ciasto bez pieczenia z masą - 7000 przepisów (strona:163/467)

Uczta mola książkowego: Ciasto z kokosem i "Księga wszystkich dokonań Sherlocka Holmesa" A.C. Doyle'a 194

świeżość. Sprawdzi się na każdą okazję jak i bez niej :D Składniki na blachę o wym. 22 x 33 cm: 4 jajka 450 g cukru 2 łyżeczki cukru waniliowego 450 g mąki 4 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia (wiem, że to dużo, ale na prawdę nie jest wyczuwalny w cieście) 300 ml maślanki (w temperaturze pokojowej(...)wiórek kokosowych 200 g śmietanki 30% (w temperaturze pokojowej)   Całe jajka ubić z cukrem i cukrem waniliowym na jasną, puszystą masę. Następnie partiami dodawać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia na zmianę z maślanką, aż do wykończenia składników. Ciasto przelać do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia posypać równomiernie wiórkami kokosowymi i piec w temp. 180 stopni

Simply Food
Chleb z kaszą jęczmienną 181

blaszki ciasto, wyrównując powierzchnię tak, by masa chlebowa równomiernie blaszkę wypełniała, zwłaszcza w kątach - żeby ułatwić sobie nakładanie, można to robić zmoczonymi rękami . Keksówkę przykryć ściereczką kuchenną i odstawić w ciepłe miejsce na 1 godzinę do wyrośnięcia - aż mniej więcej podwoi swoją objętość . Tuż przed pieczeniem, wierzch chleba posmarować letnią wodą i posypać sezamem. Chleb piec ok. 45 minut(...)nagrzanym do 200C piekarniku - u mnie 1/3 wysokości piekarnika, grzałka góra-dół, bez termoobiegu . Czas pieczenia zależy mocno od piekarnika - trzeba obserwować stopień zarumienienia chleba . Chleb studzić wyjęty z blaszki na metalowej kratce

Grunt to przepis!
CZEKOLADOWE BABECZKI Z BURAKIEM I BEZĄ 161

szczyptą soli, 200 g cukru. Połącz z burakiem.  Ciasto przełóż do papilotek. Piecz w temperaturze 175 stopni C przez 20-25 minut. Gotowe babeczki przestudź.  Teraz czas na przygotowanie bezików. Blachę wyłóż papierem do pieczenia. Białko ubij mikserem na sztywną pianę. Dodawaj stopniowo 70 g cukru. Masę bezową przełóż a blaszkę za pomocą łyżki lub szprycy cukierniczej(...)Beziki wstaw do piekarnika nagrzanego do 100 stopni i susz przez godzinę.  Po czasie uchyl drzwiczki piekarnika i pozostaw przez 30 minut. Gotowe bezy posmaruj konfiturą i przyklej do babeczek

Kukuleczki
Cycki murzynki 830

kokosowy spód, a na nim delikatny krem i biszkopty oblane czekoladą po prostu pysznie. Dlatego bez zbędnego gadania zapraszam na przepis.   Ciasto: 1 szklanka suchego maku 1 szklanka wiórek kokosowych 1 szklanka białek 1 szklanka cukru 1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia szczypta soli Białka ubijamy na  pianę, a następnie dalej ubijając wsypujemy(...)cukier. Gdy piana będzie gęsta i lśniąca wsypujemy wiórki, mak i proszek i całość mieszamy delikatnie łyżką lub łopatką. Ciasto przekładamy do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy przez ok 45 minut w 180 st. C   Masa: 1 szklanka mleka 1 szklanka cukru 3 jajka 1 łyżka mąki ziemniaczanej  1 łyżka mąki pszennej 1 masło biszkopty

Cynamonowe szczęście
PANI WALEWSKA / PYCHOTKA 393

blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Ciasto posmarować  dżemem porzeczkowym . Beza Z białek ubić sztywną piane, pod koniec ubijania dodać cukier puder i mąkę ziemniaczaną i dokładnie wymieszać. Sztywną pianę z białek wyłożyć na ciasto i posypać płatkami migdałowymi. Blachę wstawić do nagrzanego piekarnika i piec około 40 minut w temperaturze 175 C. gotowe ciasto dokładnie wystudzi a następnie(...)przeciąć na dwie równe części.     Krem Zagotować szklankę mleka, pozostałą części mleka dokładnie wymieszać żółtkami, obiema mąkami, oraz cukrem i cukrem waniliowym. Masę jajeczną wlać powoli na wrzące mleko i energicznie mieszać, uważając aby niepowstały grudy, chwilę podgotować. Budyń przykryci folią spożywczą zapobiegnie to zrobieniu się kożucha na budyniu i odstawić do całkowitego wystygnięcia.  Masło utrzeć

