Proponuję dziś ciasto tak łatwe,że aż chce się go zrobić i zjeść bez wyrzutów sumienia, że przybędzie kalorii;) Składniki: 1,5 kg jabłek 2 paczki biszkoptów 1 szklanka wody galaretka pomarańczowa 2 łyżki żelatyny 0,5 szklanki cukru 2 łyżeczki cynamonu Jabłka obrałam, pokroiłam w plasterki i dusiłam w garnku dodając szklankę wody. Po około(...)się na mus.Wsypałam cukier i cynamon. Garnek zdjęłam z gazu, dodałam galaretkę i żelatynę mieszając aby nie powstały grudki. Tortownicę wyłożyłam papierem do pieczenia i połową biszkoptów. Na nie wylałam masę z jabłek i ponownie ułożyłam resztę biszkoptów Zalałam je resztą musu jabłkowego. Odstawiłam ciasto do ostygnięcia (mus) a potem do lodówki na około 2 godziny
potrawyregionalneszklanka drobnego cukru - 5 jaj - 2 budynie waniliowe bez cukru - 1,5 łyżeczki ekstraktu z wanilii - szczypta soli waniliowej Dodatkowo: - 3 owoce marakui (passion fruit) - 1/2 galaretki cytrynowej - 125 ml wrzątku do galaretki Sernik będzie pieczony w kąpieli wodnej. Wobec tego, na wstępie, tortownicę wkładamy do dużego worka do pieczenia, zabezpieczamy mocną nicią, aby się nie zsuwał(...)nadmiar folii odcinamy. Musimy również przygotować dużą, szczelną blaszkę, do której wstawimy tortownicę z ciastem i wlejemy wrzątek. Na spód sernika - miksujemy herbatniki w blenderze (dałam pomieszane gatunki, takie jak na zdjęciu – byle było 130g). Masło topimy w mikrofali i gorące wlewamy do zmielonych herbatników. Składniki łączymy, przekładamy do tortownicy, wyrównujemy powierzchnię i wstawiamy do lodówki (do czasu, aż zrobimy
mojewypiekiinietylkogatunku orzeźwiających, deserowych, nieprzesłodzonych ciast. Blaszka 22x 25 cm. Składniki na biszkopt: 6 jaj szklanka cukru szklanka mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia Białka miksujemy na sztywno. Pod koniec dodajemy cukier i miksujemy do uzyskania sztywnej bezy. Dodajemy żółtka i mieszamy mikserem na najniższych obrotach. Wsypujemy mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia. Dokładnie, ale delikatnie mieszamy. Wylewamy(...)blachy wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy 35 minut w temp. 175-180 stopni . Studzimy. Kroimy na dwa równe blaty. Składniki na krem podstawowy: 2 szklanki mleka pół szklanki cukru 3 żółtka pół szklanki mąki 4-5 kropel olejku waniliowego 250 g masła Żółtka miksujemy z cukrem i olejkiem waniliowym na puszystą masę. Dodajemy mąkę, wlewamy 3/4 szklanki
Domowe ciastakokosowe oraz suchy mak, delikatnie wmieszać ręcznie lub na najniższych obrotach miksera, ciasto wyłożyć do prostokątnej formy wyłożonej papierem pergaminowym, piec 30 minut w temp 180*c. Po upieczeniu wystudzić. Krem: ½ szklanki mleka odlać, dodać mąkę pszenną oraz ziemniaczaną i żółtka, zmiksować do jednolitej konsystencji bez grudek, resztę zagotować z cukrem oraz cukrem waniliowym, wlać masę z mąką(...)temp pokojowej zmiksować na puch, miksując dodawać stopniowo po łyżce zimnego budyniu, wlać kilka kropli migdałowego aromatu, miksować do powstania gęstego kremu. Masą przełożyć ciasto. Galaretę rozpuścić w szklance gorącej wody, wystudzić, maczać w zimnej galaretce biszkopty wykładać na ciasto, resztę tężejącej galaretki wylać między biszkopty na krem. Schłodzić w lodówce. Polewa: Żelatynę zalać mlekiem, odstawić do spęcznienia
Wanilia i Kardamonbez roladek w środku i z moją ulubioną delikatną masą z CIASTA DELICJA . Jeśli nie przepadacie za słodkimi ciastami to będzie idealne, lekkie, delikatnie i rozpływające w ustach. Polecam, bo nie jest pracochłonne a cieszy zarówno oko jak i podniebienie :) BISZKOPT : 4 jajka szklanka cukru szklanka mąki 1 łyżeczka proszku do pieczenia(...)ROLADĘ : 4 jajka szklanka cukru szklanka mąki 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka octu 1 łyżka oleju 3/4 słoiczka powidła,można użyć kremu czekoladowego, ja dałam domowej roboty nutellę ze śliwek KREM : 3 szklanki mleka 2 budynie waniliowe 4-6 łyżek cukru 2 cytrynowe galaretki kostka masła DODATKOWO : 2 galaretki pomarańczowe WYKONANIE BUDYNIU : Gotujemy 3 szklanki
Pani na deserŚnieżny puch opanował internet, a że sezon mamy póki co truskawkowy ja przygotowałam go w wersji truskawkowej tym razem. Do niedzielnej kawki jak znalazł. Składniki: 1
