szklanki cukru 2 budynie czekoladowe bez cukru 3/4 szklanki mąki pszennej 2 łyżeczki proszku do pieczenia Ciasto kokosowe : 5 białek 1/2 szklanka cukru(...)blaszkę o wymiarach 25/30 i pieczemy w nagrzanym piekarniku do 180 *C, przez około 40 minut. Studzimy i przecinamy wzdłuż na dwie, równe połówki. Białka ubijamy na sztywno, wsypujemy cukier, ubijamy kilka minut, następnie wsypujemy wiórki i mąkę ziemniaczaną, mieszamy aż składniki się połączą. Ciasto kokosowe wylewamy na blaszkę o wymiarach 25/30 i pieczemy w piekarniku nagrzanym
Kulinarne Fantazje MarioliPiekarnik rozgrzewamy do 180°C bez termoobiegu. Na dużą blachę z wyposażenia piekarnika wysypujemy orzechy laskowe. Pieczemy przez 10-15 minut, aż zrobią się rumiane i zaczną odstawać skórki. Podczas pieczenia dwa razy mieszamy. W czasie, gdy orzechy się pieką, w małym garnuszku podgrzewamy mleko wymieszane z mlekiem w proszku oraz miodem i szczyptą soli. Doprowadzamy(...)użyciu malaksera, najdokładniej jak to możliwe. Dodajemy roztopioną czekoladę i kontynuujemy blendowanie, aż czekolada dokładnie połączy się z orzechami. Dodajemy ciepłe mleko i ponownie mieszamy do otrzymania gładkiej masy. Na tym etapie krem jest lekko grudkowaty. Można zostawić go w tej formie, lub przetrzeć przez sito. Gotowy krem przekładamy do czystych słoiczków, zakręcamy i wkładamy do lodówki. Przechowujemy
cool and mintyfunkcja pieczenia: termoobieg]. Dwie okrągłe, małe tortownice [ średnica max. 23 cm.] natłuszczamy (można delikatnie opruszyć bułką tartą lub zmielonymi na proszek migdałami) . W dużym naczyniu umieszczamy wszystkie składniki z wyjątkiem wody. Mieszamy za pomocą miksera, do momentu, aż nie będzie żadnych grudek. Gdy otrzymamy już jednolitą masę, cały czas miksując, dodajemy stopniowo wodę. W tym momencie nasze ciasto wydaje(...)wodniste i właśnie tak ma być! (Dlatego po upieczeniu wciąż pozostaje wilgotne i ciągnące). Przelewamy ciasto do tortownic- po połowie do każdej. Wkładamy tortownice do nagrzanego piekarnika i pieczemy 35 do 45 minut, do tak zwanego suchego patyczka. (Zawsze przed wyjęciem sprawdzajcie patyczkiem dwa ciasta. Mi się bardzo często zdarza, że jedno jest gotowe do wyjęcia już
Domowe Tortymamy puszystą masę, dodajemy po 1 łyżce serek i serek mascarpone, ucieramy, aż uzyskamy puszystą masę.Odmierzamy szklankę masy i łączymy z kremem czekoladowo-orzechowym i łyżką kaszki kukurydzianej, do reszty utartej masy serowej dodajemy pokruszone pierniki, 2 łyżki kaszki kukurydzianej, zblendowaną na krem skórkę pomarańczową w syropie.Na koniec ubijamy białka na sztywno i mieszamy z masami serowymi dodając(...)sera z nutellą, resztę do sera z piernikami. Tortownicę smarujemy masłem i wysypujemy kaszką kukurydzianą, wlewamy masę piernikową, następnie masę nutellową i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 170st na 50 minut bez wiatrakaGdy nasz serniko piernik się piecze, przygotowujemy polewę. w garnku podgrzewamy mleko, dorzucamy masło, hałwę i połamaną w kostkę czekoladę, wszystko podgrzewamy do uzyskania jednolitej masy, dodajemy
Wypisz WymalujTak, jak pisałam w poprzednim poście, że będzie beza to i jest.Z bananami, z kremową masą, z kajmakiem, czyli można by ją nazwać taką banoffee'ową
Kraina Miodem PłynącaJest to jedno z ulubionych ciast w naszej rodzinie. Na świętach, urodzinach, imieninach, ciasto zawsze
Pan i Pani Smith w kuchniDelikatny, kremowy sernik na kruchym czekoladowym spodzie, zwieńczony polewą jogurtową i malinami. Smakuje obłędnie! Uwielbiam serniki, zarówno piec jak i jeść. Moje ulubione to te kremowe
Smakowity Blog KulinarnyBez pieczenia, szybko, prosto i oczywiście pysznie. Efektowne muffinki, które tworzą orzechowy spód, karmel daktylowy oraz polewa z gorzkiej czekolady. Całość mogłaby się wydawać
