas w pełni z racji urodzin naszych dzieciaczków. Jak zawsze impreza podzielona na II części więc 4 torty do zrobienia. córa poprosiła o
Państwo Wojtczuk gotująBeza: 6 białek w temperaturze pokojowej, szczypta soli, 330 g cukru pudru, 3 łyżeczki skrobi kukurydzianej, 1 łyżeczka octu jabłkowego, 1 łyżeczka esencji waniliowej krem: 250
królestwo garówkształt symbolizował niekończący się dobrobyt. Niektóre dokumenty datują początki bajgla na rok 1683. Po zwycięstwie nad wojskami tureckimi król Jan III Sobieski miał dostać bajgla jako prezent z Wiednia. Bez względu jednak na to, która wersja historii jest poprawna, to nie da się ukryć, że to polskie pieczywo podbiło serca i podniebienia amerykanów. Aż do początku XX wieku receptura(...)łyżki cukru i dodajemy roztopione masło. Mąkę mieszamy z solą i dodajemy do masy. Wyrabiamy ciasto tak długo, aż zacznie odchodzić od ręki. W przypadku, gdyby było zbyt lejące dosypujemy po odrobinie mąki. Wyrobione ciasto nakrywamy ściereczką i pozostawiamy do wyrośnięcia na około30 minut. Wyrośnięte ciasto dzielimy na 6 części. Z każdej formujemy rulon, którego oba końca łączymy taki sposób
Jacob Tasteszaraz rozpocznie się czas bez szarlotki. Zniknął ze straganów zimowe jabłka i będziemy czekać na tegoroczne, pachnące i kwaśne. Póki jednak ten czas nie nadejdzie korzystam ile mogę! szarlotki, jabłeczniki i ciasta ucierane gdzie główne skrzypce grają boikeny i renety. Przepis na ciasto poniżej znalazłam w książce Lidla "Kuchnia Polski. Na słodko." Ciasto jest pełne smaku, wilgotne i pachnące(...)kiedy odcinek znajdzie się na antenie na pewno Was poinformuję. Ciasto maślane z jabłkami i kruszonką ciasto: 250 g miękkiego masła 150 g cukru 2 łyżeczki cukru waniliowego 5 jajek 180 g mąki pszennej 50 g mąki ziemniaczanej 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 0,5 łyżeczki cynamonu jabłka: 500 g jabłek sok z połowy cytryny 1 łyżka cukru
Dzieje kuchennej Wiewióryorzechy Wykonanie: Ciasto kruche • Do mąki, proszku do pieczenia i cukru dodać masło i posiekać nożem. • Zrobić dołek, dodać żółtka i śmietanę, przesiekać nożem i następnie zagnieść ciasto i wstawić do lodówki na co najmniej 30 minut. • Wyłożyć blaszkę lub tortownicę (śr. 26 cm) papierem do pieczenia, boki(...)posmarować masłem. • Ciasto rozwałkować lub pokroić na plastry i wyłożyć nim blachę do pieczenia. • Ciasto wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 st.C na 15-20 minut, do zrumienienia. • Wyjąć z piekarnika i posypać 2 łyżkami bułki tartej. Jabłka • Jabłka obrać, wydrążyć gniazda nasienne i pokroić w kostkę. • Dusić
To co kochambardzo umiem piec ciasta, ale słodkości lubię, owszem. Uczę się, próbuję, ale jednak pieczenie wymaga często dużej precyzji, której niestety zwykle mi brakuje. Nie mówię, że nic nie wychodzi. Niby wychodzi, ale żeby rezultaty były jakieś spektakularne, to nie powiedziałabym. Niedawno postanowiłam spróbować przygotować sernik... na zimno, bez pieczenia, czyli przepis idealny dla mnie. Przewertowałam dużą ilość(...)cukier i cukier puder 100 g masła Ponieważ do wykonania spodu sernika użyłam ciastek czekoladowych, a niestety znalazłam tylko takie przełożone kremem, to rozpoczęłam od oddzielenia ciastek od śmietankowej masy i dokładnego rozdrobnienia ich w malakserze. W garnuszku, na małym ogniu rozpuściłam masło i gdy leciutko przestygło, dodałam do ciastek. Po wymieszaniu masa była delikatnie wilgotna. Wyłożyłam formę folią spożywczą