RAROSSA
Dyniowe, zawijasy drożdżowe 153

ciasto : mąkę , cukier , jajko ( całe -bez skorupki oczywiście ) , wlewamy zaczyn drożdżowy i roztopione masło Wyrabiamy na gładką masę , tak długo , aż ciasto odejdzie od ręki -gdyby jednak było nadal kleiste , trzeba podsypać odrobinę mąką . Zagniecione ciasto , wkładamy do wysypanej mąką miski i odstawiamy do wyrośnięcia na około 30 minut . Wyrośnięte ciasto , rozwałkowujemy na około 1 cm grubości , smarujemy nadzieniem(...)delikatnie zwijamy . Tak uformowaną roladkę , tniemy na 10 cm kawałki i układamy, na blaszce, wyłożonej papierem do pieczenia , pionowo w dość dużych odstępach od siebie , podczas pieczenia rosną i tak pewnie się skleją , ale to nie przeszkadza , bo łatwo się odrywają .Odstawiamy na następne 30 minut -do ponownego wyrośnięcia . Pieczemy około 30 minut w nagrzanym piekarniku

Ogrodnik w podróży
Chleb mieszany na miodzie i zakwasie z oliwkami 170

przez 6 minut. Masa powinna być w miarę gęsta, ale dawać się mieszać łyżką. Miskę przykrywamy wilgotną ściereczką i odstawiamy na całą noc do wyrośnięcia. Następnego dnia oliwki kroimy na 3 plasterki, dodajemy do ciasta i dokładnie mieszamy. Ciasto przekładamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia i odstawiamy do wyrośnięcia, przykrywając formę folią. U mnie ciasto rosło ponad(...)godziny. Foremkę z wyrośniętym ciastem wstawiamy do zimnego piekarnika i pieczemy około 1,5 godziny w temperaturze 180 stopni bez termoobiegu, Po upieczeniu chleb wyjmujemy z formy i studzimy je na kratce. Chleb mieszany na miodzie  z oliwkami znajdziecie również na blogach: Kuchennymi drzwiami Smakowity chleb Kolor i smak Kulinarna Maniusia Polska zupa Apetyt na smaka W poszukiwaniu

Kulinarne przygody Gatity
KRUCHY SPÓD DO MAZURKA 242

papieru do pieczenia, a na nim schłodzone ciasto. Przykrywamy kawałkiem folii spożywczej i wałkujemy na prostokąt odrobinę większy niż wielkość foremki, o grubości około 3 mm. Zdejmujemy folię spożywczą. Razem z papierem przenosimy ciasto do blaszki i obcinamy niepotrzebny papier. Ciasto lekko dociskami palcami do dna i boków foremki, formując 1,2 cm. rant. Odcinamy nadmiar ciasta. Spód nakłuwamy(...)włączoną funkcją grzanie góra/dół bez termoobiegu Blachę z ciastem wyjmujemy z lodówki. Przykrywamy arkuszem folii aluminiowej (błyszczącą stroną na zewnątrz), delikatnie dociskając i zawijając na boki. Wypełniamy suchym grochem, kaszą lub ryżem. Wkładamy do piekarnika. Pieczemy około 15 minut. Zmniejszamy temperaturę do 170°C. Ostrożnie wyjmujemy blachę z ciastem z piekarnika. Zdejmujemy folię z kaszą i ponownie

cool and minty
BATONIKI CYTRYNOWE 174

cukru pudru Z podanych składników zagniatamy ciasto jak na kruszonkę. Wylepiamy nią formę (u mnie ok. 20x30cm i nie może być większa przy tej ilości składników) i dociskamy. Pieczemy około 15 minut w temp 170 stopni z termoobiegiem lub 200 bez termoobiegu. 1szklanka cukru 2 łyżki mąki 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 2 roztrzepane jajka 2 łyżki soku(...)cytryny skórka starta z jednej cytryny Mieszamy cukier, mąkę , proszek do pieczenia. Dodajemy roztrzepane jajka, sok i skórkę z cytryny. Mieszamy. Powstałą masę wylewamy na podpieczony spód i pieczemy w temp. ok 170 stopni z termoobiegiem lub 200 stopni bez termoobiegu. Uważamy aby masa nie za bardzo się przypiekła. 3 łyżki soku z cytryny około 6 łyżek cukru

WYSPA SZCZĘSLIWA
PYSZNOTKA Z ORZECHAMI 159

bogactwem smaków. W tradycyjnym przepisie masa jest budyniowa, u  mnie natomiast wzbogacona kakao i alkoholem, a całe ciasto polane polewą. Pamiętam, gdy jadłam je po raz pierwszy. Bardzo często gości w moim rodzinnym domu, zwłaszcza na święta i innych imprezach okolicznościowych.   SKŁADNIKI CIASTO: (forma 24x38cm) 3 szkl. mąki 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 margaryna 2 łyżki(...)smalcu 4 żółtka 4 łyżki cukru 1 łyżka śmietany Dodatkowo: ok. 1 szkl. posiekanych orzechów włoskich rodzynki powidła śliwkowe Na bezę: 4 białka 10 łyżek cukru KREM: 1 budyń śmietankowy 1 kostka masła 1 szklanka mleka 3/4 szkl. cukru 2 łyżki kakao 3 łyżki wódki Dodatkowo:     polewa czekoladowa WYKONANIE  Ciasto: Z podanych składników wyrabiamy ciasto kruche, dzielimy