Zdrowie na języku :Psobie świąt bez pierniczków. Na początek proponuję takie, które od kilku lat piekę i zawsze smakują wszystkim. Co ważne w przepisie występuje dosyć duża zawartość czekolady, kakao. Z miłości do czekolady i by wydobyć i wręcz podbić jej smak w przepisie występuje również kawa... a dla tekstury i smaku dodałam trochę kandyzowanej skórki pomarańczowej. Ciasto piernikowe jest bardzo(...)umieszczamy masło, miód kawę oraz posiekaną czekoladę a także bardzo drobno posiekaną skórkę pomarańczową. 2. Całość podgrzewamy do momentu rozpuszczenia masła i czekolady. Nie zagotować żeby nie przypalić! 3. Masę zdejmujemy z palnika i odstawiamy do ostudzenia. Do dużej miski przesiewamy mąkę,cukier puder, kakao sodę oczyszczoną przyprawę do piernika i sól. 4. Do ostudzonej masy wbijamy jajko
vaniliowoczekoladowasobie świąt bez pierniczków. Na początek proponuję takie, które od kilku lat piekę i zawsze smakują wszystkim. Co ważne w przepisie występuje dosyć duża zawartość czekolady, kakao. Z miłości do czekolady i by wydobyć i wręcz podbić jej smak w przepisie występuje również kawa... a dla tekstury i smaku dodałam trochę kandyzowanej skórki pomarańczowej. Ciasto piernikowe jest bardzo(...)umieszczamy masło, miód kawę oraz posiekaną czekoladę a także bardzo drobno posiekaną skórkę pomarańczową. 2. Całość podgrzewamy do momentu rozpuszczenia masła i czekolady. Nie zagotować żeby nie przypalić! 3. Masę zdejmujemy z palnika i odstawiamy do ostudzenia. Do dużej miski przesiewamy mąkę,cukier puder, kakao sodę oczyszczoną przyprawę do piernika i sól. 4. Do ostudzonej masy wbijamy jajko
vaniliowoczekoladowamieszamy aż się połączą. Następnie przekładamy masę na blat roboczy i dodajemy wszystkie składniki. Następnie wyrabiamy ciasto, nie będzie to łatwe, ani szybkie. Wymaga cierpliwego zagniatania składników, najlepiej najpierw pracować przy użyciu dużego noża, jak przy cieście kruchym, następnie pracujemy rękami i szczerze mówiąc będą dość spracowane. Teraz należy już tylko rozwałkować ciasto i wykroić foremkami pierniki. Staram się robić(...)piekę ok. 10 minut. Trzeba pilnować, żeby nie spalić pierniczków, jest w nich dużo słodyczy, a ta łatwo się przypala. Zdejmuję gorące ciastka delikatnie na papier, dość szybko stygną i robią się twarde jak kamyki. Skosztować można tylko cieplutkie. Mniam! A potem czekamy. Po kilku tygodniach zrozumiemy na co. Oczywiście pyszne są i bez lukrowania, ale warto
I tu będę miała takie tedokarmieniu masa powiększyła swoją objętość ponad dwukrotnie. Po trzecim dokarmieniu mogłem jej użyć do wypieku chleba toskańskiego . Ku mojemu zaskoczeniu - chleb wyrósł niesamowicie, mimo bardzo małej ilości dodanych drożdzy piekarskich. Jedyne zastrzeżenie, które mam, to spore ilości mąki zużyte do dokarmiania „pasta madre”. Podczas każdego dokarmienia z poprzedniego etapu biorę trochę ponad 1/3, resztę albo zużywam do pieczenia chleba(...)Masę trzeba dokarmiać co dwa dni, jeśli przechowuje się ją w temperaturze pokojowej (18 - 20 °C), lub co 4 -5 dni, jeśli trzymamy ją w lodówce. Dzień 1 : 200 g mąki pszennej typ 500 90 g letniej wody 25 g miodu 10 g oliwy W misce wymieszaj wodę z miodem i oliwą, następnie dodaj mąkę. Wymieszaj składniki. Wyłóż ciasto
Grahamka, weka i kajzerkaDoprawiamy 1 łyżką kminku, solą i pieprzem świeżo mielonym. Odstawiamy do przestygnięcia. Ciasto:Drożdże mieszamy z ciepłą wodą, cukrem i 50 g mąki. Przykrywany i odstawiamy w ciepłe miejsce na 10 min. Mąkę, kurkumę, sól, jajko dodajemy do zaczynu drożdżowego i wyrabiamy ciasto na jednolitą gładką masę. Ciasto przykrywamy ściereczką i pozostawiamy do wyrośnięcia na ok. 15 min. Ponownie zagniatamy(...)farsz i zwijamy cisto na roladę zaczynając od dłuższego boku. Brzegi dokładnie sklejamy, kroimy w krążki, ciasto z jednej str. łączymy i tą częścią układamy na blachę wysmarowaną tłuszczem. Każdy krążek delikatnie spłaszczamy dłonią smarujemy roztrzepanym jajkiem i posypujemy kminkiem.Krążki pieczemy ok. 30 min w rozgrzanym piekarniku do 190°C. Smacznego
Moniki SmakołykiTym razem pożyczyłam tortownicę 20 cm i postanowiłam upiec swój pierwszy urodzinowy tort. Miałam u siebie już przepis na biszkopt rzucany, ale ten znalazłam na blogu
W kuchni bez szafekDacquoise to rodzaj ciasta, które pochodzi z Francji. Zrobione jest z blatów bezowych z orzechami, przełożonych kremem, czasami z owocami. Ta wersja tortu bezowego jest z
Oryginalny smak