Pichceniomaniaobiedzie, i zazwyczaj usypiam bez słodyczy - coś w okolicy Teleexpressu albo Szkoły Przetrwania. A wystarczyłoby gdybym zorganizował sobie sam coś słodkiego, coś prostego, szybkiego... wcześniej. Jak ostatnio - ciastko czekoladowe z konfiturą z czarnej porzeczki i cytryną. Samo zrobienie ciastka jest trochę podobne do czekoladowego fondanta, z tą różnicą, że w czymś innym pieczemy oraz czas nie jest tutaj(...)tortowej, słoiczek konfitury z czarnej porzeczki, 1 cytryna. Kolejność: Ubijamy mikserem w dużej misce jajka, żółtka i cukier aż powstanie tak gęsta masa, którą będzie można "kłaść" lejące się wolno warstwy na sobie. Przesiewamy stopniowo mąkę do masy, wciąż używając miksera. W tym czasie na rondlu z gotującą się wodą wstawiamy miskę/naczynie, w którym należy rozpuścić czekoladę i masło
Right Behind The KitchenPLACEK CZEKOLADOWY ZE ŚLIWKAMI (BEZ UŻYCIA MIKSERA) Dziecinie proste, błyskawiczne ciasto z serii "Niezapowiedziani goście w drodze" :) Wystarczy, że wszystkie składniki pomieszacie ze sobą za pomocą łyżki, przełożycie masę do formy, ułożycie na niej owoce i na tym Wasza praca się kończy! Teraz ciasto szybciutko ląduje na 45 minut w piekarniku, a Wy w tym czasie biegiem ogarniacie ostatni(...)mieli na stole obłędnie pachnący, mocno czekoladowy, mięciutki i wilgotny od jogurtu greckiego placek ze śliwkami :) Prościej się nie da, prawda? No dobra, można zamiast tego skoczyć po kawałek chemicznego ciasta do cukierni, ale to już nie będzie to samo :D Spróbujcie koniecznie, a jeśli chcecie, zawsze możecie wymienić śliwki na inne ulubione owoce. W każdej kombinacji ciacho będzie pyszne
Słodko-Słony Świat Ilonyjednolitą masę, bez grudek. Można delikatnie skropić cytryną, by miąższ nie ściemniał. Do zaczynu drożdżowego dodać 1 filiżankę mąki, pure z awokado, 2 łyżki mleka sojowego, cukier, sól i zmiksować na niskich obrotach (lub zagnieść ręcznie). Następnie dodać pozostałą mąkę (być może trzeba będzie dosypać więcej, zależy ile Wasza mąka "zabierze"). Wyrabiać do uzyskania gładkiego elastycznego ciasta (nie powinno(...)koniec dodać 2 łyżki masła (ja użyłam margaryny) i zagniatać do momentu, aż masło zupełnie połączy się z resztą ciasta. Ciasto jest bardzo elastyczne, przypomina miękką plastelinę, nie lepi się do rąk i świetnie formuje. Zagniecione ciasto przełożyć do wysmarowanej oliwą misy, nakryć i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok. 1,5 godziny (aż podwoi objętość). Następnie
KUCHARNIAciasto jest tak wyjątkowe, że śmiało można je polecić do innych wypieków typu rogaliki, kruche ciasteczka lub spody do tart. Zamiast maku, rożki możemy wypełnić np. jabłkami lub słodką masą serową - i tak będą przepyszne :)Składniki:300 g mąki tortowej1 żółtkoszczypta soli65 g cukru pudru1 łyżeczka drożdży instant165 g masła2 czubate łyżki śmietanyDodatkowo:ok. 600 g gotowej masy(...)boków, tak jak na zdjęciu poniżej (fot.2). Na środku każdego ciastka układać porcję masy makowej. Zawinąć, jak malutkie beciki (fot.3). Ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i posmarować roztrzepanym jajkiem (fot.4).Piekarnik nagrzać do temperatury 175°C. Rożki piec 15-20 minut bez termoobiegu, a następnie około 7 minut z nawiewem, aż lekko się przyrumienią. Studzić
Świat Ciastadyni dałam całe mnóstwo (użyłam puree z dyni Hokkaido, stąd niezwykle intensywny kolor ciasta), za to ciasteczek nieco mniej. Muszę przyznać, że nieco obawiałam się, czy cokolwiek z tego wyjdzie - masa serowa była dość płynna, a ja jeszcze ograniczyłam ilość mąki, bo chciałam, żeby był delikatniejszy. Piekł się długo, jednak warto było czekać. Po schłodzeniu konsystencja tego sernika jest absolutnie(...)ciasteczkami oreoSkładniki:(na tortownicę o średnicy 20cm)spód:140 g ciastek oreo (waga bez kremu)65 g masłamasa serowa:600 g serka kremowego550 g musu z dyni2 łyżki mąki ziemniaczanej1,5 łyżeczki przyprawy do piernika45 g miodu50 g cukru3 jajkakrem:100 g ciastek oreo (waga bez kremu)200 ml śmietany kremówki (38%)czarny barwnik spożywczy w paścieZ ciasteczek
Pożeraczka, czyli raz adobrze