Z Majeczką w kuchnibrzoskwiniami zalanymi cytrynową galaretką , która dodatkowo ożywia ciasto. Ciasto wydaje się pracochłonne ale przy dobrym rozplanowaniu prac wykonuje się je dość sprawnie. Polecam wypróbować. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Ciasto: 3/4 szkl cukru 200 g posiekanych orzechów włoskich 100 g rodzynków 100 g wiórków kokosowych 8 białek 3 żółtka 3 łyżki mąki pszennej 1 - 1.5 łyżeczki proszku do pieczenia Rodzynki sparzyć(...)Białka ubić z cukrem. Dodać żółtka. Następnie orzechy, rodzynki, wiórki, mąkę i proszek do pieczenia, wymieszać. Ciasto podzielić na 2 równe części. Blaszkę o wymiarach 21x37 cm wyłożyć papierem. Jedną część ciasta wyłożyć do formy. Piec ok. 30 minut w temp. 180 C. Drugie ciasto upiec w ten sam sposób. Ja upiekłam jeden placek a po ostudzeniu przekroiłam
Ciasta ciastka ciasteczka Słodka chwila zapomnieniaskładniki: 250 g serka mascarpone 200 g świeżych truskawek 200 ml śmietany kremówki 30%, schłodzonej 3 łyżki cukru pudru (mniej lub więcej, do smaku w zależności
Domowy Smak Jedzeniaprawdziwej z kawałkami owocu, masy według mnie to połączenie serka mascarpone i bitej śmietany, i grubej warstwy polewy czekoladowej. Ciasto odwtorzyłam w domu i wyszło pyszne! Polecam Wam! Przepis na tort makowy z pomarańczą, jak w Costa Coffee SKŁADNIKI: galaretka z pomarańczy: - 3 pomarańcze (szklanka soku wyciśniętego na wyciskarce) - 1,5 łyżki żelatyny Żelatynę rozpuść w 50 ml wrzątku, dodaj(...)dodaj mąkę ziemniaczaną przesianą przez sitko i delikatnie rózgą wprowadzaj do masy, dodawaj na przemiennie mak i mąkę i wprowadzaj do masy. Ciasto wstaw do nagrzanego piekarnika temp. 170-180 stopni C, grzanie dół i góra. Pieczemy przez 35 do 40 minut. Studzimy całkowicie. Masa: - 1 opakowanie serka mascarpone - 500 ml śmietany 36% - 2 łyżki cukru pudru - 3 łyżki
SMYKWKUCHNITiramisu to jedno z moich ulubionych ciast i lubię je przygotowywać na wiele sposobów składniki 3 paczki biszkoptów podłóżnych 50 dag serka mascarpone 3
Moje Wyrobyłyżki soku z cytryny 400 g sera mascarpone 300 ml śmietanki kremowej 36% 3-4 łyżki cukru pudru Mus truskawkowy 250 g truskawek 2 łyżki cukru 1/2 galaretki truskawkowej Krem maślany na bezie szwajcarskiej 460 g masła 360 g drobnego cukru 6 białek 1 łyżeczka pasty z wanilii Nasączenie 200 ml niegazowanej wody 2-3 łyżeczki cukru 5 łyżek soku(...)blachy wykładamy papierem do pieczenia i przekładamy przygotowane ciasto. Wstawiamy piekarnika nagrzanego do 170-180'C i pieczemy przez 35-40 minut. Upieczony biszkopt wyjmujemy z piekarnika i upuszczamy go razem z formą na podłogę z wysokości około 60 cm. Odstawiamy do ostygnięcia. Boki biszkoptu oddzielamy od tortownicy dopiero po całkowitym wystudzeniu ciasta. Krem truskawkowy Truskawki kroimy na mniejsze
Wędrówki po kuchniSKŁADNIKI: Na biszkopt: 3 jajka 1/4 szklanki cukru 1/2 szklanki mąki 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżka oleju sok z połowy cytryny Ubić 3
harrisaSernik na zimno, to bardzo prosty deser/ciasto bez pieczenia więc nie może się nie udać! Wystarczy wymieszać składniki, schłodzić i na tym kończy się
Kraina Miodem PłynącaCiasto przygotowane na imieniny mojej siostry. Tak jak lubicie czyli bez pieczenia - ta opcja rzeczywiście jest niezła w upalne dni, gdy nie mamy ochoty stać koło gorącego piekarnika. Na pewno warto przygotować sobie nóż z ostrzem do krojenia, gdyż wafelkowy spód jest dość twardy - ale za to jego smak jest boski :). Dla kogo: dla mojej siostry dla wszystkich(...)spodu Składniki na galaretkę z owocami: 2 galaretki truskawkowe ok. 600g truskawek Składniki na czekoladowy spód: 250g czekolady (najlepiej z chrupkami np. Crusti Choc z Lidla) 250g wafelków w polewie czekoladowej 50g miękkiego masła Składniki na śmietanową masę: 400ml śmietany 36% (ew. 30%) 8g żelatyny 30 ml wody 60g cukru pudru Wykonanie galaretki: Przygotowanie ciasta rozpoczynamy od rozpuszczenia
Mania Wypiekaniaforemki wyłożonej papierem do pieczenia (samo dno). Pieczemy przez ok. 35 min. w 16-170 st. C, bez termoobiegu. Po upieczeniu odstawiamy do całkowitego wystudzenia a następnie ścinamy wierzch ciasta i kruszymy go np. do miseczki. składniki na piankę truskawkowo śmietankową: 450 g truskawek 150 ml wody 400 ml śmietany kremówki 30% 1 galaretka truskawkowa 2 łyżki cukru
Domowy Smak Jedzenia