słodki bratek
Omlet cynamonowo-bananowy bez mąki z kremem i owocami 145

bez ubijania białek - wystarczy zmiksować wszystkie składniki, wylać na patelnię i poczekać, aż ciasto się usmaży :) Zamiast mąki użyłam łyżki mielonych orzechów włoskich i połowy banana, dzięki, któremu omlet jest wilgotny. Jako dodatki podałam owoce oraz pyszny, aksamitny krem z twarożku. Śniadanie idealne na odmianę po świątecznych "przysmakach" :) Składniki: 2 jajka 1/2 łyżeczki cynamonu 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżka mielonych orzechów włoskich Rozgrzać patelnię. Wszystkie składniki zmiksować na gładką masę. Wylać na patelnię i smażyć na małym ogniu, aż ciasto się zetnie, przewrócić na drugą stronę i smażyć jeszcze chwilę. Krem: 2 łyżki twarożku półtłustego 2 łyżeczki jogurtu naturalnego 1/2 łyżeczki erytrolu lub syropu z agawy 1/2 łyżeczki soku z cytryny Składniki zmiksować lub wymieszać widelcem

Chocolate Muffin Blog
Jagodowe ciasto z kokosową kruszonką 162

cieście można zastąpić borówkami, śmiało można też użyć mrożonych, bez uprzedniego ich rozmrażania. Składniki: ciasto 400 g mąki pszennej (użyłam 300 g białej i 100 g razowej) 200 ml oleju roślinnego 100 g brązowego cukru 250 ml mleka sojowego 1 banan 2 łyżeczki proszku do pieczenia łyżeczka cynamonu szczypta soli 350-400 g jagód kruszonka: 50 g mąki(...)pszennej (użyłam razowej) 50 g cukry trzcinowego 2 łyżki masła kokosowego (około 50 g) 80 g wiórków kokosowych Przygotowanie: Zblenduj na puszystą masę banana, cukier i olej. Mąkę wraz z cynamonem i proszkiem do pieczenia przesiej do dużej miski. Do mąki dodaj połowę masy bananowej, przemieszaj dużą łyżką, potem dodaj połowę mleka, znowu przemieszaj i powtórz czynności. Nie mieszaj

greenscarf
Bezglutenowe babeczki bananowo-kokosowe czyli Slodki Czwartek odc.95 208

łyżeczka sody oczyszczonej ew. garść czekoladowych drażetek Obrane banany, wiórki, jajko, sól, cynamon i masło miksujemy na gładka masę. Dodajemy stopniowo mąkę wymieszaną z sodą. Ew. dodajemy drażetki czekoladowe. Ciasto przekładamy do wyłożonych papierem foremek. Ja otrzymałam 9 babeczek. Pieczemy je ok 30-35 minut w 180 st.C

Dzieje kuchennej Wiewióry
sernik z kajmakiem na bakaliowym spodzie 170

zrobił się tzw mokry piach. Tortownicę wysmarować masłem, spód i ewentualnie boki wylepić ciastem, ciasto podpiec przez 10 minut na 175 stopni w piekarniku. Masło utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym, aby lepiej się zmiksowało można bardzo delikatnie podgrzać garnek. Dodać ser dalej miksując, do masy dodajemy całe jajka i pół puszki(...)kajmaku, na samym końcu po połączeniu dodajemy budyń oraz esencje rumową, całość miksujemy dokładnie ostatni raz. Po zmiksowaniu ser wylać na podpieczony wcześniej spód, całośc piec około 60 minut na 170 stopni bez teromobiegu. Po wyjęciu z piekarnika sernik polać pozostałym kajmakiem

Pychotkaaa
leśne owoce w szpinakowym cieście... 170

Składniki: jajka 3 sztuki, cukier 1 szklanka, olej rzepakowy 1 szklanka, mąka krupczatka 1 szklanka, mąka pszenna 1 szklanka, proszek do pieczenia 2 łyżeczki, szpinak mrożony 450 gram, śmietana 30 % 330 ml, galaretka pomarańczowa 1 opakowanie, jeżyny 250 gram, maliny 250 gram, borówki 100 gram, herbata owocowa 1/2 szklanki z cytryną szpinak drobny rozmrozić na sicie i przed użyciem(...)szpinak do masy i krótko wymieszać forma okrągła 16 cm z wyjmowanym dnem wysoka, posmarować olejem i posypać tartą bułką - wlać ciasto i piec w nagrzanym piekarniku do 180 C około 60 minut, do suchego patyczka - ciasto wyjąć z formy jak wystygnie zimną śmietanę 30% ubić na sztywno razem z wsypaną galaretką na wysokich obrotach miksera z ciasta odciąć wokół

W Mojej Kuchni Lubię